Wedden op de Premier League

 • Laatste update: 03 januari 2023
Home Wedden op Wedden op de Premier League

Wedden op de Premier League

 • Geschreven door Jos Ariaans
 • Laatste update: 03 januari 2023
 • Leestijd: 10 minuten

De Premier League is de hoogste divisie in het Engelse voetbal. Ieder jaar worden er bij de clubs gigantische bedragen uitgegeven om de selecties weer op peil te brengen. Door de TV gelden hebben zelfs de laag geklasseerde teams meer geld te besteden dan de Nederlandse topclubs.

De laatste jaren hebben veel Nederlandse spelers de overstap naar Engeland gemaakt en heeft de clubkas bij hun oude clubs gerinkeld. Ook de Nederlandse trainers zijn tegenwoordig met regelmaat actief in de meest aantrekkelijke competitie van de wereld.

Inzetten op de Premier League

De Premier League is de ideale competitie om een gokje op te wagen. Ieder weekend heb je gegarandeerd topwedstrijden waarop gewed kan worden. Tevens heeft ieder duel meer dan 100 opties waar je ook nog een gokje op kunt wagen.

Denk aan over-under weddenschappen, doelpuntenmakers, winnaars van de eerste en tweede helft, manier van scoren, in welk kwartier er gescoord wordt enzovoort. Wil je winstgevend gaan voetbalwedden dan moet je echt opp e hoogte zijn van alle inzetmogelijkheden.

Kijk voordat je een weddenschap plaatst naar de opstellingen. De meeste clubs hebben namelijk zo’n goede selectie dat het best eens kan zijn dat een speler waarop je wilt wedden niet eens in de basiself terecht komt.

Tips voor het wedden

De Premier League is een van de zwaarste competities en er zijn niet echt makkelijke wedstrijden, zelfs niet voor de topteams. Toch zijn er zaken waarop je kunt letten.

 • Belang van de wedstrijd.

Er worden vaak 2 of 3 wedstrijden in een week gespeeld en het is dus belangrijk om te kijken of een wedstrijd van belang is voor een team.

Er zijn verschillende beker competities waar niet ieder team met de beste opstelling het veld ingaat.

 • Europees voetbal..

Is er midweeks Europees voetbal gespeeld dan laten ploegen in de competitie vaak punten liggen. Was het een verre en zware uitwedstrijd dan moet je dit zeker meenemen in de beslissing voor een weddenschap.

 • Uit of thuis

Het is ook bij Premier league ploegen verstandig om naar de thuis en uit resultaten te kijken. Raadpleeg statistieken en doe hier je voordeel mee.

 • Schorsingen en blessures

Als een team veel afwezigen heeft door schorsingen of blessures dan kan dit ook grote invloed hebben op de prestaties. In de Premier League hebben de topteams een brede selectie en kunnen ze schorsingen makkelijk opvangen.

Bij de lager geklasseerde teams is selectie kwalitatief niet zo breed en is het dus een belangrijk punt bij het wedden.

 • Welke weddenschappen zijn er?

Voor een wedstrijd zijn er tal van weddenschappen. Op onze “how to” pagina kun je de uitleg vinden van alle soorten mogelijkheden om te wedden.

 • Coach en tactiek

De coaches laten hun teams een bepaalde tactiek hanteren. Als je weet dat een coach heel defensief is ingesteld, dan weet je bij voorbaat dat het geen doelpuntenfestijn gaat worden. Hier zijn onder 2.5 doelpunten weddenschappen vaak winstgevend.

Laat een coach zijn team bij een 3-0 voorsprong ook nog volle bak druk zetten, dan is dat ook weer een gegeven dat je kunt gebruiken met het kiezen van je weddenschappen.

Verzamel informatie

Ga niet lukraak gokken op wedstrijden uit de Premier League. Er is online veel informatie te vinden voorafgaand aan een wedstrijd. Bekijk info over de zaken die we hierboven hebben besproken.

Weet je bijvoorbeeld wie de penalty’s neemt en deze speler doet ook mee, dan kun je wedden dat deze speler een doelpunt maakt. Weet je wie de scheidsrechter is en deze strooit vaak met kaarten, dan kun je wedden op gele kaarten.

De beste bookmakers

Doordat er zoveel Nederlandse spelers actief zijn in de Premier League is belangstelling in Nederland voor deze mooie competitie ook toegenomen. Via Fox zijn alle wedstrijden rechtstreeks te volgen en met een kleine weddenschap op deze wedstrijden wordt het plezier alleen maar groter.

