Wedden op FC Barcelona

Home Wedden op Wedden op FC Barcelona

Wedden op FC Barcelona

De grootmacht uit Barcelona die menig Nederlands voetbal hart sneller doet kloppen. De club van Cruijff, Messi, Ronaldo Lima en Ronaldinho.

Het Catalaanse DNA dat in alle uitingen van de club boven komt drijven en het offensieve voetbal dat menig tegenstander uit elkaar speelt. Barcelona is een van de grootste voetbalclubs van de 21e eeuw met niet in de laatste plaats een belangrijke rol voor Nederlanders. 

Een weddenschap op Barcelona

Barcelona is een van de grootste voetbalclubs ter wereld. Ze hebben zich opgewerkt tot een vaste titelkandidaat in de Spaanse competities en bekertoernooien.

Ook Europees zijn de Catalanen geregeld tot ver in de Champions League te bewonderen. Een weddenschap op de winst van Barcelona is dan ook vaak een goede keuze. Tevens heeft Barcelona aanvallend de spelers die gerust 5-0 of nog hogere scores op het verloop kunnen neerzetten.

Weddenschappen als ‘Barcelona scoort in eerste en de tweede helft’ kunnen winstgevend uitpakken. Bij de bookmakers vind je iedere week honderden verschillende weddenschappen gerelateerd aan Barcelona. Enkele voorbeelden:

Van Zürich naar Catalonië

Joan Gamper is een liefhebber van vele sporten. De geboren Zwitser speelt zelf wedstrijden voor onder andere FC Basel en FC Zürich. Na even in Lyon te hebben gezeten verkast Gamper naar Barcelona. Aldaar vindt hij een aantal enthousiastelingen en richten ze in 1899 gezamenlijk Futbol Club Barcelona op.

Barcelona speelt in het blauw-rood, dezelfde kleuren als de voorgaande club van Gamper FC Basel. Gamper speelt zelf 48 wedstrijden waarin hij meer dan 100 doelpunten maakt voor Barça. Hij wint als speler de eerste prijs van Barcelona, de Copa Macaya, een Catalaans kampioenschap. Tevens staan ze in 1902 in de finale van de Copa del Coronación, de voorloper van de Copa Del Rey.

In 1908 begint Gamper als bestuurslid en groeit Barcelona uit tot een belangrijke Spaanse voetbalploeg. Gamper bouwt een stadion voor Barcelona, Les Corts en sterspelers worden opgeleid om in Barca 1 te spelen. Primo de Rivera, Spaanse dictator, beschuldigde Gamper van Catalaans nationalisme en opruiing.

Gamper werd verbannen uit Spanje en Les Corts werd zes maanden gesloten. Joan Gamper ging terug naar Zwitserland en raakte in een diepe financiële en persoonlijke crisis. Uiteindelijk pleegde hij op 52 jarige leeftijd zelfmoord. 

De Catalaanse trots

Barcelona wint de Pyreneeën cup vier keer achter elkaar. Het is een internationaal toernooi met deelnemers uit de oude Hispanische regio. De laatste editie in 1914, wordt georganiseerd in Barcelona en wordt gewonnen door stadsgenoot Espanyol.

Het succes van Barcelona op sportief gebied staat in contrast met de politieke gedachtegang van de Catalanen. Veel supporters komen niet eens zo zeer voor het voetbal naar Barcelona maar willen onderdeel zijn de Catalaanse beweging.

De club veranderde haar taal officieel naar het Catalaans en de identiteit van de club werd steeds meer een prioriteit. Op 14 juni 1925 reageert het Barça publiek spottend tijdens de Koninklijke Mars. Als reactie daarop werd het Barcelona stadion voor zes maanden gesloten en werd club president Gamper verbannen uit Spanje.

De Spaanse burgeroorlog

In de jaren 30 overschaduwde het politieke conflict de sportieve prestaties van Barcelona. De publieksaantallen van Barça werden minder aangezien de burgers van de stad zich meer bezighielden met de Spaanse burgeroorlog dan met het voetbal.

