Wedden op Schotland

  • Laatste update: 30 oktober 2021
Home Wedden op Wedden op Schotland

Wedden op Schotland

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 30 oktober 2021
  • Leestijd: 8 minuten

Een weddenschap op Schotland kan vaak goede quoteringen opleveren. De Schotten zijn in veel ontmoetingen de underdog. Hierdoor kan een overwinning van de Schotten leuke odds met zich meebrengen. Ben je er niet zeker van dat Schotland de wedstrijd wint dan kun je kiezen voor een over/under weddenschap. Hierbij gok je dat de Schotten meer of minder dan x doelpunten maakt, dit kun je natuurlijk ook voor de tegenstander gebruiken.

Heb je veel vertrouwen in de Schotse aanval dan kun je Schotland to score zetten. Als de keeper op stoom is dan kun je ook nee invullen bij beide teams scoren. Bij de meeste bookmakers is het ook mogelijk om een ‘betbuilder’ te maken. Hierbij zet je op meerdere aspecten van de wedstrijd in. Bijvoorbeeld; Schotland scoort in het eerste kwartier, beide teams scoren nee en over 1,5 doelpunt. Al deze quoteringen worden met elkaar vermenigvuldigd waardoor je de wedstrijd met een leuke winst af kan sluiten.  

De beginjaren

De Schotten zijn echte sportmensen. Volkssport nummer 1 is natuurlijk het rugby, gevolgd door cricket en voetbal. De Schotten kennen een gigantisch rijke historie binnen het voetbal. De eerste interland ooit werd gespeeld tussen Engeland, het land waarin het voetbalspel ontstond, en Schotland. De wedstrijd eindigde in de beginstand, 0-0. Deze ontmoeting was in 1872. Het Schotse elftal kende al vroeg successen aangezien ze in de eerste drieënveertig interlands werden maar twee wedstrijden verloren. Beide keren was dat tegen grootmacht Engeland. Een krappe dertig jaar na de eerste interland ooit verloor Schotland pas van een ander land dan Engeland, Ierland. 

Het eerste internationale voetbaltoernooi werd dan ook logischerwijs door landen in Groot Brittannië gespeeld, ook hier was Schotland zeer succesvol. In de decennia die volgden breidde het voetbalspel zich op het Europese vasteland en later ook mondiaal uit. De FIFA werd opgericht en had met de FA een discussie over de toelating van professionals tijdens de wereldkampioenschappen, aangezien de sport al dermate groot was in Groot Britannië. Schotland kon hierom niet deelnemen aan de eerste drie Wereldkampioenschappen die werden gehouden.

Schotland op Wereldkampioenschappen

Door de Tweede Wereldoorlog duurt het enige tijd voordat er wederom een FIFA wereldkampioenschap wordt georganiseerd. En toen in 1949 ook de FA overstag ging en zich inschreef bij de FIFA was het geen probleem dat de Schotten een poging gingen wagen om in 1950 deel te nemen aan het WK. De FIFA vormde een groep met alle, nieuwe, Britse ploegen bij elkaar. Schotland ging alleen naar Brazilië als ze eerste in de groep werden.

Met één nederlaag tegen Engeland eindigde Schotland op de tweede positie. De Schotten kwalificeerden zich wél voor het toernooi maar trokken zichzelf terug. Ze gingen niet naar het toernooi in Brazilië maar besloten een voetbalreis door Noord-Amerika te maken. Vier jaar later namen de Schotten het mondiale toernooi nog steeds niet bijster serieus. Ze kwalificeerden zich voor het eindtoernooi maar namen enkel dertien spelers mee naar Zwitserland, alwaar het toernooi gespeeld werd.

De eerste groepswedstrijd werd verloren van Oostenrijk met 0-1. Andy Beattie maakte de chaos compleet door luttele uren voor de tweede wedstrijd op te stappen. Dit had als gevolg dat regerend wereldkampioen Uruguay in een schiettent terecht kwam. De Uruguayanen wonnen met maar liefst 7-0. 

1958

Schotland kwalificeerde zich voor het toernooi van ‘58. Matt Busby zou aanvankelijk de groep coachen. Busby was één van de weinig overlevende inzittenden tijdens de vliegramp in München waar bijna de volledige selectie van Manchester United om het leven kwam. Door dit ongeluk was Busby verzwakt en kon hij Schotland niet door het WK loodsen. In de groepsfase eindigde het toernooi dan ook al snel voor de Schotten. In de jaren ‘60 ging het niet heel veel beter.

