Wedden op Kroatië

  • Laatste update: 30 oktober 2021
Home Wedden op Wedden op Kroatië

Wedden op Kroatië

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 30 oktober 2021
  • Leestijd: 11 minuten

Het Kroatische voetbalelftal bloeit flink op. Er spelen veel goede spelers en het team speelt als één geheel. Ze spelen dan misschien niet het meest attractieve voetbal aller tijden, maar ze winnen de belangrijke wedstrijden veelal wel. Hierom is Kroatië zeker een outsider op een groot toernooi om voor je weddenschappen in de gaten te houden. 

Kroatië is één van de landen die is ontstaan uit voormalig Joegoslavië. Joegoslavië ontstond vlak na de Eerste Wereldoorlog in de Balkan. Tijdens het uiteenvallen van het communisme eind jaren ‘80 ging ook Joegoslavië ten onder. In 1991 verklaarde Kroatië gelijktijdig met Slovenië de onafhankelijkheid. Dit mondde uit in een oorlog die in tot begin ‘92 duurde. Uiteindelijk moet de Federale overheid zich gewonnen geven aan de Kroaten die vanaf dan onafhankelijk zijn. De UEFA en de FIFA laten Kroatië in 1992 als officieel lid toe en vanaf dat moment kan Kroatië deelnemen aan de internationale toernooien. 

Weddenschap op Kroatië

Een weddenschap die vaak winstgevend uitpakt op Kroatië is over 1,5 goal to score. Hoewel je natuurlijk ook een weddenschap kunt zetten op een overwinning van Kroatië kun je soms een betere quotering krijgen op een over/under gok bij de goals.

Ook BTTS (both teams to score) is een bet die veelal positief uit kan pakken. Kijk goed welke spelers er opgesteld staan. Kroatië heeft de afgelopen jaren een scala aan verscheidene aanvallers gehad die kunnen scoren. Let dus op als je inzet op een doelpuntenmaker. 

Enkele voorbeelden van weddenschappen:

Bookmakers voor het wedden op Kroatië

Bij wedwiki.nl vind je de bookmakers die legaal hun diensten aanbieden in Nederland. Ga je wedden op Kroatië dan is een betrouwbare bookmaker een eerste vereiste.

Het is altijd verstandig om bij verschillende bookmakers een account aan te maken. Je hebt dan altijd de keuze voor de hoogste odds en je profiteert ook nog eens alle bonussen mee.

Wedden op Kroatië kun je natuurlijk per wedstrijd doen, maar een outright weddenschap is ook leuk. Je wedt dan bijvoorbeeld vooraf of tijdens het toernooi op de winnaar.

Spelers

Kroatië kent een aantal fantastische voetballers in de vrij korte geschiedenis die het land heeft. De grootste vedette die het land kent is Luka Modric. Hij is aangewezen als beste Kroatische voetballer aller tijden. De speler zat in 2015, 2016, 2017 en 2018 in het FIFA team van het jaar won in 2017 de gouden bal voor clubs, in 2018 de gouden bal met Kroatië.

In 2018 werd Modric ook verkozen als Europees en wereldvoetballer van het jaar. En won nog andere individuele en clubgebonden prijzen. De concurrentie is groot, want ook Ivan Rakitic won gigantisch veel prijzen.

Toen Rakitic in 2014 de overstap van Sevilla naar Barcelona maakte had niemand gedacht dat hij een belangrijk aandeel zou hebben in één van de beste seizoenen aller tijden voor de Catalanen. Barcelona won de treble en Rakitic speelde vijftig wedstrijden dat seizoen. Andere heel grote Kroatische spelers zijn Perisic, Orsic, Mandzukic, Suker, Boban, Boksic, Nico en Robert Kovac en Simic. 

Het voetballen begint

In 1996 kwalificeert Kroatië zich voor het Europees Kampioenschap dat wordt gespeeld in Engeland. De Kroaten komen in de poule met Denemarken, Turkije en Portugal. De eerste wedstrijd op een internationaal toernooi wordt direct gewonnen. Tegen Turkije scoort Vlaovic in de 86e minuut de enige treffer van de wedstrijd.

Ook de tweede wedstrijd gaat gewonnen. Suker scoort een penalty. Boban maakt er tien minuten voor tijd 2-0 van en Suker zorgt voor de eindstand van 3-0. Kroatië heeft met de zes punten al genoeg voor de punten bijeen voor de volgende fase. De verliespartij tegen Portugal van 0-3 maakt dan ook niet heel veel uit.

