Wedden op Engeland
De Engelse nationale voetbalploeg is er een met een héél lange historie. De FA (Football Association) is in 1863 opgericht en is daarmee de oudste voetbalbond ter wereld. De Britten zijn dan ook de bedenkers van het voetbalspel en hebben het door heel Europa verspreid. Het wedden op Engeland was al vanaf het begin populair.
Veel voetbalterminologie stamt ook uit de Engelse taal, denk bijvoorbeeld aan corners, penalties en coaches. De Engelsen zijn nooit echt hoogvliegers geweest op de grote toernooien maar beschikken wel over de capaciteiten om een gevaarlijke outsider te zijn. Hierdoor mag je de Engelsen nooit onderschatten.
Door het Engelse voetbal en de historie rondom het spel hebben de Engelsen een mondiale aanhang. Supporters van over de hele globe dragen het Engelse nationale elftal een warm hart toe.
Een weddenschap op het Engelse nationale team
Wedden op Engeland is op voorhand niet een onverstandige keuze. Gezien de underdogpositie tegen grote landenteams vertegenwoordigen de Britten vaak een mooie quotering.
Ook tegen de kleinere landenteams is een weddenschap op Engeland verstandig. Geeft een weddenschap op de overwinning je niet de gewenste quotering dan kun je eventueel inzetten op de correcte uitslag, halftime/fulltime, of de doelpuntenmakers.
Ga je wedden op Engeland kijk dan bij verschillende bookmakers voor de beste odds.
Voetbalcultuur
De Engelsen hebben het voetballen uitgevonden. De FA is de oudste voetbalploeg en de eerste interland ooit werd gespeeld tussen Engeland en Schotland in 1872. Engeland kent voetbal clubs als Manchester United, Chelsea, Arsenal, Tottenham, West Ham, Liverpool en Everton en heeft daarmee ook een rijke clubgeschiedenis.
De voetbalcultuur stamt dan ook uit Engeland. Veel voetbal tradities werden in de geschiedenis vanuit Engeland overgenomen en de ‘echte’ voetbalcultuur is aldaar te vinden. Het wedden op voetbal vindt ook echt zijn historie in Engeland.
Shirt
De Engelsen spelen met een wit shirt en blauwe broek. Om de doodeenvoudige reden omdat wit en blauw simpel te produceren kleuren waren laat in de 19e eeuw. De eerste uitwedstrijden werden in het blauw gespeeld. Daarna wordt er gekozen voor een rood tenue. Ook deze kleur was makkelijk te fabriceren.
In 1966, toen het toernooi in Engeland werd georganiseerd, werd ook het logo op het witte shirt aangebracht.
Spelers
Engeland ademt voetbal. Er zijn in Engeland meer dan 40.000 voetbalclubs zodat de ruim 55 miljoen inwoners van het land de sport kunnen uitoefenen dichtbij huis. De Engelsen hebben dus een gigantische visvijver aan jonge voetballers. Logischerwijs komen daar grote sterren uit voort.
Een aantal grote namen in het Engelse voetbal zijn; Bobby Charlton, Bobby Moore, Peter Shilton, David Beckham, Bryan Robson, Gary Lineker, Steven Gerrard, Michael Owen, Wayne Rooney, John Barnes, Ashley Cole, Jimmy Greaves, Billy Wright, Stuart Pearce en Alan Shearer.
Maar er zijn natuurlijk nog véél meer grootheden die het Engelse voetbal heeft voortgebracht.
Engelse prestaties op het WK
De FIFA World Cup werd voor het eerst georganiseerd in 1930. De FA was toen echter nog geen lid van de FIFA. Het Engelse nationale elftal nam deel aan andere toernooien. De edities in 1930 (Uruguay), 1934 (Italië) en 1938 Frankrijk, deden de Engelsen niet aan mee.
In 1950 werd het toernooi in Brazilië georganiseerd en deden de Engelsen voor het eerst mee. Engeland kwam niet verder dan de groepsfase. Engeland werd ingedeeld in groep B samen met Spanje, Chili en de VS. Het begon goed. In de eerste wedstrijd tegen Chili wonnen de Engelsen met 2-0. Mortensen scoorde de eerste goal voor Engeland.
Tegen de VS en Spanje werd echter verloren (beide wedstrijden 1-0) waardoor Engeland op de tweede positie kwam te staan. Spanje ging door naar de finale groep en voor Engeland zat het toernooi er op.
Vier jaar later wordt het toernooi dichter bij huis gehouden. In Zwitserland. Hier komt Engeland in de groep met gastland Zwitserland, België en Italië. De eerste wedstrijd tegen België eindigt na extra tijd in 4-4. De wedstrijd tegen Zwitserland wordt met 2-1 gewonnen. Engeland had al genoeg punten binnen voor de volgende ronde maar Italië en Zwitserland moesten een play-off spelen.
