Wedden op paardenraces

  • Laatste update: 30 oktober 2021
Home Wedden op Wedden op paardenraces

Wedden op paardenraces

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 30 oktober 2021
  • Leestijd: 5 minuten

Wedden op paardenraces is een van de oudste vorm van sport weddenschappen. Er zijn talloze geschriften gevonden uit de Romeinse tijd met weddenschappen op paarden. Toen droegen de bookmakers nog toga´s. Tot aan de Middeleeuwen, toen de stijgbeugels hun intrede deden in Europa, werden de paarden races gereden met kleine wagens achter één of meer renpaarden.

Ondanks de lange geschiedenis hebben paardenraces de tand des tijds doorstaan en zijn ​​tot op de dag van vandaag een gerespecteerde sport. 

Wel hebben er enkele veranderingen plaatsgevonden sinds de Romeinen. Weg zijn de zware strijdwagens en de vele paarden die hen voorttrekken. Vandaag de dag leidt één enkele jockey zijn paard in de races. Wij gokkers plaatsen onze weddenschappen ook niet meer bij een man in toga, maar bij één van de gerespecteerde online bookmakers, die vaak zelfs grote races sponsoren.

  • Soorten paardenraces
  • Soorten weddenschappen op paardenraces
  • Tips voor wedden op paardenraces
  • Wedden op paardenraces – FAQs

Soorten paardenraces

Laten we eens kijken naar de meest voorkomende soorten paardenraces en de verschillen uitleggen. Er worden veel termen, vooral Engelse, door elkaar gebruikt. Je kan bij bepaalde bookmakers dus andere namen tegenkomen. 

Vlakkebaan rennen: Paardenraces op een vlakke baan zijn het meest voorkomende soort. Deze races zijn snel en vol met actie. Om een ​​paard te laten winnen, moet deze het hoogste tempo houden en een groot uithoudingsvermogen hebben.

De lengtes van de verschillende renbanen verschillen van elkaar. Maar al sinds de Romeinse tijd is de baan altijd ovaal geweest, wat hoge snelheden mogelijk maakt. Nederlands bekendste renbaan is Duindigt. Enkele beroemde Britse paardenraces zijn de Ascot Gold Cup, 2000 Guineas Stakes en de Epsom Derby.

Hindernis rennen: Bij dit type paardenrace springen de paarden over obstakels, meestal hekken of sloten. Wedden op hindernis rennen is erg populair bij gokkers, vooral de Britse. Verschillende paarden strijden in deze races, waaronder hengsten, merries, veulens en veteranen. De meest bekende “Jump Racing” evenementen zijn de Grand National, Champion Hurdle en de klassieke maar zeer commerciële Bet365 Gold Cup.

Wagen rennen: Dit type paardenrace wordt steeds minder populair op het Europese vasteland. Tegenwoordig zie je eigenlijk alleen nog wedstrijden in Frankrijk en Scandinavische landen. De jockeys staan op een kleine tweewielige kar die achter een paard gespannen zijn. Deze races zijn over het algemeen langzamer in vergelijking met de andere paardenraces. 

Soorten weddenschappen op paardenraces

Wedden op paardenraces is echt spannend. Tijd besteden aan het vergelijken van de verschillende quotes en het zoeken naar informatie over het paard, werpt echt zijn vruchten af bij wedden op paardenraces. Underdog’s winnen aan de lopende band. Er zijn daarom ook maar weinig favorieten. De meest voorkomende inzetmogelijkheden zijn:

Win: Je moet de winnaar van de race correct voorspellen. Deze weddenschap is lastig en zit vol met risico. Maar het kan je een flinke uitbetaling opleveren. 

Place: Kies het paard dat als eerste, of als tweede, eindigt in een race met zeven paarden.

Place Forecast: Voorspel welke twee paarden op de eerste twee plaatsen zullen eindigen. Het is niet nodig om ook de wedstrijd winnaar te voorspellen. 

Forecast: Vergelijkbaar met Place Forecast, maar deze keer moet je wel de winnaar, en het tweede paard, correct voorspellen.

Trio: Je moet drie paarden selecteren die in willekeurige volgorde op de eerste, tweede en derde plaats eindigen.

Tierce: Net als het bovenstaande, maar met als extra moeilijkheid om de exacte volgorde van de eerste drie paarden correct te voorspellen.

Quartet: Kies vier paarden die op de eerste vier plaatsen zullen eindigen, ongeacht de volgorde.

Quadro: Voorspel de exacte volgorde van de eerste vier paarden van een race.

Accumulator: Net als bij talloze andere sport weddenschappen, kun je tegelijkertijd verschillende weddenschappen plaatsen tegen een mooie korting.

Tips voor wedden op paardenraces

Ongeacht hoe goed je op de hoogte bent, je moet je allereerst zorgen maken over de betrouwbaarheid, uitbetaling en inzet opties van de bookmaker. Dit betekent dat, voordat je besluit een ​​storting te doen en weddenschappen op de tracks te plaatsen, je moet bepalen welke online bookmaker bij jou past. 

Er bestaan geen verlies vermijdende strategieën voor het wedden op paarden. Gelukkig zijn er wel een paar manieren om ​​voordeel te behalen ten opzichte van de bookmaker.

Je kunt de live streaming functie bijvoorbeeld gebruiken om bij te houden welke paarden een trage start maakten of een indrukwekkende comeback hebben. Let ook op de verschillende opmerkingen van de commentatoren, dat zijn meestal de beste tips voor paardenraces. 

Ten slotte moet je er rekening mee houden dat hoe hoger een jockey op de wereldranglijst staat, hoe groter zijn win kansen zijn. Dat is keer op keer bewezen. Maar let goed op, hetzelfde geldt niet voor de paarden. De favoriet van de wedstrijd heeft gemiddeld genomen een kans van 33% om ook daadwerkelijk te winnen. 

FAQ

🐴 Wat zijn bekende Nederlandse paardenraces?

Het meest bekend is Duindigt in Wassenaar. Verder zijn er ook veel paardenraces in het Friese Wolvega en in Zwanenburg, onder de rook van Schiphol. 

🐴 Kan je alleen inzetten op paardenraces uit Groot-Brittannië?

De Britse paardenraces genieten veel bekendheid, maar in alle Europese landen worden er paardenraces gehouden. Het aanbod kan verschillen per bookmaker, maar meestal zijn er quotes voor alle grote races van over de hele wereld. 

🐴 Is wedden op paardenraces legaal?

Zolang je inzet bij erkende online bookmakers met een Europese licentie, is het legaal en veilig voor Nederlanders om te wedden op paardenraces. 

🐴 Waar kan je het beste wedden op paardenraces?

Er zijn veel betrouwbare bookmakers waar jij in kan zetten op paardenraces. Kijk eens op onze bookmaker review pagina voor een overzicht van de beste online bookmakers voor Nederlanders.

Nieuws