Wedden op Handbal

 • Laatste update: 30 oktober 2021
Home Wedden op Wedden op Handbal

Wedden op Handbal

 • Geschreven door Jos Ariaans
 • Laatste update: 30 oktober 2021
 • Leestijd: 7 minuten

Het wedden op handbal heeft een vlucht genomen tijdens het EK dames van 2020. Door de successen van de Nederlandse handbaldames is de sport zelf ook populairder geworden in ons land. De wedstrijden waren op zichzelf al spannend genoeg maar door te gokken op de wedstrijden kregen ze nog een extra dimensie.

Ben je ook van plan om een keer te wedden op handbal dan leggen we je hier uit bij wie je dit veilig kunt doen.

Bookmakers voor wedden op handbal

Het wedden op voetbal hebben de meeste gokkers al wel eens gedaan, maar het wedden op handbal is nog niet bekend bij het grote publiek. De bookmaker die je kiest voor een gokje op handbal moet in ieder geval een licentie in Nederland hebben.

We hebben op onze site alle legale Nederlandse bookmakers voor je op een rij gezet. Dit met een uitgebreide review en de verschillende bonussen die je krijgt bij het aanmaken van een account.

Verschillende inzetten bij het wedden op handbal

Wat leuk is aan het kijken naar handbal is dat het een snelle sport is. Er wordt elke minuut bijna gescoord en het gaat heen en weer. Hierdoor is het een zeer dynamiek spel en zijn er veel mogelijkheden om op te wedden.

Natuurlijk moet je eerst weten wat voor een soort weddenschappen er zijn. Als je al eerder op sport hebt gewed, dan zie je dat basketbal weddenschappen veel overeenkomsten hebben met het wedden op handbal.

 • wedden op de winnaar: Dit is de makkelijkste manier van wedden. Je gokt welk team volgens jou de wedstrijd gaat winnen. Een gelijkspel komt natuurlijk niet zoveel voor als bij voetbal
 • handicap wedden: Hierbij krijgt een team een virtuele voorsprong. Dit is meestal de underdog. Hierdoor kun je voor de favoriet nog een hoge quote krijgen
 • over/under wedden: Bij handbal worden veel doelpunten gemaakt. Bij deze weddenschap gok je of er in de wedstrijd meer of minder doelpunten worden gemaakt dan het door de bookmaker verwachte aantal.
 • wedden op de eerste helft: deze weddenschappen werken precies zoals wedden op de winnaar. Nu wordt de weddenschap afgesloten op de stand na een helft.
 • outright wedden: Voor of tijdens een toernooi kun je wedden op de ploeg die de finale gaat winnen. Deze weddenschap kan ook vooraf of tijdens een competitie worden afgesloten.

Toernooien en competities voor het wedden op handbal

Wat zijn nu de toernooien waar je op kunt wedden. Het aanbod van toernooien is groot in de wereld van het handballen. We hebben de beste voor je op een rij gezet. Genoeg keuze voor het wedden op handbal:

 • Olympische Spelen: handbal is al sinds 1972 een Olympische sport en wordt sindsdien elke vier jaar op de Zomer Spelen beoefend. Een weddenschap op wie er goud wint bij handbal kun je eventueel ook combineren met een weddenschap op een andere sport.
 • IHF World Handball Championship: Het WK handbal wordt elke twee jaar georganiseerd. Aangezien er een WK is voor zowel de mannen als voor de vrouwen, kun je voldoende weddenschappen vinden. zoek je een favoriet bij de mannen denk dan zeker aan Zweden en Frankrijk.
 • IHF Super Globe: de Super Globe staat sinds 1997 op het programma en is een competitie tussen de beste clubs van de wereld. De teams die cups op hun continent hebben gewonnen, strijden in de Super Globe voor deze cup. Heb je verstand van handbal, dan kun je voor deze wedstrijden zeker mooie odds vinden.
 • Europees Kampioenschap: we kunnen natuurlijk niet het EK voor handbal vergeten. Het EK wordt elke twee jaar gespeeld en is er zowel voor de mannen als voor de vrouwen. De nationale ploegen strijden hier voor de eer om hunzelf Europees Kampioen te winnen. Wederom zijn Zweden en Frankrijk hier de grootste kanshebbers.
 • Champions League: de Champions League voor handbal is het hoogste toernooi voor Europese teams. Aan dit spektakel doen alleen de beste teams uit Europa mee. Wil je op de favoriet wedden denk dan aan een gok op “FC Barcelona Handbol”.

Wedden op Nationale competities bij handbal

Wil je iedere week wedden op handbal dan moet je naar de nationale competities gaan kijken. Bijna ieder land heeft wel een handbal competitie en de bookmakers bieden hier weddenschappen voor aan.

Het niveau van deze competities is redelijk goed en ze zijn dus leuk om naar te kijken. Gokken op deze wedstrijden maakt het alleen maar leuker.

Als kenner van handbal heb je misschien wel meer kijk op het spelletje als de bookmaker, die aan de hand van statistieken de quotes bepalen. Hier kun je echt je voordeel mee doen. Handbal is nu eenmaal niet bij iedereen zo bekend als voetbal.

