Wedden op Gerwyn Price
De in Cardiff geboren Gerwyn Price is een van de wereldtoppers die de PDC op dit moment rijk is. Het uitgesproken showmannetje op het podium zorgt bij velen dat ze hem liefhebben of een hekel aan hem hebben.
Tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis meldde in 2016 over zijn collega; “[…] a big mouth who’s never won anything and never will win anything”. Achteraf zal Lewis op deze uitspraak terug moeten komen omdat Price flink aan de weg aan het timmeren is voor een flinke trofeeënkast. Price is een beetje te vergelijken met Michael van Gerwen. The Iceman wordt gekenmerkt door zijn flinke oerkreten als hij een goede finish of een 180 gooit. Daarnaast gooit Price zijn pijlen hard naar het bord maar met flinke precisie.
Na het wereldkampioenschap dat de Welshman in 2021 wist te winnen kwam er een einde aan de dominantie van Nederlander Michael van Gerwen. Meer dan zeven jaar lang stond de Vlijmenaar op de nummer 1 positie op de Order of Merit, maar deze plek werd overgenomen door The Iceman.
Een weddenschap op Gerwyn Price
The Iceman is een interessante speler. Zeker ook om een gokje op te wagen. Waar andere spelers bij een achterstand de kop laten hangen gaat Price er dan nog eens extra voor zitten. Hij smijt zijn pijlen keihard naar het bord. Soms komt er bij een belangrijke finish of een 180 een oerkreet uit the Iceman die het publiek overstemt.
De sterke kracht bij Price ligt voornamelijk in de combinatie van scoring en finishen. Hij scoort vaak prima (tussen de 90 en 100 in) en gooit belangrijke dubbels. Onder druk presteert Price ook zeer goed. Meerdere belangrijke wedstrijd overleefde Price matchdarts van zijn tegenstander en ging hij er daarna zelf met de winst vandoor.
Let er bij Price voornamelijk op welk format hij speelt. Het set format is niet geheel Price zijn ding, kijk hiervoor naar de resultaten op bijvoorbeeld het wereldkampioenschap. Ook tijdens de titelrace moest the Iceman matchdarts overleven en won hij geregeld nipt de wedstrijd met één setje verschil.
Eerste stappen in het darten
Gerwyn kende voordat hij zijn darts oppakte ook al een sportverleden. Price was een fervent rugbyer op de positie hooker. Price speelde een vrij hoog niveau. Tevens werkte hij als een portier bij een pub, daar raakte hij tijdens een gevecht flink geblesseerd waardoor hij zijn rugby carrière links moest laten liggen. The Iceman begon met darten.
Barrie Bates, kwartfinalist op het WK van 2009, adviseerde Price om deel te nemen aan de Q-School van de PDC. Dat deed Price in 2014, waarbij hij in het tweede evenement zes wedstrijden op één dag wist te winnen. Door deze prestatie ontving hij een tweejarige tour-kaart van de PDC. Hij kwalificeerde zich voor het WK. Daar eindigde Price bij de laatste 64. Hij verloor met 0-3 in sets van Peter Wright.
In het kalenderjaar 2015 gaat het de goede kant uit voor Price. Hij weet van een aantal grote namen te winnen en zet prima gemiddelden neer. Tijdens de World Matchplay komt Price in de kwartfinale terecht. Hij verliest zijn eerste major-kwartfinale met 16-7 van Peter Wright. Tijdens het WK van 2016 wist ervaren speler Andrew Gilding iedere set te winnen waardoor het WK erg vroeg eindigde voor Price.
The Iceman wist in kalenderjaar 2016 zijn eerste finale te spelen. Dit gebeurde tijdens de PDC Pro Tour. Tijdens de UK Open Qualifiers weet Price Mark Webster en Suljovic te verslaan op weg naar de finale. Aldaar verslaat van Gerwen de Welshman met 6-2. In de zevende Players Championship weet Price wederom de finale te bereiken. Peter Wright is de tegenstander, en met een 0-3 achterstand weet Price zich terug te knokken naar de overwinning van 6-3.
