Wedden op FC Twente

  • Laatste update: 28 juni 2023
Home Wedden op Wedden op FC Twente

Wedden op FC Twente

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 28 juni 2023
  • Leestijd: 7 minuten

FC Twente is ontstaan als fusieclub. Eredivisionist Sportclub Enschede en Eerste Divisionist Enschedese Boys sloegen in 1965 de handen ineen en gingen gezamenlijk verder als FC Twente.

Inzetten op FC Twente

Voor een weddenschap op de tukkers kun je bij alle door ons aanbevolen bookmakers terecht. Probeer als fan ook de goede wedstrijden met veelbelovende quotes uit te zoeken. Zeker bij thuiswedstrijden met het fanatieke publiek erachter is FC Twente moeilijk te verslaan.

Er zijn iedere wedstrijd wel 100 verschillende weddenschappen die je kunt maken. Zo kun je onder andere wedden op:

Ook seizoen weddenschappen kun je voor of tijdens het seizoen plaatsen. Wedden op een kampioenschap van Twente levert veel geld op maar is niet ieder seizoen reëel.

Statistieken

De ploeg uit Enschede heeft dus een aantal bokalen opgesteld staan in de Grolsch Veste. Op internationaal niveau won Twente in 2006 de UEFA Intertoto cup. De glorietijd van FC Twente kan gezien worden tussen 2009 en 2011. Twente werd landskampioen in 2010, waarbij Ajax op één punt volgde.

In 2011 was Twente wederom in de race met Ajax. De Amsterdammers wonnen in de laatste speelronde in de ArenA van FC Twente waardoor de Tukkers net naast de schaal grepen. In datzelfde seizoen werd echter wél de KNVB Beker gewonnen van Ajax. Na verlenging won de trots van het oosten met 3-2 in de Kuip van Ajax.

De Johan Cruijff schaal werd tweemaal op rij gewonnen. De tegenstander in beide duels was wederom het Amsterdamse Ajax. Twente won met 0-1 en 2-1 van de Godenzonen. De toenmalige ploeg met namen als Theo Janssen (ging in 2011 naar Ajax), Luuk de Jong, Sander Boschker, Bryan Ruiz en Wout Brama was samen met de Ajax selectie verreweg beter dan de overige ploegen in de Eredivisie.

Na deze bloeiperiode ging het bergafwaarts met FC Twente. Financiële problemen maakte het voor de club niet gemakkelijk. Als dieptepunt degradeerde Twente waardoor het Eerste Divisie moest spelen.

Twente heeft tevens een bijzonder record op zak. In 1971/72 kreeg FC Twente maar 13 tegendoelpunten in het gehele seizoen om de oren en dat mag als een heel bijzonder record gezien worden. In het seizoen stond Piet Schrijvers als vaste doelman in de goal. Schrijvers kreeg 10 doelpunten tegen in het hele seizoen waaronder 3 van Ajax.

Kenderesi keepte één wedstrijd tegen FC Groningen en kreeg in die wedstrijd twee doelpunten tegen. Smink deed het iets beter, hij keepte twee wedstrijden en kreeg daarin tegen FC Utrecht één tegengoal.

Geschiedenis

FC Twente is ontstaan als fusieclub. Eredivisionist Sportclub Enschede en Eerste Divisionist Enschedese Boys sloegen in 1965 de handen ineen en gingen gezamenlijk verder als FC Twente. De eerste jaren waren verre van makkelijk.

Sportclub Enschede speelde sinds de totstandkoming van het betaalde voetbal in 1954 Eredivisie en eindigde geregeld op de tweede of derde positie. In 1963/64 en 1964/65 werd er zelfs Europees voetbal gespeeld in Enschede.

Toen de beide ploegen samen kwamen moest er even worden gezocht naar de goede weg. In 1969 eindigde de Tukkers derde in de Eredivisie en was het eerste succes behaald want ze konden in 1970 Europees voetbal spelen.

In 1973 werd voor het eerst de UEFA Cup gespeeld waar Twente tot de laatste acht kwam maar Borussia Mönchengladbach te sterk was. In 1977 werd het eerste zilverwerk gewonnen. Hoewel Twente negende eindigde in de Eredivisie werd de KNVB Beker gewonnen ten koste van PEC Zwolle. Na de brilstand op het bord na negentig minuten moest er een verlenging aan te pas komen alwaar Twente er 3-0 van wist te maken.

In de jaren ‘70 stond Twente nog tweemaal in de finale van de KNVB Beker maar deze gingen verloren aan FC Den Haag (1975) en Ajax (1979). 

Rivaliteit en clubcultuur

FC Twente heeft een heel loyale achterban. De Tukkers kunnen in de Grolsch Veste altijd rekenen op veel publiek. Zelfs toen FC Twente in de Eerste Divisie kwam te spelen stonden de fans klaar voor de club en werden er massaal seizoenskaarten verkocht.

