Wedden op Iran
Het Iraanse nationale team mag zich een van de grootste noemen in West-Azië. Het land kwalificeerde zich al meerdere malen voor het wereldkampioenschap en wist ook bij het Aziatische kampioenschap geregeld mooie prestaties te leveren. Op mondiaal niveau rankt Iran 21e. Ze stonden ooit op de vijfde plek ter wereld.
Voetbal in Iran
De Persian Gulf Pro League is de nationale competitie van Iran. Persepolis FC is de recordkampioen. Voornamelijk in de laatste twee decennia is deze ploeg flink opgeklommen. De voetbalcompetitie werd in 1960 voor het eerst gehouden. Shahin FC vierde toen het eerste landskampioenschap. De kampioen mag deelnemen aan de AFC Champions League.
In de laatste jaren stond twee keer Persepolis in de finale van de Champions League. Tweemaal moesten ze genoegen nemen met de runner-up plek. De Kashima Antlers wonnen in 2018 met 2-0 en 0-0. In 2021 werd de finale over één wedstrijd gespeeld en toen was het Zuid-Koreaanse Ulsan Hyundai te sterk. Drie keer won er een Iraanse ploeg de Aziatische Champions League. Dat was in 1970 Taj, in 1990 Esteghlal en in 1993 Pas Tehran.
Weddenschap op Iran
Je kunt in de wedstrijden van Iran, afhankelijk van de tegenstander, inzetten op de winst. Tegen de grote Europese landen heeft Iran het lastig maar in het kaliber Oostenrijk, Zwitserland en zelfs Polen zijn de kaarten anders geschud. Iran speelt als een eenheid en de ploeg staat vaak goed opgesteld. Zo laten ze weinig doelpunten toe maar scoren ze ook niet uitzonderlijk veel. Het is een zakelijke, degelijke ploeg. Both teams to score is een veilige optie bij Iran. Afhankelijk van de tegenstander is een over/under weddenschap gecombineerd met doelpunten een goede optie.
Spelers
De meest bekende voetballende Iraniër is Ali Daei. Hij scoorde in 149 wedstrijden 109 maal. Ali Daei staat op de tweede plek in het aantal wedstrijden dat hij mocht spelen voor het Iraanse elftal. Javad Nekounam staat hier bovenaan met 151 wedstrijden waarin hij 39 doelpunten wist te scoren.
In Nederland is voornamelijk Alireza Jahanbakhsh de bekendste Iraniër door zijn tijd bij NEC, AZ en Feyenoord. Reza Ghoochannejhad is een andere bekende naam. Hij speelde meer dan 100 wedstrijden in de Eredivisie, voornamelijk bij sc Heerenveen. In 1998 was Saeed Janfada de eerste Iraniër in de Eredivisie. Hij kwam uit voor VVV Venlo. Agil Etemadi speelde drie Eredivisiewedstrijden.
Prestaties op internationale toernooien
Wereldkampioenschappen
De eerste keer dat Iran deelnam aan een wereldkampioenschap was tijdens het WK van 1978 dat werd gespeeld in Argentinië. Iran kwam in de groep met Nederland, Peru en Schotland. Alleen tegen Schotland werd er met 1-1 een resultaat behaald. De twee andere wedstrijden werden verloren. Het toernooi eindigde dus al in de groepsfase. Dit gebeurde nog vier keer. Na een afwezigheid van 20 jaar deden ze in Frankrijk in 1998 weer mee. In de groep met Duitsland, Joegoslavië en de VS. Tegen de Verenigde Staten werd gewonnen. Helaas was het niet genoeg om door te gaan naar de knock-out. In 2006 speelden ze één wedstrijd gelijk evenals in 2014.
In 2018 behaalde Iran het beste resultaat uit de geschiedenis. Ze kwamen terecht in de poule des doods met Spanje, Portugal en Marokko. De eerste wedstrijd tegen Marokko werd in de extra tijd gewonnen. Drie punten waren binnen. De tweede wedstrijd was tegen Spanje. Deze werd nipt met 0-1 verloren. De laatste en allesbeslissende wedstrijd was tegen Portugal. Zowel Portugal, Spanje als Iran maakten nog kans op een plek in de knock-out. Portugal kwam voor, maar Iran maakte de gelijkmaker. Spanje kwam in de 80e minuut op achterstand. Hierdoor was Iran door, ware het niet dat de Spanjaarden in de extra tijd nog op gelijke hoogte kwamen. Hierdoor stonden Spanje en Portugal op vijf punten en bleef Iran steken op vier. Iran was heel dichtbij de eerste knock-out fase maar greep net naast.
Voor het WK in 2022 in Qatar is de ploeg gekwalificeerd. In groep B liggen kleine kansen voor de Iraniërs. Ze zullen het opnemen tegen Engeland en de Verenigde Staten. Er zal nog een derde afgevaardigde vanuit de UEFA in groep B terecht komen. Dit kan Wales, Schotland of Oekraïne worden.
Olympische Spelen
Op de Olympische Spelen werd het debuut gemaakt in 1964 toen het georganiseerd werd in Tokyo Japan. Iran kwam niet verder dan de groepsfase waar één punt behaald werd tegen Mexico in de tweede wedstrijd. Van Duitsland en Roemenië werd verloren. In 1968 deed Iran niet mee.
In 1972 toen de Spelen in Duitsland werden gehouden won Iran één wedstrijd. Dit was tegen Brazilië, dat een zeer zwakke periode kende. De regerend wereldkampioen eindigde laatste in de groep op de Spelen. Iran eindigde derde waardoor het toernooi ook voor hen vroegtijdig eindigde.
In 1976 knokten ze zich voor het eerst in de knock-out. De 1-0 winst op Cuba was genoeg voor twee punten en een plek bij de laatste acht. Er werd verloren van de Sovjet Unie in Sherbrooke. De Sovjet Unie zou brons pakken later dat toernooi in Canada.
Asian Cup
Op de Asian Cup behoort Iran tot een van de meest succesvolle landen. Op de medaillespiegel staat het land derde achter Japan en Saoedi Arabië. Iran won drie keer goud, in drie opeenvolgende kampioenschappen en tevens hun eerste, tweede en derde deelname. De eerste en derde (1968 en 1976) mocht Iran het toernooi zelf organiseren.
Daarnaast werd er in 1980, 1988, 1996, 2004 en 2019 brons gewonnen. Iran strandde alleen in 1992 in de eerste ronde. Ali Daei is nog altijd de topscorer aller tijden met veertien treffers.