Wedden op Denemarken
De Denen zijn niet de eerste nationale ploeg die wordt genoemd in een rijtje met Europese topteams. Toch heeft Denemarken een prima elftal met vaak leuke spelers. In Nederland hebben we de afgelopen decennia veel Deense spelers gehad die uitkomen voor het nationale elftal.
Het Deense elftal zal inmiddels toch moeten gaan verjongen. De selectie bestaat voornamelijk uit oudere spelers die de kar moeten trekken. Een frisse mix is nodig voor de Denen.
Voetbalcultuur
De Denen hebben veel geweldige spelers gehad die voor het nationale elftal zijn uitgekomen. De Deense competitie kent een aantal bekende clubs die geregeld in de Europa League te vinden zijn. Brondby, Midtjylland, Aarhus GF en FC Kopenhagen zijn afgevaardigden vanuit de Scandinavische competitie.
Dat er talent in de competitie rondloopt is meer dan duidelijk. De meeste jonge talenten vertrekken op jonge leeftijd al naar competities elders. Sommige naar de Eredivisie, anderen naar Duitsland, Engeland of andere Europese competities.
Weddenschap op Denemarken
Omdat de Denen meestal niet tot de favorieten behoren maar toch altijd goede resultaten neerzetten, maakt het een leuke ploeg om op te wedden. Bij de bookmakers krijg je tijdens een toernooi goede quoteringen bij een outright weddenschap.
Per wedstrijd van de Denen heb je veel verschillende inzet mogelijkheden. Je moet hierbij denken aan
Met een gezond voetbalverstand heb je bij deze weddenschappen zeker kans om winst te maken met Denemarken. Ben je meer een gokker dan kun je wedden op het aantal gele kaarten of corners. Bij iedere wedstrijd van Denemarken vind je honderden verschillende weddenschappen.
Shirt
De Denen spelen traditioneel in het rood en in het wit. Rood als thuistenue en wit als uittenue. Het thuis tenue bestaat uit een rood shirt, witte broek en rode sokken. Bij het uittenue zijn de kleuren exact omgedraaid. Op het nationale embleem van de Denen staat DBU. Dansk-Boldspil-Union dat vrij vertaalt staat voor Deense balspel organisatie dat in 1889 werd opgericht.
Spelers
De Denen hebben in het verleden een aantal flinke vedettes gehad die voor het nationale team uitkwamen. Wat te denken van vader en zoon Peter en Kasper Schmeichel, gebroeders Michael en Brian Laudrup, Christian Eriksen, Jon Dahl Tomasson, Daniel Agger, Dennis Rommedahl, Jasper Olssen, Harald Nielsen en nog tal van andere spelers.
De kracht van Denemarken ligt hem voornamelijk in het teamverband. Sommige spelers zijn geen supersterren maar de Denen spelen vrijwel altijd als één geheel. Van individuele klasse kan geprofiteerd worden maar voornamelijk het samenspel is een belangrijk wapen. Opvallend is dat veel Deense spelers terug te vinden zijn in de Eredivisie.
Neem bijvoorbeeld Kasper Dolberg, Daniel Hoegh, Nicolai Jorgensen, Lasse Schone, Christian Eriksen, Viktor Fischer, Heintze, de gebroeders Laudrup, Søren Lerby, Jesper Olsen, Kenneth Perez, Dennis Rommedahl, Christian Poulsen en Jon Dahl Tomasson. De lijst gaat hierna nog even verder. Veel Denen spelen graag in de Eredivisie en passen zich makkelijk aan. Sommige van hen zullen altijd in Nederland blijven voetballen, anderen werken zich op om in één van de grotere Europese competities te spelen.
Denemarken op EK’s
Het Europees Kampioenschap heeft de Denen veel mooie momenten opgeleverd. Het kwalificeren voor het Europese Kampioenschap ging het Scandinavische land in de geschiedenis makkelijker af dan kwalificaties voor het mondiale toernooi. Voor het toernooi van 1960 wisten ze zich niet te kwalificeren. In 1964 lukte dit wel maar verloren ze beide wedstrijden op het eindtoernooi. De jaren 1968, 1972, 1976 en 1980 kwalificeert Denemarken zich niet.
In 1984 lukt het de Denen wel in groep 1 samen met België, Frankrijk en Joegoslavië. De Denen eindigen tweede en komen in de halve finale. Spanje is de tegenstander. Lerby schiet Denemarken op voorsprong. Maceda maakt de gelijkmaker en uiteindelijk winnen de Spanjaarden op strafschoppen. In 1988 weet Denemarken zich wederom te plaatsen. Tegen Spanje, Italië en West Duitsland weten de Denen geen enkel punt te behalen.