De meest fanatieke aanhang is te vinden op Vak P, daar is tevens een van de oudste supportersverenigingen van de club te vinden genaamd de Vriendenkring. Er is een grote groep FC Twente supporters die een vriendschappelijke band heeft met Schalke 04 supporters in Duitsland. Geregeld komen de fans bij elkaar een wedstrijd kijken.

De Tukkers hebben een paar rivalen. Allereerst wordt de wedstrijd tussen FC Twente en Go Ahead Eagles gezien als de “Derby van het Oosten”. Tevens kan de wedstrijd tegen FC Groningen als een beladen duel gezien worden. Na een opeenstapeling van akkefietjes kwam het tot een hoogtepunt in 1991 toen een FC Twente supporter voor een thuiswedstrijd inreed op een FC Groningen supporter. De rivaliteit is weliswaar ietwat afgenomen sindsdien maar nog altijd is het een historisch beladen wedstrijd.

De duels tegen FC Utrecht zijn ook beladen. In de jaren ‘90 hadden de supportersverenigingen van beide clubs geregeld mot. De bekerfinale van 2004 zorgde voor extra olie op het vuur. Een blessurebehandeling zorgde ervoor dat Twente de bal ver uit trapte maar Utrecht gaf de bal niet terug en scoorde hieruit een doelpunt. Tevens wordt er vanuit de Utrecht fans met vuurwerkgeluiden gerefereerd aan de Enschedese vuurwerkramp wat natuurlijk erg gevoelig ligt bij de Tukkers.

Geografisch gezien heeft FC Twente als rivaal natuurlijk Heracles Almelo. De beide ploegen spelen daarom gezamenlijk de Twentse derby uit.  

Stadion

De wedstrijden werden tot 1998 afgewerkt in het Diekmanstadion. Het was een stadion met een atletiekbaan om het veld heen. Voor die tijd had het stadion een moderne verlichting aangelegd met masten van 45 meter hoog. De capaciteit was 22.000 plekken waarvan 5500 zitplaatsen. Tijdens het afscheid van het Diekmanstadion werd er door de Twente supporters een lied ten gehore gebracht met de herinneringen aan het stadion. “Twente is onze glorie. Twente is onze club. Strijdend voor de victorie. Strijdend voor elke cup. ’t Diekman gaan we verlaten. Met een lach en een traan. In onze gedachten.

Blijft ’t altijd bestaan.” Momenteel speelt FC Twente haar wedstrijden in de Grolsch Veste. Dit stadion is in 1998 geopend en biedt inmiddels aan ruim 30.000 mensen een plaats om naar de wedstrijden van Twente te kijken.

Het stadion is in 1998 geopend en het toenmalige Arke stadion had een capaciteit van 13.500 toeschouwers . Na meerdere verbouwingen in de ‘00s en tijdens de glorietijd in de beginjaren van ‘10s werd de capaciteit verhoogd tot ruim 30.000 plekken.

Tijdens de uitbreiding van het stadion stortte een deel van het dak van de nieuwbouw in. Hierbij kwamen twee mensen om het leven en waren er meerdere gewonden. Één jaar na het ongeluk werd er een monument onthuld.

In de toekomst liggen er plannen om de Grolsch Veste uit te breiden naar een capaciteit van 34.000 tot 44.000 plekken. Tijdens het WEURO 2017 werd zowel de halve finale als de finale gespeeld in Enschede. Het Nederlands Dameselftal werd toen Europees Kampioen en speelde in een volle Grolsch Veste. 

Spelers

FC Twente kent een lange lijst aan succesvolle spelers die voor de club hebben gespeeld. Sander Boschker heeft de meeste wedstrijden op zijn naam staan met 646 wedstrijden. Als keeper gaf hij twee assists. Wout Brama is tevens een clubicoon.

Epi Drost is een heel grote naam van FC Twente, hij speelde 300 wedstrijden voor de tukkers. Blaise Nkufo is een naam die menigeen bekend in de oren klinkt. De Zwitser scoorde 128 maal in 261 wedstrijden.

Andere grote namen die bij Twente hebben gespeeld zijn Theo Janssen, Bryan Ruiz, Nacer Chadli, Ronald de Boer, Dusan Tadic, Luuk de Jong, Marko Arnautovic, Hakim Ziyech, Jan van Halst, Jan Vennegoor of Hesselink en Dick van Dijk.

FAQ

⚽ Wat is de beste bookmaker voor een weddenschap op Twente?

We hebben de beste bookmakers voor je geselecteerd op onze bookmaker pagina.

⚽ Hoeveel weddenschappen kun je per wedstrijd op Twente doen?

Er zijn meer dan honderd weddenschappen per wedstrijd. Je kunt er zoveel spelen als je maar wilt.

⚽ Kun je inzetten op een kampioenschap van FC Twente?

Dat kan zeker. Aangezien de kans tegenwoordig niet al te groot is zal je hier een super hoge quotering voor krijgen.