Drie weken later wint Price de daaropvolgende Players Championship. Ditmaal is Jamie Caven de tegenstander in de finale. De Engelsman wordt met 6-1 verslagen. Tijdens de World Matchplay, waar hij in 2015 kwartfinale haalde won hij nu in de eerste ronde van Kim Huybrechts. Wederom kwamen Price en Lewis tegenover elkaar. Lewis zocht op voorhand de confrontatie met Price op. Beide heren speelden tijdens de wedstrijd verschrikkelijk. Jackpot wist de pot uiteindelijk over de streep te trekken waardoor Price naar huis moest.
Ook de overige toernooien van 2016 eindigden niet fantastisch. Tijdens het WK werd Price ook wederom in de eerste ronde naar huis gestuurd. Ditmaal was Johnny Clayton met 3-1 te sterk. Price kwam wel op plek 20 in de Order of Merit.
Een gevaarlijke opponent
In 2017 bereikt Price de finale van de UK Open. De UK Open wordt gezien als een van de belangrijkste toernooien per jaar. Hij verslaat Justin Pipe, David Pallett, Paul Hogan, Ian White en Alan Norris en bereikt de finale. In de halve finale tegen Norris overleeft Price matchdarts en ook tegen White wordt er maar nipt gewonnen. Desalniettemin staat Price tegenover Wright in de finale. Snakebite wint de wedstrijd met 11-6. Na een 7-2 achterstand knokte Price zich nog terug naar 8-6 maar het was niet voldoende om de finale over de streep te trekken.
Op het WK voor landen speelde Price samen met Webster voor Wales. Ze wonnen van Finland, Ierland en Rusland. In de halve finale waren de gebroeders Huybrechts voor België niet opgewassen tegen Wales. In de finale waren van Barneveld en van Gerwen namens Nederland de tegenstander. Nederland pakte hun derde titel en Wales moest het doen met de zilveren medaille.
Tijdens het WK van dat jaar overleefde Price voor het eerst de eerste ronde. Hij won van Ted Evetts met 3-0 in sets. Ook de tweede ronde overleefde Price. Ian White werd met 4-1 verslagen. In de derde ronde stond de Welshman tegenover Michael van Gerwen. De op dat moment regerend wereldkampioen won de eerste twee sets. Nadat het 2-2 werd spurtte van Gerwen ervandoor. Price verloor met 2-4.
De eerste grote prijs
Door de prestaties in 2017 verdiende Price een Premier League wildcard voor 2018. Tijdens de Premier League wist Price gelijk te spelen tegen Wright maar kon hij geen wedstrijd winnen. Op judgement night moest Price afscheid nemen van de Premier League. Omdat hij deelnam aan dit gigantische toernooi werd The Iceman steeds bekender bij het grote publiek.
Later dat jaar trad Price aan op de Grand Slam of Darts. Na 2 maanden herstel van een achillespees operatie waren de odds op the Iceman hoog. Hij won van Whitlock, waarin hij wel matchdarts moest overleven. In de ronde daarna versloeg Price, Suljovic en in de finale wint the Iceman van Gary Anderson. Zijn uitbundige gejuich tijdens het toernooi zorgde voor de nodige ophef. Was dit rauwe emotie of enkel tactisch geschreeuw om de tegenstander te irriteren? Uiteindelijk stelde de PDC dat Price de regels niet had overtreden. Daarnaast stond hij met de bokaal in zijn handen en kon hij zich de eerste Welshman noemen die ooit een televisietoernooi van de PDC had gewonnen.
