Wedden op de Serie A

  • Laatste update: 03 januari 2023
Home Wedden op Wedden op de Serie A

Wedden op de Serie A

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 03 januari 2023
  • Leestijd: 10 minuten

Juventus, Internazionale, AC Milan, AS Roma, Lazio Roma, Atalanta en Napoli. De Serie A is een competitie met heel veel mooie ploegen die strijden om de punten. Iedere week is er wel een kraker of een derby te bewonderen op televisie.

Ook de degradatiestrijd in Italië is er een om jaarlijks je vingers bij af te likken. De laatste drie degraderen rechtstreeks uit de Serie A naar de Serie B en de eerste twee teams uit de Serie B promoveren naar de Serie A.

Daarnaast is er een play off toernooi om de derde promovendus te bepalen. De subtop in de Serie A wordt groter en groter dus is de strijd in de top, subtop en degradatiezone elk een soort separate competitie. De Italiaanse passie maakt de Serie A een leuke competitie om te volgen op tv. De Serie A is tevens een prachtige competitie om een weddenschap op te plaatsen. 

Informatie over wedden op de serie A

Als je een weddenschap plaatst op de Serie A wedstrijden is op voorhand een hoop te voorspellen. Er is een duidelijke top, subtop en een derde groep binnen Italië. Als bijvoorbeeld Juventus tegen Cagliari of AS Roma tegen Benevento speelt dan kun je gemakkelijk op de favoriet inzetten, eventueel met een handicap. De quoteringen zijn dan geregeld laag.

Vaak is er ieder weekend wel een kraker te bekijken. Zo is een Romeinse derby of de Derby della Milano een uitgelezen kans om een mooie quotering te pakken op de wedstrijd. Tijdens deze derbys zijn de quoteringen vaak tussen de 1.7 en 2.5 voor beiden ploegen. Een gelijkspel kan oplopen tot 3.5 á 4.5

Met een combinatieweddenschap kun je uiteindelijk een mooie quotering weten te pakken. Daarnaast zijn er veel opties per wedstrijd, denk aan een over under bet. Halftime/ fulltime scores, doelpuntenmaker en nog veel meer opties. 

De verdedigende Italianen

Het Italiaanse voetbal heeft de naam dat er weinig gescoord wordt en dat het heel verdedigend is ingesteld. Niets is minder waar. In het seizoen 2019/20 werden er 1154 goals gescoord. Gemiddeld 3.04 doelpunten per wedstrijd.

Ter vergelijking, de Premier League eindigde hetzelfde seizoen met 1034 goals, gemiddeld 2.72 per wedstrijd. In de Spaanse La Liga werden er 942 doelpunten gemaakt, 2.48 per wedstrijd. En in de Duitse Bundesliga zijn er 982 doelpunten gescoord in 306 wedstrijden, gemiddeld 3.21 per wedstrijd.

Uit deze vier Europese topcompetities staat Italië op nummer twee per aantal goals. Als we kijken naar de seizoenen 2015/2020 dan werden er in de Bundesliga 4553 doelpunten binnen 1530 wedstrijden gescoord, 2.97 per wedstrijd. In Engeland werd er 5214 maal het net geraakt binnen 1900 wedstrijden wat gelijk staat aan 2.74 goals per wedstrijd. Gedurende 1900 wedstrijden in de La Liga werden er 5110 doelpunten gescoord wat gemiddeld 2.68 maal per wedstrijd is. In de Serie A werd er tussen 2015 en 2020 maar liefst 5292 keer gescoord in 1900 wedstrijden. Gemiddeld wordt er 2.78 keer gescoord per wedstrijd.

Het vooroordeel dat de Serie A doelpuntloos en verdedigend is, kan inmiddels van tafel. Alleen in Duitsland wordt er gemiddeld meer gescoord, maar daar worden 74 wedstrijden minder per seizoen gespeeld. 

De route naar de Serie A

Het Italiaanse voetbal systeem bestaat, net zoals andere Europese voetballanden, uit flink wat competities. De Serie A is de hoogste professioneel voetbal competitie, de beste 20 Italiaanse teams strijden om de Scudetto.

De Serie B volgt als tweede divisie. De nummer 16 en 17 uit de Serie B strijden middels een play-out, een soortement finale, wie er degradeert en wie er in de Serie B mag blijven. De nummers 18 en 19 degraderen direct uit de Serie B naar de Serie C (Lega Pro).

