Wedden op Raymond van Barneveld
Raymond van Barneveld is Nederlands bekendste dartspeler. Hij introduceerde de sport aan het grote publiek in Nederland. Barney is tevens één van de succesvolste darters aller tijden. De wedstrijden tussen de grootheden van Barneveld en Taylor werd omschreven als El Classico.
In 2018 maakte hij bekend dat hij zou stoppen met professioneel spelen en zich ging richten op andere zaken. Bekend was dat van Barneveld privé nogal wat problemen had. In 2020 maakte Raymond bekend terug te keren in de dartsport. Hij moet een Raymond 2.0 worden, zonder negatieve interviews en zonder geschiedenis.
Van Barneveld zal wederom vanaf 0 moeten starten. De Hagenees zal zich via vloertoernooien en q-school moeten kwalificeren om een tourkaart van de PDC te ontvangen alvorens hij weer op de grote toernooien mag spelen.
Weddenschap op van Barneveld
Het inzetten op van Barneveld kan een mooie quotering opleveren. Raymond van Barneveld is nog altijd de grondlegger van het darten in Nederland.
Bij het wedden op van Barneveld kun je kiezen voor een over/under weddenschap op 180’ers. Dit kan soms een mooiere quotering opleveren dan het wedden op de winst van Barney. Van Barneveld kan prachtige combinatie finishes gooien dus ook een gokje op finishes boven de 100 is een mooie weddenschap.
Het live wedden op Barney is een goede optie. Van Barneveld in goede vorm kan wedstrijden om weten te keren als geen ander. Daarnaast is Barney een man van emoties. Je ziet aan de gezichtsuitdrukkingen direct of van Barneveld in vorm is of in een dip zit. Het hoofdschudden is een teken aan de wand. De kans dat Barney de wedstrijd op dat punt nog omkeert is nihil. Wanneer hij een ijzige blik heeft is de Hagenaar opperst geconcentreerd.
Algemene info Raymond van Barneveld
Raymond van Barneveld wordt op 20 april 1967 geboren in Den Haag. In zijn tienerjaren was van Barneveld vaak te vinden op zijn zolderkamer. Hij had een dartbord gekregen en stond daar veel op te spelen. Door het maken van vele uren in combinatie met zijn talent gooide van Barneveld snel een aardige pijl.
Bij zijn eerste 180 was Raymond zo uitzinnig blij dat hij zijn ouders wilde verwittigen van zijn zojuist gegooide maximale score. Van Barneveld stootte zijn hoofd hard tegen de zoldertrap en lag op de grond. Een anekdote die van Barneveld vaak vertelt.
Aan de kuststreek van ons land, waaronder Den Haag ontving men op de antenne de Engelse televisiezenders waarop darten werd uitgezien. Vandaar dat in die regionen het darten in populariteit toenam.
Eerste successen
Van Barneveld speelde de Open Rotterdam die hij op zeventienjarige leeftijd won. Één jaar later speelde hij de halve finale van de Open België en in 1988 speelde hij de halve finale van de Open Nederland. In de halve finale won Steve Brown van de dan 21 jarige Hagenees, later won de Amerikaan ook de finale.
In 1990 doet van Barneveld weer mee aan de Open België waar hij dit keer tot de kwartfinales komt. Later die maand doet Barney mee aan de WDF Europe Cup. Het EK van de World Darts Federation. Van Barneveld liet een goede indruk achter maar moest in de kwartfinale zijn meerdere erkennen aan Phil Taylor die op dat moment wereldkampioen was. Raymond gooide echter een heel goede partij.
Van Barneveld kreeg voor zijn prestatie een wildcard voor de Embassy. Op Lakeside maakte van Barneveld zijn debuut op het Wereldkampioenschap. Keith Sullivan stond tegenover van Barneveld en wint de wedstrijd met 3-0 in sets.
Postbezorger en profspeler
Van Barneveld moet naast het darten ook hard werken om rond te kunnen komen. Als postbezorger bij de PTT verdient van Barneveld de kost. Met darten kon van Barneveld her en der een extraatje verdienen maar het was niet genoeg om zich volledig daarop te kunnen richten.
In 1992 deed Van Barneveld aan verschillende toernooien mee en won hij verschillende evenementen, echter behaalde hij niet genoeg punten om deel te kunnen nemen aan de Embassy. Dit lukte in 1993 wel. In de eerste ronde werd Graham Miller met 3-2 verslagen waardoor hij de eerste Nederlander werd die won op het WK-podium.
Bert Vlaardingerbroek (Big Bert) had al eens deelgenomen aan de Embassy maar wist nooit te winnen. In de tweede ronde moest van Barneveld spelen tegen tweevoudig wereldkampioen John Lowe. Barney wist ‘the big fish’ uit te gooien (de hoogste uitgooi mogelijk van 170) maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen. Lowe won met 3-2 van Barney en werd later wereldkampioen.
