Wedden op Manchester United

Home Wedden op Wedden op Manchester United

Wedden op Manchester United

United heeft een roemrijke geschiedenis en heeft een grote fanschare opgebouwd in de tijd van Sir Alex Ferguson. De Schot heeft van United wederom een Europese grootmacht gemaakt. Manchester United wil Engeland opnieuw veroveren.

Nu concurrenten Manchester City en Liverpool fantastische ploegen hebben en jaarlijks meedoen om de knikkers wil United zich daar wederom tussen mengen. 

Inzetten op Manchester United

Manchester United zit in de Premier League in een van de sterkste voetbalcompetities ter wereld. Het is dan ook niet gek dat de prijzenregen die de club begin van dit millennium had even is omgeslagen in een tijdelijke droogte.

In de Premier League zijn teams als Liverpool, Manchester City, Tottenham en Chelsea hard aan de weg aan het timmeren om de prijzen te pakken. Met een moordende concurrentie is een competitie waar week in week uit finales worden gespeeld zwaar.

De odds voor Manchester United kunnen daarom erg gunstig uitpakken door de underdog positie waarin ze zich bevinden tegen sommige ploegen. 

Naast het wedden op winst, gelijkspel en verlies bieden de bookmakers honderden verschillende weddenschappen aan die te maken hebben met manchester united. Enkele voorbeelden zijn:

Rivaliteit en Clubcultuur

Leeds, Liverpool, Manchester City en Arsenal. Deze vier ploegen hebben één ding met elkaar gemeen, de rivaliteit met Manchester United. Leeds en United hebben een lange historische rivaliteit en door de geografische ligging van de clubs is het een derby te noemen.

De Manchester Derby spreekt voor zichzelf, het is een derby tussen de blauwen en de roden, soortgelijk met de rivaliteit tussen Liverpool en Everton. De stad is blauw of rood, niets anders.

De rivaliteit met Arsenal laaide pas op toen Arsenal begin dit millennium met Arsène Wenger aan het roer een fantastisch elftal had en samen met United streed om alle prijzen. Wenger en Ferguson maakte elkaar het leven zuur en de fans van de beide clubs kregen steeds meer een hekel aan elkaar.

En dan is er nog de derby met Liverpool. De wedstrijden worden omschreven als een van de grootste derby’s in de sport. Liverpool en Manchester United zijn na de Tweede Wereldoorlog de twee grootste Engelse ploegen geworden.

De 50 en 60’er jaren gaan naar United. De jaren ‘70 en ‘80 gaan naar Liverpool. De jaren ‘90 en de ‘00s zijn voor United. De wedstrijden tussen de beide ploegen zijn intens en hebben een gigantische historische lading. De wedstrijd wordt de North-West derby genoemd aangezien de steden gelegen zijn in Noordwest Engeland.

Manchester en Liverpool als stad, kennen sinds de industriële revolutie ook een rivaliteit, dit is later ook overgesprongen in het voetbal.  

Stadion

Het ‘theatre of dreams’ opent in 1910. Het stadion heeft een capaciteit van 76.000 bezoekers en eert twee mannen met standbeelden, Sir Alex Ferguson en Matt Busby. Tevens is er een standbeeld genaamd de United Trinity bestaande uit Bobby Charlton, George Best en Denis Law.

Old Trafford is in 1941 gebombardeerd en wordt acht jaar later wederom in gebruik genomen. Als Wembley niet gebruikt kan worden wijkt het Engelse nationale elftal meestal uit naar Old Trafford. 

Stadion Old Trafford
Old Trafford 

Spelers

United heeft een gigantische lijst met spelers die de club groot hebben gemaakt. Ryan Giggs wordt genoemd als een van de grootste United spelers aller tijden.

In dat rijtje passen ook Bobby Charlton, George Best, Eric Cantona, Roy Keane, Denis Law, Peter Schmeichel, Paul Scholes, Cristiano Ronaldo, David Beckham en Wayne Rooney. Allemaal grootheden die in het shirt van Man U hebben gespeeld.

Het ontstaan van een club met weinig zelfvertrouwen

De Lancashire Yorkshire spoorlijn wordt in de jaren 70 van de negentiende eeuw aangelegd. Een aantal werknemers die de lijn leggen richten Newton Health op, een voetbalclub die zichzelf in 1892 niet goed genoeg vond om deel te nemen aan de Football League.

John Henry Davies stapte eind 19e eeuw in de club, het gaat financieel niet goed met Newton Health. Davies bepaalde het beleid en investeerde in de club, hij verandert de naam in Manchester United en wilt United naar een hoger niveau tillen.

Ernest Mangnall wordt aangetrokken als secretaris in 1903. Hij verzorgt niet alleen de contracten van spelers maar hij wordt tevens trainer en transfermanager. Het wordt een succes. Onder zijn leiding promoveert Manchester United in 1905/06 naar de eerste klasse.

