Wedden op Juventus

  • Laatste update: 08 augustus 2022
Home Wedden op Wedden op Juventus

Wedden op Juventus

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 08 augustus 2022
  • Leestijd: 10 minuten

Juve is in de jaren ‘10 uitgegroeid tot de onbetwiste nummer één van Italië. Nationaal en Europees heeft de ploeg de beste prestaties behaald en is het een consistente presterende ploeg geworden.

La vecchia signora kent een rijke geschiedenis met geweldige spelers. Italiaanse clubs worden vaak geliefd door clubcultuur, geschiedenis en passie. Daaraan ontbreekt het volgens sommigen erg bij Juve. Juventus is meer een voetbalbedrijf geworden.

Inzetten op Juventus

Juve is in Italië altijd favoriet. Je kunt ze bijna altijd opschrijven als kampioen, bekerwinnaar en minimaal kwart-finalist in de Champions League.

Juventus heeft inmiddels een team opgebouwd dat een gat met de rest van Italië heeft geslagen. De budgetten in Turijn zijn gigantisch en talentvolle spelers komen dan ook graag in contact met ‘la vecchia signora’. Bij een weddenschap is het altijd verstandig om te kijken naar de tegenstanders.

In Europa is Juve vaak gebrand om te winnen waar de ploeg in de competitie nog wel eens een wedstrijdje laat schieten. Ook de opstelling is een belangrijk element. Juventus heeft een A-elftal en een B-elftal. Als door de weeks Champions League gespeeld wordt kun je ervan uitgaan dat er een andere variant op de mat staat het weekend ervoor.

Let hierbij goed op welke spelers starten. Hierdoor kun je bijvoorbeeld leuke quoteringen pakken bij een doelpunt weddenschap op een speler. 

Het ontstaan van Juventus

Op 1 november 1897 wordt Sport Club Juventus opgericht. Juventus staat voor ‘jongvolwassenen’ in het Latijn. De club wordt opgericht door een aantal Turijnse studenten die aan het Massimo d’Azeglio lyceum studeerden.

In 1900 meldt Juve zich voor het Italiaanse voetbal kampioenschap. Een roze shirt, met zwarte broek werden als tenue gekozen. Notts County speelde met zwart wit gestreepte shirt en werd in 1903 inspiratie om verder als bianconeri te gaan spelen. Juventus kreeg per ongeluk een lading Engelse shirts van Notts binnen. Acht jaar na de oprichting werd het eerste kampioenschap binnengehaald. 

Rivaliteit met Torino

In 1906 kwamen er een groot aantal buitenlandse spelers. Dit leidde tot een conflict binnen de club. Voorzitter Alfredo Dick richtte met de buitenlandse spelers FBC Torino op. Juventus moest helemaal opnieuw beginnen met het opbouwen van een elftal.

De rivaliteit tussen Torino en Juventus was direct geboren. De eerste derby della Mole (genaamd naar de beroemde Turijnse synagoge Mole Antonelliana) werd in 1907 gespeeld. Torino won met 2-1 van Juventus. De derby della Mole is de oudste Italiaanse voetbal derby.

In 1908 verbood de Italiaanse voetbalbond het om buitenlandse spelers op te stellen. Torino nam hierom (evenals AC Milan en Genoa) niet deel aan het kampioenschap. 

Interbellum

Edoardo Agnelli is de eigenaar van het Turijnse automerk Fiat. In 1923 stapt Agnelli aan boord bij Juventus. In ‘26 wordt het tweede kampioenschap behaald door 12-1 te winnen in de finale van Alba Roma (een van de vele ploegen die in 1927 fuseerden tot AS Roma).

In 1929 wordt de Serie A in het leven geroepen. In 1931 begint Juve aan een reeks van vijf landskampioenschappen achter elkaar. In deze tijd krijgt Juventus ook de naam ‘de oude dame’. Juventus kreeg namelijk een steeds oudere ploeg maar bleef telkens kampioen worden.

Felice Borel wordt in 1932 en 1933 topscorer namens Juventus, hij schoot er 29 en 31 doelpunten in. ‘La vecchia signora’ is in het verdere verloop van de jaren ‘30 minder succesvol. In 1938 wordt nog wel de eerste Coppa Italia aan de prijzenkast toegevoegd. De finale wordt gespeeld tegen rivaal Torino. Juve wint met 2-1 en 3-1. Vanaf 1942 wordt de Serie-A stilgelegd vanwege de Tweede Wereldoorlog. 