Met het oprichten van de PDC vielen een aantal grote namen weg bij de BDO. Van Barneveld bleef bij de BDO.
De opmars
In 1994 staat Barney in zijn eerste finale. De Open Finland sluit hij af als verliezend finalist. Andy Fordham is te sterk voor Barney. In 1995 gaat het steeds beter met Raymond. Hij weet zich te kwalificeren voor de Embassy.
Daar worden Wallace, Askew, Monk en Adams verslagen waardoor hij voor het eerst in de finale staat. Richie Burnett wint uiteindelijk de finale van van Barneveld met 6-3. Barney wint in het kalenderjaar ‘95 nog wel het NK, de Open Finland en de European Grand Masters.
Op het Winmau World Masters was het weer Richie Burnett die van Barneveld de das omdeed. Ditmaal in de halve finales. Van Barneveld stijgt op de wereldranglijst en plaatst zich voor de Embassy van ‘96 als vijfde. Hij wint in de eerste ronde maar verliest van Matt Clark in de tweede ronde.
In 1997 doet van Barneveld mee aan de WDF World Cup. Op het Single toernooi wordt hij wereldkampioen. Op het teams toernooi wordt hij samen met Co Stompé en Raymond Scholten derde. Verderop in dat jaar wint Barney de Open Denemarken de Open Noorwegen.
Van Barneveld en Scholten stapten het BDO evenement op Bognor Regis binnen maar wilden zich eigenlijk voor een ander evenement inschrijven. Stomtoevallig werd het Golden Wonder World Pairs Championship gewonnen door Scholten en van Barneveld.
De climax
De Embassy is inmiddels bekend terrein en in 1998 is Van Barneveld de eerste geplaatste speler. Michael Marshall, Andy Fordham, Steve Beaton en Colin Monk werden verslagen. Roland Scholten staat in de halve finale tegenover Richie Burnett en verliest met 5-1.
De allereerste Embassy in 1998 is voor mij het aller-, aller-, allerbelangrijkste. Dat veranderde mijn leven. Ik werd een BN’er, kon leven als prof, kreeg sponsors. In één woord: fantastisch. Alle deuren gingen voor me open.”
De finale is dus wederom Burnett tegen van Barneveld. Het mondt uit in een bloedstollende partij waaraan een tiebreak te pas moet komen. Van Barneveld wint de tiebreak met 4-2 en pakt zijn eerste wereldtitel. Die ene wedstrijd tegen rivaal Burnett veranderde zijn leven.
“Ik werkte negen jaar lang bij de post. Altijd gelachen, elke dag was een feest, maar door de weersomstandigheden was het geen fijn baantje. […] Ik was dus blij dat ik weg kon om mijn droom te verwezenlijken, eindelijk kon ik profdarter worden.
Één jaar later volgde een lastige klus; het prolongeren van de titel. Van Barneveld was nu echt een van de grote namen. Ook nu weer staat van Barneveld in de finale. Hij staat tegenover Ronnie Baxter en wint de titel door met 6-5 te winnen. Hij is na Eric Bristow de tweede speler ooit die zijn wereldtitel weet te prolongeren. Vier miljoen Nederlanders zagen de finale waardoor Barney in een klap ook een nationale held was geworden.
“Mijn eerste WK-titel veranderde mijn leven, maar toen ik in 1999 weer won in Frimley Green ging in Nederland helemaal het dak eraf. Het was alsof The Beatles op Schiphol waren geland toen ik terugkwam.”
Verwachtingspatroon
Nu van Barneveld twee keer wereldkampioen was geworden kwam er ook een verwachtingspatroon op de schouders van de Hagenaar te liggen. In 2000 was Barney als eerste speler geplaatst voor de Embassy, hij verloor echter in de eerste ronde van Chris Mason.
In deze periode kwam ook de rivaliteit met Phil Taylor tot uiting. Nederland tegen Engeland, PDC tegen BDO, wereldkampioenen tegenover elkaar. Op uitnodiging speelde van Barneveld de match of the century tegen Taylor. Van Barneveld had zijn dag niet en verloor met 10-21 tijdens de één uur durende wedstrijd. Deze klap kwam hard aan bij van Barneveld.
Tijdens de Open Zwitserland stonden ze weer tegenover elkaar. Barney speelde solide met 100.89 gemiddeld en won met 2-0 in sets. Later zei van Barneveld dat dit een de belangrijkste overwinningen van zijn leven was, mede doordat het zelfvertrouwen hierdoor een boost kreeg.