Bij de door ons aanbevolen bookmakers kun je iedere week op alle Engelse sportwedstrijden wedden. Naast het wedden op de afzonderlijke wedstrijden kun je voor en tijdens het seizoen ook een inzet doen op wie er kampioen gaat worden.

Op onze bookmaker pagina vind je alle legale bookmakers en voorzien we je van nuttige informatie zoals:

 • Bonussen
 • Promoties
 • Betrouwbaarheid
 • Stortingsmogelijkheden
 • Quotes
 • Aanbod Premier League
 • Helpdeks info

Ontstaan van de Engelse voetbalcompetitie

In Engeland zijn er vandaag de dag rond de 40.000 voetbalclubs, ieder dorpje, wijkje of gehucht heeft een voetbalvereniging. Al sinds de middeleeuwen wordt er op het eiland gevoetbald. In 1848 worden er regels aan het voetbalspel toegevoegd. Echter werd er nog veel gespeeld volgens eigen regeltjes.

In 1863 wordt de FA opgericht, het is de eerste nationale voetbalbond ter wereld. Ook waren de Engelsen de eerste die een nationaal elftal hadden gemaakt. In 1870 werd de eerste interland gespeeld tegen Schotland. Deze werd met 4-2 gewonnen door de Engelsen. In 1885 werd het professionalisme gelegaliseerd waardoor in 1888 de Football League kon ontstaan.

Preston North End mocht zich de eerste landskampioen noemen. Aangezien ze ook de FA Cup wonnen was Preston North End de eerste ploeg ter wereld die een dubbel won. In 1892 werd er al een nieuwe opzet gemaakt aangezien het kampioenschap een succes was. Er kwamen twee divisies met 28 clubs.

In 1905/1906 sloten veertig clubs zich aan en dit aantal bleef zich uitbreiden. De competities werden uitgebreid met een tweede en derde divisie. Ook kwam er de North en South competitie binnen de derde divisie waardoor er in totaal 88 teams in de Engelse competities speelden.

Voetbalgeweld

Eind jaren ‘60 begin jaren ‘70 komen er steeds meer zogeheten harde kernen. Deze supportersgroepen zijn hooligans waardoor het geweld in het stadion toeneemt. In 1974 wordt er tijdens de wedstrijd tussen Blackpool en Bolton Wanderers een supporter van Blackpool doodgestoken. Dit zijn niet de enige twee clubs met hooligans. Bijna iedere grote Engelse voetbalploeg heeft een groep ‘rotte appels’ ertussen zitten.

Hooligans in de Premier League

De hooligans zijn vaak een groep jonge supporters zittend in één of meerdere vakken in het stadion. In 1985 vindt het Heizeldrama plaats. In de Europacup 1 finale staat Liverpool tegenover Juventus. 39 supporters overlijden tijdens de wedstrijd. De supporters van Juventus en Liverpool staan in vakken naast elkaar.

Nog voor de aftrap van de wedstrijd breken er al rellen uit. Er werden stenen gegooid naar de politie en er wordt vuurwerk afgestoken in het stadion. De supporters gaan op de vuist en veel mensen worden in de menigte vertrapt. Hulpdiensten die de slachtoffers helpen worden bekogeld door de hooligans. De overledenen worden naar buiten het stadion gebracht waar ze op grote hopen worden gelegd afgedekt met voetbal vlaggen. Het is een complete chaos in en rondom het Heizelstadion in Brussel.

Uit angst voor nog verdere escalatie wordt de wedstrijd nog wel gewoon gespeeld. Platini kreeg onterecht een penalty waardoor Juventus met 1-0 de wedstrijd won. Liverpool kreeg onterecht geen penalty toegewezen. Juventus vierde uitgebreid de winst op het veld, maar de beker werd pas in de kleedkamer uitgereikt.

Zware straf

De straf die de UEFA uitdeelde was niet mild. Liverpool werd zes jaar uitgesloten van Europees voetbal en alle overige engelse voetbalclubs werden vijf jaar van Europees voetbal uitgesloten. De Football Leugue-sterspelers gingen massaal ergens anders voetballen om zo toch deel te kunnen nemen aan de Europese competities.

De straffen hadden invloed op het complete Engelse voetbal. Enkele weken voor de Europacupfinale voltrok de Bradford-City ramp. Hierbij waren het niet de hooligans maar zorgde een brand voor zesenvijftig overleden supporters. In ‘89 kwamen 96 Liverpool supporters om het leven nadat er paniek voltrok en mensen in de verdrukking kwamen. Door deze ramp werden veel vakken met staanplaatsen verwijderd. Kortom het Engelse voetbal, het oeroude Engelse voetbal kon wel wat vernieuwing gebruiken.

