Wedden op PEC Zwolle

  • Laatste update: 30 oktober 2021
Home Wedden op Wedden op PEC Zwolle

Wedden op PEC Zwolle

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 30 oktober 2021
  • Leestijd: 6 minuten

PEC Zwolle is in 1910 opgericht. Prins Hendrik Ende Desespereert Nimmer Combinatie Zwolle is de gehele naam van de club. De blauwvingers speelde tot voor kort nog Eerste Divisie maar hebben in de afgelopen decennia een grote stap voorwaarts gemaakt tot een relatief vaste waarde in de Eredivisie.

Een weddenschap op Zwolle

Ga je wedden op PEC Zwolle dan is het zaak om goed de statistieken van de laatste weken te analyseren. Kijk of de punten thuis of uit worden gehaald en bekijk het aantal doelpunten voor en tegen.

Vallen er regelmatig veel doelpunten dan is dat meestal geen toeval en kun je een over 2.5 doelpunt weddenschap overwegen. Voor een seizoen weddenschap is wedden op een kampioenschap overdreven, maar het linkerrijtje is vaak haalbaar.

Bij de bookmakers wordt iedere wedstrijd van Zwolle aangeboden en er zijn meer dan honderd verschillende weddenschappen per duel te plaatsen op PEC Zwolle. Je moet hier denken aan:

Statistieken

PEC heeft zich dus opgeworpen tot vaste Eredivisionist waar af en toe zelfs het linkerrijtje wordt behaald. En is dat een heel goede prestatie. Qua niveau verschilt het team per seizoen.

PEC is afhankelijk van haar selectie en raakt jonge talenten direct kwijt aan grotere ploegen in het binnen- en soms buitenland. De markt waarbinnen PEC haar spelers binnen hengelt is Eerste-divisie-talent en eigen jeugd.

PEC scout jong talent en heeft een goede jeugdopleiding waarbij teams van onder 9 tot onder 21 doorstroming bieden naar het eerste elftal. Diederik Boer, Arne Slot, Ron Jans, Jesper Drost, Kingsley Ehizibue, Henk Timmer en Erik Bakker zijn allemaal spelers uit de PEC jeugd.

Geschiedenis

 Op 12 juni 1910 besloten EDN en PH te fuseeren tot PEC, met deze fusie werd de kans groter geacht om te overleven in de 2e klasse van de NVB. In 1929 promoveerde PEC voor het eerst naar de Eerste Klasse Oost.

Na wisselende resultaten tijdens de seizoenen in de jaren ‘30 en ‘40 speelde PEC in 1955 Tweede Klasse waar de ploeg eerste eindigde. In 1956 werd er Eerste Klasse gespeeld op profniveau. In 1972 promoveerde PEC naar de Eerste Divisie en in 1978 werden ze kampioen van de Eerste Divisie. PEC promoveerde naar de Eredivisie waar ze zes seizoenen handhaafden.

In 1985 was een 18e plek de reden voor degradatie maar in ‘87 waren ze na een seizoen Eerste Divisie alweer terug. De Eredivisie werd wederom drie seizoenen gespeeld. De jaren ‘90 werd in de Eerste divisie gespeeld en na een opleving van twee jaar in 2002-2004 werden de ‘00’s ook afgesloten in de Jupiler League.

In 2013 kwam PEC terug en speelden ze sindsdien het langste in de Eredivisie in de geschiedenis van de club. PEC speelde onder leiding van Ron Jans erg attractief voetbal waardoor in 2014 de KNVB Beker tegen alle verhoudingen in werd gewonnen ten koste van Ajax.

Een aantal maanden later stond PEC als bekerwinnaar in de Johan Cruijff schaal tegen wederom Ajax. De Amsterdammers verloren opnieuw, ditmaal met 0-1 waardoor de Johan Cruijff Schaal in Zwolle staat. Tevens werd een aantal maal de Eerste Divisie gewonnen. In de periode 1917 tot 1955 werd zes maal de Tweede Klasse-Oost gewonnen.

Rivaliteit en clubcultuur

PEC Zwolle heeft één grote rivaal en dat is Go Ahead Eagles. De wedstrijd tussen de beide ploegen heeft de geografische naam; ‘de IJsselderby’ gekregen aangezien zowel Zwolle als Deventer gelegen zijn aan de rivier de IJssel. Het is tevens een Overijsselse derby die geregeld gespeeld wordt.

FC Twente en Heracles Almelo zijn de twee overige Overijsselse ploegen. De sfeer bij de ontmoetingen tussen de Eagles en de Zwollenaren kan als grimmig worden omschreven en de intensiteit van de derby is vergelijkbaar als die tussen NEC en Vitesse.

