Wedden op Oranje
Voor non-voetballiefhebbers is er maar één gelegenheid wanneer er voetbal gekeken wordt. Als het Nederlands elftal op een eindtoernooi speelt dan zitten er miljoenen landgenoten aan de buis gekluisterd om de wedstrijden van ‘Ons Oranje’ te volgen. Voor veel Nederlanders is dit ook hét ideale moment om een gokje te wagen.
Veel landgenoten maken een Toto met vrienden als Nederland moet spelen. De inzet kan verschillen van een geldpotje waarin iedereen vijf euro stopt tot een kratje pils. Ook de bookmakers hebben vaak Oranje-specials voor het Nederlands elftal.
Wedden op het Nederlands elftal
Nederland kent 17 miljoen bondscoaches. Iedere Nederlander heeft een mening over de voorselectie, de opstelling, de tactiek en het uiteindelijke wedstrijdverloop. Het wedden op Oranje maakt het daarom voor alle supporters extra spannend.
Het analyseren van de tegenstander is belangrijk om een goede voorspelling te maken. Nederland speelt van oudsher 4-3-3 met vleugelspelers. Dit stamt uit de jaren ‘70 waarin het Nederlandse voetbal, op zowel club als nationaal niveau, de wereld veroverde.
In de 21e eeuw worden er ook wel een opstellingen met vijf verdedigers en twee spitsen gespeeld. Belangrijk is ook dat je kijkt naar de verschillende spelers binnen het elftal. Aangezien het Nederlands elftal meestal in een interlandbreak meerdere wedstrijden speelt is het ook verstandig om de individuele spelers bij hun clubteams in de gaten te houden.
Zit de speler in een goede flow of speelt hij bij zijn club onder de maat? Dit alles kun je meenemen in je weddenschap.
Verschillende toernooien
Oranje speelt meerdere malen per jaar haar wedstrijden. Er zijn natuurlijk de vriendschappelijke interlands, de kwalificatiewedstrijden voor een eindtoernooi en de nieuwe UEFA trofee, de Nations League.
De spelers worden opgeroepen voor het Nederlands elftal tijdens de interland-breaks. Het Europese clubvoetbal ligt vaak een week stil voor de internationale wedstrijden. Spelers verzamelen zich in Zeist en reizen gezamenlijk naar het land van bestemming, als er uit-wedstrijden gespeeld moeten worden. In Nederland dienen de Kuip en de ArenA als thuishaven voor Oranje.
De meest bekeken wedstrijden zijn natuurlijk tijdens een EK en WK.
Nederlandse prestaties
Oranje was in de begintijd van het internationale voetbal geen grote speler. De Nederlandse competitie was nog een amateurcompetitie vol met spelers die als slager, groenteboer, of sigarenhandelaar hun brood verdiende en daarnaast nog een balletje trapte.
Rond de jaren ‘30 waren landen als Engeland, Spanje, Italië en sommige zuid-Amerikaanse landen veel verder dan Nederland. In 1956 ontstond de Eredivisie, een grote stap in de professionalisering van het Nederlandse voetbal. Door een professionele competitie op te richten creëer je een grotere visvijver voor talent dat door kan stoten naar het nationale elftal. Niet vreemd dat de successen pas later kwamen.
In 1934 en 1938 deed Nederland mee met het WK, dat toen nog op uitnodiging gespeeld werd. Men hoefde zich niet, zoals vandaag de dag te kwalificeren. Beide keren werd Oranje in de eerste ronde uitgeschakeld. In 1934 won Zwitserland met 3-2 en in ‘38 was Tsjecho-Slowakije met 3-0 te sterk.
De toernooien daarna in 1950 en 1954 deed Nederland niet mee en in 1958, 1962, 1966 en 1970 wist Oranje zich niet te kwalificeren. Voor het EK van ‘60, ‘64, ‘68 en ‘72 wist Oranje zich ook niet te plaatsen. In 1974 deed Nederland voor het eerst in 36 jaar weer mee aan een hoofdtoernooi.
De jaren ’70
Iedere Nederlander kent het verhaal van ‘74. Oranje dat totaalvoetbal speelde met de sterren van Feyenoord en Ajax. De finale opstelling in het 4-3-3 systeem met Jongbloed op goal, Krol, Rijsbergen, Haan en Suurbier in de verdediging. Het middenveld in een ruit met Wim Jansen, van Hanegem en Neeskens. Als buitenspelers Rensenbrink en Rep met als spits Johan Cruijff.
