Wedden op FC Groningen

  • Laatste update: 30 oktober 2021
Home Wedden op Wedden op FC Groningen

Wedden op FC Groningen

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 30 oktober 2021
  • Leestijd: 6 minuten

Football Club Groningen is een relatief jonge club. In de zomer van 1971 ontstond de “Trots van het Noorden” uit GVAV (Groninger Voetbal en Atletiek Vereniging). Groningen staat binnen Nederland bekend als een goed draaiende middenmotor. Sinds het aantreden van de ploeg in de Eredivisie (1972) heeft het in totaal acht seizoenen in de Eerste divisie gespeeld. Sinds 2001 is het een vaste waarde binnen de Nederlandse Eredivisie en is het Groningen gelukt regelmatig in het linkerrijtje te eindigen.

Ron Jans kan hier als een van de hoofdpersonen worden genoemd. Jans leidde de ploeg van 2002 tot 2010. Onder zijn bewind eindigde de ploeg tweemaal vijfde dat voor Groningse begrippen heel knap is. Hierdoor kon de ploeg in 2006 en 2007 meedoen in de UEFA Europa League. Helaas strandde ze in de eerste ronde van het toernooi. In 2016 lukte het de Groningers om in de groepsfase te komen, jammer genoeg moest Groningen haar meerdere erkennen tegen Braga, Marseille en Slovan Liberec. Eind jaren ‘80 deed Grunn het beter in de toenmalige UEFA Cup, het behaalde in 1984, 1987 en 1989 de achtste finales.

Ook in 1990 behaalde het in de Europacup II de achtste finale. Groningen staat mede bekend om haar logo, in de jaren ‘70 moest na de overgang van GVAV naar FC Groningen een nieuw logo bedacht worden. Ruim 1000 inzendingen werden beoordeeld en uiteindelijk werd het ontwerp van Reint Rozema gekozen. Het shirt van de Groningers is groen-wit dat ook terugkomt in het logo en staat voor de stadskleuren van Groningen.

Inzet mogelijkheden

Ga je op Groningen wedden dan moet je goed naar de statistieken van de laatste weken kijken. Het niveau dat de noorderlingen halen, ligt niet ieder jaar hetzelfde. Bij de bookmakers vind je zeer veel weddenschappen die met Groningen te maken hebben. Je zou kunnen wedden op een kampioenschap van Groningen, een kleine kans maar een super uitbetaling. In Engeland lukte het Leicester ook een keer, dus waarom Groningen niet.

Je kunt onder meer op de volgen zaken wedden:

Prijzen

FC Groningen doet al sinds 1972 mee in de Nederlandse Eredivisie. Daarin kende de ploeg een hoop hoogte en dieptepunten. Zoals eerder geschreven voetbalde Groningen in Europa en degradeerde het een paar maal naar de Eerste Divisie. Echter promoveerde ze ook weer en is het vanaf de 00’s een vrij stabiele ploeg met her en der een slippertje. In 1980 kon er voor het eerst een schaal in de prijzenkast worden gezet. Toen won FC Groningen de Eerste Divisie na in 1975 en 1979 al runner up te zijn geweest. In 1999 eindigde de ploeg weer tweede in de Eerste Divisie.

In het jaar 2015 kon FC Groningen naast de schaal uit 1980 haar tweede prijs in ontvangst nemen. In de finale van de KNVB Beker werd PEC Zwolle verslagen met 2-0. De dennenappel was voor de trots van het Noorden. Albert Rusnák staat bij veel supporters nog in het geheugen gegrift, hij was de man van de twee treffers aan de zijde van Groningen. Als winnaar van de KNVB Beker neem je automatisch deel aan de Johan Cruijff Schaal. PSV was dat jaar landskampioen geworden en dus nam Groningen het in de ArenA op tegen de Eindhovenaren. Groningen droop met een 0-3 nederlaag af en moest genoegen nemen met een waardige vermelding.

Rivaliteit en clubcultuur

FC Groningen is verreweg de grootste voetbalclub uit zowel de stad als de provincie Groningen. Daarom heeft de ploeg ook de meeste supporters uit de omgeving en kent het binnen de provincie geen echte concurrenten. De bijnaam “de trots van het Noorden” wordt door vele Groningers erkend. De enige derby die FC Groningen kent is de wedstrijden tegen SC Heerenveen. Deze rivaliteit gaat tussen de provincie Friesland en Groningen en wordt de Derby van het Noorden genoemd.

