Wedden op FC Utrecht
Zoals de naam al aangeeft komt de club uit de Domstad Utrecht. Football Club Utrecht werd gesticht op 1 Juli 1970 en is een samensmelting tussen de Utrechtse clubs DOS, Elinkwijk en Velox. DOS (Door Oefening Sterk) is bij velen nog wel bekend in het geheugen. De club won namelijk in het tweede officiële seizoen van de Eredivisie (1957/’58) de titel. Daarna ging het bergafwaarts met de ploeg en ontsnapte het meerdere seizoenen op rij aan degradatie.
Het landskampioenschap van DOS wordt niet meegenomen in de boeken van FC Utrecht echter zal de schaal vast nog ergens te vinden zijn bij FC Utrecht. De club zit tot op heden dus nog zonder officieel landskampioenschap. Wel won FC Utrecht als eerste ploeg, buiten de traditionele top drie, de Johan Cruijff Schaal (2004). Daarnaast wonnen de Dom stedelingen driemaal de KNVB Beker (1985, 2003 en 2004).
FC Utrecht staat bekend als stadsclub. Het logo van FC Utrecht verwijst dan ook rechtstreeks naar het logo van de stad Utrecht. Ook in het shirt zien we de rood witte diagonale scheiding terug. Daarnaast prijkt de Dom, de trots van de stad Utrecht, ook vaak op het thuisshirt van de ploeg.
Weddenschap op FC Utrecht
Utrecht is een moeilijke ploeg om op te wedden. Maar wil je een kans maken met een goede quotering, dan is de thuiswedstrijd die ze tegen Ajax spelen een goede gok. Het is verstandig om ieder seizoen de statistieken van voorgaande wedstrijden te bekijken. Kijk of er thuis of uit gewonnen wordt en of er veel wordt gelijk gespeeld. Een gelijkspel heeft altijd een hoge uitbetaling.
Waar kun je onder andere op wedden:
- Wie maakt het eerste doelpunt
- winst/gelijk/verlies
- Correcte uitslag
- Wie krijgt er geel
- Wie krijgt de eerste corner
- Onder/boven 2.5 doelpunt
Wil je succesvol worden met voetbalwedden dan is het goed om je in alle weddenschappen te verdiepen.
Statistieken
FC Utrecht staat bekend als middenmoter in de Eredivisie. Ajax, Feyenoord en PSV vormen de top drie en vanaf de vierde plek begint eigenlijk een nieuwe competitie met ‘the best of the rest’. FC Utrecht eindigt ook vaak rond de vierde positie. Het slechtste resultaat dat de club ooit behaalde in de Eredivisie is de vijftiende positie (‘75, ‘94 en ‘96). Andere seizoenen varieert het gigantisch tussen de vijftiende en de vierde positie.
In 1981 eindigde FC Utrecht derde en dat is tot op heden de beste prestatie aller tijden. Als we kijken naar de wedstrijden in het eigen vertrouwde stadion en de uitwedstrijden zien we een verschil. Thuis wordt vaak een resultaat behaald. In vijftig procent van de 799 gespeelde wedstrijden werd gewonnen, 27% werd gelijk gespeeld en de overige 23% ging verloren. Bij uitwedstrijden ziet het er minder rooskleurig uit, 52% van de 799 wedstrijden op ‘onbekend terrein’ gingen er verloren. 24% wonnen ze en 24% speelde Utrecht gelijk.
Ook staat Utrecht bekend als ‘cupfighter’, naast de drie overwinningen van de KNVB Beker stond Utrecht zes keer in totaal in de finale. Vaak komt Utrecht ver in dit toernooi en weten ze te verrassen tegen ploegen uit de traditionele top 3. Daarnaast zien we Utrecht geregeld terug in de (voorrondes) Europa League (voorheen UEFA Cup) in de jaren ‘80 en de ‘00’s stond Utrecht vaak in dit toernooi. Utrecht kwam weliswaar nooit heel ver maar een deelname aan dit toernooi is erg goed voor de clubkas.
Rivaliteit en clubcultuur
Utrecht staat ook bekend om haar clubcultuur. De harde kern van de Utrecht supporters vinden we op de Bunnikside in het stadion. De Bunnikside is direct ontstaan toen FC Utrecht werd opgericht uit de drie ploegen. In het begin der tijden waren deze trouwe supporters een schrik voor velen. Ze sloopten, plunderden en vochten en lieten een hele nieuwe vorm van supporteren zien in Nederland. Voetbalgeweld was begin jaren ‘70 heel nieuw in Nederland, in Engeland kende ze dit al wel. Veel kenmerken van het Engelse ‘supporteren’ werd overgenomen door de Bunnikside.