Één maand na zijn onverwachte zege op de matchplay startte het WK. Price had een moeilijke opponent geloot genaamd Nathan Aspinall. The Asp maakte zijn debuut op het Wereldkampioenschap maar de Engelsman had zich in het verleden al bewezen als een taaie tegenstander. Het was een moeizame wedstrijd waarbij Price een voorsprong van 2-0 in sets had. Uiteindelijk draait Aspinall de wedstrijd compleet om en wint hij met 2-3. The Asp beukt verder en wint van Kyle Anderson, Devon Petersen en Brendan Dolan. De debutant verliest uiteindelijk in de halve finale van Michael Smith.
Meedraaien in de top
In het kalenderjaar 2019 wint Price precies één jaar na dato opnieuw de Grand Slam of Darts. Hij is na Phil Taylor en Michael van Gerwen de derde speler die zijn titel weet te prolongeren. Ditmaal verslaat the Iceman Peter Wright in de finale met 16-6. Op het WK gaat het voor the Welshman ook een stuk beter dan de voorgaande jaren.
Price is geklommen naar de derde positie op de Order of Merit en treed in de tweede ronde aan tegen William O’Connor. Het wordt een mega spannende partij waarbij het 2-2 in sets én in legs staat en O’Connor darts voor de voorsprong krijgt. De Ier staat op 4 punten en verrekend zich. Hij gaat namelijk voor de dubbel 1 in plaats van de dubbel 2. Gerwyn Price profiteert van deze fout en gooit zijn resterende 75 uit. Ook de winnende leg wordt in het voordeel van The Iceman beslist.
Met ietwat geluk staat Price dus in de volgende ronde. Daar wordt eenvoudig met 4-0 afgerekend met John Henderson. In de achtste finale wint Price van Simon Whitlock om vervolgens in de kwartfinale Glen Durrant te verslaan. In de halve finale gaat Price onderuit. In de partij tegen Peter Wright gooit Price zijn slechtste gemiddelde van het toernooi. Wright wint met 6-3, desondanks kan Price met genoegen terugkijken op dit WK.
In 2020 begint de bal echt goed te rollen voor Price. Hij wint de Belgium Darts Championship, World Series of Darts, World Grand Prix en later met Johnny Clayton de World Cup of Darts. De corona pandemie zorgde bij veel spelers voor een dip in de prestaties, bij Price deed de pandemie precies het tegenovergestelde. Voordat het WK begon had Price bij de bookies een zeer grote kans op de winst samen met van Gerwen en Wright.
Price stond wederom derde op de Order of Merit maar door de zwakkere resultaten van Wright en van Gerwen in 2020 kon Price zomaar eens de nieuwe nummer 1 van de wereld worden. Daarvoor moest hij wel wereldkampioen worden. In de tweede ronde speelt Price tegen landgenoot Jamie Lewis. Het is spannend en Price wint met 2-3. Vervolgens wordt Brendan Dolan met 4-3 verslagen. Mervyn King, die op voorhand betere papieren had, werd met 1-4 aan de kant gezet.
Tegen Daryl Gurney in de kwartfinale werd het 5-4. Ook in de halve finale ging het niet van een leien dakje. Stephen Bunting werd met 4-6 verslagen. De finale tegen Gary Anderson ging een stuk makkelijker. The Flying Scotsman werd met 7-3 verslagen en The Iceman werd wereldkampioen. Voornamelijk de dubbels hielpen Price enorm. Nadat hij de 5-1 voorsprong had verzekerd gooit Price in set zes een 10, 11 en 12 darter en gooit een set gemiddelde van 134.64 een waanzinnige prestatie en tevens een record op het wereldkampioenschap.
Waar Price de hele wedstrijd kon bouwen op het gooien van de dubbels miste The Iceman in de laatste fase van de wedstrijd toch de nodige pijlen. Price mistte twaalf matchdarts maar mocht zich uiteindelijk wereldkampioen noemen. Daarnaast is Price vanaf januari 2021 de nieuwe nummer 1 van de wereld. Aan de zeven dominante jaren van Michael van Gerwen komt een eind.