Wedden op formule 1

  • Laatste update: 03 januari 2023
Home Wedden op Wedden op formule 1

Wedden op formule 1

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 03 januari 2023
  • Leestijd: 7 minuten

De koningsklasse van de autosport. Zo wordt F1 vaak omschreven. Formule 1 is de grootste autosport, heeft mondiaal honderden miljoenen fans, races zijn verspreid over de hele wereld en iedere jonge coureur droomt ervan om ooit in de Champions League van de autosport te mogen rijden. Ook wedden op Formule 1 is populair.

Inzetten bij de bookmakers

Er zijn gigantisch veel mogelijkheden binnen het wedden op Formule 1. Zo zijn er de weddenschappen op de klassieke uitslagen. Er kan worden gegokt op de coureur die de race wint, het team dat wint, het constructeurs kampioenschap, de wereldkampioen etc. De door ons aanbevolen boomakers hebben allemaal Formule 1 in hun pakket.

Daarnaast kun je een gokje wagen of er een safety car tijdens de race nodig is. Een safety car is een neutrale auto die wordt ingezet na een ongeluk. Als er een crash is en er liggen nog brokstukken, olie of een auto moet worden weggetakeld, dan wordt er een safety car ingezet. Hierdoor wordt het tempo drastisch verlaagd en kan de baan worden schoongemaakt.

Een safety car zorgt vaak voor een chaotische wending in de race. Veel coureurs duiken naar binnen voor nieuwe banden en omdat er niet mag worden ingehaald en iedereen achter de safety car moet blijven krijg je als het ware een soort herstart als de safety car weer weggaat. Naast de fysieke safety car is er ook een virtual safety car, hierbij krijgen de coureurs een melding op hun dashboard en moeten ze vaart minderen.

Nog meer leuke weddenschappen

Er kan gewed worden of er een (virtual) safety car gebruikt wordt. Ook kan er gewed worden op de kwalificatie, welke coureur valt er af in Q1 en Q2 bijvoorbeeld en welke coureur start er vanaf pole position.

Er zijn tevens veel head-to-head weddenschappen, zo kun je wedden op twee verschillende coureurs. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een weddenschap over wie er hoger finisht, wie de beste rondetijd neerzet en nog veel meer opties.

Tijdens het wedden op de Formule 1 is het verstandig om je goed in te lezen in de specifieke situatie. Hoe is het weer, op welk circuit rijden ze, wie start er vanaf pole-position etc. Door al deze informatie te gebruiken en te combineren kom je veelal tot een betere weddenschap met een hogere winkans.

Multi-bets kun je ook toepassen. Als je bijvoorbeeld denk dat één coureur wint dan wint automatisch dat team ook, zo pak je twee weddenschappen in een. 

De Formule 1 als sport

Het is een zeer complexe sport waar alles draait om efficiëntie, snelheid en ontwikkeling. De teams hebben miljoenen-budgetten waardoor er gedurende het hele seizoen duizenden mensen in de fabrieken zorgen voor innovatieve onderdeeltjes. Hierdoor kan er ergens bijvoorbeeld een paar gram bespaard worden of duizendsten van een seconde in een bocht gewonnen worden. Immers draait alles om snelheid.

Er is uitgerekend wat een moderne Formule 1 auto nu daadwerkelijk kost; een kleine 7 miljoen euro. Ga maar na wat alle crashes gedurende een seizoen moeten kosten voor de teams. De voorvleugel is een heel fragiel aerodynamisch onderdeel van de auto en deze wordt vaak vervangen tijdens de race. Een lichte schade tijdens een botsing of te ruig over een kerbstone te hebben gereden, kan zorgen dat de vleugel niet meer goed werkt. Een nieuwe voorvleugel kost maar liefst 175.000 euro.

De versnellingsbak wordt meestal een paar keer per jaar vervangen. Voor hetzelfde geld koop je een luxe penthouse in Amsterdam. De versnellingsbak in een F1 bolide kost namelijk een krappe negen ton. Het hart van de auto, de motor, kost vier miljoen euro.

Christian Horner vertelde in 2018 dat de auto uit zo’n 6500 onderdelen bestaat. Bij een nieuwe ‘grote update’ kan het zomaar zijn dat er zo’n 1000 nieuwe onderdelen worden geïntroduceerd en worden getest.