In 1907/08 wordt United kampioen en in 1908/09 wint Man U de Charity Shield en de FA Cup. In datzelfde seizoen wordt een start gemaakt met de bouw van Old Trafford. In 1910 wordt dit stadion in gebruik genomen tegen in een wedstrijd tegen Liverpool.

In het eerste seizoen waar de wedstrijden in hun nieuwe thuishaven worden gespeeld wordt op de laatste speeldag de titel met een 5-1 overwinning op Sunderland binnengehaald.

Daarna gaat het minder met Manchester United. In 1914/15 weet Man U nipt te ontsnappen aan degradatie, pijnlijker voor de club is dat Manchester City in deze periode betere resultaten boekt. 

Interbellum

Hoewel United al een aantal titels had binnengehaald bungelt de club tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog tussen de eerste en tweede klasse.

Begin jaren ‘30 gaat het ook financieel wederom slecht. James Gibson wordt de nieuwe financiële redder en hij investeert 30.000 pond in United. Met dat geld kan United de spelers betalen en is er geld om nieuwe spelers te kopen. Langzamerhand blijkt het te werken, in 1934 ontsnapt United wederom nipt aan degradatie, ditmaal naar de derde klasse.

In 1936 promoveert United naar de eerste klasse. In 1940 weten ze zich voor het eerst weer eens te handhaven in de hoogste Engelse voetbalklasse. De Tweede Wereldoorlog zorgt voor veel verdriet en de stillegging van het Engelse voetbal. Voor United is het een zwarte bladzijde in de geschiedenis.

Old Trafford wordt namelijk in maart 1941 gebombardeerd. Het zorgt ervoor dat Manchester United tot 1949 geen gebruik kan maken van haar eigen stadion, tot overmaat van ramp moeten de wedstrijden van United worden afgewerkt op Maine Road, de thuishaven van aartsrivaal Manchester City.  

Na WO 2

Matt Busby had tijdens de Tweede Wereldoorlog kennisgemaakt met Jimmy Murphy. Murphy nam Busby direct aan als coach bij United. In het eerste naoorlogse seizoen slaagde United er bijna in kampioen te worden. Alleen Liverpool moesten The Red Devils voor zich laten.

Busby had United voornamelijk omgegooid op het gebied van eigen jeugd. Deze spelers moesten eerder de kans krijgen in United-1. Mede door in te zetten op de jeugd behaalt United in ‘48 de finale van de FA Cup. Daar is Blackpool de tegenstander. En met een 4-2 uitslag wint United de tweede FA Cup in de geschiedenis.

Vier jaar later wint United wederom een landstitel maar de weg ernaartoe verraadt de opwaartse spiraal die de ploeg heeft ingezet onder leiding van Busby. In 1956 en ‘57 werd de landstitel tweemaal op rij gewonnen, het team bestond toen alleen maar uit Busby’s jeugdspelers die ook wel Busbys Babies werden genoemd.

Europese dromen

Door de landstitels in Engeland mocht Manchester United deelnemen aan de Europacup 1. In 1957 wint United achtereenvolgens van Anderlecht, Borussia Dortmund en Athletic Bilbao.

In de halve finale stuit Manchester United op Real Madrid. Real Madrid heeft tot dan toe alle Europacups gewonnen. Het ervaren Real Madrid wint met 1-3 en 2-2 van Man U en wint daarna ook de finale.

In 1958 winnen ze van Shamrock Rovers, Dukla Praag en van Rode Ster Belgrado. Op de terugreis vanuit Belgrado gaat het helemaal mis voor Manchester United. Het spelersvliegtuig stort neer.

In München werd bijgetankt en na het opstijgen stortte het toestel neer. Er stierven 22 mensen tijdens de crash waaronder acht spelers. Duncan Edwards overleed ruim twee weken later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Vandaag de dag wordt deze gitzwarte pagina uit het boek van United herdacht met een klok die de datum van 6 februari 1958 blijft aanhouden. De halve finale van de Europacup tegen AC Milan moet echter nog wel gespeeld worden en United wint verrassend met 2-1.

De return in Milaan wordt echter met 0-4 afgesloten waardoor United uitgeschakeld is. In de competitie behaalt United knap nog de tweede plaats, evenals de finale van de FA Cup.  

Busby Babies 2.0

Na het drama van München had niemand gedacht dat Matt Busby opnieuw zou starten met het opbouwen van een team vol jeugdige spelers. Busby begon na het drama echter wederom gewoon opnieuw met het creëren van het team.

