Wedden op Go Ahead Eagles

Home Wedden op Wedden op Go Ahead Eagles

Wedden op Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles is een echte volksclub uit Deventer. De Adelaarshorst is dan ook een stadion gelegen in een volkswijk aan de Vetkampstraat. De ploeg kent een gigantische geschiedenis met veel successen en dieptepunten. De club is opgericht in 1902 onder de naam Be Quick. Toen ze drie jaar later toetraden tot de Nederlandse Voetbalbond moest er een naamswijziging worden doorgevoerd omdat er in Groningen al een Be Quick ingeschreven stond. Ook de rood-witte tenues werden aangepast in het op dit moment nog steeds gedragen rood-gele shirt. De naam Go Ahead was geboren. Barry Hughes voegde er in de jaren ‘70 Eagles aan toe. 

Weddenschap op Go Ahead Eagles

Een goede tip is om niet te gaan wedden op Go Ahead Eagles omdat je fan bent. Staat er een goede odd dan kun je het natuurlijk wel proberen.

Spelen ze tegen een top drie ploeg, dan kun je overwegen om Go Ahead een virtuele voorsprong te geven.

De meest voorkomende weddenschappen zijn:

Kampioenschappen

Na het toetreden tot de Nederlandse Voetbalbond klauterde de ploeg gestaag omhoog. Vanuit de Tweede Klasse promoveerden ze in 1911 tot de Eerste Klasse in het Oosten. Vijf jaar later werden ze in deze competitie kampioen. Ze mochten door de titel meedoen om de landstitel. Deze won Willem II, de afgevaardigde uit het zuiden. Één jaar later werd Go Ahead wel landskampioen, in de kampioenspoule bleef Go Ahead ongeslagen.

Ook in 1922, 1930 en 1933 werden de Eagles landskampioen. Tijdens het interbellum was Go Ahead veruit de grootste ploeg in het oostelijke gedeelte van Nederland. In de Oostelijke Eerste Klasse werd de ploeg vijftien maal kampioen. Ook op nationaal toneel schitterde de Deventerse ploeg dus geregeld.

Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog ging het bergafwaarts met de ploeg. Ze degradeerden zelfs in naar de Tweede Klasse in 1941, om daarna direct weer terug te komen in de hoogste klasse. In 1948 werd de ploeg weer kampioen van oost-Nederland.

Eredivisie

In 1954 was er de intrede van het betaalde voetbal. Dit wierp in het begin nog niet zijn vruchten af in Deventer. In ‘56 eindigden ze op de twee-na-laatste positie in de tweede divisie. Maar gestaag kwam de club weer terug naar boven. In ‘63 kwam de club in de Eredivisie.

Tussen 1966 en 1969 eindigde de ploeg viermaal op rij in de top 5 van de Eredivisie. En in het seizoen 1967-1968 werd de beste prestatie ooit behaald toen de ploeg op de derde positie eindigde. Ook in de KNVB Beker ging het in de jaren ‘60 zeer goed. De ploeg speelde tussen 1965 en 1968 viermaal op rij de halve finale. In 1965 kwamen de Eagles in de finale terecht maar werd er verloren met 1-0 van Feijenoord. Aangezien de Rotterdammers ook landskampioen werden mocht er Europees voetbal gespeeld worden in Deventer. Celtic bleek echter een maat te groot. Cumulatief werd er met 7-0 van de Schotten verloren. 

In de decennia die volgden gebeurde er niet veel spectaculaire zaken. De ploeg was een stabiele Eredivisionist zonder gigantische uitschieters naar boven en naar beneden. In de jaren ‘70 en ‘80 was de onderkant van het linkerrijtje en de bovenkant van het rechterrijtje vaak de eindklassering. In 1987 ging het echter mis. Met de 23 verzamelde punten stonden de Eagles vier punten achter de nummer vijftien. Degradatie werd hierdoor het gevolg. Na vijf seizoenen Eerste Divisie werd er in 1992 promotie afgedwongen. De Eagles speelden vanaf de elfde stek nacompetitie en wist zich zo tot de Eredivisie te voetballen. Na vier jaar in de hoogste klasse moesten de Eagles toch weer terug naar de Eerste Divisie. 

