Wedden op Fortuna Sittard

  • Laatste update: 30 oktober 2021
Home Wedden op Wedden op Fortuna Sittard

Wedden op Fortuna Sittard

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 30 oktober 2021
  • Leestijd: 6 minuten

Fortuna Sittard is een zogeheten fusieclub, een club die dus ontstaan is uit meerdere ploegen (RKSV Sittardia en Fortuna ‘54 Geleen). Op 1 juli 1968 werd de club uit Sittard definitief opgericht.

Waarop kun je inzetten?

Fortuna is een ploeg die vaak de punten in thuiswedstrijden moet halen. Vooral tegen tegenstanders uit het hoge noorden zou je een inzet kunnen doen op Fortuna. Groningen heeft er een busreis van 3,5 uur opzitten als ze moeten spelen in Sittard.

Verder kun je op we honderd verschillende dingen wedden bij een wedstrijd van Fortuna Sittard. Het is altijd verstandig om de statistieken van de laatste weken erbij te pakken. Kijk daarbij naar punten uit en thuis maar ook naar het aantal doelpunten voor en tegen.

Voorbeelden van enkele weddenschappen:

Geschiedenis

De eerste jaren speelde Fortuna onder de naam Fortuna-Sittardia Combinatie waarbij beide fusieclubs terugkwamen in de naam. Vanaf 1979 droeg de club definitief de naam Fortuna Sittard. Sittardia had al tweemaal eerder het levenslicht gezien als fusieclub en speelde, sinds de oprichting in 1955, in de vier hoogste klassen van het Nederlandse voetbal.

Fortuna ‘54 speelde tevens in de hoogste klassen en wonnen zelfs twee KNVB Bekers. 1957 was een historisch jaar, toen werd de Dennenappel voor het eerst gewonnen en eindigden ze tevens tweede in de Eredivisie. De clubs waren dus beide op sportief niveau sterk maar besloten tot een fusie te komen wegens financiële problemen.

Toen in 1954 het initiatief werd geopperd door de NBVB (Betaald Voetbalbond) om een profcompetitie op te richten was Fortuna ‘54 direct van de partij. Daarom draagt Fortuna Sittard vandaag de dag nog steeds de titel, oudste betaald voetbalclub van Nederland.

Na de fusie kunnen vooral de jaren ‘80 kunnen door de Limburgers als topjaren worden gezien. In 1982 promoveerde de ploeg naar de Eredivisie waar het tot aan 1993 zou spelen. Twee jaar werd er weer Eerste Divisie gespeeld. In de ‘00s en de jaren ‘10 waren de resultaten slechter en zakte de club af tot een ploeg waar de Eredivisie een doel werd in plaats van gewoonte.

Financiële problemen maakte het voor Fortuna lastig om het hoofd boven water te houden. Na de bouw van het stadion bleef Fortuna met 24 miljoen euro schulden zitten, deze waren eind 2005 grotendeels afgelost. Echter bleven de financiën een probleem waardoor een buitenlandse overname noodzakelijk kwaad werd. Işıtan Gün investeerde in de club en nam 85% van de aandelen.

Na een goed seizoen in 2017/18 waar de Limburgers tweede eindigden in de eerste divisie promoveerde de ploeg terug naar de Eredivisie. Aldaar waren de verwachtingen niet heel hoog. Veel jonge spelers, talenten waren weggekocht en er was geen hechte groep door de vele verschillende nationaliteiten binnen de ploeg. Toch eindigde de club toen vijftiende en bleef het in de hoogste klasse van het Nederlandse voetbal.

Wat de toekomst voor Fortuna gaat brengen? Er zal een tijd zijn van wederopbouw. Fortuna snakt natuurlijk om hogerop te komen en bovenin het rechter rijtje te eindigen in de Eredivisie. Het zal een doel zijn om successen uit het verleden opnieuw mee te maken. 

Statistieken

Zoals eerder al benoemd waren de jaren ‘80 een goed decennium voor Fortuna Sittard. Zo heeft de club Europees voetbal gespeeld toentertijd. In het seizoen 1984/85 werd zelfs de kwartfinale van de Europacup II behaald, een geweldige prestatie.

In de eerste ronde versloeg Fortuna Sittard FC Kopenhagen met 0-0 en 0-3. In de tweede ronde kwam de ploeg Wisla Krakow tegen. Een 2-0 overwinning thuis zorgde voor een goede uitgangspositie. In Polen werd 1-2 gespeeld en hierdoor gingen de Limburgers door naar de kwartfinale alwaar het Engelse Everton moest worden verslagen. De Engelsen waren een maatje te groot voor Fortuna en er werd met 3-0 en 2-0 verloren. Trots, dat is wat er na het Europese avontuur overbleef bij Fortuna.