In de knock-out fase komt Engeland tegenover Uruguay te staan. De Zuid-Amerikanen winnen van de Engelsen met 4-2. De Engelsen waren verder dan in 1950 waardoor ze met een goed gevoel terug naar huis konden gaan.
1958
Ook in 1958 werd het toernooi in Europa georganiseerd. Zweden was ditmaal het gastland. De Engelsen kwamen in een lastige poule met Brazilië, de Sovjet Unie en Oostenrijk. De eerste wedstrijd tegen de Sovjets werd met 2-2 afgesloten. De tweede wedstrijd tegen Brazilië werd knap in een gelijkspel beslecht. De brilstand bleef deze wedstrijd op het bord staan.
Ook de wedstrijd tegen Oostenrijk eindigde in een gelijkspel. Engeland en de Sovjet Unie stonden beide op 3 punten waardoor er een play-off wedstrijd om de tweede plek moest worden gespeeld. Deze wedstrijd werd met 1-0 in het voordeel van de Sovjets beslecht waardoor Engeland uit het toernooi lag.
Groepshoofd Brazilië won later het toernooi en werd voor het eerst wereldkampioen. In ‘62 was het toernooi in Chili en kwam Engeland met Hongarije, Argentinië en Bulgarije in de groep. Wederom stond het voor plek twee gelijk. Ditmaal ging Engeland door door hun betere doelsaldo.
In de knock-outfase kwam Engeland tegenover wereldkampioen Brazilië te staan. Brazilië kwam na een halfuur op voorsprong. De Engelsen maakte nog voor rust de gelijkmaker. Na rust wisten Vavá en Garrincha (2e doelpunt) de wedstrijd in het slot te gooien. Wederom ging Brazilië door in het toernooi en wonnen ze deze uiteindelijk.
1966
In 1966 mocht Engeland het toernooi zelf organiseren. Er heerste een ware voetbalkoorts in Engeland. Ze hadden een goed elftal onder leiding van Alf Ramsey. Spelers als Bobby Moore de gebroeders Jack en Bobby Charlton, Hunt, Wilson, Peters en Hurst. In de groepsfase komen de gastheren tegenover Uruguay, Frankrijk en Mexico te staan.
De openingswedstrijd tegen Uruguay in Wembley eindigt in de brilstand. Tijdens de tweede wedstrijd tegen Mexico scoort Bobby Charlton de openingstreffer. Later zorgt Hunt voor de 2-0 en wint Engeland haar eerste wedstrijd. Ook de derde wedstrijd tegen Frankrijk wordt met 2-0 gewonnen. Hunt verzorgt de treffers. Engeland gaat met vijf punten als groepshoofd naar de knockout stage.
Daar treft Engeland als eerste Argentinië. Het blijft lange tijd zeer spannend totdat in de 78e minuut Hurst de 1-0 maakt. Dit blijkt voldoende te zijn voor de overwinning. In de halve finale treffen de Engelsen Portugal. Bobby Charlton zet Engeland op voorsprong. Eusebio maakt de gelijkmaker en tien minuten voor tijd is het weer Charlton die de winnende treffer voor de Britten maakt. De finale is gehaald.
Eindelijk de titel
West Duitsland wordt de tegenstander van de Engelsen. De Duitsers wonnen het toernooi al eens eerder terwijl het voor het gastland de eerste finale is. De Duitsers komen via Haller op voorsprong. Hurst maakt snel de gelijkmaker. Peters schiet Engeland op voorsprong.
De Duitsers komen zoals te doen gebruikelijk vlak voor tijd op gelijke hoogte. Hierdoor moet er verlenging worden gespeeld. Hurst wordt in het half uur dat volgt de nationale voetbalheld van Engeland. Hij maakt niet alleen twee doelpunten, waardoor hij een hattrick in de WK Finale scoort, maar schiet Engeland ook naar de wereldbeker.

Het sprookje komt uit, Engeland wordt in eigen land wereldkampioen. Een prestatie die alleen Uruguay en Italië in de jaren dertig hadden behaald. Toentertijd deden er vier landenteams mee waardoor de prestatie van Engeland nog vele malen knapper is. Wedden op Engeland als wereldkampioen was eindelijk een goede investering.
1970
Vier jaar later komt Engeland als regerend wereldkampioen binnen op het WK dat in Mexico wordt georganiseerd. Door de wereldtitel is Engeland automatisch gekwalificeerd. In de groepsfase komt Engeland in de poule met Brazilië, Roemenië en Tsjechoslowakije. De Engelsen verliezen alleen van Brazilië en komen in de knock-out fase.