The Premier League

In 1992 besluiten de grootste Engelse ploegen een nieuwe competitite op te richten. Dit deden ze omdat de Football League minder relevant begon te raken. De stadions in Engeland waren oud, minder toeschouwers kwamen naar de wedstrijden en de goede spelers zochten elders in Europa hun heil zoals in de moderne Serie A en La Liga.

Een andere reden waren de televisiegelden, de Premier League was beter verkoopbaar en leverde meer op, in 1986 kreeg de FA 6.3 miljoen pond voor twee jaar. In 2018 werd voor een driejarig contract 4.46 miljard pond betaald. In de nieuwe competitie deden 22 teams mee, in 1995 werden dat er twintig op verzoek van de FIFA.

De grote ploegen

Arsenal, Manchester United, Manchester City, Everton, Liverpool, Chelsea, Tottenham, West Ham en Leicester. Een greep uit de ploegen in de Premier League. Het kampioenschap wordt inmiddels bijna ieder jaar door een andere club gewonnen. Hierdoor is het op voorhand moeilijk te zeggen wie er kampioen wordt.

De stunt van Leicester in 2016 zorgde voor één fan dat hij 250.000 pond rijker was nadat hij 50 pond op zijn club had gezet aan het begin van het seizoen. Britse bookies heeft het in totaal 25 miljoen gekost omdat de odds 5000/1 waren.

In Engeland zit het sportwedden verstrengeld in de maatschappij. Een gokje wagen op de teams die je supportert gebeurt erg veel in Groot Brittannië. Het leuke aan de Premier League is tevens ook de grootsheid die de competitie biedt.

Ruim 14,5 miljoen voetballiefhebbers keken in het seizoen 2018/2019 naar de wedstrijden in het stadion. Ter vergelijking, een kleine 13.3 miljoen personen gingen naar de Bundesliga. In Italië kwamen 10 miljoen bezoekers naar het stadion en in Spanje waren dat er ook 10 miljoen.

De grote ploegen spelen tegen elkaar. De grote vedettes spelen tegen elkaar, en de grote managers proberen elkaar tactisch af te troeven. Voor de meeste spelers is de Premier League de droom competitie om te spelen. De populariteit is immens groot.

Nederlanders actief in de Premier League

Coaches en spelers uit Nederland zijn erg geliefd in de Engelse hoogste divisie. Trainers als Van Gaal, Koeman en Advocaat stonden hoog aangeschreven.

Standbeeld Bergkamp bij Arsenal
Standbeeld Bergkamp bij Arsenal

Ook de Nederlandse topspelers zoals Gullit, Van Persie en Bergkamp vertoonden hun kunsten in de PL. Van de huidige generatie spelers vertrekken ieder jaar de beste Eredivisie spelers naar deze topcompetitie.

Anno 2020 zijn Wijnaldum en Van Dijk de belangrijkste Nederlandse spelers in de Premier League. Het waren zeker twee sleutelspelers bij het behalen van het kampioenschap door Liverpool in dat jaar.

Andere Nederlandse spelers die actief zijn of waren in de Premier League zijn o.a. Rafael van der Vaart, Jordi Cruijff, Marc Overmars, Pierre van Hooijdonk, Jaap Stam, Edwin van der Sar, Giovanni van Bronckhorst, Boudewijn Zenden, Ed de Goeij, Paul Bosveld, Robben, Krul, van der Meyde, Ooijer, van Aanholt, Bruma, Heitinga, Vennegoor of Hesselink, Daley Blind en Stekelenburg. En deze lijst wordt almaar groter en groter.

Faq

⚽ Is de Premier League een moeilijkere competitie om op te wedden dan de Eredivisie?

De meeste Nederlanders hebben meer inzicht in de Nederlandse teams en daarom meer kans om goede beslissingen te maken. Voorzie je jezelf van alle info over de Premier league dan is het ook een mooie competitie om op te wedden.

De quotes liggen over het algemeen ook iets hoger omdat de wedstrijden niet zo voorspelbaar zijn dan in de Eredivisie.

⚽ Geeft een Engelse bookmaker hogere quotes?

Het beste kun je voor een wedstrijd de quotes van de bookmakers vergelijken. Kies per wedstrijd de best betalende bookmaker. Dit scheelt je op het eind van het jaar een hoop geld.

⚽ Kun je ook op de lagere divisies van Engeland wedden?

Ja iedere bookmaker biedt ook deze wedstrijden aan. Zorg wel dat je ook bij deze wedstrijden over de juiste informatie beschikt om de goede weddenschappen eruit te halen.

Nieuws