PEC en Go Ahead zijn aartsrivalen. In het verleden won Go Ahead het merendeel van de onderlinge derby’s maar in de afgelopen decennia is het steeds vaker PEC Zwolle dat de wedstrijden naar zich toe trekt. 

Stadion

De eerste wedstrijden van PEC werden gespeeld op Het Bleekien, van 1910 tot 1923 speelde PEC haar thuiswedstrijden daar. In 1923 verhuisde PEC naar Sportpark de Vrolijkheid. Er werd in 1929 een overdekte houten tribune gemaakt waar 500 man kon kijken naar PEC.

In 1935 vertrok PEC wederom naar een nieuw onderkomen. Het Gemeentelijk Sportpark in Zwolle, ook wel het Oosterenk

stadion genoemd. Op de Vrolijkheid kwamen de Zwolsche Boys te spelen. Een opmerkelijk gegeven is dat de tribune die in 1929 gebouwd is meegenomen werd door PEC. De Zwolsche Boys speelde betaald voetbal en de gemeente Zwolle zagen de Zwolsche Boys graag ook op het Gemeentelijke sportpark spelen wat ook gebeurde.

In 1960 kocht PEC het inmiddels verlaten De Vrolijkheid op en bouwt er een tribune met 750 zitplaatsen en kleedkamers. In 1970 verruilde PEC voor de tweede keer De Vrolijkheid in voor het Gemeentelijk Sportpark.

Tussen 1970 en 2007 speelde PEC haar thuiswedstrijden in het opgeknapte Oosterenk stadion. Er werden staanplaatsen gemaakt, een clubhuis, kantine, lichtinstallatie en verbouwingen zorgde voor een mooi onderkomen voor PEC tot 2007.

Hoewel de eeuwige nummer 14 nooit één minuut vóór PEC speelde was zijn laatste Eredivisiewedstrijd met Feyenoord wel tégen de Zwollenaren. Dat was voor PEC een reden om de hoofdtribune te vernoemen naar de grootste Nederlandse voetballer aller tijden. Cruijff scoorde in 1984 voor Feyenoord één goal tegen PEC Zwolle in zijn afscheidswedstrijd.

Het nieuwe stadion

In 2006 werd er besloten dat er een nieuw stadion zou komen. In Zwolle was er door zowel gemeenteraadsleden als door burgers fanatiek een tegengeluid te horen. Na een referendum stemde een meerderheid voor en was het besluit definitief.

In 2007 werd er afscheid genomen van het oude stadion met de gelegenheid voor supporters om hun eigen stoel mee te nemen. Het IJsseldelta Stadion was een feit. Een modern stadion met een aanvankelijke capaciteit van 10.500 supporters, later werd dit aantal opgeschroefd naar 14.000.

Het nieuwe stadion was tevens een onderdeel van het proces om een vaste waarde in de Eredivisie te worden. Door meer faciliteiten te creëren stroomt er gestaag meer sponsorgeld in de lade van PEC wat de club ten goede komt. PEC is een typisch groeiende club.

Het spel van de ploeg is wisselend, toch komen er steeds meer potentiële talenten te spelen waardoor de ploeg langzaam de weg omhoog bewandeld. Een vaste Eredivisionist blijven is nog steeds het doel. De ambitie in Overijssel is groot!

Spelers

PEC heeft een aantal fantastische spelers in haar selectie gehad waaronder Piet Schrijvers, Rinus Israël, Joop Schuurman, Jaap Stam, Johnny Rep, Ron Jans, Diederik Boer en Wim Rijsbergen.

PEC Zwolle heeft in vandaag de dag meestal een selectie gevuld met jong talent en spelers in de nadagen van hun carrière die hun betaald-voetballoopbaan willen afronden in de Eredivisie. Zo ontstaat er een mooie mix tussen jong talent en ervaren routiniers. 

FAQ

⚽ Hoe vind ik een betrouwbare bookmaker?

Wij hebben een overzicht van alle bookmakers inclusief een review en beoordeling.

⚽ Kun je een weddenschap op het kampioenschap van PEC Zwolle plaatsen?

Dat kan vooraf en gedurende het seizoen. Goed nieuws, want de uitbetaling zal zeer hoog zijn mocht dit lukken.

⚽ Zijn weddenschappen uit de Eredivisie te combineren met andere competities?

Alle weddenschappen die de bookmakers aanbieden kun je combineren. Een risico maar de uitbetaling wordt veel groter.

Nieuws