De Serie C bestaat uit drie groepen met ieder een groepswinnaar. De drie groepswinnaars strijden om twee plaatsen in de Serie B. De degradanten gaan naar de Serie D, de hoogste amateurcompetitie binnen Italië. De Serie D bestaat uit negen regio’s waarbinnen competities worden gehouden. 162 teams maakt 18 teams per regio.

Één prachtig voorbeeld van de route die een profclub moet bewandelen is SPAL uit Ferrara. In 2004/05 werd de ploeg failliet verklaard en was een doorstart noodzakelijk om het hoofd boven water te houden. De ploeg neemt deel aan de Serie C Groep B. Na enkele jaren in de Serie C te hebben gezeten degradeert de ploeg vanaf de 15e positie in 2012 naar de Serie D.

Via de Serie D regio D promoveren ze na een seizoen terug in de Serie C dat in 2014 werd samengevoegd tot de Lega Pro. In 2016 worden ze kampioen en promoveren ze naar de Serie B. Ook in de Serie B worden ze kampioen en zo komt SPAL binnen vijf jaar vanuit de Serie D terug naar de hoogste voetbalklasse in Italië de Serie A. 

Het ontstaan van de Serie A

De Serie A is de hoogste voetbalcompetitie in Italië. In 1929 werd de huidige competitievorm opgezet. De Serie A wordt ook wel Calcio A genoemd. De Calcio is ontworpen tijdens het bewind van Benito Mussolini. De dictator was groot fan van sport en wilde de Italiaanse sporten tot wereldniveau tillen.

Lando Ferretti werd aangesteld bij de FIGC (de Italiaanse voetbalbond) en ontwierp de Carta di Viareggio. Hierin werd de Serie A, of Calcio A, ontworpen. De Carta liet de nieuwe opzet van de Serie A zien. Tot dan toe werd het Italiaans kampioenschap gespeeld in knock-out vorm. Nu werd er een competitie gemaakt. De clubs moesten tegen elkaar spelen en met het puntensysteem kon er aan het einde een landskampioen aangewezen worden.

Ieder Serie-A team mocht maximaal twee buitenlandse spelers in hun selectie opnemen. Dit had natuurlijk te maken met het Italiaanse nationalisme onder Mussolini’s regime. Door alleen Italiaanse spelers te laten spelen kon er een beter nationaal elftal gerekruteerd worden. Mussolini wilde met de Serie A een opstap maken naar het Italiaanse elftal. Zij moesten Italië voetballend mondiaal op de kaart zetten.

Professionalisering

Met het plan werden de spelers niet meer als amateurs behandeld maar waren ze officieel profs. Tevens werden er massale stadions gebouwd, bijvoorbeeld het Stadio Olimpico dat onderdeel was van het Foro Italico in Rome. Het WK van 1934 binnenhalen werd tevens politiek beschouwd als promotiestunt voor het fascisme. Mussolini liet voor het toernooi onder andere Stadio Renato Dall’Ara (Bologna), Luigi Ferrari (Genoa en Sampdoria), Comunale Giovanni Berta (Fiorentina), San Siro (Inter en AC Milan), Stadio Mussolini (Juventus) bouwen.

Op 6 oktober 1929 startte de competitie. De teams die onder andere meededen waren Ambrosio Inter (Inter Milaan moest haar naam veranderen in een nationalistische naam aangezien Internazionale niet werd toegestaan). Genoa (als Genova), Juventus, Torino, Napoli, AS Roma, Bologna, AC Milan, Lazio en Brescia. Al deze teams zijn vandaag de dag nog steeds actief in de Serie A of Serie B.   

De dramaserie binnen de Serie A

Het interessante aan de Serie A is het feit dat het door Italianen gerund wordt. Er zijn verschillende schandalen binnen de Serie A te benoemen. Te beginnen met het dopingschandaal van Juventus tijdens de Champions League finale van ‘95, spelers waren onder invloed en speelden de wedstrijd.

Toentertijd was er slechts een vermoeden maar waren er geen feiten. Pas jaren later kwamen de feiten boven water. In 1980 was er een matchfixing schandaal waarbij  Avellino, Bologna, Juventus, AC Milan, Napoli, Perugio, Pescara, Genoa, Lecce, Palermo, Pistoiese en Taranto werden bestraft. Milan en Lazio werden teruggezet naar de Serie B.

