Wedden op Polen

Home Wedden op Wedden op Polen

Wedden op Polen

Polen is een voetballand dat je nooit moet onderschatten. Het is een land dat als underdog zeer gevaarlijk uit de hoek kan komen. Ze hebben een stug elftal met enkele individuele spelers die het verschil kunnen maken. Op WK’s en EK’s zijn de Polen de afgelopen decennia vaak van de partij. Met spelers die voornamelijk in Duitsland en Engeland spelen beschikken de Oost-Europeanen ook over kwaliteit. 

Weddenschap op Poolse elftal

Polen heeft een sterk elftal dat over een tegenstander heen kan walsen. Toch heeft Polen het op de grote toernooien nooit écht laten zien. In Frankrijk tijdens het EK van 2016 speelde de Polen in de kwartfinale, dit is het hoogtepunt uit de Poolse voetbalgeschiedenis. In de afgelopen decennia heeft het voetbal zich in Polen goed ontwikkeld dus kunnen we in de toekomst ook meer van het Oost-Europese land verwachten.

Bij een wedstrijd van Polen kun je bijna altijd een weddenschap zetten op Polen scoort ten minste één doelpunt. Een weddenschap op een overwinning kan je soms ook leuke quoteringen opleveren. Het gevaar van Polen zit hem voornamelijk in de solide aanval en stugge verdediging.

De Polen zijn niet vies van countervoetbal en met zijn alle voor de eigen 16 hangen tegen een voetballende ploeg. Doe hier je voordeel mee tijdens het inzetten op Polen. Verwacht geen monsterscores vanuit deze tactiek. Under 4,5 of 3,5 goals is vaak een prima optie met een leuke odd.

Spelers van Polen

De Polen hebben in het verleden veel fantastische spelers gekend. Grzegorz Lato bijvoorbeeld. Een speler die bij Stal Mielec meer dan 112 doelpunten scoorde. Hij won tweemaal het Pools kampioenschap en won met het nationale team Olympisch goud en zilver. Daarnaast kreeg hij met 7 doelpunten tijdens het WK van 1974 de gouden schoen uitgereikt.

Kazimierz Deyna is ook een speler uit het Poolse verleden. De aanvallende middenvelder speelde in de jaren ‘80 voor onder andere Manchester City. Bij de verkiezing tot Europees voetballer van het jaar (Ballon d’Or) eindigde hij in 1974 achter Johan Cruijff en Franz Beckenbauer.

De meeste grote Poolse spelers komen echter uit een wat recenter verleden of zijn nog steeds actief. Robert Lewandowski is door zijn tijd bij Borussia Dortmund en Bayern München uitgegroeid tot dé aanvallende hoop van Polen. Lewandowski wint met Bayern München onder andere de Champions League en breekt het record in de Bundesliga door 41 doelpunten in één seizoen te maken. Zijn erelijst en individuele prijzenkast is bijzonder groot. Andere belangrijke Poolse spelers zijn Blaszczykowski, Piszczek, Boniek, Borek, Smolarek, Kosecki, Fabiański en Szczęsny. 

Polen op het Wereldkampioenschap

Toen de FIFA in 1930 een wereldkampioenschap organiseerde in Uruguay waren veel voetballanden uitgenodigd. Ook de Polen kregen een invitatie, deze sloegen ze echter af. Net als veel andere Europese landen was Uruguay veel te ver om naar af te reizen. Toen het toernooi vier jaar later in Italië werd gehouden was er vanuit Europa meer animo. Polen speelde een ‘kwalificatiefinale’ en verloor deze met 1-2. Hierdoor konden ze niet meedoen aan het WK van ‘34.

Vier jaar later proberen de Polen het nogmaals. Ditmaal met succes. Polen mocht afreizen naar Frankrijk waar het wereldkampioenschap werd georganiseerd. In de eerste ronde speelden ze tegen Brazilië. Het Poolse debuut op een internationaal toernooi werd een spektakelstuk. De wedstrijd eindigde in 4-4. Verlenging moest worden gespeeld. Daar kwam Brazilië op een 6-4 voorsprong. Wilimowski maakte de 6-5 en tekende voor zijn vierde doelpunt van de dag maar Polen werd op het nippertje uitgeschakeld. Door de mondiale crisis in de jaren ‘40 duurde het een tijd voordat het volgende WK werd georganiseerd. 