Portugal gaat hiermee de Kroaten wel voorbij in de stand. In de kwartfinale is de tegenstander Duitsland. De Duitsers krijgen in de eerste helft een penalty die door Klinsmann wordt benut. Suker scoort vlak na rust de gelijkmaker binnen maar Sammer maakt de winnende 2-1 voor de Duitsers. Kroatië ligt na een knap debuut uit het toernooi. 

1998

In 1998 kwalificeert Kroatië zich ook voor het wereldkampioenschap dat gehouden wordt in Frankrijk. Kroatië zit in een moeilijke poule samen met Japan, Argentinië en Jamaica. De eerste wedstrijd wordt met 1-3 gewonnen van de Jamaicanen.

De tweede wedstrijd is een zeer belangrijke ontmoeting met Japan. Suker beslist de wedstrijd met 0-1 in het voordeel van Kroatië. De laatste wedstrijd tegen Argentinië is een formaliteit aangezien zowel Kroatië, als Argentinië al door zijn.

In de knock-out fase staat Kroatië tegenover Roemenië. Suker is wederom de enige scorende man van de wedstrijd. Vlak voor rust schiet Suker een penalty voorbij aan doelman. In de kwartfinale komt Kroatië te staan tegenover Duitsland.

De Duitsers schakelde twee jaar eerder de Kroaten uit, maar ditmaal ging het andersom. Jarni schiet een paar tellen voor rust de 0-1 binnen. In de tweede helft blijft het lang spannend tot 10 minuten voor tijd Vlaovic de 0-2 binnen schiet. Vijf minuten later beslist Suker de wedstrijd definitief en hiermee schakelt debutant Kroatië de Duitsers uit.

In de halve finale speelt Kroatië tegen gastland Frankrijk. Suker scoort de 0-1 maar binnen 60 seconden scoort Thuram de 1-1 binnen. Thuram weet ook de 2-1 binnen te weren waardoor Kroatië in de halve finale strandt. Een zeer knappe prestatie. 

Nieuw millennium en zwakkere resultaten

Voor het EK van 2000 weet Kroatië zich niet te kwalificeren. Ze eindigen derde in de kwalificatiepoule. In het WK van 2002 speelt Kroatië in de groepsfase tegen Mexico, Ecuador en Italië. Kroatië weet alleen de tweede wedstrijd, tegen Italië, te winnen. Met drie punten eindigen ze uiteindelijk op een gedeeld derde plaats in de groep. Voor het eerst in de geschiedenis eindigt het toernooi voor de Kroatiërs in de groepsfase. 

Voor het Europees Kampioenschap van 2004 weet Kroatië zich wel te kwalificeren. De Kroaten komen in groep B terecht, een zeer lastige groep samen met Zwitserland, Frankrijk en Engeland. De eerste wedstrijd tegen de Zwitsers eindigt in de brilstand.

Ook tegen Frankrijk wordt de tweede wedstrijd afgesloten in een salonremise. De wedstrijd tussen Kroatië en Engeland zou bepalen wie er door ging naar de knock-out. Kroatië stond na vijf minuten al voor maar de Engelsen kwamen langszij. Met 2-4 verslaan de Engelsen de Kroaten, die door deze uitslag zijn uitgeschakeld. 

Tijdens het WK van 2006 in Duitsland gebeurt hetzelfde. Brazilië, Japan en Australië zijn de tegenstanders. Twee gelijke spelen en één verliespartij betekenen de derde plek in de poule. Ook hier weer was de laatste wedstrijd doorslaggevend. Kewell beslist tien minuten voor tijd met zijn gelijkmaker dat Australië de tweede plek bemachtigd. Bij een overwinning van de Kroaten hadden zij in de tweede fase van het toernooi gestaan. 

Een nieuwe generatie

Tussen het WK van 2006 en het EK van 2008 staan er een aantal nieuwe spelers op. Luka Modric was in 2004 uitgeroepen tot Kroatisch talent van het jaar. De middenvelder uit Zadar werd voor het WK in Duitsland echter nog niet opgeroepen maar werkte zich op tot een basisspeler van het nationale team in 2008. In 2007 en 2008 was de aanvallende middenvelder Kroatische voetballer van het jaar geworden.

