Wedden op Real Betis

  • Laatste update: 30 oktober 2021
Home Wedden op Wedden op Real Betis

Wedden op Real Betis

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 30 oktober 2021
  • Leestijd: 5 minuten

De Sevillaanse ploeg Real Betis Balompié is een interessante ploeg uit het Spaanse voetbal. De Andalusiërs hebben passie voor de sport en supporteren vanuit Benito Villamarin Betis door dik en dun.

Door het aantrekkelijke spel dat Betis speelt, is er van alles mogelijk in de wedstrijd. Zo kan de tegenstander kansen creëren op de counter en vallen er vaak veel doelpunten aan beide kanten. Het is op voorhand geen gegeven dat Betis wint, ze spelen tegen sommige tegenstanders als favoriet maar tegen andere ook zeker vanuit de underdogpositie. Een gelijkspel is daarom ook vaak terug te zien op het scorebord. Betis kan verrassen of worden verrast. 

Een weddenschap op Betis

Real Betis is een zeer interessante club om een weddenschap mee te maken. Niet alleen speelt de club leuk voetbal, door hun positie in de Liga garanderen de groen-witten vaak een mooie quotering bij de bookmakers. Het doel van Real Betis is in Spanje om in het linker rijtje te eindigen. Europees voetbal halen houdt in dat het seizoen meer dan geslaagd is. In de Copa del Rey kan Betis soms verrassen en ver in het toernooi komen. De kans dat Betis daadwerkelijk met zilverwerk aan het einde van het seizoen staat is gering. Desalniettemin kun je gegarandeerd mooie odds krijgen bij een weddenschap op de Andalusiërs. 

Het ontstaan van Real Betis

Real Betis Balompié (Balompié staat voor voetbal) is een club uit het Spaanse Andalusië uit de stad Sevilla. Betis is een verbastering van Baetica, de Romeinse provincie. De koninklijke titel ‘Real’ is in 1914 toegevoegd door de Spaanse Koning Alfonso XIII. Deze koninklijke titel werd tijdens de Spaanse republiek in de jaren ‘30 de club ontnomen.

De ploeg zag in 1907 het levenslicht maar werd officieel pas in 1909 erkent. De Betis Football Club en Sevilla Balompié gingen samen waaruit Real Betis Balompié ontstond in 1914. De club kreeg de bijnamen los Balompedistas en de Béticos. De clubkleuren van Betis zijn oorspronkelijk blauw met wit. Dit kwam mede omdat de effen tenues makkelijk te fabriceren waren.

Echter waren er relaties gemaakt in Schotland. Manuel Ramos Asensio had connecties met de voetbalclub Celtic waardoor de shirts veranderd werden in de Celtic kleuren. De verticale banen die Betis gebruikt waren revolutionair voor die tijd. Tevens heeft de vlag van Andalusië dezelfde kleuren. 

Spaanse republiek

Tijdens de Tweede Spaanse Republiek, gelijktijdig met de burgeroorlog, kwam Betis voor het eerst in de geschiedenis van de Copa del Presidente de la República (de huidige Copa del Rey). Ze speelde deze finale tegen Athletic Bilbao, een ervaren finalist die al 10 maal de trofee in de prijzenkast had staan.

Tegen Betis werd de elfde cup toegevoegd. Bilbao kwam in de finale op een 3-0 voorsprong. In de tweede helft wist Betis ook op het scorebord te komen maar het was niet genoeg om Bilbao te verslaan. Het eindigt 3-1. Één jaar later, tijdens het 25 jarige bestaan van de club, weet Betis de Segunda División te winnen, hun eerste titel. Door het behalen van de titel speelde de ploeg voor het eerst ook in de nationale hoogste divisie.

Het sprookje gaat verder. In 1935 wint Real Betis zelfs de Spaanse titel. Er wordt maarliefst één puntje meer binnengehaald dan Madrid FC (het huidige Real Madrid) waardoor de titel naar Sevilla komt. Één jaar later eindigt de ploeg op de zevende stek en zo zakt de ploeg langzaam verder af.

In 1940 degradeert de club terug naar de Segunda Division. Ook daar gaat het niet van een leien dakje. En in 1947 bereikt Betis het dieptepunt uit de geschiedenis. Ze degraderen naar de Tercera División, de derde Spaanse divisie. Zelfs in de derde divisie bleven de fans massaal naar het stadion komen. Dit heeft de reputatie van Betis ten goede gedaan.

In 1954 keerde Betis weer terug naar de Segunda Division. Vier jaar later promoveert Real Betis terug naar de Primera Division waar de weg omhoog wordt ingezet. Tien jaar na de promotie van de derde naar de tweede league eindigt Betis op de derde plek in La Liga. De president in deze tijd was Benito Villamarin, hij wordt geroemd om de opmars en het huidige stadion van Real Betis draagt zijn naam. 

Successen

Real Betis schommelt in de jaren ‘60 en ‘70 tussen de Primera en de Segunda División. Toch slaagt Real Betis er in 1977 in om in de finale van de Copa del Rey te komen. Daar staat wederom Athletic Bilbao tegenover ze in de finale die wordt gespeeld in Estadio Vicente Calderón.

De wedstrijd eindigt in een salonremise met 2-2 als eindstand. Er moeten penalty’s genomen worden. 21 stuks in totaal. Real Betis trekt nipt aan het langste eind door met 8-7 te winnen. Er worden dus ook een aantal elfmeters gemist. De eerste Copa del Rey voor de club is een feit. Door het winnen van de Copa mocht Real Betis voor het eerst in de geschiedenis Europa in. Ze staan in de eerste ronde tegenover AC Milan. De Italianen worden verslagen met 3-2. Ze stomen door tot aan de kwartfinale.

Daar staat Dinamo Moskou tegenover de ploeg. De Russen schakelen de Spanjaarden uit. Ondanks het Europese debuut degradeert de club een jaar later. Na weer opgekrabbeld te zijn weet Betis in de jaren ‘80 steady in de Primera Division te blijven. En door top zes plaatsen mocht de ploeg mee doen aan de UEFA Cup van 1982 en 1984.

Recente geschiedenis

Real Betis kent in de afgelopen 40 jaar veel ups en downs. Zo had de club in 1992 een schuld van 1.2 miljoen peseta’s en speelden ze in de tweede league. Vanaf 1995 krabbelde de ploeg weer op en werd het steeds meer een vast gezicht in de Primera Division. Speelden de finale van de Copa Del Rey in 1997 tegen FC Barcelona en verloren met 2-3.

Ze stonden in 2005 in de finale van de Copa Espana en wonnen ditmaal wel. In de finale werd Osasuna verslagen in de verlenging nadat het na reguliere tijd 1-1 stond. De ploeg speelde nog een aantal seizoenen Europees. In 2012 werd wederom een Copa Finale gespeeld tegen FC Barcelona en wederom ging deze verloren tegen de Catalanen. 

Spelers

Enkele spelers die niet mogen ontbreken in de historie van Betis zijn Jose Ramon Ensaloa, Antonio Prats, Pedro Jaro, Fernando Varela, Francisco Bizcocho, Juanito, Serafín Aedo, Antonio Biosca, Juan Merino, Rafael Gordillo, Robert Jarni, Marcos Assuncao, Joaquin, Finidi George, Denilson en Luis de Sol. Nederlanders die voor Betis uitkwamen zijn Gerrie Mühren en Rafael van der Vaart. 

Nieuws