Tweede helft 20e eeuw

Giovanni Agnelli is na de Tweede Wereldoorlog aangesteld als voorzitter van de club. In 1950 en 1952 wint Juve wederom 2 scudetto’s (de naam voor het Italiaanse landskampioenschap). In ‘58 zorgen Charles en Sívori als spitsenduo en icoon Giampiero Boniperti voor de tiende landstitel en kregen ze een gouden ster uitgereikt.

Sívori kreeg in ‘59 de ballon ‘d Or. In 1960 winnen ze de eerste dubbel door Fiorentina te verslaan in de Coppa-finale en landskampioen te worden. Boniperti stopte in 1961 met 182 doelpunten in 444 wedstrijden voor Juventus. In 1967, 1972 en 1973 winnen ze wederom de Scudetto.

Trapattoni’s Europese hegemonie

Giovanni Trapattoni is een boegbeeld in Milaan. De verdedigende middenvelder speelde 274 wedstrijden voor i rossoneri en scoorde één keer in de zeventien wedstrijden die hij voor het nationale Italiaanse elftal speelde.

Na in 1972 te zijn gestopt wordt hij in 1974 trainer van AC Milan waar hij tot ‘76 blijft. Il Trap gaat in ‘76 over naar Juventus. Daar begint het succesverhaal van Juventus. Legendarische keeper Dino Zoff tekent voor Juventus en staat 1143 minuten onder de lat zonder een tegengoal te krijgen, een record.

Il Trap blijft tien jaar bij Juventus en wint daarin zes scudetto’s, twee coppa’s, één Europacup I (1985), één Europacup II (1984), een UEFA Cup (1977), een UEFA Super Cup (1984) en een WK voor Clubteams in 1985. In 1984 wordt de twintigste scudetto in de prijzenkast gezet waardoor Juventus de tweede ster op de borst krijgt. Juventus is tevens hofleverancier van het Italiaanse elftal geworden waaronder speler Paolo Rossi, die in ‘82 Europees voetballer van het jaar werd en met Italië die zomer wereldkampioen werd.

Platini won de drie daaropvolgende jaren de Ballon d’Or. De Fransman krijgt 128 van de 130 stemmen in 1984 en 127 van de 130 stemmen in 1985. Ondanks de triomf moet er ook stilgestaan worden bij de meest droevige Europacup 1 winst. In 1985 wint Juventus weliswaar, middels een onterechte penalty van Platini, van Liverpool. Het Heizeldrama zorgt echter voor een gitzwarte rand om deze historische winst. 39 Juventus supporters lieten het leven in Oostenrijk deze finaledag. 

In 1986 verliet Trapattoni de club voor een avontuur bij Inter Milaan. De jaren die volgden waren mager voor Juventus. Marchesi won in zijn twee seizoenen bij de club niks. Dino Zoff nam zijn taken voor de komende twee jaar over. Hij won in 1989 de UEFA Cup en de Coppa. Maifredi zou in 1990/91 één seizoen aan het roer staan om vervolgens toch weer terug te keren bij Trapattoni die van ‘91 tot ‘94 aan zijn tweede termijn begon. In 1992 leidde het tot een UEFA Cup.  

Lippi’s sterrenelftal

In het seizoen 1994/1995 start ervaren coach Marcello Lippi als trainer bij Juve. Het eerste jaar is direct succesvol en pakt de Scudetto na negen jaren geen kampioen te zijn geworden. Ferrara, Baggio, Del Piero en Vialli staan in de basis.

Trainer Marcello Lippi
Marcello Lippi

In 1996 staat Juventus in de finale van de Champions League tegenover titelhouder Ajax. Na 1-1 op het bord en het nemen van strafschoppen wint Juventus de Champions League. Na een langlopend onderzoek wordt echter in 2013 duidelijk dat een aantal spelers een verhoogd hemoglobinegehalte in het bloed hadden waardoor aantoonbaar was dat de spelers doping hebben gebruikt deze finale. Aangezien het in 2013 verjaard is kan Ajax geen aanspraak meer maken op de titel en dus blijft de cup voor Juventus.

Door het winnen van de Champions League kon Lippi wel verder bouwen aan een droomteam en werden Davids, Filippo Inzaghi en Zinédine Zidane toegevoegd aan de selectie. Juventus behaalde wederom de finale van de Champions League in 1997 en 1998. BVB (3-1) en Real Madrid (1-0) bleken echter te sterk. 

Een nieuwe eeuw

In 2001 worden Gianluigi Buffon, Trezeguet, Nedved en Thuram gekocht. Het sterrenelftal wordt in 2002 en 2003 kampioen. In 2003 staat Juventus wederom in een Champions League finale. Landgenoot AC Milan blijkt te sterk na strafschoppen. Lippi werd gevraagd voor het Italiaanse elftal en verliet hierna Juventus. 

