Wedden op SC Heerenveen

  • Laatste update: 30 oktober 2021
Home Wedden op Wedden op SC Heerenveen

Wedden op SC Heerenveen

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 30 oktober 2021
  • Leestijd: 6 minuten

Sportclub Heerenveen is de Eredivisionist uit Heerenveen. ‘T Fean is opgericht in 1920 en kent dus al een rijke historie. In 1920 ontstond Sc Heerenveen onder de naam Athleta, later werd deze gewijzigd in De Spartaan. Toen De Spartaan wilde toetreden bij de KNVB moest de naam gewijzigd worden aangezien er al een club De Spartaan heette. Het kreeg toen de naam VV Heerenveen. Toen Heerenveen toetrad in het betaalde voetbal werd de naam uiteindelijk gewijzigd naar hoe wij haar vandaag de dag kennen; Sc Heerenveen.

Lang speelde Fean Tweede en Eerste divisie en pas sinds de jaren ‘90 spelen de Super friezen Eredivisie. In 1991 werd er één seizoen Eredivisie gespeeld maar daar moesten ze direct weer afscheid nemen. In 1994 kwamen ze terug en sindsdien speelt Sc Heerenveen onafgebroken Eredivisie-voetbal.

Hun hoogtepunt kende ze in het jaar 2000 toen de ploeg tweede eindigde. PSV werd in dat jaar kampioen maar Heerenveen liet Feyenoord op vier punten achterstand en Ajax op zeven punten. Dit betekende voor de Superfriezen dat ze Champions League mochten spelen in het volgende seizoen. Ze kwamen in een lastige groep met Olympiakos, Valencia en Olympique Lyon en ze eindigde met vier punten laatste in de groepsfase waardoor het Europese avontuur snel over was.

In de Europa League kende Heerenveen meer succesjes, een aantal keer mocht Heerenveen deelnemen aan het hoofdtoernooi na de play offs te hebben overleefd. In 2006 kwam Heerenveen zelfs de groepsfase door en moest het in de derde ronde spelen tegen Steaua Boekarest. Helaas eindigde het over twee wedstrijden 2-3 in het voordeel van de Roemenen. Steaua kwam in dit toernooi tot aan de halve finale dus Heerenveen hoeft zich er helemaal niet voor te schamen. Ook het seizoen ervoor strandde Heerenveen in de derde ronde, toen tegen Newcastle United.

inzetten op SC Heerenveen

Heerenveen is een ploeg die thuis altijd aanvallend en open speelt. Dat resulteert vaak in doelpuntrijke wedstrijden. Een over 3.5 doelpunt weddenschap valt dus te overwegen. Ook de topscorer van Nederland kwam een aantal maal uit Heerenveen. Ieder seizoen is natuurlijk anders en daarom kijk je goed naar de statistieken van de laatste weken. Bij de bookmakers kun je wel 100 verschillende weddenschappen vinden.

Je kunt onder andere wedden op:

Prijzen

In het seizoen 2000 werd het hoogtepunt bereikt in de Eredivisie, de tweede plaats. Hiervoor krijg je geen daadwerkelijke prijs maar het is voor Heerenveen zeker een noemenswaardig seizoen. Tweemaal won Sc Heerenveen de Eerste Divisie, toentertijd werd er nog geen schaal uitgereikt dus ook daar heeft Heerenveen niks voor in de prijzenkast staan. Nog een prijs waar geen daadwerkelijk zilverwerk voor in de prijzenkast staat is het KNVB Fair Playklassement, dit won Heerenveen drie seizoenen (‘99, ‘12 en ‘13).

De enige trofee die in de prijzenkast staat is de KNVB Beker. In 2009 stond sc Heerenveen tegenover FC Twente. Na verlenging stond het 2-2 en na een strafschoppenreeks schoot alleen Youssouf Hersi (Twente) de bal niet in het goal, waardoor Heerenveen zegevierde. Met de KNVB Beker in de tas mocht Heerenveen het in de Johan Cruijff Schaal opnemen tegen landskampioen AZ. Dit werd een blamage voor Fean. Met 1-5 op het scoreverloop ging de schaal naar AZ.

Rivaliteit en clubcultuur

De Superfriezen worden ze genoemd, ze spelen met de Friesche vlag op het shirt en hun logo is ook duidelijk een Friesche. Trots op Friesland zijn de supporters en het idee van onafhankelijkheid van Nederland heerst binnen Fean. Het FC Barcelona van Nederland kun je het noemen. De grootste rivaal is dan ook sc Cambuur. Cambuur komt uit de hoofdstad Leeuwarden waar ze het prima vinden om bij Nederland te horen en niet zo fanatiek Fries zijn.