Sommige spelers gingen zelfs in de oppositie om te vechten tegen de militaire opstand. Club president en vertegenwoordiger van de pro-onafhankelijkheidspartij Josep Sunyol werd vermoord. Hij werd beschreven als een martelaar voor het Barcelonisme.

Later, tijdens het bombardement van Barcelona waarbij meer dan 3000 doden vielen, werd het kantoor van de club geraakt. De ledentallen liepen terug uit angst voor het Spaanse regime. Deze strafte FC Barcelona wederom voor het gebruik van de illegale Catalaanse vlag, het spreken van de niet-Spaanse taal en FC Barcelona moest haar naam veranderen in Club de Fútbol Barcelona.

De illegale Catalaanse vlag moest van het logo verwijderd worden. Zo werd het leven van FC Barcelona continu zuur gemaakt. 

Doorbreken van hegemonie

In de jaren ‘40 en ‘50 wint Barcelona her en der een landstitel. De teller staat in 1960 op acht gewonnen titels. In 1961 staat FC Barcelona tegenover landgenoot Real Madrid in de halve finale van de Europacup 1. Real Madrid won tot dan toe alle Europacups.

Het in 1955 door de UEFA opgerichte toernooi werd gedomineerd door de Madrilenen. FC Barcelona is de eerste club die de hegemonie breekt door te winnen van Los Blancos. In de finale verliest Barcelona echter van Benfica met 3-2. Barça komt op 0-1 voorsprong maar dat mag niet baten, de Portugezen pakken de cup met de grote oren.

De winst op Real is zeer belangrijk in de geschiedenis van het toernooi en van FC Barcelona. In 1968 staat Barça wederom in een belangrijke wedstrijd tegenover Real Madrid. Deze keer in de finale van de Copa del Generalísimo. Generaal Franco kijkt vanuit Bernabéu toe en ziet dat de Catalanen met 0-1 de trofee winnen.

Barça werd gecoacht door voormalig piloot tijdens de Spaanse oorlog Salvador Artigas een extra pijnlijk punt voor Franco. Na het dictatorschap van de Generaal verandert FC Barcelona direct haar naam en keert de Catalaanse vlag trots terug op de borst. 

El Flaco

Ajax domineert begin 70’er jaren Europa. Het legendarische elftal dat de Europacup 1 driemaal op rij wint speelt met Johan Cruijff en Johan Neeskens. Twee spelers die Barcelona maar wat graag wil overnemen. Dit gebeurt dan ook. Cruijff tekent in ‘73 voor het recordbedrag van 920.000 pond een contract in Barcelona en Neeskens volgt één jaar later.

De beide Nederlanders zorgen voor een nieuw elan in Barcelona. Cruijff verklaarde achteraf dat hij niet voor Real wilde spelen gezien hij niet geassocieerd wilde worden met een club van Franco. Daarom koos hij voor FC Barcelona.

‘El flaco’ – de magere – verovert al snel de harten van de Barcelona-fans. Niet alleen op voetballend niveau. Hij noemt zijn zoon Jordi, naar de Catalaanse Saint George en spreekt al snel Cruijffiaans Spaans-Catalaans.

Tijdens het eerste seizoen van Cruijff wint Barcelona met 0-5 in Bernabeu en pakken ze de eerste titel sinds 1960. Individueel wint de nummer 14 de Ballon d’Or, de prijs voor Europees voetballer van het jaar. 

Josep Lluís Núñez

Núñez werd de eerste gekozen president van de club. Zijn visie was om van Barcelona een wereldclub te maken net als Santiago Bernabeu 30 jaar eerder met Real Madrid van plan was.

Núñez zijn aanstelling ging gelijk met de teloorgang van het dictatorschap van Franco. Één jaar na zijn aantreden wint FC Barcelona de Europacup II door in de finale Fortuna Düsseldorf met 4-3 te verslaan. 30.000 fans reizen mee om de finale te bekijken in het stadion. Núñez stopte in hetzelfde jaar veel aandacht in ‘La Masia’ de jeugdopleiding van Barça.

