Wedden op Excelsior

  • Laatste update: 08 augustus 2022
Home Wedden op Wedden op Excelsior

Wedden op Excelsior

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 08 augustus 2022
  • Leestijd: 6 minuten

In Rotterdam ligt de wijk Kralingen. In Kralingen voetbalde omstreeks het jaar 1900 een paar vrienden die gezamenlijk in 1902 de voetbalclub Excelsior oprichtte. Woudestein was toen al de thuishaven van de voetbalclub. In die tijd was voetbal een sport voor de elite die zich kon permitteren om te sporten.

Excelsior was een van de eerste arbeidersclubs. De Kralingers stonden bekend als volkse voetbalclub uit de Rotterdamse wijk. Het stadion kreeg in 1958 een overdekte staantribune en was daarmee de eerste club in Nederland die dit had.

Excelsior kende toen al het hechte clubgevoel aangezien de bouw financieel werd bekostigd door fanatieke supporters en de daadwerkelijke bouw op vrijwillige basis werd gerealiseerd. Excelsior heeft meer primeurs binnen Nederlands voetbal te pakken aangezien zij in 1974 al shirtsponsoring hadden. Een grote letter ‘A’ pronkte op de borst van de Kralingers. Toen de KNVB dit verbood moesten ze deze eraf halen tot de officiële invoering van shirtsponsoring in 1982 door de KNVB werd goedgekeurd. Excelsior is één van de drie grote ploegen uit Rotterdam naast Sparta en Feyenoord.

Inzetten op Excelsior

Ga je wedden op Excelsior dan is het verstandig om de statistieken van de laatste maanden te raadplegen. Vaak worden de meeste punten in thuiswedstrijden behaald en wordt er in uitwedstrijden meer verloren of gelijkgespeeld dan gewonnen. Bekijk ook of er veel doelpunten worden gemaakt en hoeveel doelpunten ze gemiddeld tegen krijgen. Dit zijn dingen die altijd terug komen en daarom neem je ze mee in de keuze van je weddenschap.

Enkele weddenschappen die je kunt doen:

Door je te verdiepen in alle mogelijkheden zul je meer succes krijgen met voetbalwedden.

Het verleden

In 1909 trad de club toe in de derde klasse en speelde daarmee amateurvoetbal. Vanaf 1910 steeg de ploeg gestaag via de tweede klasse, overgangsklasse en de eerste klasse tot de Eerste klasse op professioneel niveau. Het seizoen van ‘56 speelde Excelsior in de hoofdklasse waar het ook snel weer zou verdwijnen. Maar zoals de hardwerkende mentaliteit in het bloed van de Kralingers zat gaven ze niet op. En in het seizoen 1969 promoveerden ze naar de Eerste Klasse waar ze een seizoen later tweede werden en voor het eerst in de geschiedenis in de Eredivisie terecht kwamen. Het hoogste nationale voetbalniveau.

Excelsior wist zich de eerste twee seizoenen te handhaven en bleef in de Eredivisie, maar het derde seizoen (1973) degradeerde Excelsior terug naar de Eerste Divisie. Het patroon van ups en downs zal vanaf de jaren 70 bij Excelsior blijven. De jaren ‘90 zijn voor Excelsior de minste jaren geweest op professioneel niveau. Vanaf het seizoen 1988 tot aan 2002 speelde Excelsior in de Eerste Divisie. Het degraderen naar de Eerste Divisie heeft er wel voor gezorgd dat er prijzen in de Kralingse club kast staan. De Eerste Divisie werd driemaal gewonnen (‘74, ‘79 en 2006). Ook wist de ploeg de Zilveren Bal in 1927 te winnen van rivaal Feyenoord dat met 0-5 werd verslagen. Hetzelfde Feyenoord won de KNVB Beker in 1930 van Excelsior met 1-0.

Rivaliteit en clubcultuur

Excelsior, ‘t wonder van Kralingen ontstond in 1902, Feyenoord zag het levenslicht zes jaar later en Sparta zat al in de pubertijd aangezien zij in 1888 zijn opgericht. Binnen Rotterdam zijn er natuurlijk veel meer voetbalclubs maar deze drie zijn de grote geworden. Feyenoord krijgt alle eer en prestige omdat zij het meeste zilverwerk in de kast hebben staan. Sparta is de oudst betaalde voetbalclub van Nederland en Excelsior heeft de mentaliteit. Excelsior betekent vechten tot de laatste minuut, samen winnen en samen verliezen.