Daar is Duitsland de tegenstander, de ploeg waartegen ze vier jaar eerder de wereldbeker van hadden gewonnen. Duitsland had dus nog een appeltje te schillen. Engeland komt op 0-2 voorsprong. Duitsland komt in de tweede helft op een 2-2 gelijkspel waardoor er wederom een verlenging moet worden gespeeld.
In het half uur dat volgt weet Gerd Müller de enige treffer te maken. Engeland is uitgeschakeld. De glorietijd van Engeland komt ten einde.
Donkere periode
In 1974 en 1978 weet Engeland zich niet te kwalificeren voor het WK. Coach Alf Ramsey, die in ‘66 met Engeland won, werd in 1974 ontslagen. Ook voor het EK van 1972 had Engeland zich niet gekwalificeerd. Ramsey wisselde veel te laat in de laatste cruciale wedstrijd om toch naar het WK van ‘74 te kunnen. Het kwalificeren mislukte echter. Het was de eerste keer dat Engeland zich niet wist te kwalificeren. Ramsey vertelde het volgende over de laatste kwalificatiewedstrijd;
“It was the most devastating half-hour of my life. I stood in a room almost full of staring committee men. It was just like I was on trial. I thought I was going to be hanged.”
De FA ontslaat hem later in 1974. Ze slaan een nieuwe weg in met Ron Greenwood. Hij moet het Engelse nationale team naar het WK van ‘78 leiden. Ook tijdens dit toernooi zal Engeland, door een slechte kwalificatie, niet van de partij zijn.
De Jaren ‘80
In de jaren tachtig ging het geleidelijk aan beter, hoewel het billenknijpen was tijdens de kwalificatie. Tegen de op papier makkelijke tegenstanders werd verloren en de relatief moeilijke opponenten werden verslagen zorgde voor veiligstelling van het wereldkampioenschap in Spanje. Echter had Engeland ook het geluk dat de concurrentie veel punten lieten liggen.
In de groepsfase kwam Engeland tegenover Tsjecho-Slowakije, Frankrijk en Koeweit te staan. Engeland werd groepshoofd met zes punten. Tijdens de editie van ‘82 was er geen directe knock-outfase maar kwam er een tweede groepsfase.
In de tweede groepsfase komt Engeland tegen West Duitsland en Spanje. Tegen zowel Spanje als West Duitsland kwamen de Engelsen niet verder dan een salonremise zonder doelpunten. West Duitsland won met 1-2 van Spanje waardoor de Duitsers de meeste punten hadden gepakt en door gingen. Engeland kwalificeert zich voor het toernooi van ‘86.
In de groepsfase met Marokko, Polen en Portugal komt Engeland in de knock-outfase terecht. Paraguay wordt met 3-0 verslagen. In de kwartfinale stuit Engeland op Argentinië. Met 2-1 verliezen ze van het Latijns-Amerikaanse land.
Twee keer scoort Maradona waarvan de eerste wordt betiteld als de Hand-van-God-goal. De 2-0 is een ander hoogstandje van Diego waarin hij tijdens een dribbel actie zes Engelsen voorbij gaat en de keeper omspeelt. Deze goal wordt uiteindelijk de goal van de eeuw.
De jaren ’90
Het toernooi van 1990 werd georganiseerd in Italië. Engeland heeft zich wederom weten te kwalificeren. Ze komen in de groep met Ierland, Nederland en Egypte. Engeland eindigt als als groepshoofd. In de knock-out fase komt Engeland tegenover België te staan. De Engelsen winnen met 1-0 van onze zuiderburen. In de kwartfinale wordt in de verlenging met 3-2 van Kameroen gewonnen.
In de halve finale staat wederom Duitsland te wachten. Ook nu weer trekt Duitsland aan het langste eind. Het eindigt 1-1 na 120 minuten. Duitsland wint uiteindelijk de strafschoppenreeks. In 1994 weet Engeland zich wederom niet te kwalificeren voor het eindtoernooi. Tijdens het toernooi in ‘98 is Engeland geplaatst in Groep G met Roemenië, Colombia en Tunesië. Engeland verliest van Roemenië en eindigt op de tweede plaats. Tijdens de knock-out fase worden ze middels penalty’s uitgeschakeld door Argentinië.
Een nieuw millennium
In de drie toernooien die volgen weet Engeland telkens de groepsfase te overleven. 2002 en 2006 is de kwartfinale het eindstation en in 2010 doet Duitsland de Engelsen met 4-1 in de achtste finale de das om. In 2014 strandt Engeland in de groepsfase. Tijdens het toernooi in 2018 waren de verwachtingen hooggespannen. Het nummer It’s coming home, dat werd geschreven voor het EK in ‘96 dat door de Engelsen werd georganiseerd, stond op 1 in de muzieklijsten.
