Wedden op Duitsland

  • Laatste update: 08 oktober 2021
Home Wedden op Wedden op Duitsland

Wedden op Duitsland

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 08 oktober 2021
  • Leestijd: 12 minuten

Dat de Duitsers kunnen voetballen is geen nieuws. De strijd en concurrentie tussen Nederland en Duitsland is er al decennia lang en ontstond volgens velen na de ontmoeting in 1974. Duitsers staan er om bekend dat ze tot de laatste seconde alles geven en proberen te winnen. Duitsers spelen offensief agressief en winstgericht.

Duitsland levert decennia na decennia talentvolle spelers af. Door de constante aanwas van jong talent is “die Mannschaft” geregeld een van de favorieten voor toernooiwinst.

Niet voor niets staat de Duitse prijzenkast redelijk vol met zilverwerk dat op Europees en mondiaal niveau is verdient. Duitsland is ook zeker een interessant land om een weddenschap mee te maken. 

Weddenschap op Duitsland

Duitsland is vaak een van dé kanshebbers op de titel. Een outright weddenschap op de wereldbeker of europese beker is dan ook geen gek idee.

Natuurlijk kun je bij Duitsland ook wedden op de losse wedstrijden. Daarbinnen zijn tal van opties beschikbaar. Bijna iedere wedstrijd weten de Duitsers wel een doelpunt te maken. Duitsland to score is bijna altijd een optie die winstgevend uitpakt.

Let er bij Duitsland er wel op wie er speelt. Aangezien de Duitsers veelal een heel brede selectie hebben kan het zomaar zijn dat tegen een op papier mindere tegenstanders er een B-selectie wordt opgesteld. Kijk daarbij dus goed naar de opstelling en pas daarop mogelijk je weddenschap aan.

Enkele weddenschappen die je op de nationale ploeg van Duitsland kan maken:

Voetbalcultuur

De Duitsers hebben een gigantische voetbalcultuur. De Duitsers behoren tot de grote vijf in Europa. De Bundesliga heeft dan ook een enorme aantrekkingskracht. Bijna iedere club in de Bundesliga kent een rijke historie en heeft tevens een goed elftal. De subtop in de Bundesliga is gigantisch groot.

Daarnaast zijn de Duitse voetbalfans een volk apart. Bij de meeste clubs kunnen de fans van rivaliserende ploegen naast elkaar op de tribune zitten en met een biertje over de wedstrijd praten. Dat is in menig ander land niet mogelijk.

Duitse supporter
Duitse supporters

Tijdens het WK of EK gebeuren soortgelijke taferelen als in Nederland. Straten worden versierd in het rood, zwart en geel en tevens draagt iedereen het Duitse shirt. In woonwijken worden er buurtbarbecues gehouden waardoor er een ‘gemütliche’ sfeer ontstaat. Ook in de grote steden worden schermen opgehangen en fanzones ingericht. 

Shirt 

De Duitsers spelen sinds jaar en dag in het wit met zwart. Tegen het einde van de negentiende eeuw werd er in het Duitse keizerrijk voetbal gespeeld. In 1900 wordt de DFB opgericht. Aangezien de Pruisen toentertijd veel invloed hadden werden ook de kleuren van de vlag gebruikt in het shirt.

De eerste interland werd in 1908 gespeeld in met zwarte broekjes en wit/zwarte shirts. Ook tijdens de Weimar Republiek en onder het Derde Rijk werd er niets aan het shirt veranderd waardoor men nog steeds met deze shirts speelt.

In 1908 wordt de zwarte Duitse adelaar op het shirt gebruikt. De adelaar is in de loop der jaren gemoderniseerd en van plaats op het shirt veranderd.

Spelers van Duitsland

De Duitsers kennen een lange lijst aan vedettes. Lothar Matthäus heeft de meeste wedstrijden voor Duitsland gespeeld. Met 150 wedstrijden staat hij bovenaan. Miroslav Klose staat op nummer 2 met 137 wedstrijden hij scoorde daarin 71 doelpunten waarmee hij bovenaan de topscorerslijst kwam te staan.

Lukas Podolski speelde 130 wedstrijden. De top tien wordt verder aangevuld met Bastian Schweinsteiger, Philipp Lahm, Jürgen Klinsmann, Jürgen Kohler, Per Mertesacker, Der Kaiser Franz Beckenbauer en Thomas Hassler.

Er zijn natuurlijk nog veel meer wereldspelers die Duitsland heeft voortgebracht. Denk aan Gerd Müller, Manuel Neuer, Rudi Völler, Karl-Heinz Rummenigge, Michael Ballack, Oliver Kahn, Andreas Brehme en Uwe Seeler.