Eenzaam aan de BDO top
In de jaren die volgden reeg van Barneveld prijzen aaneen. In 2001 won Barney de World Masters en de Zuiderduin Masters. In 2002 stond hij vaak in de halve finale. In 2003 won Barney het WK, World Darts Trophy, International Darts League, Zuiderduin Masters, WDF WK Singels en in de koppels behaalde hij de halve finale. Ook was Barney verliezend finalist in de World Masters.
In 2004 won Barney 5 toernooien en behaalde hij de halve finale van het WK. In 2005 werden er drie grote toernooien gewonnen waaronder de belangrijkste, het BDO WK. In 2007 pakte van Barneveld de International Darts League.
De overstap naar de PDC
In 2006 speelde van Barneveld vijftien jaar in de BDO waarvan de laatste jaren aan de top. Tijdens Lakeside van 2006 zou hij afstevenen op zijn vijfde titel waarmee hij Eric Bristow zou evenaren. Barney kwam in de finale alwaar hij tegenover Jelle Klaasen komt te staan. Heel verrassend wint de jonge Jelle Klaassen in plaats van de ervaren Barney. De wedstrijd eindigde in 7-5.
Eind januari 2006 maakte van Barneveld bekend dat hij over zou stappen naar de PDC. Door zijn overstap kwam de ‘El Clasico’ in het darten vaker voor. Barney had drie doelen voor ogen, een 9-darter op tv gooien, Taylor verslaan en PDC Wereldkampioen worden.
Tijdens de Premier League van dat jaar maakt van Barneveld zijn PDC debuut. In de wedstrijd tegen Peter Manley gooide van Barneveld de wedstrijd uit met een 9-darter. Een van de drie doelen was al redelijk snel voltooid. In juni won van Barneveld zijn eerste PDC Major door onder andere Taylor in de kwartfinale van de UK open te kloppen. In de finale won hij van Barrie Bates. Naast de titel was ook het tweede doel afgevinkt.
Tijdens de Las Vegas Desert Classic won Barney wederom van Taylor. Van Barneveld wist zich nipt als 32e speler te plaatsen voor het WK. Hoe dit WK afloopt kan iedere Nederlandse dartfan dromen. 3-0 in sets achter en hem met 7-6 winnen na de beslissende leg aangezien het in de twaalfde set 5-5 in legs kwam te staan.
Wat veel Nederlanders niet weten is dat Raymond met heel veel geluk door wist te komen in de tweede ronde. Colin Lloyd, de op dat moment nr. 1 van de wereld, mistte vier matchdarts waardoor Raymond in het toernooi wist te blijven. Aan het einde van het toernooi had Barney zijn drie doelen die hij op voorhand stelde voltooid. Dit alles gebeurde in minder dan een jaar. Tevens was hij vijf keer wereldkampioen geworden, hij evenaarde daarmee Eric Bristow.
Tijdens het Masters of Darts toernooi verloor Barney zijn eerste twee wedstrijden. Ook Taylor wist de eerste twee duels niet over de streep te trekken. Daarom was er tijdens de ontmoeting tussen de beide heren alles om voor te spelen. Van Barneveld klopte Taylor met 3-0. Uiteindelijk won Barney ook de finale.
Het verdedigen van titels
Aan de top komen is één ding, maar er blijven is een tweede. Van Barneveld liet in 2007 een paar magistrale wedstrijden tegen Taylor zien. Hij won net na het WK de Masters of Darts en daarna de Las Vegas Desert Classic.
Echter is van Barneveld niet onoverwinnelijk. Het kalenderjaar 2007 wordt matig afgesloten. In de derde ronde van het WK verliest van Barneveld van Kevin Painter met 4-1. Het kalenderjaar 2008 verloopt niet voorspoedig, sterker nog van Barneveld last aan het einde van de zomer twee maanden pauze in om bij te kunnen tanken.
Barney is opgeladen voor het WK en weet de finale te behalen. Ditmaal is Taylor te sterk met 7-1. Deze cijfers geven echter een vertekend beeld van de wedstrijd. Taylor won de eerste twee sets weliswaar met 3-0 maar van Barneveld wist in de wedstrijd 12 legs te winnen tegenover de 23 legs van Taylor.
In 2009 wist van Barneveld tweemaal in een finale te komen, maar ook nu weer greep hij naast het zilverwerk. Tijdens het WK van 2010 komt Barney in de halve finale terecht. Hij gooit in het toernooi een 9-darter tegen Brendan Dolan. Barney verliest de kleine finale met 6-5 van Simon Whitlock. Raymond van Barneveld weet wel de World Cup of Darts te winnen en in de finale van de World Matchplay te komen.
In 2011 weet Barney geen finale te behalen. In 2012 wint Raymond de Players Championship Finals. Tijdens het WK van 2013 komt RvB in de halve finale, Phil Taylor verslaat Barney met 6-4. Op nieuwjaarsdag zal Taylor ook Michael van Gerwen verslaan die in zijn eerste WK Finale staat.