Excelsior heeft het geld niet en nooit gehad om sterren aan te schaffen zoals Feyenoord dat kon. Nog altijd passen er in het, inmiddels Van Donge & De Roo Stadion, maar 4400 mensen en is het daarmee een heel erg klein stadion voor Eredivisie begrippen. Maar de fans zullen altijd blijven komen. De rivalen van Excelsior zijn Feyenoord en Sparta. Deze Rotterdamse derby’s brengen altijd extra lading. De mooiste derby volgens velen zal de wedstrijd tegen Sparta in 2010 zijn. Excelsior kon ten koste van Sparta promoveren naar de Eredivisie en deed dat door een goal in de 94e minuut.

Stadion

Woudestein is en zal voorlopig de thuishaven van Excelsior blijven. Het terrein is in 1902 in gebruik genomen gelijktijdig met de oprichting van de toenmalige vriendenclub en is meegegroeid met de club. Het terrein en stadion kent een veelbewogen verleden. Zo werd het terrein in gebruik genomen door de Gemeente voor paardenraces waardoor het gras onbespeelbaar werd. Excelsior moest uitwijken naar de stadions van Feyenoord en Sparta. In de oorlog werd het stadion bewaakt aangezien rovers mogelijk het hout wilden gebruiken voor hun binnenhaard. Tevens stond er een luchtafweergeschut en dus was het onbespeelbaar.

In de jaren ‘90 zat Excelsior in een financiële crisis en moest het stadion worden gerenoveerd, na lang overleg met de gemeente Rotterdam, dat eerst niet wilde meebetalen, kreeg Excelsior haar zin en kregen de Kralingers subsidie. Het stadion werd verbouwd tot de huidige staat. Sinds 2010 heeft Excelsior kunstgras liggen in het stadion. Na vele verschillende namen, met betrekking tot sponsoren te hebben gehad, is het inmiddels Van Donge en de Roo stadion nog altijd in de volksmond het vertrouwde Woudestein.

Spelers

In totaal leverde SBV Excelsior vijf internationals. Vier Nederlanders en een Israëliër. Maarten Grobbe en Andwelé Slory speelden twee interlands, de andere drie spelers mochten éénmaal voor het nationale elftal uitkomen. Het is ook alweer een poosje geleden. De laatste international was Samuel Scheimann, de Israëliër die in 2012 speelde, Slory speelde in juni 2007 twee interlands.

Oud jeugdspeler Robin van Persie
Oud jeugdspeler Robin van Persie

De Kralingers hebben een heel goede jeugdafdeling waar onder andere Robin van Persie vandaan komt. Op jonge leeftijd koos van Persie voor Feyenoord waar hij zijn carrière verder ontwikkelde. Zo zijn er wel meer voorbeelden van spelers die eerst bij Excelsior hebben gespeeld en vervolgens naar een van ‘de grote drie’ Nederlandse clubs gaan.

Kortom zal de mentaliteit van de Kralingers niet gauw veranderen, de club heeft een hele lange geschiedenis en komen altijd weer boven in tijden dat het minder gaat. De trouwe aanhang van de fans is bij Excelsior ook altijd aanwezig.

FAQ

⚽ Welke bookmaker is het beste voor het wedden op Excelsior?

Alle door ons aanbevolen bookmakers bieden de wedstrijden aan van Excelsior. Kijk wie er de hoogste uitbetaling heeft voordat je een weddenschap plaatst.

⚽ Kun je ook op Excelsior wedden als ze Eerste divisie spelen?

Zeker, alle wedstrijden uit de Keukenkampioen Divisie worden ook door de bookmakers aangeboden.

⚽ Excelsior wint meestal niet. Dus hoe kan ik verdienen aan deze ploeg?

Als ze winnen zijn de quotes meestal hoog. Je zou ook kunnen denken aan een weddenschap met een handicap.

Nieuws