Na het vertrek van Lippi ging het bergafwaarts met Juventus. Het schandaal van directeur Moggi kwam aan het licht. Door het netwerk dat hij had opgebouwd kon hij de Serie A wedstrijden beïnvloeden. Hierdoor werd Juve teruggezet naar de Serie B en werden de Scudetto’s van 2005 en 2006 afgenomen. Door de terugzetting naar de Serie B liep de selectie leeg. Later kwam ook nog het dopinggebruik aan het licht.  

De wederopstanding

In 2007 keert Juventus terug in de Serie A. De ploeg eindigt derde in de Serie A en behaalt de kwartfinale van de Coppa. In 2008 gaat het nog beter en eindigt Juve zelfs tweede achter Inter.

Vanaf 2011 begint de hegemonie van Juventus weer terug te keren. Ze winnen de scudetto en komen in de finale van de Coppa. In 2013 en ‘14 worden ze kampioen en is de halve finale van de Coppa bereikt. In 2015, ‘16, ‘17 en ‘18 wordt de dubbel gepakt. In 2015 en 2018 staan ze tevens in de finale van de Champions League waar respectievelijk FC Barcelona (3-1) en Real Madrid (4-1) te sterk zijn.

Juventus heeft zich opgewerkt tot de nummer 1 van Italië. De megatransfer van vedette Cristiano Ronaldo helpt mee aan de Europese droom van de club. Juve wil Europa veroveren en met het beste elftal Europese titels gaan winnen. 

Stadion

Juve heeft in de geschiedenis vaak een verhuizing doorgevoerd. Tot 1908 werd er gespeeld op Piazza d’Armi, alleen het kampioensjaar van 1905 werd er gespeeld op Velodromo Umberto I, waar er om het voetbalveld heen een fietsbaan lag.

In 1908 verhuizen ze naar de Corso Sebastopoli, de straat waar later ook Stadio Mussolini en Stadio Comunale lagen. In 1922 vertrekt Juve naar Corso Marsiglia om in ‘33 weer terug te keren naar de Mastopoli waar het Stadio Mussolini was gebouwd. Later werd deze naam vervangen door Stadio Comunale.

Bijna 60 jaar werd er daar gespeeld totdat Juve in 1990 verhuisde naar het Stadio Delle Alpi. Dit lag in een totaal andere hoek van Turijn en de supportersaantallen liepen terug. In 2006 besloot de club daarom terug te keren naar het stadio Comunale dat inmiddels was verbouwd voor de winterspelen van 2006 in Turijn.

In 2008 besloot Juventus uit eigen zak een compleet nieuw stadion te bekostigen. In 2011 was het Juventus Stadium af. 41.500 bezoekers kunnen plaatsnemen in het stadion. De kosten bedroegen 155 miljoen en deze werd opgehoest door de club zelf.

Juventus Stadium
Juventus Stadium

Het stadion is bijzonder milieuvriendelijk. Zo liggen er zonnepanelen op het dak die voor energie zorgen. Ook wordt het regenwater opgevangen waardoor 50% van het benodigde water ‘eigen’ regenwater is. Ook is veel materiaal van het oude Stadio Delle Alpi hergebruikt voor het nieuwe stadion. 

Spelers

Juve kent bijzonder veel fantastische spelers. Alessandro Del Pierlo is clubicoon met de meeste wedstrijden. Il Capitano speelde 560 wedstrijden waarin hij 241 doelpunten maakte.

Scirea speelde van ‘75 tot ‘88 552 wedstrijden voor il bianconeri. Giuseppe Furino stond 528 keer in de basis van ‘69 tot ‘84.

Andere iconen zijn Roberto Bettega, Sivori, Trezeguet, Baggio, Charles, Platino, Nedved, Rossi, Ravanelli, Laudrup, Conte, Pirlo, Davids, Cannavaro, Zambrotta, Deschamps, Gianluigi Buffon, Dino Zoff en Edwin van der Sar. Laatstgenoemde was de eerste niet-Italiaanse keeper voor Juventus. 

Faq

⚽Wat is wedden met een handicap?

Als je gaat wedden met een handicap dan geef je de “underdog”een virtuele voorsprong. Op deze manier kun je met een weddenschap op de favoriet toch een goede quote krijgen.

⚽ Kun je wedden op winst van Juventus gecombineerd met een doelpuntenmaker?

Ja, dat kan. Dit noemen ze een parlay weddenschap.

⚽ Krijg je een bonus voor een weddenschap op Juventus?

Als je naar een bookmaker gaat en voor het eerst een account aanmaakt krijg je altijd een bonus.