Wedden op Napoli

  • Laatste update: 08 augustus 2022
Home Wedden op Wedden op Napoli

Wedden op Napoli

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 08 augustus 2022
  • Leestijd: 9 minuten

SSC Napoli is een van de sub-topploegen in het Italiaanse voetbal. De club kent ups en downs. De prijzenkast van de Napolitanen is goed gevuld maar ze zullen altijd achter blijven op de allergrootste. Net zoals in Italië zelf is het zilverwerk en het geld voornamelijk te vinden in het noorden. Wat onder de rook van de Vesuvius overblijft is bittere passie voor I Partenopei. 

Weddenschap op Napoli

SSC Napoli is een ploeg die altijd wil winnen. Is aanvallend voetbal vereist dan staat het team met zijn alle op de helft van de tegenpartij. Is verdedigend voetbal het devies dan staat iedereen in de 16. De Napolitanen zijn geliefd in het zuiden van Italië. Voornamelijk ook omdat het in het zuiden schort aan gigantische voetbalploegen waar in het noorden een overschot aan is.

Het wedden op Napoli levert, door de underdogpositie vaak mooie quoteringen op. Tegen de beide Romeinse en Milanese ploegen heeft Napoli altijd goede wedstrijden. Het wedden op een overwinning van de blauwen is dan ook geen onverstandige keus. Ook in Europa weet Napoli het vaak aardig te doen, zeker in de beginfases van het toernooi.

Naast het wedden op winst, gelijkspel en verlies geven de bookmakers je ook nog veel andere opties om te wedden op Napoli. Voorbeelden hievan zijn: 

Het ontstaan van Napoli

Napoli kent een lange geschiedenis. Naples Foot-Ball & Cricket Club wordt in 1904 opgericht. In 1912 ziet Internazionale Napoli het levenslicht. En in 1922 fuseerden de beide clubs in FBC Internaples. In 1926 wordt de naam AC Napoli aangenomen.

Internaples deed mee in de zuid Italiaanse kampioenschappen maar werd daar geen hoogvlieger. Slechts een keer behaalde de ploeg de finale, maar ze worden met 6-1 verslagen door Alba Roma (een van de fusieclubs van het huidige AS Roma). Internaples wil in 1926 een nieuwe naam voor de ploeg en vinden deze in Associazione Calcio Napoli.

In 1926 komt er een nieuw speel systeem voordat in ‘29 de Serie A wordt opgericht. Het nieuwe systeem bestaat uit een competitie van twee groepen van tien clubs. Napoli wordt met één gelijkspel in de hele competitie laatste. Het seizoen daarna gaat het een stuk beter en wordt plaats acht van de zestien behaald. Dit was op het randje net genoeg om toegelaten te worden tot de nieuwe competitie; de Serie A.

Napoli bouwde in de begintijd van de Serie A aan een mooie ploeg. Zo worden ze in het eerste seizoen vijfde en eindigen ze in de zes seizoen daarna in de top 10. De Paraguayaan Attila Sallustio speelde voor Napoli in die tijd evenals Antonio Vojak die van Juventus overkwam. Hij scoorde 102 doelpunten in 190 wedstrijden. 

Schommelingen in de competitie

Eind jaren ‘30 gaat het minder met Napoli. In 1937 en 1940 staat Napoli op de rand van de afgrond en degraderen ze bijna naar de Serie B. In 1940 is het doelsaldo uiteindelijk hetgeen waardoor ze nog in de Serie A mogen blijven. Twee jaar later degradeert Napoli alsnog naar de Serie B. Bijkomende pech is dat de Tweede Wereldoorlog zorgt voor een stillegging van het Italiaanse voetbal.

Na de Tweede Wereldoorlog wordt de Serie A weer onderverdeeld zodat eerlijk de beste teams wederom in de Serie A mogen spelen. Napoli eindigt samen met AS Bari in de top van Zuid Italië. Napoli mag hierdoor direct weer meedoen aan de Serie A. In het naoorlogse debuutseizoen in de Serie A eindigt Napoli zevende.

Daarna degradeert gli azzurri wederom naar de Serie B om vervolgens twee jaar later weer kampioen van de Serie B te worden. Vijf seizoenen lang eindigt Napoli weer in de landelijke top 6. In 1958 wordt de vierde plaats gehaald. In de jaren ‘60 verloopt het niet veel anders voor Napoli, degradatie volgt promotie op.

Toch wist Napoli een bijzonder record te vestigen. Toen ze in de Serie B zaten wonnen ze in 1962 de Coppa Italia tegen SPAL. Het was de eerste keer dat een tweede divisionist de Coppa won. Het was ook voor Napoli het eerste zilverwerk. 

Societá Sportiva Calcio Napoli

In 1964 werd de clubnaam gewijzigd in SSC Napoli. Napoli promoveert direct en ze worden knap derde in de Serie A. In 1968 wordt de club tweede achter AC Milan. Napoli gaat investeren en Altafini, Juliano en Dino Zoff worden aangetrokken. Ze worden mede hierom derde in 1971 en 1974.

In 1975 eindigt Napoli op de tweede plek met maar twee punten achterstand op landskampioen Juventus. De weg omhoog is goed ingezet want in 1976 pakt Napoli haar tweede Coppa. Hellas Verona wordt met 4-0 over twee wedstrijden verslagen. De Ango-Italian League Cup, een Italiaans-Engels bekertoernooi, wordt in 1976 door de Napolitanen gewonnen. Door de Coppa winst mag Napoli deelnemen aan de Europacup II. Daar wordt de halve finale gehaald maar gaat het Belgische Anderlecht in plaats van Napoli naar de finale. In Italië blijft Napoli in de top zes eindigen. 