Samen met Jimmy Murphy wonnen The Red Devils in 1963 de FA Cup. In 1965 en ‘67 werden daar twee landskampioenschappen aan toegevoegd en in 1968, tien jaar naar dato, wint United de Europacup I van het Portugese Benfica, dat al twee cups had gewonnen. In de finale wordt Eusébios Benfica met 4-1 verslagen.

Namen als Bobby Charlton en George Best staan in de selectie van United. Busby stopt in 1969, hij gaat echter binnen de club verder in het bestuur waar hij tot 1982 actief zal blijven.

Standbeeld Matt Busby
Standbeeld Matt Busby

Het gaat met United na het vertrek van Busby niet beter. De handtekening van de Schot blijft onder de ploeg staan en Wilf McGuiness, die zijn plek over heeft genomen staat voor een loodzware taak.

Na Boxing Day 1970 werd de Ier na slechte resultaten ontslagen en werd Busby wederom gevraagd om op de managersstoel te gaan zitten tot het einde van het seizoen. ‘O Farrell werd de nieuwe Ierse trainer en ook dat huwelijk verliep niet goed. In 1972 vlak voor de kerst werd de coach ontslagen. 

Scottish coach please

United ging op zoek naar een nieuwe trainer en vond deze in de ervaren Tommy Docherty. Docherty had zes seizoenen Chelsea gecoacht, hij gooide het roer bij The Blues om door jong talent te laten spelen. Ook werd hij bondscoach van Schotland in 1970, hij slaagde erin om zich te plaatsen voor het EK van 1972.

Nu wachtte de klus bij United. In zijn begintijd blijven de resultaten uit. In 1974 degradeert United zelfs naar de Second Division. Oud United speler Denis Law schiet in de laatste wedstrijd voor Manchester City raak en zorgt voor degradatie van The Red Devils.

De clubleiding heeft vertrouwen en Docherty blijft in zijn rol. Na een seizoen keert Man. U alweer terug naar de First Division. Docherty coacht de club beetje voor beetje de goede richting in. In 1977 wint Manchester United voor het eerst sinds 1963 weer de FA Cup.

In juli ‘77 wordt Docherty ontslagen aangezien hij een affaire had met de vrouw van de fysiotherapeut van Manchester United. United kan wederom op zoek naar een nieuwe coach.

Dave Sexton kreeg de taak en in de eerste wedstrijd van het seizoen wint hij de Community Shield. In de vier jaar dat de Engelsman bleef werden er geen prijzen gepakt. Ron Atkinson trad in 1981 aan en bleef vier seizoenen bij United. In 1983 en 1985 won United onder leiding van Atkinson de FA Cup en in 1984 werd daar de Community Shield aan toegevoegd. 

Sir Alex Ferguson

In November 1986 wordt de Engelse Atkinson vervangen door een kalme Schotse coach die met Aberdeen alle prijzen won en tevens met het bondscoachschap van Schotland een vergelijkbaar paspoort had als Tommy Docherty. Hij straalde echter het leiderschap uit van Matt Busby. De ideale kandidaat voor United.

De eerste drie jaar van United bouwde Ferguson aan een ploeg. Dit ging nog niet gepaard met zilverwerk waardoor het bestuur van Manchester United ongeduldig werd. Matt Busby had vertrouwen in zijn landgenoot en overtuigde het bestuur ervan nog even geduld te hebben.

In de beginjaren van het nieuwe decennium kwam het zilverwerk richting Old Trafford. Hij wint achtereenvolgens in 1989/90 de FA Cup. In 1990/91 de Community Shield, de Europacup II (voor bekerwinnaars) en aansluitend de UEFA Supercup.

In 1991/92 gaat de League Cup naar United en in 1993 wint Manchester onder leiding van ‘Fergie’ het landskampioenschap. Naar deze prijs wordt al sinds 1965 gehunkerd. Ferguson had een stempel gedrukt en wederom was een Schotse coach die volledig inzet op jong talent uitermate succesvol bij MUFC. 

In 1998/99 wordt Europese voetbalgeschiedenis geschreven aangezien United zowel het kampioenschap pakt, alsook de FA Cup wordt binnengehaald maar bovenal de Champions League wordt gewonnen van Bayern München.

Alleen Celtic, Ajax en PSV deden dit internationale hoogstandje United voor. In de ‘00s blijft United in de prijzen vallen echter ligt er wel een kaper op de kust.

Rivaal

Bij Arsenal is de Fransman Arsène Wenger begonnen aan een coach avontuur. Arsenal en United strijden om de Engelse prijzen.

Ferguson wint dit duel van Wenger terwijl de spanningen tussen Arsenal en Manchester United dankzij de twee coaches hoger worden. Ferguson blijft tot 2013 aan en heeft in 26 jaar tijd de volgende prijzen gepakt; 1 wereldbeker voor clubs, 1 wereldkampioenschap voor clubs, 2 Champions Leagues, 1 Europacup II, 1 UEFA Supercup, 13 landskampioenschappen, 5 FA Cups, 4 League Cups en 10 keer de Community Shield.