Na twee minuten stond Neeskens achter de bal en de penalty ging raak. De penalty van Breitner en de goal van Müller volgden. Nederland was heel dichtbij maar net niet dichtbij genoeg. Het wereld publiek had echter kennisgemaakt met Oranje en totaalvoetbal.
Vier jaar later mocht Nederland het opnieuw proberen in Argentinië. Nederland trad toen niet meer aan als nieuwkomer maar als serieuze titelkandidaat. Ook nu weer stond er een fantastisch elftal. Jongbloed op doel. Krol, Jansen, Brandt en Poortvliet vormde de verdediging. Neeskens, Haan en Willy van de Kerkhof op het middenveld. Rensenbrink en René van de Kerkhof op de vleugels en Rep in de spits.
Nederland kwam in de finale tegen Argentinië op achterstand maar Dick Nanninga scoorde vlak voor tijd de gelijkmaker. Nederland was de bovenliggende partij en bleef de aanval opzoeken. Vlak voor tijd schoot Rensenbrink vanuit een zeer moeilijke hoek nog tevergeefs tegen het houtwerk. Verlenging moest eraan te pas komen en Argentinië won de wedstrijd. Weer droop Nederland af met zilver.
EK ‘88
Het Europees Kampioenschap van ‘88 wordt nog altijd als wraak voor ‘74 gezien. Tevens was het voor Oranje fijn om weer eens ver in een toernooi te komen. Het WK van 1982 en 1986 mocht Oranje namelijk niet aan meedoen.

In de halve finale was het wederom West-Duitsland tegenover Oranje. In het Volksparkstadion zag iedereen Duitsland op voorsprong komen door Lothar Matthäus. Koeman en van Basten zorgden echter voor de 1-2 einduitslag waardoor Nederland ten koste van de Duitsers naar de finale ging. De wraak was zoet, zeker omdat het toernooi in West-Duitsland gespeeld werd. De Sovjet-Unie werd in de finale verslagen met 2-0, waardoor de cup naar Nederland ging.
Zuid Afrika
Veel Nederlanders schoten in de lach toen Bert van Marwijk voor het vertrek naar Zuid Afrika aangaf dat ze mee gingen doen om de titel. De Nederlandse voetbal voorspellers hadden heel veel toplanden op het lijstje staan en Nederland kwam ergens in de lagere regionen.
Ook de groepsfase met Japan, Denemarken en Kameroen als tegenstanders werd als zeer lastig geschat. Het toernooi begon goed en alle drie de groepswedstrijden werden gewonnen. In de achtste finale werd Slowakije geloot, een zeer taaie tegenstander die uiteindelijk pas in de laatste tien minuten werd beslist. Lange tijd stond het 1-0 voor de Nederlanders maar de Slowaken bleven pressie uitoefenen. Toen Sneijder uiteindelijk de 2-0 in de 83e scoorde was de winst zo goed als binnen. In de blessuretijd scoorde Slowakije de 2-1 nog raak maar Nederland stond in de kwartfinale.
In deze kwartfinale werd Brazilië geloot. Een ongelofelijk moeilijke wedstrijd tegen één van de favorieten voor de wereldbeker. Júlio Cesar, Kaka, Robinho, Maicon, da Silva, Luis Fabiano en Dani Alves zijn een aantal van de Braziliaanse namen waartegen Oranje moest voetballen. Brazilië kwam na tien minuten op voorsprong en Oranje leek verslagen. Het was hard tegen hard. Brazilië had goede kansen en Stekelenburg moest een onmogelijke bal uit de kruising redden om de hoop in leven te houden. De eerste helft was voor Brazilië.
In de tweede helft maakt Wesley Sneijder, 1 meter 70 groot, tweemaal een kop actie. Een voorzet van van Persie en een corner, 2-1 stond er nu op het bord en Nederland leek de moeilijkste troef te hebben overwonnen. In Nederland begint iedereen hoop te krijgen op een wonder. De halve finale wordt net zo’n spektakelstuk als de kwartfinale. De pegel van van Bronckhorst vanaf een meter of 30 de kruising in laat het zelfvertrouwen van het Nederlands elftal zien. Uiteindelijk wordt het 2-3 en staat Nederland, voor de derde keer in een Wereldbekerfinale.