Het heeft altijd al gebotst tussen de twee clubs en het wordt daarom de Friese Derby genoemd. In totaal is deze derby 62 keer gespeeld in de KNVB Beker, Tweede-, Eerste- en Eredivisie. Heerenveen won er 27 tegenover 17 maal Cambuur. Achttien maal eindigde het gelijk. Een andere derby is de derby van het Noorden tussen sc Heerenveen en FC Groningen. Hier is de spanning bij de supporters minder groot dan bij de wedstrijd tussen Fean en Cambuur maar de geografische ligging van de beide ploegen maakt het een derby.

Door de ligging van de A7 zijn Groningen en Heerenveen verbonden met elkaar, het grensgebied tussen de provincies Groningen en Friesland maakt dat veel supporters van de beide ploegen gemixt door elkaar wonen. Hierdoor wordt de spanning voor deze wedstrijd groter en maakt het een geografische derby. Sc Heerenveen staat bekend als een heel nette club met zeer brave supporters. Op kleine incidenten na zijn er geen grote delicten geweest anders dan bij andere supportersverenigingen. De ‘harde kern’ heet Nieuw Noord, een initiatief van supporters die vonden dat het in het Abe Lenstra Stadion nogal stil was. Zij staan als een twaalfde man achter Heerenveen en schreeuwen hen naar de overwinning.

Stadion

Sc Heerenveen heeft lange tijd gespeeld op Sportpark Noord. Sportpark Noord werd na de dood van Abe Lenstra omgedoopt tot het Abe Lenstra Stadion. In Sportpark Noord was er ruimte voor 15.000 mensen. In de jaren ‘90 werd er een geheel nieuw stadion voor Heerenveen gebouwd die ook de naam Abe Lenstra Stadion zou dragen. Ús Abe wordt op deze manier geëerd en heeft nog een standbeeld staan bij het ‘nieuwe’ stadion.

Abe Lenstra speelde meer dan 500 wedstrijden voor de Friezen waarin hij 523 doelpunten maakte. In 1993 werd het nieuwe stadion gebouwd en in 1994 werd het stadion in gebruik genomen door Sc Heerenveen. Inmiddels kent dit stadion dus ook een flinke geschiedenis. Zo zijn er meermaals aanpassingen gedaan aan het stadion en heeft het de capaciteit bijna weten te verdubbelen naar inmiddels ruim 27.000 plekken. Daarmee staat het op de vijfde plek qua capaciteit van voetbalstadions in Nederland.

Spelers

De grootste held die Heerenveen kent, is degene diens naam inmiddels is vereeuwigd in het stadion en een standbeeld voor datzelfde stadion heeft staan; Abe Lenstra. Maar niet alleen Abe Lenstra is een speler die groot geworden is in het hoge noorden. Ook spelers als Hakim Ziyech, Stijn Schaars, Ruud van Nistelrooij, Daryl Janmaat, Klaas Jan Huntelaar, René van der Gijp, Alfred Finnbogason en Bas Dost hebben gespeeld bij Sc Heerenveen.

Opvallend is de aantrekkingskracht van goede doelpuntenmakers. Viermaal eindigde een speler van Heerenveen bovenaan als topscorer van de Eredivisie. In 2006 was dat Klaas Jan Huntelaar, één jaar later Afonso Alves, in 2011 werd het Bas Dost en twee jaar later deed Finnbogason het dunnetjes over. Aanvallend staat Sc Heerenveen vaak te spelen waardoor het veel doelpunten maakt maar ook slippertjes op de loer liggen.

Faq

⚽ Kun je inzetten op een kampioenschap van Heerenveen?

Ja, dat kan. Je moet dan bij de bookmakers naar het kopje “outright” gaan. Hier vind je de quotes voor een titel van Heerenveen.

⚽ Kun je wedden op het aantal corners bij een wedstrijd van Heerenveen?

Ja dat kan ook. Bij corners wed je meestal op over / onder een aantal corners. Bij live wedden kun je ook gokken op wie de volgende corner krijgt.

⚽ Wat betekent Parlay?

Dit betekent een combi weddenschap. Je combineert 2 of meerdere weddenschappen op een betslip.