In zijn 9704 dagen bij Manchester United heeft hij zich opgewerkt tot meest succesvolle Premier League coach aller tijden. Een record dat voorlopig nog even zal blijven staan. 

Post-Fergie

Toen Alex Ferguson bekend had gemaakt dat hij ermee ging stoppen had hij een grote rol in zijn opvolger bij Manchester United. De Schot David Moyes had de voorkeur van Fergie. Moyes nam de taak op zich maar door bijster slechte resultaten nam United afscheid van Moyes.

Louis van Gaal nam Moyes over en besteedde heel veel geld. Di María, Herrera, Shaw, Rojo en Blind binnen, samen goed voor 200 miljoen euro, zorgden binnen het team voor een vierde positie in de Premier League.

In de zomer werd wederom 200 miljoen euro uitgegeven, ditmaal kwamen Martial, Depay, Schneiderlin, Schweinsteiger en Damian naar Manchester. Di María, die voor 75 miljoen was gekomen mocht van Van Gaal alweer vertrekken.

Na in totaal 33 wedstrijden in alle competities en vier doelpunten voor de Red Devils ging de Argentijn voor 63 miljoen euro naar Paris Saint Germain. Ook Robin van Persie mocht vertrekken. Van Persie had ook tijdens het WK van 2014 met Louis gewerkt en de Rotterdammer vond dat hij geen eerlijke kans meer kreeg van de coach dus verruilde hij Engeland voor een Turks avontuur.

United begon sterk maar zwakte af tot de vijfde positie en overwinterde niet in de Champions League. Van Gaal won de FA Cup in 2016 nog wel maar twee dagen na de winst werd de ijzeren tulp ontslagen. 

Mourinho

José Mourinho nam de taken van Van Gaal over. Ook Mourinho liet het geld rollen, Zlatan werd transfervrij gehaald. Eric Bailly kostte 40 miljoen, Mkhitarjan werd voor 32 miljoen opgepikt en Paul Pogba, die zijn jeugd bij United doorbracht maar mocht vertrekken naar Juve werd voor 105 miljoen euro aangetrokken. De tot dan toe duurste voetbaltransfer aller tijden.

Mourinho speelt voetbal op de Mourinho manier, de tekst ‘José’s bus has parked again’ wordt veel gezongen door supporters die het verdedigende spel van de Portugees zat zijn. Achterin rondtikken, hopen op een snelle uitbraak of een slinkse counter en de wedstrijd met 1-0 beslechten.

Dat is voetbal op José’s manier, de manier waarmee the Special One heel veel prijzen heeft gepakt. Ook met United werkt dit succesvol. In de Premier League eindigt United weliswaar zesde, in de FA Cup worden ze in de kwartfinale uitgeschakeld door Chelsea. De League Cup en de Community Shield worden gewonnen.

Ook in de Europa League boekt ‘Mourinho’s bus’ succes. Het jonge, guitige en speelse Ajax staat tegenover de muur van de Portugees, in de finale van de Europa League. De vroege goal van Paul Pogba, die van richting wordt veranderd door het onderbeen van Ajax verdediger Sanchez is een mokerslag. Ajax verliest de Europa League aan Manchester United. Wederom zegeviert José Mourinho. 

Nog altijd is United op zoek naar een coach die het gat van Ferguson kan vullen. Een coach die langdurig aan een ploeg kan bouwen en de jeugd wederom een kans geeft. United heeft een fantastische jeugdopleiding, waar tevens ook in het verleden de grootste successen van de club mee behaald zijn.

Na het vertrek van Ferguson is de clubkas echter leeggetrokken en zijn er spelers voor immense bedragen aangetrokken die geen lange termijn visie vervulde. United veranderde van een opleidingsclub in een ordinaire koopclub, iets wat United juist zo anders maakte dan concurrent Manchester City dat het geld over de balk kan smijten na de overname. 

FAQ

⚽ Zijn de quoteringen bij iedere bookmaker hetzelfde?

Nee, die kunnen per bookmaker verschillen. De verschillen zullen niet groot zijn, maar als je veel op voetbal wedt dan is het verstandig om de hoogste quote per wedstrijd te kiezen.

⚽ Kun je wedden op de coach van Manchester wordt ontslagen?

Er zijn bookmakers die dit soort weddenschappen aanbieden. Lees de reviews op deze site.

⚽ Klopt het dat de quotes in de Premier League hoger zijn dan bij de Eredivisie?

Dat kan vaak kloppen. De tegenstanders zijn vaak meer aan elkaar gewaagd. Hierdoor is een uitslag minder voorspelbaar waardoor je voor sommige weddenschappen een hogere quotering krijgt.