Een andere naam die zijn debuut op een groot toernooi voor Kroatië maakte was Ivan Rakitic. De in Zwitserland geboren middenvelder speelde in de jeugd voor de Zwitsers maar koos uiteindelijk voor het nationale team van Kroatië. Tijdens het EK van 2008 stond Rakitic in de basis. Bondscoach Slaven Bilic moest een combinatie-elftal maken met de oude garde en fris talent. De 36 jarige Niko Kovac bleef namelijk de onbetwiste captain van de Kroaten en scheelde 16 jaar met de debuterende Ivan Rakitic en Nikola Kalinic. 

In 2008 komt Kroatië in de groep samen met Duitsland, Oostenrijk en Polen. De eerste wedstrijd begint direct goed. Na 4 minuten benut Luka Modric een strafschop dat tevens het enige doelpunt zal zijn in de wedstrijd tegen Oostenrijk.

De tweede ontmoeting is tegen Duitsland. Srna maakt de 1-0 en na rust wordt het 2-0 door Olic. Tien minuten voor het laatste fluitsignaal weet Lukas Podolski de 2-1 te maken maar Kroatië pakt knap de tweede driepunter. Het wordt uiteindelijk 3 uit 3 in de groepsfase als ook de laatste wedstrijd tegen Polen gewonnen wordt.

In de knock-out staat Kroatië tegenover Turkije. Het blijkt een taaie tegenstander waarbij na 90 de brilstand nog op het bord staat. Ook in de verlenging wordt er pas heel laat gescoord. Het is pas in de 119e minuut dat Kroatië op 1-0 voor komt. Met de geringe tijd die nog te spelen was leek de buit binnen. Echter weet in de extra tijd Senturk de gelijkmaker nog te scoren voor de Turken.

Strafschoppen moesten dus uiteindelijk een winnaar bepalen. Modric gaat voor de eerste staan en mist deze. Arda Turan schiet voor de Turken wél raak. Srna en Semih zorgen dat het 1-2 staat. Als ook Rakitic mist wordt de uitdaging heel lastig. Hamit Altintop zorgt voor 1-3. Petric mist de vierde strafschop voor Kroatië waardoor de Turken door zijn naar de halve finale. Het zo fantastisch startende Kroatië ligt na een loodzware pot tegen de Turken uit het toernooi. 

Voor het toernooi van 2010 weet Kroatië zich niet te kwalificeren. Kroatië zit in het kwalificatietoernooi samen met Engeland, Oekraïne, Wit Rusland, Kazachstan en Andorra. Van de tien kwalificatie potten weten de Kroaten er zes te winnen, twee verliezen ze en twee wedstrijden eindigen in een gelijkspel. Ze komen hiermee één punt tekort om door te gaan naar de tweede fase. 

De weg omhoog 

In 2012 doet Kroatië wél mee aan het EK. Kroatië komt terecht in de Poule des doods met Italië, Ierland en Europees en wereldkampioen Spanje. De eerste wedstrijd tegen Ierland gaat gewonnen met 1-3. Tegen Italië wordt flink gevochten maar komen ze niet verder dan 1-1. Ook tegen Spanje staat het lange tijd gelijk maar in de 88e minuut is het Navas die de driepunter voor Spanje binnen werkt. Kroatië eindigt met 4 punten op één punt achterstand van Italië en moet vanaf de derde plek afscheid nemen van het toernooi. 

Tijdens het WK van 2014 in Brazilië speelt Kroatië in de groep met gastland Brazilië, Kameroen en Mexico. In de openingswedstrijd van het WK komt Kroatië snel op voorsprong als Marcelo de bal in eigen doel werkt. Het gastland komt terug en wint de wedstrijd uiteindelijk met 3-1. De tweede wedstrijd tegen Kameroen gaat het Kroatië voor de wind. Met de 0-4 overwinning wordt de op dat moment grootste uitslag op het wereldtoneel bewerkstelligd.

De derde wedstrijd tegen Mexico is de wedstrijd die beslissend is voor de tweede positie in de groep. Lange tijd blijft de 0-0 op het bord staan. In het laatste kwartier wordt de wedstrijd een schiettent en wordt de eindstand gezet op 1-4. Kroatië staat op de derde positie en grijpt naast de knock-out fase. 

Tijdens het EK van 2016 komt Kroatië te staan tegenover Tsjechië, Spanje en Turkije. De eerste wedstrijd wordt gespeeld tegen de Turken. Modric maakt de enige treffer van de wedstrijd. Tegen Tsjechië komt Kroatië op 0-2 voorsprong. In de laatste fase van de wedstrijd wordt het uiteindelijk nog 2-2. Tegen Spanje komt Kroatië snel op achterstand maar weten ze de wedstrijd om te draaien en met 2-1 te winnen.