1950

In 1950 wordt in Brazilië het eerste post-oorlog WK georganiseerd. Polen doet niet mee en slaat het aanbod om aan het kwalificatietoernooi deel te nemen af. In 1954 trekt Polen zich terug. Vier jaar later als het toernooi in Zweden wordt gehouden doet Polen een poging om zich te kwalificeren. Dit mislukt, van de vijf kwalificatiewedstrijden worden er drie gewonnen en gaan er twee verloren.

Ook in 1962, 1966 en 1970 lukt het niet om zich te kwalificeren voor het eindtoernooi. In 1974 lukt het wel. Polen beland in groep 4 samen met Italië, Argentinië en Haïti. Alle drie de groepswedstrijden worden gewonnen waardoor Polen als groepshoofd doorgaat naar de knock-out. In 1974 wordt er een tweede groepsfase gespeeld van waaruit de halve finale wordt gespeeld. Samen met Joegoslavië, Zweden en West-Duitsland wordt de tweede groepsfase gespeeld.

De West-Duitsers winnen de tweede groepsfase en winnen alle wedstrijden. Ze winnen van Joegoslavië en van Zweden en gaat via de tweede plek naar de wedstrijd om de derde plek. Deze wordt gespeeld tegen de andere nummer 2. Brazilië en Polen spelen tegen elkaar en Polen wint de wedstrijd met 0-1. Het brons gaat mee naar huis. Ook in 1978 kwalificeren ze zich. Ditmaal komen ze in de groep met Tunesië, Mexico en West-Duitsland. Ze eindigen weer bovenaan en gaat door naar de tweede groepsfase. Daar komt Polen tegenover Brazilië, Argentinië en Peru te staan. Van Peru wordt nipt gewonnen maar tegen de twee grootmachten uit Zuid-Amerika is Polen niet opgewassen. Het toernooi eindigt in de tweede groepsfase. 

1982

Ook in 1982 doet Polen mee. In de groepsfase wordt gelijkgespeeld tegen zowel Kameroen als tegen Italië, wederom wordt er gewonnen van Peru. Door die overwinning is Polen groepshoofd en mogen ze door naar de tweede groepsfase. Aldaar wordt gewonnen van België en gelijkgespeeld tegen de Sovjet Unie, genoeg om de eerste plek veilig te stellen en wederom door te gaan naar de halve finale. Daar komen de Polen Italianen tegen die met 0-2 winnen. De wedstrijd om de derde plek wordt gewonnen van Frankrijk met 2 doelpunten in de vijf minuten voor rust én één doelpunt vlak na rust. 

In 1986 speelt Polen samen met Marokko, Engeland en Portugal in de groep. Een zeer taaie groep op papier. De eerste wedstrijd tegen Marokko eindigt in de brilstand. Van Portugal wordt met een nipte 1-0 de drie punten binnengehengeld. En van Engeland verliezen de Polen ruim. De derde plek biedt de mogelijkheid tot een ticket voor de knock-outfase. Aldaar komt Polen in de achtste finale tegenover Brazilië te staan. De Brazilianen laten er geen gras over groeien en winnen met 4-0. 

Bergafwaarts met Polen

Een opvallend feitje is dat in alle deelnames aan het Wereldkampioenschap Polen de groepsfase overleefde. In de jaren ‘90 begon het pover. Italië 1990 ontging polen wegens een slechte kwalificatie. Amerika 1994 lukte het de Polen eveneens niet om zich te kwalificeren en ook in Frankrijk vier jaar later waren ze niet van de partij. In 2002 lukte het Polen om zich te kwalificeren. Het toernooi wordt gehouden in Zuid-Korea en Japan. Polen zit in de groep met Zuid-Korea, de Verenigde Staten en Portugal. De eerste twee wedstrijden tegen Zuid-Korea en Portugal verliest Polen. De laatste wedstrijd is een formaliteit, het Poolse team kan zich niet meer plaatsen voor de knock-out. Het lukt ze nog wel om Amerika te verslaan. Voor het eerst eindigt het WK in de groepsfase.