Diego Armando Maradona

De aanvaller komt over van Barcelona. De opvallende transfer maar Pluisje zette Napels op de kaart. Het ging niet van een leien dakje en het was hard werken. In ‘85 wordt een achtste plaats behaald. 1986 wordt dan eindelijk het seizoen van de Napolitanen. Gli Azzurri worden landskampioen. Napoli weet (maar) 42 punten te behalen. 13 keer eindigt een wedstrijd gelijk en 5 keer verliezen ze. Naast het kampioenschap wint Napoli de Coppa. Atalanta wordt met 4-0 verslagen.

In het Europacup I seizoen dat volgde werd Real Madrid geloot. Een bittere pil die Napoli niet kon slikken. Real schakelde de zuid-Italianen in de eerste ronde uit. Het seizoen later werd de UEFA Cup gehaald. Juventus en Bayern München werden uitgeschakeld op weg naar de finale. In het Olympiastadion in München danst Diego Maradona de warming up op de klanken van Opus’ hit Life is Live. Het is uiteindelijk de meest iconische warming up uit de geschiedenis.

De eerste finalewedstrijd wordt gewonnen met 2-1 door goals van Maradona en Careca. De return wordt gespeeld in Stuttgart. Daar eindigt het 3-3 en pakt Napoli haar eerste Europese beker. Dit seizoen wordt de bekerfinale ook behaald maar deze wordt verloren van Sampdoria.

In 1990 wordt ook de tweede titel aan de prijzenkast toegevoegd. In 1990 vindt het WK in Italië plaats. Maradona spoort de fans aan om te juichen voor Argentinië opdat het Italiaanse elftal alleen maar met Noord-Italianen speelt. De Napolitanen reageerde met een spandoek; Diego, jij bent onze liefde maar Italië is ons bloed. Maradona was geëmotioneerd toen alleen de Napolitanen het Argentijnse volkslied niet uit floten.

In 1991 wordt Diego betrapt op het gebruik van cocaïne en verlaat hij Napels. De liefde tussen Napoli en Maradona is nog altijd erg sterk en de fans houden nog steeds van ‘hun’ Pluisje. 

Crisis

Na het vertrek van Maradona gaat het bergafwaarts met Napoli. Financieel gaat het steeds slechter en daarmee gaat de leegloop van de club gepaard. Zola, Fonseca en Careca zijn voorbeelden van belangrijke spelers die de club verlieten. In 1997 wordt nog wel knap de bekerfinale gehaald maar Vicenza Calcio wint de cup.

Het daaropvolgende seizoen degradeert Napoli met maar twee gewonnen wedstrijden gedurende het hele seizoen. Het gaat steeds verder bergafwaarts. In de Serie B verzuimt Napoli te promoveren waardoor de geldkas steeds leger raakt. In 2004 wordt de ploeg zelfs failliet verklaard met een schuld van 70 miljoen euro.

De club wordt financieel gered door de filmproducer Aurelio De Laurentiis, maar de ploeg kreeg geen licentie van de Italiaanse voetbalbond om profniveau te mogen spelen. Napoli kreeg onder een nieuwe naam wel een licentie in de Serie C1 waarin ze zich terug omhoog weten te werken. Na zes jaar afwezigheid keert Napoli in 2007 weer terug in de Serie A. Wat in deze crisisperiode wel opmerkelijk was waren de bezoekersaantallen. De supporters blijven, zelfs in de serie C, massaal naar het stadion komen. 

Herstel

Nadat Napoli in 2007 terugkwam in de Serie A hebben ze zich weer op weten te werken. Binnen de jaren ‘10 eindigen ze zeven maal in de top drie van de Serie A waarvan viermaal in de top 2. Ook wordt de Intertoto cup in 2008 gewonnen. Tevens wordt de Coppa Italia in 2012, 2014 en 2020 gewonnen door gli azzurri. De supercoppa pakken ze in 2014 ook mee.

Iemand die bijdroeg aan dit succes is de van PSV overgekomen Belg Dries Mertens. Napoli heeft zich opgeworpen tot een titelkandidaat en een vechters ploeg. Echter is in de jaren ‘10 de overmacht van Juventus dermate groot dat de zuiderlingen lang mee kunnen vechten maar uiteindelijk telkens met lege handen staan. 

Stadion

Napoli speelt haar wedstrijden in het Stadio San Paolo. Het is het op twee na grootste voetbal theater van Italië. Het stadion is gebouwd in 1948 en werd in 1989 verbouwd voor het WK van 1990. Tijdens de wedstrijden van gli azzurri kunnen 60.240 personen live naar de partij kijken. 

Spelers

Bekende spelers die het shirt van Napoli hebben gedragen zijn: José Altafini, Laurent Blanc, Callejón, Cannavaro, Cavani, Cruz, de Guzman, Hamsik, Higuain, Krol, Lavezzi, Maradona, Mertens, Pandev, Sivori, Stabile, Zoff en Zola.

Faq

⚽ Wat is de beste bookmaker voor een weddenschap op Napoli?

Dat kan per wedstrijd verschillen. Kies in ieder geval een legale bookmaker met een licentie. Maak bij meer bookmakers een account aan, zodat je altijd voor de hoogste quotering kunt gaan.

⚽ Kun je op de topscorer van Italië wedden?

Ja, bij het kopje outright op een bookmakers site vind je de seizoen weddenschappen.

⚽ Kun je weddenschappen van Napoli combineren met weddenschappen op andere sporten?

Ja, een parlay of ook wel combi bet genoemd, kun je maken met alle door de bookmakers aangeboden weddenschappen

Nieuws