Met zeven punten is Kroatië groepshoofd geworden en ze komen in de tweede fase van het toernooi. Tegen Portugal is het een lastige wedstrijd. Er moet verlenging komen om een winnaar aan te wijzen. Het is Ricardo Quaresma die in de 117e minuut de 0-1 weet te maken en Portugal veilig stelt voor de kwartfinale. Uiteindelijk zullen de Portugezen het toernooi weten te winnen. 

Het Russische sprookje voor Kroatië

Voor het WK in Rusland speelt Kroatië een prima kwalificatie. Hoewel grote verrassing IJsland zich rechtstreeks vanaf de eerste plaats kwalificeert, moet Kroatië het vanaf P2 doen. Dit lukt en Kroatië mag dus afreizen naar Rusland. Daar komt Kroatië in de groep met, wederom IJsland. Nigeria en Argentinië maken groep D compleet.

De eerste wedstrijd tegen Nigeria wordt gewonnen met 0-2. Ook tegen Argentinië komt het elftal verrassend sterk uit de bus. Met 0-3 wordt er gewonnen van de verliezend finalist van 2014. Ook de derde wedstrijd worden er drie punten bijgeschreven als Kroatië van IJsland wint.

Als groepshoofd gaat Kroatië door naar de knock-out. Het beloofd een spektakelstuk te worden, in de eerste wedstrijd tegen Denemarken, als er na vijf minuten al 1-1 op het bord staat. Echter is de 1-1 ook de eindstand waardoor er verlenging moet worden gespeeld.

Deze zorgt ook niet voor een winnaar en dus moeten er strafschoppen genomen worden om de uiteindelijke winnaar te bepalen. Badelj en Eriksen missen. Kramaric scoort de tweede pingel voor Kroatië wel. Ook Kjaer, Modric en Krohn-Daelen zijn trefzeker. Pivaric mist de vierde penalty voor Kroatië. Maar Lasse Schöne verzuimt voor Denemarken om de gelijkmaker te scoren. Als Rakitic scoort en Jorgensen de laatste penalty mist dan gaat Kroatië door het oog van de naald door naar de volgende ronde.

Kwartfinale

In de kwartfinale staat een knotsgekke wedstrijd tegen de Russen op het programma. 1-1 na 90 minuten en 2-2 na 120 minuten zorgen wederom voor strafschoppen. Ditmaal is Kroatië trefzekerder en schieten ze vier van de vijf keer raak. Als de Russen maar driemaal scoren staat Kroatië in de halve finale.

In de halve finale speelt Kroatië tegen Engeland. Trippier scoort al vroeg voor de Engelsen. Perisic maakt in de tweede helft gelijk. Wéér moet er verlenging gespeeld worden. Mario Mandzukic sleept de wedstrijd uit het vuur als hij in de 109e minuut de 2-1 binnen schiet.

Kroatië staat in de finale. Tegenstander is Frankrijk. De wedstrijd begint verschrikkelijk. Mandzukic maakt een eigen doelpunt waardoor de Fransen op voorsprong komen. Als Perisic de gelijkmaker scoort is er wederom hoop maar deze wordt na de penalty vlak voor rust kleiner. Griezmann schiet vanaf elf meter de 2-1 binnen.

Na rust komt Franrkijk via Pogba en Mbappe op 4-1 te staan. Na een verschrikkelijke uittrap van Lloris profiteert Mandzukic en staat het 4-2. De Fransen spelen de wedstrijd zakelijk uit en pakken hun tweede wereldtitel. Kroatië pakt zilver en heeft de landelijke records gebroken maar had op meer gehoopt. Na een prachtig WK waarin ze heel de wereld als team lieten zien wat ze konden bereiken was zilver het maximaal haalbare. 

Veelgestelde vragen over wedden op Kroatië

Bieden de bookmakers ook vriendschappelijke wedstrijden van Kroatië aan ?

Ja, het is wel goed om jezelf goed te informeren bij vriendschappelijke wedstrijden. Trainers proberen vaak dingen uit of zetten een tweede keus in het veld.

Zijn alle bookmakers legaal in Nederland?

DE bookmakers die in Nederland zaken doen moeten een licentie hebben die is afgegeven door de KSA. De bookmakers op wedwiki.nl hebben allemaal een licentie.

Welke bookmakers hebben de beste odds voor het wedden op Kroatië?

Dat kan per wedstrijd verschillen. Vergelijk daarom altijd de odds van verschillende bookmakers voordat je een weddenschap plaatst.