Voor de kwalificatie van het WK van ‘62 was Schotland in een strijd geraakt met Tsjecho-Slowakije voor een ticket op het eindtoernooi. De Oost-Europeanen trokken uiteindelijk aan het langste eind en mochten naar het wk, aldaar zullen ze in de finale terecht komen waar wordt verloren van Brazilië. In ‘66 werd het toernooi in Engeland georganiseerd. Wederom stuitte Schotland op een zeer moeilijke kwalificatie die niet werd overleefd.

Ditzelfde gebeurde vier jaar later toen de Schotten voor het derde wereldkampioenschap op rij tweede werden in de kwalificatiepoule. Het Schotse voetbal zat wel in de lift. In 1967 stond Celtic in de finale van de Champions League. Ze wonnen van Inter. En drie jaar later is Celtic verliezend finalist tegen Feijenoord in diezelfde prestigieuze Champions League. 

1974

In 1974 kwalificeert Schotland zich weer eens voor het eindtoernooi. In West-Duitsland komt Schotland in groep C terecht samen met Joegoslavië, Brazilië en Zaïre. De eerste wedstrijd tegen Zaïre wordt met 0-2 gewonnen tegen Brazilië en Joegoslavië wordt knap gelijk gespeeld. De ontmoeting tussen Brazilië en Joegoslavië eindigt ook in een gelijkspel en beide landen winnen van Zaïre. Na drie groepswedstrijden staan Joegoslavië, Brazilië en Schotland op 4 punten.

Op doelsaldo wordt Schotland derde en mogen ze niet naar de knock-out fase van het toernooi. Ergens hebben de Schotten dit aan zichzelf te danken Coach Willie Ormond gaf op voorhand aan “If we can’t beat Zaire then we should pack our bags and go home.”. Zaïre werd duidelijk onderschat. De 2-0 overwinning van Schotland zorgde dus weliswaar voor de winstpunten, maar de 9-0 van Joegoslavië leidde er voor de Schotten toe dat ze een ruime achterstand in het doelsaldo hadden. Brazilië won met 0-3 van Zaïre en nét dat ene doelpunt was het verschil tussen door naar de knock-out en terug naar huis moeten. 

In 1978 kwalificeert Schotland zich wederom. De Schotten komen in de poule met Iran, Nederland en Peru. De eerste wedstrijd tegen Peru gaat verloren. Tegen de Iraniërs wordt er een gelijkspel gespeeld en de laatste wedstrijd tegen Nederland wint Schotland. Kenny Dalglish en Gemill zorgen voor drie doelpunten. Nederland scoort tweemaal. Echter gaat Nederland door ten koste van de Schotten, wederom is het doelsaldo doorslaggevend. 

Schotland 1982

Ook in ‘82 neemt Schotland deel aan het eindtoernooi. Brazilië, Nieuw Zeeland en de Sovjet Unie zijn de tegenstanders. De eerste wedstrijd tegen Nieuw Zeeland wordt met 5-2 gewonnen. Van Brazilië wordt vervolgens in de tweede wedstrijd met 1-4 verloren. De derde wedstrijd tegen de Sovjets eindigt in 2-2. Het verschil is ditmaal wederom 2 doelpunten. De Schotten liggen er voor het derde toernooi op rij uit door een tekort aan doelpunten en een gelijke stand in de poule. 

In het toernooi van 1986 in Mexico komt Schotland in groep E. Denemarken, Uruguay en West-Duitsland zijn de tegenstanders. Van Denemarken wordt verloren, evenals de tweede wedstrijd tegen de Duitsers. De wedstrijd tegen Uruguay eindigt in een gelijkspel. De Schotten eindigen als vierde in de ploeg en moeten naar huis. In 1990 komt Schotland in de poule met Brazilië, Costa Rica en Zweden. Op papier een groep waar mogelijkheden in zaten. Na twee verliespartijen en één overwinning eindigt Schotland op de derde positie wederom is dit het eindstation.

In 1994 weet Schotland zich niet te kwalificeren voor de eindfase. Dit lukt in ‘98 weer wél. Daar komt Schotland in de poule met, wederom, Brazilië, Noorwegen en Marokko. Buiten de Brazilianen zouden hier mogelijkheden moeten liggen. Tegen Brazilië wordt de eerste wedstrijd nipt verloren. Een eigen doelpunt van Boyd zorgt in de 74e minuut voor de eindstand van 2-1. Tegen Noorwegen wordt gelijk gespeeld en de laatste wedstrijd tegen Marokko wordt verloren met 0-3. Schotland is met 1 punt op de vierde plek geëindigd. De wedstrijd tegen Marokko is nog altijd de laatste WK wedstrijd die Schotland speelde. 