Daar wacht Spanje, en ook nu weer weet iedere Nederlander hoe het afloopt. Robben en de teen van Casillas, de karatetrap van Nigel de Jong en Andres Iniesta die een einde aan de Nederlandse droom maakt. Drie keer stond Nederland in de finale, drie maal ging de zilveren plak mee naar huis. Daarmee heeft Nederland wél een record in handen.
Brazilië
In 2014 reist het team van Louis van Gaal af naar Brazilië en ook nu weer heeft de oranjegekte tijd nodig om op gang te komen. ‘Eerst zien, dan geloven!’ Dat gevoel heerst er heel erg. Sneijder, Robben, Kuijt en van Persie begonnen ‘te oud’ te worden en daarbij zaten we in de poule des doods. Wereldkampioen Spanje, Chili en Australië waren de tegenstanders.
Op vrijdag dertien juni speelt Nederland haar eerste wedstrijd tegen oude bekende Spanje. 1-0 komt Nederland achter. Maar door de vliegende kopbal van van Persie komt Nederland vlak voor rust op 1-1. In de tweede helft stoomt Nederland door met 2 goals van Robben, de Vrij uit een vrije trap en Robin van Persie met zijn tweede.
1-5 staat er op het scorebord na 90 minuten. Het commentaar van Jack van Gelder; “Casillas je kan er geen houtje-touwtje meer van, je maakt je tweede fout. Het is 4-1.” Na de wedstrijd heeft Nederland geloof in het team van van Gaal dat op voorhand zo bekritiseerd werd. Ook van Australië en van Chili wordt gewonnen en Nederland gaat met 9 punten naar de knock-out fase.
In de achtste finale treffen ze Mexico. In de rust staat het 0-0 en na 90 minuten staat er 1-1 op het bord. Arjen Robben laat zich gemakkelijk vallen in de 16 meter en Klaas Jan Huntelaar maakt de belangrijkste penalty uit zijn leven. Met 2-1 ontsnapt Nederland aan een verlenging tegen de hongerige Mexicanen. De Mexicanen zijn woest; “No era Penal!” staat er op social media. Het was geen penalty!
Wel of geen penalty in de kwartfinale treft Oranje wederom een Zuid-Amerikaanse ploeg. Costa Rica, een zeer lastige tegenstander. Na 120 minuten staat de brilstand nog op het bord en dan doet van Gaal iets totaal onverwachts. Hij brengt keeper Tim Krul in de wedstrijd voor de penaltyreeks. Heel Nederland was stomverbaast evenals doelman Jasper Cillessen die gewisseld werd. Krul stopt twee penalty’s van Costa Rica en wordt de held van de avond.
Nederland staat in de halve finale. Argentinië en Nederland scoren niet en wederom moesten er penalty’s genomen worden. Cillessen bleef nu wel staan, Vlaar en Sneijder misten hun strafschoppen en de Argentijnen scoorden 4 uit 4. De troostfinale moest worden gespeeld. Tegen gastland Brazilië won Nederland met 0-3 dus ging de bronzen medaille mee naar huis.
Nieuw toernooi
In 2018 kwam de UEFA met een nieuw toernooi, de Nations League. Via deze Europese competitie worden er kaarten verdeeld voor de Europese Kampioenschappen. Nederland verkeerde in een slechte fase na 2014.
Nadat Louis van Gaal afscheid nam hebben Guus Hiddink, Danny Blind, Fred Grim en Dick Advocaat gepoogd het elftal weer op de rit te krijgen. Jong talent was aanstormend en oude vedettes moesten worden gepasseerd. Als gevolg kwalificeerde Oranje zich niet voor het EK van 2016 en het WK van 2018.
De Nations League was het eerste ‘eindtoernooi’ waar Oranje weer aan deelnam. Nederland zat in pot 1 met Frankrijk en Duitsland. Met 7 punten wist Oranje op doelsaldo bij de laatste vier te komen. Alle groepswinnaars uit de Nations League strijden om de trofee. In de halve finale werd Engeland verslagen na verlenging en in de Finale stond Nederland tegenover Europees Kampioen Portugal. Guedes scoorde in de 60e minuut en Nederland grijpt het zilver.