De reserve ploeg die kampioen werd
Vier jaar later wordt het toernooi georganiseerd in buurland Zweden. Joegoslavië kwalificeert zich maar moet omwille van de oorlogen in het land terugtrekken. De Deense selectie, die al vakantie aan het vieren was, werd bijeengeroepen om aan het toernooi deel te nemen in de plaats van Joegoslavië. Denemarken komt terecht in de poule met Zweden, Frankrijk en Engeland. De Denen eindigen als nummer twee in de groep. In de halve finale komt de ploeg tegenover Nederland te staan.
Na 90 minuten staat er 2-2 op het bord. Er moeten strafschoppen genomen worden. Van Basten mist voor Oranje zijn strafschop terwijl Denemarken ze alle vijf weet te raken. De Denen staan in de finale. De tegenstander is Duitsland. Op papier zijn de Denen de underdog maar ze winnen de wedstrijd met 2-0. Jansen en Vilfort zorgen voor de twee treffers. Denemarken wint haar eerste internationale trofee. De ploeg die geen actieve voorbereiding had en waarvan de spelers van het strand geplukt moesten worden werd uiteindelijk kampioen.
1996
In 1996, en 2000 is het telkens de groepsfase waar het voor Denemarken fout gaat. In 2004 komt Dememarken in de groep met Zweden, Italië en Bulgarije. Na drie wedstrijden staan Zweden, Italië én Denemarken op vijf punten. De Denen gaan op doelsaldo (één doelpunt meer dan Italië) door naar de knock-out. In de knock-out komt Denemarken tegenover Tsjechië te staan. De Tsjechen laten er met een eindstand van 3-0 geen gras over groeien. Denemarken is uitgeschakeld.
Voor het toernooi van 2008 weet Denemarken zich niet te kwalificeren. In 2012 staat Denemarken weer op het eindtoernooi. Met Nederland, Portugal en Duitsland is het geen schande dat de Denen in de groepsfase al afscheid moeten nemen van het toernooi in Polen en Oekraïne. Denemarken weet alleen van Nederland te winnen. Voor het toernooi van 2016 weten ze zich opnieuw niet te kwalificeren.
Denemarken op WK’s
Toen het WK in 1930 voor het eerst georganiseerd werd als invitatietoernooi namen de Denen niet direct deel. Het duurde een kleine 30 jaar voordat de Denen meededen aan het wereldkampioenschap. In 1958 toen buurland Zweden het toernooi organiseerde deed Denemarken een poging om het eindtoernooi te halen. Dit mislukte. Vier jaar later, toen het toernooi in Chili werd georganiseerd trokken de Denen zich terug uit het toernooi, dit gebeurde in de kwalificatieronde. Vervolgens werden vele pogingen ondernomen om te mogen starten op het Wereldkampioenschap. In 1966 (Engeland), 1970 (Mexico), 1974 (West-Duitsland), 1978 (Argentinië) en 1982 (Spanje) wisten de Denen zich niet te kwalificeren.
1986
In 1986 wist Denemarken het kwalificatietoernooi te overleven, ze worden ingedeeld in groep E. Samen met West Duitsland, Uruguay en Schotland. Een zeer moeilijke poule, zeker als debutant. De eerste wedstrijd werd gespeeld tegen Schotland. De tweede wedstrijd tegen Uruguay stond er na 90 minuten een stand van 6-1 op het bord. Elkjaer Larsen maakte een hattrick, Lerby, Laudrup en Olsen maakten de overige drie treffers. Met 2 uit 2 had Denemarken goede papieren voor een plek in de knock-outfase.
De laatste wedstrijd was wel tegen West-Duitsland. Een zeer gevaarlijke tegenstander. Ook hier wisten de rookies uit Denemarken goed mee om te gaan. De Duitsers werden met 2-0 aan de kant gezet. Met 6 punten uit drie wedstrijden en met een doelsaldo van 8 ging Denemarken de knock-out in. In de achtste finale kwam Denemarken tegenover Spanje te staan, het land dat in 1982 het toernooi organiseerde. Denemarken kwam op voorsprong, maar voor Spanje stond Emilio Butragueno op. El Buitre scoorde viermaal voor Spanje en Goikoetxea zette zijn naam ook op het scorebord. Scheidsrechter Jan Keizer blies na 90 minuten op de fluit en Denemarken, dat zo’n waanzinnige start had, lag met dit fluitsignaal uit het toernooi.