Daarnaast is er het gigantische omkoopschandaal van 2006. Waar Luciano Moggi, algemeen directeur van Juventus, de Serie A als het ware kon omkopen en scheidsrechters kon beïnvloeden. 29 wedstrijden dat seizoen waren beïnvloedt. AC Milan, Fiorentina, Juventus, Lazio, Reggina en Arezzo werden hiervoor gestraft. Juventus werd teruggezet naar de Serie B. In 2011 fixte oud speler Giuseppe Signori en Atalanta speler Cristiano Doni wedstrijden uit lagere divisies. Atalanta kreeg zes strafpunten.

Na onderzoek kwamen ook Antonio Conte, Bonucci, Mauri en Criscito naar boven als deelnemers aan dit schandaal. Naast grootschalige schandalen zijn er nog de financiële administraties van clubs die creatief worden ingevuld en de figuren die opstaan om de club over te nemen. Neem bijvoorbeeld het leiderschap van mediaman, en premier Silvio Berlusconi die AC Milan overnam in de jaren ‘80.

De voetbalsoap rondom de Serie A is vaak heel interessant om te volgen. Het houdt de Italiaanse gemoederen in ieder geval bezig. 

Records

Juventus heeft de meeste kampioenschappen binnengesleept. De bianconeri zijn de meest succesvolle ploeg op nationaal niveau. De discussie over het aantal kampioenschappen wordt echter wel vaak gevoerd. Zo vinden de supporters van Juventus dat het kampioenschap van 2005/06 gewoon mee moet tellen aangezien ze de wedstrijden gewonnen hebben. Echter is deze titel hun ontnomen en aan Inter gegeven aangezien de ploeg betrokken was bij het matchfixing schandaal. 


Zolang Inter niet degradeert zijn ze de enige club die vanaf de oprichting van de Serie A onafgebroken in de hoogste klasse actief zijn. Vanaf 1929 is Inter in de Serie A actief. Een ploeg als Juventus werd teruggezet naar de Serie B evenals AC Milan in de jaren ‘80. Milan degradeerde nogmaals omdat de club leegliep na het schandaal. AS Roma degradeerde in 1951 naar de Serie B en kwam direct weer terug in de Serie A. 

Inter behaalde in het seizoen 2006/2007 een groot record. Maar liefst zeventien wedstrijden achtereen werd er gewonnen. In het complete seizoen eindigde de nerazzurri met één verliespartij, dertig overwinningen en zeven gelijke spelen. Een pracht seizoen voor de club uit Milaan. 

Spelers

De Serie A kent een lijst legendes die zijn uitgekomen binnen de competitie. Wat te denken van Maradona, Ronaldo, Cristiano Ronaldo, Buffon, Beckham, Gullit, van Basten, Platini, Christian Vieri, Luigi Riva, Silvio Piola, Zidane, Facchetti, di Natale, Baggio, Pirlo, Nesta, Giuseppe Meazza, Dino Zoff, Cannavaro, Zanetti, Del Piero, Totti en Maldini. Al deze legendes zijn verbonden aan de Italiaanse competities.

Voor Nederlandse spelers is de Italiaanse competitie ook vaak een mooie competitie om of Europees door te breken. Sommige willen in de nadagen van hun carrière te genieten van het Italiaanse leven en de cultuur. Faas Wilkes, Ruud Krol, Wim Kieft, van Basten, Gullit, Seedorf, Bergkamp, Davids, Esajas, Kluivert, van der Sar, Sneijder, Huntelaar, van Bommel, van Ginkel en Nigel de Jong speelden allemaal in de Serie A. 

Faq voor wedden op de serie A

⚽ Welke bookmaker heeft de hoogste quotes voor de Serie A?

Dat verschilt echt per wedstrijd. Ons advies is dan ook om bij veel betrouwbare bookmakers een account aan te maken. Zo kun je iedere wedstrijd voor de hoogste quote gaan. Je profiteert ook nog van alle bonussen.

⚽ Welke bookmaker heeft de beste bonussen?

Houd onze site wekelijks in de gaten. We zorgen iedere week dat de beste promoties bij onze nieuwsartikelen staan.

⚽ Zijn er ook seizoen weddenschappen voor de serie A

Voor en tijdens het seizoen kun je bij iedere competitie wedden wie er kampioen wordt of wie de topscorer gaat worden. De serie A is hier geen uitzondering op.

Nieuws