In 1998 deed Fortuna Sittard ook mee aan de Intertoto Cup. In de derde ronde kwamen ze het Oekraïense Vorskla Poltava tegen waar met 3-0 van werd gewonnen en 2-2 werd gelijkgespeeld. In de halve finales kwam Fortuna Austria Salzburg tegen. In de eerste wedstrijd werd nog met 2-1 gewonnen maar in de tweede wedstrijd waren de Oostenrijkers met 1-3 te sterk. Hier strandde het Europese avontuur voor Fortuna.

Op nationaal niveau schommelt Fortuna de afgelopen tijd tussen de Keuken Kampioen Divisie en de Eredivisie. Fortuna degradeert geregeld maar krabbelt toch ook net zo vaak weer op en promoveert dan, soms via play offs, toch weer naar de Eredivisie. 

Rivaliteit en Clubcultuur

De naam van Fortuna Sittard is een verwijzing naar de Romeinse mythologie. Fortuna was de Godin van het geluk.  Fortuna is een Limburgse club die twee geografische aartsrivalen heeft; Roda JC Kerkrade en MVV Maastricht.

Roda JC en Fortuna spelen de Mijnstreek derby. En de derby van het Zuiden is tussen Fortuna Sittard en MVV Maastricht. Toen zowel Roda JC en Fortuna Sittard in een financiële crisis zaten werd er even gekeken naar een mogelijke fusie tussen de twee rivalen.

Sporting Limburg moest de club gaan heten en vanaf 2009 betaald voetbal gaan spelen. De wedstrijden zouden worden gespeeld in het stadion van Roda JC. De supportersgroep Trots op Fortuna zorgde dat een groot deel van de miljoenenschuld werd weggewerkt. Met pijn en moeite plus opgelegde boetes van de KNVB kreeg Fortuna de licentie om toch betaald voetbal te kunnen blijven spelen. 

Stadion

De Baandert was tot het kalenderjaar 1999 de thuishaven van Fortuna Sittard. Tot 1970 werden er wedstrijden afgewerkt in het Mauritsstadion in Geleen. In 1999 werd het nieuwe Fortuna Sittard stadion geopend met een vriendschappelijke wedstrijd tegen het Duitse Schalke 04.

Het huidige Fortuna Sittard station heeft een capaciteit van 12.800 zitplaatsen. Onder het stadion bevindt zich een parkeergarage van 800 plekken en met vergaderzalen waar recepties, feestjes, diners en zakelijke vergaderingen gehouden worden is het stadion van alle gemakken voorzien.

Er zijn tevens business seats voor zakelijke relaties en sponsoren. Rondom het stadion, dicht gelegen bij de A2 en regionale N-wegen, is een sportcomplex en is er bedrijvigheid. De supporters kunnen gemakkelijk met het openbaar vervoer bij het stadion komen. 

Spelers

Als je het over spelers van Fortuna Sittard hebt komt de naam Fernando Ricksen heel erg snel naar voren. De in Heerlen geboren Ricksen speelde in de jeugd van Fortuna en kwam van 1993 tot 1997 uit voor het eerste elftal. Na 94 wedstrijden en 7 doelpunten vertrok hij naar AZ.

Via de Alkmaarse club kwam hij terecht bij Glasgow Rangers waar hij de top van zijn carrière behaalde. Via Zenit kwam Ricksen uiteindelijk in 2010 terug voor een tweede termijn bij zijn Fortuna Sittard. In 2013 sloot hij zijn voetbalcarrière af.

Ook Mark van Bommel speelde een lange tijd voor Fortuna, onder andere samen met Ricksen. Van Bommel kwam via RKVV Maasbracht in 1989 in de jeugd van Fortuna waar hij tot 1992 speelde. Van ‘92 tot ‘99 speelde van Bommel 153 wedstrijden voor de ploeg waarin hij 13 doelpunten maakte. Van Bommel vertrok in 1999 naar PSV.

Bert van Marwijk heeft bij Fortuna gespeeld en gecoached. In de elf wedstrijden die hij voor de ploeg speelde scoorde van Marwijk één goal.

In 1997 begon van Marwijk Fortuna te coachen en dat leidde tot een elfde, zevende en tiende positie. In de periode van Van Marwijk deed Fortuna ook mee aan de Intertoto cup en coachte hij de ploeg naar de finale van de KNVB Beker in 1999 die verloren werd van Ajax (2-0).  

Faq

⚽ Kun je wedden op doelpuntenmakers van Fortuna?

Ja, dat kan. Je kunt wedden wie het eerst of laatste doelpunt maakt bijvoorbeeld. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om te wedden op doelpuntenmakers.

⚽ Kun je een live weddenschap plaatsen op Fortuna?

Ook tijdens de wedstrijden van Fortuna kun je een weddenschap plaatsen. De quotes zullen vaak iets lager liggen omdat je meer info hebt als de wedstrijd al bezig is.

⚽ Kun je 10 minuten voor het einde al je weddenschap uit laten cashen?

Veel bookmakers bieden deze mogelijkheid. Je krijgt natuurlijk minder dan wanneer je het einde van de wedstrijd afwacht.

Nieuws