Oranje gevoel
Het is vaak een gekkenhuis als Nederland naar een hoofdtoernooi gaat. Tijdens de WK’s in Zuid Afrika en Brazilië heerste er de Oranjekoorts. Er waren Wuppies te verzamelen bij de supermarkt, voetbalplaatjes van Panini gaan als warme broodjes over de toonbank, volkszangers maken aanmoedigings-liederen voor het elftal en op tv gaat het nog enkel over één ding.

Het journaal opent met het Nederlands elftal, in de praatprogramma’s gaat het over Oranje en de reclameblokken zenden ook alleen Oranje-gerelateerde commercials uit, kortom zijn we in de ban van Oranje. Als Nederland speelt is het stil op straat, iedereen zit binnen naar de televisie te kijken, in de kroeg, of beleeft de wedstrijd op grote schermen door de verschillende steden in Nederland.
De halve finale tegen Uruguay en de finale tegen Spanje in 2010 werden door 12.270.000 en 12.215.000 personen bekeken. Op een totaal van 16.300.000 miljoen mensen is dat ruim 70% van alle inwoners. Ter vergelijking zagen 16.800.000 Spaanse kijkers de Finale op een totaal van 46.49 miljoen inwoners, 36% dus. In Nederland zag zeven op de tien inwoners de finale In Spanje iets meer dan één op de drie. Het Oranjegevoel is heel sterk in ons kleine voetballand.
Shirt van oranje
Nederland speelt in Oranje. Maar waarom eigenlijk? Onze vlag bestaat uit rood wit en blauw. De eerste officiële wedstrijd was in 1905 en deze interland werd in de tricolores gespeeld.
In 1907 werd in een uitwedstrijd tegen onze Zuiderburen voor het eerst de kleur Oranje gebruikt. De oorsprong van de relatie tussen Nederland en de kleur oranje gaat terug tot de 80 jarige oorlog. De opstandelingen tegen het Spaanse regime, onder leiding van Willem van Oranje-Nassau, vonden dat ze een vlag nodig hadden. De Hollandsche vlag, met het rood-wit-lichtblauw werd vervangen door de Prinsenvlag; oranje-wit-lichtblauw.
Na de 80 jarige oorlog neemt Nederland het rood-wit-lichtblauw (en later kobaltblauw) weer aan. Vanaf 1907 speelt Nederland in het Oranje, eveneens wordt de leeuw ons nationale voetbal symbool. Ook de leeuw zijn roots gaan terug tot de 80 jarige oorlog. Het familiewapen van de Oranje-Nassau’s is de Nederlandse Leeuw, en ook werd de leeuw gebruikt als logo tijdens de opstand tegen de Spanjaarden.
Het Oranjeshirt kent de afgelopen 100 jaar veel verschijningsvormen. Zo wordt het EK’88 shirt tot cult shirt verheven. Het wit-oranje shirt met figuren over het hele tenue wordt door velen gehaat en betiteld als het lelijkste shirt dat we ooit hebben gehad, maar het is wel hét shirt waarin Nederland het EK won. De shirts hebben soms zwarte, witte of blauwe accenten of een kraag. Één ding is zeker, als Nederland speelt herken je direct de supporters in het stadion.
Spelers
Wesley Sneijder mag zich mister Oranje noemen. Sneijder speelde 134 interlands en is daarmee recordhouder. In 2003 maakte Sneijder zijn debuut in het grote Oranje en hij speelde er tot 2018. In de 134 wedstrijden maakte hij 31 doelpunten waarvan een aantal cruciaal.
Edwin van der Sar staat met 130 wedstrijden op de tweede plek. van der Vaart, van Bronckhorst, Kuijt, van Persie en Cocu zijn de club van 100 caps gepasseerd. Robin van Persie is met 50 doelpunten topscorer van Oranje.
Johan Cruijff is natuurlijk Nederlands grootste speler aller tijden. Hij heeft niet zoveel interlands omdat hij in 1978 niet meeging en er in die tijd ook niet zoveel interlands waren.
Faq
Houd onze nieuwsberichten in de gaten. Iedere week hebben we de beste aanbiedingen van de grote bookmakers. Dus ook met een EK of WK.
Tijdens een eindtoernooi zijn er ontzettend veel verschillende weddenschappen mogelijk. Ook deze weddenschap wordt aangeboden.
Als nieuwe speler krijg je altijd een bonus aangeboden. Kijk wel naar de voorwaarden hoe je deze vrij moet spelen.