Schotland en Europese Kampioenschappen

De Schotten zagen van de eerste Europese Kampioenschappen af. In 1960 en 1964 deden ze niet mee aan mee. Voor het toernooi van 1968 probeerden ze zich te kwalificeren maar mislukte dit avontuur. Hetzelfde geldt voor de toernooien van 1972, 1976, 1980, 1984 en 1988. De kwalificatiepoule van 1992 overleefde Schotland en ze mochten voor het eerst deelnemen aan het eindtoernooi. De groep met Nederland, Duitsland en CIS (de sportieve federatie van de Sovjet Unie) een moeilijke poule. De Schotten winnen alleen de laatste poule-wedstrijd van CIS maar eindigen op een derde plek waardoor het toernooi eindigt. 

Vier jaar later lukt het Schotland wederom om zich te kwalificeren. Ditmaal spelen ze tegen gastland Engeland, Zwitserland en wederom tegen Oranje. De eerste wedstrijd wordt gespeeld tegen Nederland en eindigt in de brilstand. De wedstrijd tegen thuisland Engeland verliezen de Schotten met 0-2. De laatste ontmoeting tegen Zwitserland wint Schotland met 1-0. Nederland en Schotland staan beide op 4 punten en hebben een doelsaldo van -1. Aangezien de beide teams 0-0 tegen elkaar speelde was de beslissing op onderling resultaat ook niet doorslaggevend. Uiteindelijk viel de doorslag op gescoorde doelpunten. Oranje heeft drie keer gescoord en de Schotten hebben één maal het net geraakt. Hierdoor ging Nederland door en moest Schotland afscheid nemen van het toernooi. 

Playoffs 2000

Voor het toernooi van 2000 komt Schotland in de kwalificatiepoule tot de play-offs. Daar wint Engeland het tweeluik. De wedstrijd in Glasgow wint Engeland met 0-2 en op Wembley weet Schotland weliswaar met 1-0 te winnen maar is dit net niet genoeg om zich te kwalificeren. In 2004 komt Schotland wederom tot de playoffs. Ditmaal doet Nederland in het tweeluik de Schotten met 6-1 de das om. In 2008, 2012 en 2016 kwalificeert Schotland zich ook niet. 

Tot 2020, tijdens het kwalificatietoernooi komen de Schotten tot de play-offs. Daar komt Schotland in pad C terecht. Daarin wordt een halve finale gespeeld tegen Israël. Na 120 minuten staat er nog altijd 0-0 op het bord. Uiteindelijk geeft de strafschoppenserie de doorslag. De Schotten blijven soeverein, vijf uit vijf worden er gescoord. De finale is gehaald. Daar wacht Servië, op papier een zeer lastige tegenstander.

Schotland komt op voorsprong via Christie. Lange tijd blijft het 0-1 tot in de 90e minuut Jovic de gelijkmaker voor de Serviërs scoort. Een dolksteek in de rug van iedereen die Schotland een warm hart toedraagt. Het zal toch niet wéér fout gaan. Na 120 minuten moet wederom een strafschoppenserie de uitslag geven. Acht strafschoppen gaan aan weerszijden raak. De nummer vijf van Servië, Mitrovic, legt de bal neer en schiet de bal in de hoek. David Marshall duikt de linkerhoek in en bokst de bal uit zijn doel. Als McLean vervolgens de vijfde strafschop van Schotland scoort is het feest compleet. De Schotten gaan via een onmogelijk sprookje toch naar het EK. 

EK 2020/21

Tijdens het EK van 2020 komt Schotland in poule D terecht samen met Engeland, Kroatië en Tsjechië. De eerste wedstrijd wordt met 0-2 verloren van de Tsjechen. Vervolgens wacht de derby met Engeland op Wembley. Deze wedstrijd eindigt in een zwaarbevochten 0-0 die voor de Schotten als overwinning voelt. Nadat de derde wedstrijd in een 3-1 verliespartij eindigt moeten de Schotten wederom naar huis. De groepsfase hebben de schotten nog nooit overleefd.  

Nieuws