In 2006 is Polen er wederom bij. Ze komenin de poule met gastland Duitsland, Ecuador en Costa Rica. Het is wederom hetzelfde als vier jaar eerder. De eerste twee wedstrijden gaan verloren waardoor de derde wedstrijd een formaliteit wordt. De derde wedstrijd wordt echter wel gewonnen. Er volgt na het WK wederom een droge tijd voor de Polen op het wereldtoneel. Zuid Afrika 2010 en Brazilië 2014 moeten ze aan zich voorbij laten gaan.

De kwalificatie voor het toernooi in Rusland verloopt soepel. Van de tien wedstrijden worden er acht gewonnen gaat er één verloren en wordt de overige wedstrijd afgesloten in een gelijkspel. In Rusland speelt Polen in groep H samen met Senegal, Colombia en Japan. Er gebeurt precies hetzelfde als in 2002 en 2006. Polen verliest de eerste twee groepswedstrijden. De laatste wedstrijd gaat het niet meer om de knikkers en deze wint Polen dan weer wel. Het toernooi eindigt in de groepsfase. 

Polen op Europese kampioenschappen

De Polen deden in 1960 al een poging om deel te mogen nemen aan het EK voetbal. Dit mislukte. De elf pogingen daarna mislukten eveneens. Het duurde tot 2008 dat Polen haar debuut mocht maken op het Europese toneel. Ze kwamen terecht in groep B samen met gastland Oostenrijk, Kroatië en Duitsland. Van Duitsland werd de eerste wedstrijd verloren. Lukas Podolski scoorde de 1-0 en 2-0. De tweede wedstrijd tegen Oostenrijk zorgde voor het eerste resultaat. 1-1 was de stand. De derde wedstrijd werd een formaliteit door de stand van de groep. Ook deze wedstrijd werd tevergeefs verloren van de Kroaten.

In 2012 heeft Polen de eer om het toernooi, samen met Oekraïne, te organiseren. Er wordt gespeeld in Poznan, Gdansk, Wroclaw en Warschau. Het speelt in groep A met Griekenland, Tsjechië en Rusland. Het toernooi begint goed. In de openingswedstrijd scoort Robert Lewandowski na 17 minuten de openingstreffer. De wedstrijd eindigt in 1-1. Ook de wedstrijd tegen Rusland eindigt in 1-1. De derde wedstrijd kan allesbeslissend zijn. Als Polen weet te winnen dan zijn ze verzekerd van een plekje in de knock-out. Polen verzuimt en verliest de wedstrijd met 0-1. Ze liggen uit het toernooi. 

2016

Voor het EK van 2016 weten ze zich wederom te kwalificeren. Ze winnen van Noord Ierland en Oekraïne en speelt tussentijds nog gelijk tegen Duitsland. Ze zijn met 7 punten zeker van een plek in de knock-out. Daar treffen de Polen Zwitserland. Na 120 minuten spelen staat er 1-1 op het bord waardoor strafschoppen noodzakelijk zijn geworden. Als Xhaka de tweede mist voor de Zwitsers en Polen 5 uit 5 blijft, staat Polen in de kwartfinale. Portugal is hierin de tegenstander. Ook hier staat na 120 minuten spelen 1-1 op het bord. Het is echter Portugal die aan het langste eind trekt tijdens de strafschoppen. De kwartfinale laat de Polen trots achter maar er had misschien meer in gezeten. Portugal wint later het toernooi.

Ook in 2020 zijn de Polen van de partij. Ze komen als een van de outsiders om de titel binnen in de groep met Zweden, Spanje en Slowakije. De groepsfase moet toch overleefd worden, daarna ligt het aan de loting is alom het geluid. Het verloopt anders. De eerste wedstrijd van Slowakije gaat verloren met 1-2. De tweede wedstrijd tegen Spanje eindigt in een gelijkspel. Er is nog hoop want als ze ruim van Zweden winnen is er nog een mogelijkheid. Dit gebeurt niet, ze krijgen een 3-2 nederlaag te verduren en moet naar huis. Een domper voor Lewandowski die hoopte meer te kunnen laten zien tijdens dit toernooi.