Bergafwaarts
In de jaren die volgen staat van Barneveld vaak goed te gooien maar gaat het zo nu en dan mis. De nieuwe generatie staat op en Michael van Gerwen wordt de nieuwe dart koning van Nederland.
Alle aandacht die voorheen naar de vijfvoudig wereldkampioen ging wordt nu verdeeld onder een groep andere spelers. Ook mentaal blijkt Barney niet altijd weerbaar. Raymond geeft zelf aan dat hij het Chinese sterrenbeeld schaap heeft.
“Wat doet een schaap? Dat staat stil in de wei, tot de herder een tik op z’n kont geeft, dan loopt ie weer vijf meter verder. Ik heb dat ook nodig, ik heb altijd iemand nodig die die tik geeft.”
Van Barneveld krijgt het stempel dat hij altijd op het WK presteert maar de rest van het jaar niet. Alsof Raymond in de herfst pas opbloeit en in de winterperiode straalt. Samen met Michael van Gerwen weet Raymond de World Cup geregeld te winnen. Ook weet van Barneveld in de periode 2014-2018 drie keer de halve finale te bereiken op het WK. Achtereenvolgens Phil Taylor (2015), Adrian Lewis (2016) en Phil Taylor (2017) doen Barney de das om.
Een fantastische prestatie die van Barneveld nog wel in deze periode levert is de Premier League van 2014. De groepsfase sluit Barney op de tweede plek af achter landgenoot van Gerwen. Op D-Day verslaat hij Phil Taylor in de halve finale en Michael van Gerwen in de finale.
Het dieptepunt van Raymond zijn carrière komt tijdens het WK van 2019. In de eerste ronde verliest van Barneveld tegen de Litouwse darter Darius Labanauskas die zijn eerste PDC WK speelde. In het interview achteraf is Raymond reëel, hij feliciteert de Litouwer en druipt af.
Privé problemen en stoppen met darts
Dat het bergafwaarts ging met Barney was al langer duidelijk. 2019 zou het afscheidsjaar van Barney worden. Van Barneveld kreeg een wildcard waardoor hij mee kon doen aan de Premier League. Hij eindigde stijf onderaan met maar één winstpartij en twee gelijke spelen.
De avonden in Ahoy werden pijnlijk. Tweemaal op rij verloor van Barneveld met 7-1. Één keer van Gurney en eenmaal van van Gerwen. Van Barneveld gaf in het interview na de wedstrijd tegen van Gerwen aan dat hij ging stoppen.
“Dit is het einde, ik stop. Ja, ik heb sponsors, maar die kunnen mijn pijn niet stoppen. Het is goed zo. Elke keer bouw ik weer een muurtje, maar ik kan het mentaal niet meer verwerken dat het steeds weer omdondert. Ik ben gewoon op. Ik heb enorme privé-problemen. Ik weet het allemaal niet meer. Ik heb er geen zin meer in.”
Het besluit werd een dag later weer teruggetrokken. Van Barneveld speelde het WK maar werd wederom in de eerste ronde uitgeschakeld. Hij verloor van Darren Young. Het officiële einde van zijn carrière ging gepaard met de boekpresentatie waarin de privé problematiek van Barney beschreven stond.
Barney 2.0
Van Barneveld kondigde in september 2020 aan dat hij een terugkeer wil maken in het darten. Barney zit bij zijn oude manager en traint met Jeffrey de Zwaan. Van Barneveld is reëel over de situatie en zegt dat hij wederom vanaf 0 moet gaan beginnen.
Barney wil via Q-school een tourkaart behalen om zich op die manier te kunnen kwalificeren voor de toernooien. Zijn manager is duidelijk over de situatie;
“Zodra van Barneveld weer negatief gaat doen in interviews stop ik ermee.”
De reden die van Barneveld gaf was eenvoudig, hij miste het spelletje. Aangezien hij nu met deze manager zit en met de Zwaan traint móét van Barneveld gaan trainen en aan schema’s vasthouden. Hoe Baney 2.0 het gaat doen is afwachten. Door de corona crisis is het competitief darten ook in een totaal ander hoesje gestoken.
Faq
De bookmakers kijken naar de resultaten van de laatste jaren en die waren niet geweldig. Dus een weddenschap op Van Barneveld kan zeker winstgevend zijn als hij wint.
Dat kan. Darten is uitermate geschikt om te wedden met een handicap. Je geeft de favoriet een virtuele achterstand waardoor het weer interessant wordt om op hem te wedden. De quotes bij het wedden met een handicap liggen namelijk altijd hoger dan bij een gewone weddenschap.
Darts kun je bij iedere bookmaker vinden. Dus ook een weddenschap op Raymond van Barneveld.