In het verleden was FC Twente een rivaal van Groningen en vaak gingen deze wedstrijden in het toenmalige Oosterparkstadion gepaard met rellen. Vandaag de dag is de ontmoeting met SC Heerenveen in ‘de groene Kathedraal’ het hoogtepunt van het seizoen. Dat FC Groningen een grote ploeg is met een grote achterban blijkt wel uit de opkomstcijfers. De capaciteit van het Hitachi Capital Mobility Stadium is 22.500 mensen. Sinds de bouw van de Euroborg is het laagste gemiddelde van een seizoen 18.623 supporters. In het seizoen 2011/’12 was er een piek met een gemiddelde van 22.032 personen die aanwezig waren bij de thuiswedstrijden van FC Groningen.

De harde kern van FC Groningen vinden we op de Z-Side. Ondanks dat de groep supporters in de jaren ‘90 minder in de smaak viel bij het bestuur van FC Groningen zijn er geen schrikbarende incidenten geweest met deze supporters anders dan bij andere supportersverenigingen.

Stadion

In 1971 ontstond de ploeg en speelde haar eerste wedstrijden in het Oosterparkstadion. Stadion Oosterpark lag in de gelijknamige wijk in Groningen en FC Groningen voetbalde er tot 2007. Het stadion had een capaciteit van 12.500 mensen maar omdat toentertijd staanplekken nog waren toegestaan liep het al gauw op naar ongeveer 20.000 plekken. In de jaren ‘90 ontstond het plan om een nieuw stadion te bouwen voor FC Groningen omdat het Oosterparkstadion niet meer aan de eisen voldeed. In 2004 en 2005 werd de bouw van het stadion gerealiseerd.

Begin kalenderjaar 2006 speelde FC Groningen haar eerste wedstrijd in het nieuwe stadion; De Euroborg. Met een capaciteit van 22.500 zitplekken en moderne voorzieningen ging FC Groningen er op vooruit. De Euroborg omschrijft zichzelf als “Euroborg, meer dan alleen voetbal!” dit heeft te maken met de omliggende faciliteiten die mensen naar de buitenring van Groningen moet lokken. Met een bioscoop, casino grote supermarkt en een school wordt er buiten voetbal veel meer gedaan in zuidoost Groningen.

Inmiddels speelt FC Groningen al enige tijd in de Euroborg dat wegens sponsoren inmiddels onder een andere officiële naam staat. Naast dat de clubkleur groen is zal de energie van FC Groningen voor een deel dat ook zijn. In 2013 startte een initiatief waarbij Groningen samen met supporters meer dan 1000 zonnepanelen op het dak van het stadion plaatsten.

Spelers

FC Groningen staat bekend om spelers die doorbreken in Groningen en vervolgens doorstromen naar de top in Nederland. Daley Blind, Virgil van Dijk, de gebroeders Koeman en Arjen Robben zijn hier Nederlandse voorbeelden van. De bekendste ex-Groninger is Luis Suarez die via Groningen naar Ajax ging. Daar blonk hij internationaal uit en kwam de transfer naar Liverpool. Vanuit Anfield ging hij naar Barcelona met een flinke transfersom waar Ajax en Groningen met terugwerkende kracht van profiteerde.

Veel Zweedse internationals hebben ook bij FC Groningen gespeeld, Granqvist, Berg, Anderson en Lindgren zijn hier voorbeelden van. Groningen heeft altijd een leuke selectie op de mat staan waarbij veelal talent wordt gecombineerd met ervaring. Spelers die in de nadagen van hun carrière zitten kiezen veel voor Groningen. Deze ervaren krachten maken de jonge talenten beter, waardoor het team Groningen er vaak positief op vooruit gaat en rond de tiende positie van de Eredivisie kan eindigen.

Faq

⚽ Wat is een ante post weddenschap?

Dit is een weddenschap die je voorafgaand aan de competitie inzet. Je wedt bijvoorbeeld dat Groningen kampioen wordt.

⚽ Zijn er ook gratis inzetten op Groningen?

Dan moet je naar de aanbiedingen van de bookmakers kijken. Soms hebben ze een gratis inzet voor je als je een account aanmaakt. Bij een eerste storting krijg sowieso meestal gratis extra geld om in te zetten.

⚽ Kun je voetbal en dart wedstrijden met elkaar combineren in een weddenschap?

Ja, dat kan. Je kunt weddenschappen van verschillende sporten combineren op een betslip.