Prestaties op het WK

Het eerste WK wordt in 1930 georganiseerd in Uruguay. De Duitsers deden, zoals alle Europese landen, door de lange afstand niet mee. In 1934 wordt het toernooi in Italië georganiseerd, daarom besloot Duitsland wel deel te nemen.

Er nemen meerdere landen deel aan het toernooi en Duitsland doet het direct erg goed. Ze winnen van België en van Zweden. In de halve finale staat Duitsland tegenover Tsjechoslowakije. Deze wedstrijd wordt met 1-3 verloren waardoor Duitsland de troostfinale mag spelen.

Deze wordt gewonnen van Oostenrijk met 3-2. Edmund Conen scoorde gedurende dit toernooi vier doelpunten.

In 1938 werd het derde WK georganiseerd in Frankrijk. Duitsland zat natuurlijk diep verzonken in een politieke en even later humane crisis. Ze komen dan ook niet verder dan de eerste ronde. De tegenstander is Zwitserland. Het staat 1-1 na 120 minuten waardoor er een return gespeeld, deze return wordt met 4-2 gewonnen door Zwitserland. “die Mannschaft” ligt uit het toernooi.

Door de mondiale situatie wordt er in 1942 en 1946 geen WK georganiseerd. In 1950 is Duitsland uitgesloten van deelname. De DFB wordt pas in 1950 weer toegelaten tot de FIFA. Ook Japan mag niet meedoen aan het WK van 1950. 

Kampioen

In 1954 neemt Duitsland weer deel aan het WK. Inmiddels gaat de West Duitse ploeg verder als de Duitse ploeg die we vandaag de dag kennen onder de vlag van de DFB. Duitsland zit in poule B. Hongarije, Turkije en Zuid Korea zijn de tegenstanders.

Na twee minuten in de eerste wedstrijd tegen Turkije komt Duitsland op achterstand. Deze wordt echter omgebogen tot een 4-1 overwinning. In de tweede wedstrijd tegen Hongarije wordt met 8-3 verloren. Kocsis maakt vier doelpunten en ook Puskas weet er eentje mee te prikken.

De derde wedstrijd tegen Zuid Korea wordt ruim gewonnen met 7-2. Morlock scoort namens Die Mannschaft een hattrick. Hij is de eerste Duitser die tijdens een WK een hattrick scoort. “die Mannschaft” eindigt achter Hongarije in de poule maar is door naar de knock-out fase. Daar staan ze tegenover Joegoslavië waar met 2-0 van wordt gewonnen.

In de halve finale treft Duitsland in Basel Oostenrijk. Deze wedstrijd wordt met 6-1 gewonnen. De Duitsers staan voor het eerst in de finale. Hongarije is, net als in de poulefase, de tegenstander. De Hongaren zijn de favoriet voor de overwinning maar speelde een paar dagen eerder een loodzware wedstrijd tegen Uruguay, waarbij verlenging nodig was.

Het Hongaarse team begint sterk en na 8 minuten staat het 0-2 in het voordeel van hun. Morlock opent de score aan Duitse zijde en na 18 minuten staat het alweer 2-2 na een doelpunt van Rahn. De vermoeidheid bij de Hongaren slaat toe en de fitte Duitsers scoren in de 84e minuut de winnende treffer. Weer was Rahn trefzeker. De wereldbeker gaat naar (West) Duitsland. 

1958

In 1958 neemt Duitsland automatisch deel aan het toernooi als winnaar. Het toernooi wordt gehouden in Zweden. Via de eerste plek in de poule en de overwinning op Joegoslavië wordt de halve finale behaald. Gastland Zweden is de tegenstander. Hoewel “die Mannschaft” op voorsprong komt weet Zweden er uiteindelijk met de finaleplaats vandoor te gaan.

Zowel Duitsland als Zweden verliezen de (troost)finales. Zweden wordt verslagen door Brazilië met 5-2 en Duitsland wordt met ruime cijfers aan de kant gezet door Frankrijk (6-3).

Tijdens het toernooi in 1962 wordt de kwartfinale gehaald. Het is het derde toernooi op rij dat Duitsland Joegoslavië treft in de knockout fase. Na drie keer is het scheepsrecht voor de Oost-Europeanen. Met een schamele 0-1 wordt de overwinning in de 85e minuut binnengehaald. 

Medailleregen

Het WK van ‘66 wordt georganiseerd in Engeland. Duitsland heeft een goed team met onder andere Schnellinger, Beckenbauer, Schulz, Seeler, Patzke en Emmerich. In de groepsfase samen met Argentinië, Spanje en Zwitserland wordt de eerste positie behaald.