Begin jaren ‘80 kwam voor wederom een recordbedrag een wereldspeler naar Barcelona. 5 miljoen pond werd overgeschreven op de rekening van BOCA Juniors en Diego Maradona werd hierdoor een speler van FC Barcelona. Het seizoen daarop wint Barça de Copa del Rey van Real Madrid. Maradona verruilde Barça al snel voor het Italiaanse Napels. 

Coach Cruijff

Ook nu weer gaan politiek en voetbal hand in hand. Er zit een groep extreem linkse en extreem rechtse supporters op de Catalaanse tribune. Ze spreken zich tegen elkaar en het beleid van de club uit. Dit heeft ook effect op de spelers. Uiteindelijk resulteert dit in de aanstelling van Johan Cruijff als coach.

Cruijff bouwt vervolgens een droomelftal en pakt wederom prijzen voor de club. Ditmaal als trainer. La Masia is inmiddels 10 jaar oud en de eerste echt grote jonge talenten stromen door naar het eerste elftal. Pep Guardiola is daar een goed voorbeeld van. Hij komt onder Cruijff te spelen. De prijzen komen wederom richting Camp Nou.

Cruijff wordt de meest succesvolle manager tot dan toe. Elf prijzen worden er gewonnen door El Flaco en het beroemde tiki-taka-voetbal wordt op poten gezet. Het offensieve spel dat Cruijff heeft aangebracht in Barcelona wordt tot op de dag van vandaag nagestreefd.

Cruijff heeft Barcelona veranderd maar in de laatste twee seizoenen levert dat geen prijzen op. Núñez ontslaat daarom de coach tot ongenoegen van veel supporters.

Robson vervangt de nummer 14 en wint in 1997 drie prijzen met onder andere Ronaldo Lima. Het avontuur van Robson duurt kort. Ajax coach, en Champions League winnaar, Louis van Gaal wordt aangesteld.

In 2000 lukt het niet om landskampioen te worden en in de Champions League zien ze met lede ogen toe dat Real de achtste titel pakt. Núñez stelt zich in 2000 niet opnieuw verkiesbaar en van Gaal levert daarom ook zijn contract in. 

Recente geschiedenis

In het nieuwe millennium kent Barcelona ups en downs. De club wint de Champions League een aantal keer en poogt ieder jaar de finale te bereiken. Ook de Spaanse titel en de Copa del Rey zijn belangrijke ijkpunten van de club.

Het aftroeven van Real Madrid is tevens ieder seizoen opnieuw een doelstelling. De twee grootmachten vechten zowel Europees als in Spanje om de prijzen. Barcelona kende een succesvolle periode begin jaren ‘10 van de 21e eeuw.

Een kleine Argentijn genaamd Lionel Messi droeg een grote rol daarin. De MSN aanval (Messi, Suarez, Neymar) was voor iedere tegenstander enorm gevaarlijk. Het tiki-taka werd onder Pep Guardiola weer uitgevoerd zoals Cruijff het in zijn tijd aan de speler Guardiola uitlegde.

Barcelona heeft een status opgebouwd die moeilijk af te breken is. De fanclub van de ploeg wordt almaar groter en Camp Nou is inmiddels uitgegroeid tot een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de stad. FC Barcelona is voor de miljoenen fans verspreid over alle continenten meer dan een voetbalclub. Mes que un club in het Catalaans. 

Stadion van Barcelona

In 1909 opent Camp la Indústria, een stadion met een capaciteit voor 8.000 man. Een jaar later schrijft Barça een competitie uit voor het designen van een logo voor de club in het kader van verdere professionalisering.

Het logo dat won is vandaag de dag nog steeds het logo van de club met her en der wat moderniseringen en kleine aanpassingen. In de jaren ‘20 heeft de club meer dan 20.000 leden die financieel zorgden dat de club een nieuw stadion kan bouwen. Les Cortes wordt geopend en heeft een capaciteit van 30.000 supporters, in de jaren 40 wordt het aantal plekken verdubbeld.