In de Eerste Divisie speelde Go Ahead voornamelijk als een middenmotor met her en der een wat beter en een wat slechter seizoen. Vanaf de jaren ‘10 is de ploeg zoekende naar waar ze precies thuis horen. De Eagles lijken namelijk net tekort te komen voor een stabiele Eredivisie-plek maar zijn vaak in de top van de Eerste Divisie te vinden. Hierdoor wisselen promotie en degradatie elkaar in rap tempo af.

In 2013 werd er gestreden om de promotieplek en werd er voor het eerst in het nieuwe millennium Eredivisie voetbal gespeeld. Eerdere pogingen om via periodetitels of play-off voetbal de Eredivisie te halen mislukten. De ontlading na de 3-0 zege op FC Dordrecht was gigantisch. In 2015/2016 wist Go Ahead zich via het UEFA Fair-Playklassement te kwalificeren voor Europa League voetbal. Daar speelden ze tegen Ferencváros. Thuis in Emmen (er was een verbouwing in de Adelaarshorst aanstaande) eindigde het 1-1 maar in Boedapest werd met 4-1 verloren. Het Europese avontuur zorgde voor de nodige euforie in de stad maar was ook weer redelijk snel voorbij. 

Rivaliteit en clubcultuur

Go Ahead staat bekend om haar fanatieke aanhang. Er zijn veel verschillende supportersgroepen die de Adelaarshorst tot een sfeervol stadion maken. Of de ploeg nu uitkomt in de Eredivisie of in de Eerste Divisie maakt veelal niet veel uit qua geluidsniveau. Toen begin 20e eeuw Go Ahead werd opgericht waren de elite en rijkelui van de Koninklijke UD de grote tegenstander.

De andere Deventerse ploeg werd gekenmerkt om haar weelde en namen het op tegen de arbeidersploeg Go Ahead. Toen de Eagles in de jaren ‘60 succesvoller en succesvoller werden kwamen de wedstrijd tegen FC Twente in de spotlights te staan. Deze wedstrijd zou de Derby van het Oosten betiteld worden.

Aangezien Go Ahead vanaf eind jaren tachtig vaak in de Eerste Divisie speelde verschoof de rivaliteit van Twente steeds meer in de richting van PEC Zwolle. De IJsselderby ontstond hieruit. Zwolle tegenover Deventer. Deze wedstrijd zal later uitgroeien tot een van de meest beladen wedstrijden in Nederland. Ook de wedstrijden tegen de Graafschap zijn beladen geworden, dit heeft meer te maken met hevige strijd die vaak gestreden wordt in de nacompetitie dan met historische gebeurtenissen. 

Stadion

Net na de oprichting speelt Go Ahead op de velden van stadgenoot UD. In 1906 stappen ze over naar Diepenveen dat ‘de halve maan’ wordt genoemd. Ze verhuisden kort naar ‘de zes veldjes’ om vervolgens in 1920 te verhuizen naar hun uiteindelijke stek; de Adelaarshorst aan de Vetkampstraat. S

amen met het Philips Stadion, het Kasteel en Woudestein na is de Adelaarshorst een van de oudste voetbalstadions in Nederland. Het stadion heeft een capaciteit van ruim 9.000 supporters, na de laatste renovatie in 2015. Door het knusse karakter van het stadion kan het er tijdens spannende wedstrijden ook spoken. 

Weetje

Het clublogo van The Eagles werd in 1971 vernieuwd. Supporter Ger Tempelman uit Kampen ontwierp de adelaar op de bal dat als nieuwe logo fungeerde. In zijn ‘schets’ maakte hij een adelaar die een bal vastklemt tussen zijn poten.

De Adelaar verwijst naar het stadswapen en heeft een connectie met de naam van het stadion. De adelaar heeft zeven veren, dit is een geluksgetal. Tijdens de eerste druk had de adelaar acht veren gekregen, later werd dit snel weer aangepast.