Teamsport

Formule 1 is de grootste teamsport die er bestaat. Tijdens de race gaat alle aandacht naar de coureurs. Maar tijdens de race zit er een team in het paddock die contact houdt met de coureur, gegevens analyseert en er zitten veel mensen in de garage die tijdens de pit-stops moeten zorgen voor een zo snel mogelijke stop. Ook zitten nog eens honderden werknemers te kijken naar data en werken minuut na minuut strategieën uit. Alles voor een zo goed mogelijk teamresultaat. 

Populariteit

Sinds onze jonge nationale held Max Verstappen in de Formule 1 bolide van Toro Rosso stapte kreeg Formule 1 een enorme boost in Nederland. Er waren al veel Nederlanders die keken naar de autosport, maar door de sympathieke Limburger werd Formule 1 een immens populaire sport.

In totaal weet de F1 mondiaal in een seizoen tot bijna 2 biljoen kijkers te trekken verspreid over 20 races. Formule 1 weet goed gebruik te maken van de digitale markt en heeft online haar eigen televisienetwerk waarop de races live te zien zijn. In Nederland kijken er steeds meer mensen live naar de races. 

Hoe ziet een race-weekend eruit? 

Het organiseren van een raceweekend is een hele onderneming. Als er op zondag een Grand Prix is en de zondag erop wordt er weer een race gehouden, dan moet het hele circus verhuizen van het ene land naar het andere land. Soms moeten er zelfs continenten doorkruist worden.

Dit is een gigantisch complexe onderneming aangezien dan een complete paddock opgebouwd moet worden met alle gemakken voorzien. Vergaderruimtes, datacenters, motorhomes voor de coureurs en de teamleden en ga zo maar door. Dit alles moet op zondagmiddag worden afgebroken en moet woensdag á donderdag gereed zijn om vrijdag de eerste tests te kunnen doen.

Vrijdag is de dag waarop de eerste rondjes worden gereden. De teams krijgen drie sessies waarin de baan mag worden getest en de coureurs rondes mogen afwerken. Deze sessies worden ook gebruikt om verschillende instellingen, modificaties en strategieën uit te werken. Er kan met verschillende compounds banden worden gereden om te kijken welke band het beste geschikt is voor de baan.

Zaterdag

Op de zaterdag zijn er de kwalificaties. Deze bestaan uit Q1, Q2 en Q3. Tijdens Q1 mogen alle twintig coureurs proberen een zo snel mogelijk rondje neer te zetten. Er zijn achttien minuten de tijd om alle coureurs een of twee rondjes te laten rijden. Voor de teams is het belangrijk dat de coureur in vrije lucht rijdt. Dat wil zeggen dat er geen auto’s voor de auto zitten die mogelijk de tijd negatief kunnen beïnvloeden.

De beste 15 tijden gaan door naar Q2. In Q2 hebben de vijftien beste coureurs een kwartier de tijd om weer een goede rondetijd neer te zetten om vervolgens door te gaan naar Q3. Tijdens Q3 zijn de beste tien coureurs overgebleven die strijden om pole position. In Q3 zijn er twaalf minuten die de uiteindelijke startposities bepalen.

Op zondag wordt er geraced. Als de lichten uit zijn is het showtime en rijden de coureurs de rondes af. Binnen de race zijn er gigantisch veel elementen die het resultaat of het verloop van de race kunnen bepalen. Dit is interessant om een gokje op te wagen. Live wedden tijdens de race kan de spanning vergroten en zorgt voor een extra element tijdens het kijken van de race. 

FAQ

👨‍🔧 Kun je Formule 1 weddenschappen combineren met voetbal weddenschappen?

Ja je kunt wedden van allerlei sporten met elkaar combineren zodat je hogere uitbetalingen krijgt.

👨‍🔧 Zijn de quoteringen tijdens de wedstrijd hoger of lager?

Dat kan beide het geval zijn. Als een favoriet van achter uit het veld terug moet komen, dan liggen de quoteringen hoger. Rijdt de favoriet op de 1e plaats, dan zal de uitbetaling lager zijn dan voor de wedstrijd.

Nieuws