Camp Nou

FC Barcelona speelt vandaag de dag haar wedstrijden op Camp Nou. Een stadion met een capaciteit van ruim 98.500 stoeltjes voor de bezoekers verdeeld over drie ringen. Het stadion wordt in 1957 geopend en de kosten bedragen ruim 250 miljoen Peseta’s.

In 1964 werden er twee EK wedstrijden gespeeld en het stadion diende tijdens het WK van 1982 vijf maal als decor waaronder de halve finale. Het stadion heeft in de afgelopen decennia veel verschillende artiesten gehad die optraden. Michael Jackson, Pink Floyd, U2.

Op 17-11-1982 hield de Paus een mis voor meer dan 120.000 Christenen. John Paul II stond op een gigantisch altaar en er was een koor van meer dan 2000 man. Het voetbalstadion was een heel bijzondere omgeving voor de mis.

Binnen de voetbaltempel bevindt zich tevens een museum wat samen met het Picasso museum het best bezochte museum van Catalonië is. Het stadion is een vijfsterren stadion en kreeg de titel van de UEFA. Voordat een stadion de vijf sterren krijgt moet er een gigantische lijst van vereisten aangevinkt zijn. Camp Nou voldoet aan de UEFA eisen en kreeg de plaquette.

Tevens is Camp Nou het grootste Europese voetbalstadion en staat het op plek 9 in grootste stadions ter wereld met de capaciteit van 98.772 stoeltjes. 

Spelers

De grootste spelers ter wereld hebben voor de Catalaanse ploeg gespeeld. Maradona, Cruijff, Laudrup, Stoichkov, Romario, Ronaldinho, Rivaldo, Suarez, Koeman, Ronaldo Lima, Messi en Iniesta zijn een greep wereldsterren die voor de club zijn uitgekomen.

All time topscorer is Lionel Messi. De kleine dribbelaar heeft een record dat bijna onmogelijk is om te breken. Er zijn veel Nederlanders die Barcelona hebben gemaakt tot wat het vandaag de dag is, Johan Cruijff en Koeman hebben zowel als speler en als coach prijzen gepakt met Barcelona.

El Flaco won in 1973-74 met Barcelona voor het eerst in 15 jaar weer de titel. In ‘78 werd de Copa Del Rey gewonnen met Cruijff in de Barcelona selectie. De eeuwige nummer 14 coachte Barcelona naar 4 landstitels achter elkaar, één Copa Del Rey, één Champions League, één UEFA Supercup, één Europacup II en drie Spaanse Supercopas.

Al deze prijzen werden ook gewonnen door de in 1989 overgekomen ‘libero’ Ronald Koeman die van PSV werd overgenomen door coach Cruijff. Na zijn loopbaan als voetballer ging Ronald Koeman aan de slag als trainer waar hij van 1998 tot 2000 assistent was bij Barcelona.

Andere Nederlanders die speelde voor Barcelona zijn; de gebroeders de Boer, Jordi Cruijff, Giovanni van Bronckhorst, Johan Neeskens, Jasper Cillessen, Edgar Davids, Patrick Kluivert, Cocu, Marc Overmars, Van bommel, Boudewijn Zenden, Ibi Afelay en Frenkie de Jong. Nederlanders zijn sinds de overgang van Cruijff en Neeskens van Ajax naar Barcelona graag geziene spelers op het Catalaanse veld. 

Faq

⚽ Bieden de legale Nederlandse bookmakers wedstrijden van Barcelona aan?

Zeker. Barcelona is een van de ploegen waar de meeste inzetten op worden gedaan.

⚽ Kun je de Spaanse competitie wedstrijden combineren met de Eredivisie?

Ja, alle aangeboden wedstrijden kun je in een combi bet zetten.

⚽ De uitbetalingen op Barcelona zijn meestal klein, dus waarom op hun wedden?

De kans dat ze winnen is groot. Je hoeft ook niet voor winst van Barca te gaan. Het aantal doelpunten of een correcte score betalen al weer veel meer uit.