In de kwartfinale wordt Uruguay met 4-0 aan de kant gezet. De halve finale wordt van de Sovjet Unie gewonnen en in de finale komt Duitsland te staan tegenover gastland Engeland. Hurst opent de score voor de Engelsen waar Haller al snel een antwoord op heeft. Peters maakt in de tweede helft de 2-1 voor Engeland.

Duitsland bevestigt hun reputatie nogmaals door in de 89e minuut de gelijkmaker te scoren die verlenging afdwingt. In de verlenging is het echter Hurst die de 3-2 en 4-2 scoort. Engeland wint de wereldbeker en Hurst is tot op heden de enige speler die driemaal weet te scoren in een WK Finale. Duitsland neemt het zilver mee.

1970

In 1970 zit Duitsland in een makkelijke poule met Peru, Bulgarije en Marokko. Als groepshoofd wordt er in de knockout gewonnen van Engeland (3-2 na verlenging) .

In de halve finale staat Italië tegenover de Duitsers. In de 90e minuut wordt de verlenging door Schnellinger afgedwongen. Müller maakt in de verlenging twee doelpunten maar Italië weet drie keer Sepp Maier te passeren waardoor de Italianen naar de finale gaan. De troostfinale wint Duitsland van Uruguay.

Toernooi in eigen land

In 1974 mag Duitsland het toernooi zelf organiseren. Het is de eerste (en enige) keer dat Oost Duitsland deelneemt aan een WK. In Poule A zitten zowel West- als Oost-Duitsland, Chili en Australië. De beide Duitse nationale ploegen gaan door naar de knock-out fase.

In ‘74 werd er met een tweede groepsfase gespeeld als knock-out toernooi. Oost Duitsland strandde in poule A terwijl West Duitsland poule B won van Polen, Zweden en Joegoslavië. De finale werd gespeeld tussen Nederland en Duitsland. Het resultaat van deze finale zal bij veel Nederlanders nog op het netvlies gebrand staan. “die Mannschaft” pakt haar tweede titel. 

In ‘78 behaalt Duitsland de tweede groepsfase maar door gelijke spelen tegen Italië en Nederland en een verloren partij tegen Oostenrijk blijft het daarbij.

In 1982 gaat het beter met Duitsland, zoals te doen gebruikelijk behalen ze de knockout fase. De tweede groepsfase wordt ook gewonnen. In de halve finale wordt er gewonnen van Frankrijk na penalty’s. In de finale wordt er verloren van Italië.

Ook in 1986 wordt de finale behaald. Weer eindigen de Duitsers op P2. Ditmaal is het Argentinië die Duitsland verslaat. In 1990 komt Duitsland in de knock outfase Nederland als eerste tegen. Duitsland wint van Oranje met 2-1. Daarna volgen Tsjecho Slowakije (0-1 winst door penalty Matthäus) en Engeland (na penalty’s).

In de finale staat Duitsland wederom tegenover Argentinië. In de 85e minuut krijgen ze een penalty waardoor de wedstrijd vlak voor het einde wordt beslist door Brehme. “die Mannschaft” pakt de derde Wereldtitel.

Vanaf ’94

Tijdens ‘94 en ‘98 worden de kwartfinales gehaald. In ‘94 doet Bulgarije Duitsland de das om en in 1998 is dat Kroatië. In 2002 wordt de finale behaald. Duitsland heeft een fantastisch elftal maar Brazilië is de favoriet met spelers als Cafu, Lucio, Roberto Carlos, Silva, Rivaldo, Ronaldinho en Ronaldo. Laatstgenoemde zorgde voor de eindscore van 0-2.

Het jaar 2006 mocht Duitsland het toernooi voor de tweede maal zelf organiseren. In de knock outfase worden Zweden en Argentinië (na penaltys) verslagen. In de halve finale speelt Duitsland tegen Italië. De wedstrijd eindigt in 0-0 waar Italië er in de verlenging nog twee weet te maken.

Zowel Italië als Duitsland weten hun laatste wedstrijd te winnen. Duitsland speelt de wedstrijd om de derde plek tegen Portugal, Italië wint van Frankrijk in de finale.

Tijdens het WK van 2010 weet “die Mannschaft” de knock outfase te bereiken. Ze winnen van Engeland en Argenitnië. In de halve finale ontmoeten ze Spanje. In de 73 minuut scoort verdediger Puyol voor Spanje. Duitsland speelt wederom de troostfinale. Daarin wint die Mannschaft van Uruguay met 2-3.