Weet de tactieken van de ploegen en wie de vrije worpen en strafworpen neemt. Informeer jezelf of de belangrijke spelers wel meedoen en weet het belang van een wedstrijd. Als je goed geïnformeerd bent dan is daar zeker een voordeel op de bookmakers mee te behalen.

Waar zijn de beste competities voor het wedden op handbal

In de meeste landen van Europa zijn wel competities, maar welke zijn de belangrijkste voor het wedden.

 1. Frankrijk: Ligue Nationale de Handball
 2. Denemarken: Jack & Jones Ligaen
 3. Kroatië: Dukat Premijer liga
 4. Nederland: de NHV Eredivisie:
 5. Spanje: Liga Asobal en División de Plata de Balonmano
 6. Duitsland: Handball-Bundesliga
 7. Zweden: Elitserien
 8. Polen: Elkstraklasa

Live wedden op handbal

Zijn er belangrijke wedstrijden tijdens een toernooi dan kun je bij veel bookmakers ook live wedden. Je kunt dan tijdens de wedstrijd weddenschappen plaatsen.

Dit is vooral gunstig voor de kenners van het handbalspel. Staat een ploeg achter maar je weet zeker dat ze nog terug gaan komen, dan kun je daar met een mooie quotering op wedden.

Live kun je ook op andere weddenschappen gokken. Wie de volgende strafworp krijgt of welk team als eerste een tijdstraf krijgt bijvoorbeeld.

Opvallende regels bij een handbalwedstrijd

Een handbal wedstrijd wordt gespeeld met twee teams van elk 6 spelers en een keeper. Het doel is natuurlijk om in 2 maal 30 minuten meer punten dan de tegenstander te scoren.

Een hoofdregel van het spel is dat een speler met de bal in de hand, maximaal drie passen mag zetten voordat de bal gestuiterd of afgespeeld wordt. De bal mag ook niet met het onderbeen of voet gespeeld worden.

Bij handbal heb je ook spitsen en verdedigers, belangrijk als je op doelpuntenmakers gaat wedden. Een groot verschil tussen voet- en handbal is dat er onbeperkt gewisseld mag worden tussen de spelers.

Door al deze factoren is het een zeer snel spel. Spelers rennen heen en weer en de bal gaat snel rond. Er worden per wedstrijd veel doelpunten gemaakt, rond de 40 goals per wedstrijd is niet ongewoon. Door de cirkel om het doel is het belangrijk voor de spelers om snel te kunnen draaien, zodat ze een opening kunnen vinden om te scoren.

Ook is het een harde sport en tijdens het verdedigen zijn de spelers niet bang om hun lichaam te gebruiken. Dit maakt het een leuke fysieke sport met een zeer hoog tempo!

Straffen bij handbal

– Vrije worp
– Strafworp, vanaf de 7 meter lijn
– Gele kaart, deze dient als een waarschuwing. Bij een volgende overtreding zal er een tijdstraf volgen
– Tijdstraf, deze heeft een duur van 2 minuten. Na drie tijdstraffen volgt een rode kaart.
– Rode kaart, dit betekent een diskwalificatie voor de speler in kwestie

Het veld

Een handbalveld is een rechthoekig veld van 40 meter lang en 20 meter breed. Aan beide zijde van het veld bevinden zich doelen, deze worden afgeschermd door het doelgebied. Het doel is drie meter breed en twee meter hoog.

Het doelgebied wordt gevormd door twee lijnen in halve cirkels, de doellijn en de gestreepte vrije worplijn. De strafworplijn ligt op op zeven meter recht voor het doel. Het doelgebied is alleen voor de keeper bestemd.

Wanneer een speler een stap in het doelgebied zet wordt hier een straf voor gegeven.

handbalveld
handbalveld

De bal die wordt gebruikt

Bij handbal wordt er gebruik gemaakt van drie verschillende soorten ballen. De verschillende ballen verschillen in zowel het formaat als het gewicht. Hoe groter en zwaarder de bal, hoe moeilijker het is om mee te spelen.

 • Jongens van 8 tot 12 jaar en meisjes van 8-14 jaar spelen met een bal van 290-330 gram en een omtrek van 50-52 cm
 • De jongens van 12 tot 16 jaar en meisjes van 14+ jaar met een bal van 325-375 gram en een omtrek van 54-56 cm
 • Mannen van 16+ jaar met een bal van 425-475 gram en een omtrek van58-60 cm

Veelgestelde vragen

Bieden alle bookmakers handbal aan?

De bookmakers die we bij Wedwiki.nl promoten, hebben handbal in hun pakket

Bestaat een Parlay weddenschap ook bij handbal?

Ja, een Parlay wilt zeggen dat je verschillende wedstrijden of weddenschappen met elkaar combineert. Dat kan ook bij handbal natuurlijk.

Is wedden op handbal wel legaal?

Als je het bij een bookmaker met licentie doet wel. Vanaf oktober 2021 zijn er naast de TOTO veel bookmakers met een vergunning .

Nieuws