Jaren ’90
In 1990 en 1994 lukte het Denemarken vervolgens niet om zich te kwalificeren voor het eindtoernooi. Toen het toernooi in 1998 in Frankrijk werd gespeeld kwam Denemarken goed uit de kwalificatie. Als groepshoofd uit de kwalificatie werden ze in het hoofdtoernooi ingedeeld in groep C. Frankrijk, Zuid Afrika en Saoedi Arabië waren die tegenstanders. In de openingswedstrijd tegen Saoedi Arabië werd de wedstrijd pas in de tweede helft in het slot gegooid. Met een schamele 0-1 overwinning door een goal van Rieper ging Denemarken naar de tweede wedstrijd. Ook tegen Zuid-Afrika ging het niet gemakkelijk. 1-1 werd de uiteindelijke score.
De laatste wedstrijd tegen Frankrijk was ook tevens direct de lastigste. De wedstrijd werd met 2-1 verloren. Denemarken gaat door aangezien Zuid-Afrika niet verder komt dan een gelijkspel tegen Saoedi Arabië. In de achtste finale komt Denemarken tegenover Nigeria te staan. Deze wedstrijd wordt met 4-1 gewonnen. De kwartfinale wordt gespeeld tegen Brazilië. Al na 2 minuten scoort Jorgensen de 0-1. Bebeto en Rivaldo zorgen nog voor rust dat Brazilië de voorsprong in handen heeft. In de tweede helft is het Brian Laudrup die het weer gelijk trekt. Maar als Rivaldo zijn tweede treffer maakt komt Denemarken de achterstand niet meer te boven. De halve finale was heel dichtbij, maar het zijn uiteindelijk de Brazilianen die hem mogen spelen. Via de penaltyreeks tegen Nederland komt Brazilië in de Finale tegenover gastland Frankrijk. De Brazilianen eindigen met zilver.
WK 2002
Ook in 2002 lukt het Denemarken om zich te kwalificeren. In poule A speelt Denemarken samen met Frankrijk, Uruguay en Senegal. De Denen beginnen goed. Twee doelpunten van Tomasson zorgen voor de overwinning tegen Uruguay. De tweede wedstrijd wordt gespeeld tegen Senegal. De ontmoeting zal in een salonremise eindigen. De laatste groepswedstrijd speelt Denemarken tegen Frankrijk. Met 2-0 wordt de regerend wereldkampioen van de troon gestoten. Weer eindigt Denemarken in de groep op P1. In de achtste finale staat Engeland op het programma. Na vijf minuten speeltijd staat het 0-1 en met de rust heeft Engeland de score uitgebreid tot 0-3. Denemarken komt dit niet meer te boven en moet afscheid nemen van het toernooi in Zuid-Korea en Japan.
Het toernooi van 2006 wordt gehouden in buurland Duitsland. Tijdens de kwalificatie voor dat toernooi komt Denemarken onder de streep 1 punt tekort. Turkije, dat één punt meer behaalde, kwam in de play-offs terecht. Vier jaar later lukte het Denemarken wél. Voor het toernooi dat in Zuid Afrika werd gehouden hadden de denen een sterk elftal met veel fris talent. De Denen zaten in de poule met Nederland, Japan en Kameroen. De eerste wedstrijd tegen Nederland werd beslist door een eigen doelpunt van Agger en een penalty. Van Kameroen werd met 1-2 gewonnen. Zowel Denemarken als Japan hadden op dit moment drie punten. De laatste wedstrijd zou dus een beslissingswedstrijd worden. Honda en Endo maken voor rust 0-2. De wedstrijd zal in 1-3 eindigen waardoor Denemarken is uitgeschakeld. Voor het eerst eindigt het toernooi voor de Denen in de groepsfase.
2014
In 2014 weet Denemarken zich niet te kwalificeren. Voor het toernooi van 2018 lukt dit wel. Wederom wordt de groepsfase goed afgesloten. Frankrijk, Peru en Australië zijn de poulegenoten. Denemarken eindigt met 5 punten op de tweede plek achter Frankrijk. In de achtste finale komt Denemarken tegenover Kroatië te staan. Een wedstrijd die zeer spectaculair begint. Na vier minuten speeltijd staat er al 1-1 op het bord. Echter blijft deze stand tot de 120e minuut staan. Strafschoppen moeten de beslissing bieden. Daar trekt Kroatië uiteindelijk aan het langste eind. Wederom was Denemarken dichtbij, maar net niet dichtbij genoeg.