Inmiddels is het relatief rustig op de Oostzijde van de Galgenwaard. De Bunnikside wordt nog steeds gezien als de harde kern van de club. Zo nu en dan zijn er opstootjes maar de ongeregeldheden van de jaren ‘70 is verleden tijd. Omdat Utrecht veruit de grootste ploeg uit de regio is hebben ze geen geografische derby. De supporters zetten zich voornamelijk af tegen Ajax Amsterdam. De ploeg met de meest succesvolle geschiedenis wordt in Utrecht uitgekotst. De wedstrijd tegen Ajax in de Galgenwaard wordt dan ook gezien als de wedstrijd van het jaar en kan vanuit Utrechtse zijde worden beschouwd als een derby. Amsterdammers zien deze wedstrijd minder als een derby maar zijn bij lange na geen vrienden met FC Utrecht.
Stadion
FC Utrecht speelt haar wedstrijden sinds de begindagen in stadion De Galgenwaard. De stad Utrecht had begin jaren ‘30 een stadion nodig waar sport kon worden beoefend. Na een periode van een aantal jaar waarin onderhandeld werd over het gebouw werd in 1936 De Galgenwaard geopend. De naam stamt af van de middeleeuwse tijd toen het stuk grond werd gebruikt om lijken en geëxecuteerden op te hangen. Vandaar de verwijzing naar de galg.
Sinds 1936 konden er wielerwedstrijden en andere sporten worden beoefend, daarnaast werden er congressen voor religieuze uitingen gehouden. Ook werden de wedstrijden van DOS en Hercules er gespeeld waar zo’n 16.000 (!) bezoekers op afkwamen. In 1981 werd de ‘oude’ Galgenwaard door FC Utrecht supporters gesloopt na de wedstrijd Utrecht – PSV en werd in 1982 de ‘nieuwe’ Galgenwaard in gebruik genomen. Op dat moment bood de Galgenwaard plek aan 20.000 supporters waarvan 8.000 staanplekken.
In de 00’s werd de Galgenwaard geopend zoals we die nu kennen. Er werden twee tribunes gebouwd aan de lange zijde van het veld en het stadion kreeg zijn karakter door de open hoeken. Tijdens wedstrijden kan het er dus soms stevig waaien. De Galgenwaard heeft nu een capaciteit van 23.750 en wordt gemiddeld over de afgelopen seizoenen door ongeveer 18.000 supporters bezocht. Het stadion werd in 2017 gebruikt voor een aantal wedstrijden tijdens het EK vrouwenvoetbal.

Spelers
Aangezien Utrecht altijd onder de traditionele top drie eindigt, heeft het er op de transfermarkt erg veel mee te maken. Utrecht heeft over het algemeen een jonge ploeg met veel talenten van Nederlandse en Europese bodem. Maar op het moment van doorbreken worden deze spelers vaak verkocht aan Ajax, PSV of Feyenoord.
Opvallend is dat veel Utrecht spelers ondanks de haat van de supportersgroep naar Amsterdam verkassen. Zo vertrok Zakaria Labyad in 2018 naar Amsterdam en vertrok trainer Erik ten Hag in 2017 naar de hoofdstad. In het verleden gingen Rob de Wit, Rob Witschge en Jeroen Verhoeven al van Utrecht naar Amsterdam.
Bekende oud-voetballers van Utrecht zijn onder andere Willem van Hanegem (later naar Feyenoord), Hans van Breukelen (later naar PSV), Jan Wouters (later naar Ajax en PSV), Kevin Strootman (later naar PSV) en Jens Toornstra (later naar Feyenoord). Ondanks de uitgaande spelers weet Utrecht toch altijd weer een verrassende frisse selectie op te stellen. Dit komt mede door de fantastische jeugdopleiding die Utrecht heeft. De KNVB gaf deze opleiding in 2015 4 sterren waardoor het aan de top van Nederland staat.

FAQ
Ja, de uitbetaling zal ook zeker hoog zijn als ze het kampioenschap behalen.
Ja, alle aangeboden weddenschappen kun je in een combi plaatsen.
Dat kan per week verschillen. Daarom is het goed om bij verschillende bookmakers een account te hebben.