Brazilië 2014

In 2014 staat Duitsland door te winnen van Algerije (na verlenging), Frankrijk in de halve finale. Gastland Brazilië wordt helemaal zoek gespeeld en na 90 minuten staat er een zeer pijnlijke 1-7 op het bord. De finale wordt gespeeld tegen Argentinië. De Duitsers hebben er extra tijd voor nodig waarin Mario Götze “die Mannschaft” naar  de vierde wereldbeker winst schiet.

Het hoogtepunt van 2014 wordt vier jaar later opgevolgd door een dieptepunt. Tijdens het WK in Rusland staat Duitsland in de poule met Zweden, Zuid Korea en Mexico. De eerste wedstrijd tegen Mexico verliezen ze met 0-1. De tweede wedstrijd wordt in de 95e minuut beslist door Toni Kroos. Duitsland pakt drie punten door met 2-1 te winnen.

De laatste wedstrijd moet gewonnen worden om op zes punten te komen en nog aanspraak te maken om door te gaan. Het zijn echter twee doelpunten in extra tijd die de eindstand van 2-0 voor Zuid Korea laten zien. Duitsland ligt eruit. De pers schrijft genadeloos over Die Mannschaft, Jogi Löw en ‘de oude rotten die zijn opgesteld’. Bild kopte; “AUS! Aber so haben wir auch nicht mehr verdient.”

Sinds 1938 is het niet voorgekomen dat “die Mannschaft” niet in de tweede fase van het toernooi is gekomen. Duitsland moest gaan verjongen.  

Prestaties op het EK

In 1960 startte de UEFA met het EK. De jaren 1960 en 1964 nam Duitsland niet deel aan het toernooi. In 1968 wist Duitsland zich via het kwalificatietoernooi niet te kwalificeren. In 1972 lukte dit voor het eerst wel.

Duitsland versloeg gastland België in de halve finale en stond in de finale tegen de Sovjet Unie. Deze wedstrijd werd gewonnen met 3-0 en Duitsland was Europees kampioen. In 1976 behaalden ze wederom de finale. De wedstrijd tegen Tsjecho Slowakije eindigde in 2-2. Na penaltys verloor Duitsland uiteindelijk met 5-3.

In 1980 stond die Mannschaft voor de derde maal op rij in de finale. De tegenstanders waren de Belgen. “die Mannschaft” pakte hun tweede Europese titel door met 1-2 van België te winnen.

In 1984 lukte het Duitsland in de groep met Portugal, Spanje en Roemenië niet om door te stoten naar de tweede fase van het toernooi. In 1988 werd het toernooi in eigen land gehouden. Bij de lastige groep met Italië, Spanje en Denemarken eindigen de Duitsers toch op de eerste positie.

Tijdens de halve finale staat Duitsland tegenover Nederland. Het euforische moment van Oranje waarin van Basten in de 88e minuut de winnende maakt betekent de uitschakeling van Duitsland.

Zilver in 1992

In 1992 behaalt Duitsland weer de finale. Denemarken is de tegenstander en de Denen weten met 2-0 van het buurland te winnen. In 1996 staat Duitsland opnieuw in de finale ditmaal tegenover Tsjechië. De Duitsers winnen ditmaal de finale en hebben daarmee hun derde titel binnen.

Zowel in 2000 als in 2004 komt “die Mannschaft” niet voorbij de groepsfase. In 2008 staat Duitsland wederom in de finale van het EK. Spanje staat op dat moment tegenover hen en heeft een fantastisch elftal. Fernando Torres scoort voor de Spanjaarden de enige en dus winnende treffer. Duitsland grijpt het zilver.

In 2012 en 2016 komt Duitsland in de halve finale tekort. Bij het toernooi van 2012 is het Italië dat met 1-2 (tweemaal Balotelli) wint. In 2016 zorgt gastland Frankrijk (0-2, tweemaal Griezmann) voor de Duitse uitschakeling. In 2024 mag “die Mannschaft” het toernooi voor de derde maal organiseren. 

Veelgestelde vragen

Kun je tijdens een WK ook nog op Duitsland als kampioen wedden?

Ja, dat kan voor en tijdens het toernooi. Let er wel op dat de quotes gedurende het toernooi zullen veranderen.

Kun je wedden dat Duitsland poulewinnaar wordt?

Ja, dat is ook een van de outright weddenschappen.

Duitsland scoort vaak in de laatste minuut. Kun je daar op wedden?

Bij de bookmakers kun je wedden op late goals. Bijvoorbeeld een doelpunt in de laatste 15 minuten.