De Engelsen hadden hoop dat het misschien eindelijk weer eens goed zou gaan vallen en ‘66 opnieuw beleefd kon worden. Het begint aardig. Engeland wint van Tunesië en daarna met ruime cijfers van Panama. België wint weliswaar de laatste ontmoeting maar Engeland staat dan al in de knock-out fase. Engeland komt Colombia tegen. Een zeer taaie tegenstander die uiteindelijk op penalty’s wordt verslagen.
Zweden is het volgende obstakel dat overwonnen wordt. In de halve finale komt Engeland tegenover Kroatië te staan. Trippier scoort al na vijf minuten voor de Engelsen. De buit lijkt binnen totdat in de 69e minuut de gelijkmaker wordt gescoord door Perisic. Verlenging moet uitsluitsel geven en in de tweede helft scoort Mandzukic voor de Kroaten. De droom van Engeland is voorbij. Ook de troostfinale tegen België gaat verloren. Met hangende koppies keren ‘the three lions’ terug naar huis.
Engelse prestaties op het EK
Engeland en het Europees kampioenschap is geen gouden duo. Hou hier rekening mee als je gaat wedden op Engeland. In 1960 doet Engeland niet mee. In ‘64 kwalificeren ze zich niet. Vier jaar later zijn ze één van de vier teams, hierdoor spelen ze automatisch de halve finale. Deze wordt verloren. Echter wordt de troostfinale wel gepakt waardoor het brons mee naar huis gaat. In 1972 en 1976 kwalificeert Engeland zich wederom niet.
In 1980 mag Engeland weer meedoen maar blijven ze in de groepsfase steken. Vier jaar later kwalificeren ze zich wederom niet. In 1988 doet Engeland weer mee. Met drie verloren wedstrijden zijn ze het slechtste team van het EK samen met Denemarken.
Vier jaar later herhaalt zich dit verhaal nogmaals. Ditmaal worden er twee punten behaald. En door een iets beter doelsaldo dan het nationale elftal van Commonwealth of Independent States (vroegere Sovjet Unie) eindigen ze als eennalaatste ploeg over het hele toernooi.
Ek in eigen land
In 1996 mogen ze het toernooi zelf organiseren. De Engelsen komen in een poule met Nederland, Schotland en Zwitserland. De eerste wedstrijd tegen de Zwitsers wordt gelijk gespeeld. Van Schotland wordt met 2-0 gewonnen. En ook van Nederland wordt gewonnen. Nederland en Engeland gaan door.
In de kwartfinale tegen Spanje is het na 120 minuten nog steeds doelpuntloos. De penaltyreeks eindigt in het voordeel van de Engelsen. De halve finale tegen Duitsland eindigt ook in een salonremise. Wederom zijn het pingels die de beslissing geven. Angstgegner Duitsland trekt aan het langste eind. Er wordt geen troostfinale gespeeld waardoor Engeland op de derde positie eindigt. Duitsland wint later het toernooi in de finale van Tsjechië.
In 2000 organiseren Nederland en België het toernooi. Engeland komt niet verder dan de groepsfase. Vier jaar later wordt de knock-out fase weer behaald. In de kwartfinale speelt Engeland tegen gastland Portugal. Het eindigt in 1-1 en wederom moeten penalty’s uitsluitsel geven. David Beckham mist de eerste Engelse elfmeter. Uiteindelijk eindigt het 6-5 in het voordeel van Portugal.
Voor het toernooi in 2008 weten de Britten zich niet te kwalificeren. In 2012 overleeft Engeland zowel de kwalificatiepoule als de groepsfase op het hoofdtoernooi. Het zijn weer penalty’s die Engeland de das om doen. Ditmaal trekt Italië aan het langste eind. De Italianen zullen de later de verliezend finalist worden.
Tijdens het toernooi in 2016 overleeft Engeland voor het eerst twee toernooien achtereenvolgens de groepsfase. In de achtste finale komt echter grote verrassing IJsland om de hoek kijken. IJsland wint met 2-1 van de Engelsen. Het toernooi komt snel ten einde.
Veelgestelde vragen over wedden op Engeland
Een outright weddenschap kan voor en tijdens het toernooi worden geplaatst.
De bookmakers die je bij ons op de site vindt, hebben allemaal een licentie in Nederland. Hier kun je veilig wedden. Het is goed om onze nieuws pagina in de gaten te houden voor de beste bonusaanbiedingen tijdens een WK of EK.
Ja, deze weddenschap zal ook door alle bookmakers worden aangeboden. Je vindt per toernooi wel meer dan 100 mogelijkheden om te wedden op Engeland.