Wedden op Sevilla

  • Laatste update: 30 oktober 2021
Home Wedden op Wedden op Sevilla

Wedden op Sevilla

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 30 oktober 2021
  • Leestijd: 9 minuten

Sevilla heeft de afgelopen tijd wederom een stap omhoog gezet. In Spanje behoort de club al een poosje tot de subtop van de competitie maar in Europa heeft de ploeg nu ook een stempel gedrukt.

Een knappe reeks van Europa League titels achtereenvolgens zorgt voor vreugde in Andalusië bij de supporters van de club. Sevilla wil natuurlijk ook nationaal zilverwerk in de prijzenkast toe gaan voegen.

Weddenschap op Sevilla

Sevilla is een echte cupfighter. De Europa en Champions League, de Supercopa, de Copa del Rey zijn echte Sevilla-toernooien. Het knock-out systeem valt goed bij de ploeg waar een seizoensgebonden competitie minder in de smaak valt.

Sevilla is een knokploeg, iedere wedstrijd is een finale. In de competitie is dit gevoel een stuk minder en dus komt een verliespartij daar vaker voor. Kijk hiernaar als je wil inzetten op Sevilla. Een Barcelona-Sevilla is een compleet andere wedstrijd in de Copa del Rey dan in de La Liga. 

Iedere wedstrijd van Sevilla bieden de bookmakers zeer veel weddenschappen aan. Je kunt hierbij onder andere denken aan:

Het ontstaan van Sevilla FC

In januari 1890 wordt Sevilla FC opgericht. Dit komt mede door de engelse invloeden op de Zuid-Spaanse stad. Er is veel Engelse industrie aan het einde van de 19e eeuw en in Engeland speelt men al langer voetbal. Sevilla Fútbol Club werd opgericht door een groep Britten, voornamelijk Schotse jongens, en Spaanse mannen.

De club wordt opgericht door de Schotten en de Spanjaarden tijdens het Burns Supper, het Schotse maal dat ter ere van de poëet Robert Burns op 25 januari wordt gevierd. In de Schotse krant genaamd de ‘Dundee courier’ wordt in maart een stuk geplaatst over de oprichting van de club.

“Some six weeks ago a few enthusiastic young residents of British origin met in one of the cafés for the purpose of considering a proposal that we should start an Athletic Association. After a deal of talk and a limited consumption of small beer, the “Club de Football de Sevilla” was duly formed and office-bearers elected.”

De Schot Mr. Edward Farquharson Johnston wordt de eerste president van de club. Hij is mede-eigenaar van het bedrijf MacAndrews & Co. Een bedrijf dat lijn cruises organiseert tussen Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Hugh Maccoll, een technisch manager binnen het bedrijf wordt de eerste aanvoerder van het team.

Zo worden er wel meer kennissen en zakelijke connecties ingezet ten behoeve van Sevilla FC. Om de oprichting van de club te vieren wordt Huelva gevraagd om een wedstrijd te spelen, het zal de eerste officiële wedstrijd ooit gespeeld in Spanje worden.

Meer competitie

Begin 20e eeuw komen er steeds meer voetbalploegen in de stad Sevilla waaronder Betis. Er worden in deze periode veel wedstrijden tussen de Sevillaanse ploegen georganiseerd. In 1912 resulteert dit in het toernooi Copa de Sevilla. Sevilla FC wint de eerste editie.

Vanaf 1915 komt daar de Copa Andalucia wat georganiseerd wordt door de Federación Sur. Sevilla was oppermachtig, van 19 edities die er worden gespeeld wint Sevilla er 16. In 1918 doet Sevilla voor het eerst mee aan de Copa de España. 

In het seizoen 33/34 promoveert Sevilla naar de Eerste Divisie. En twee jaar later worden ze Campeón de Copa door Sabadell te verslaan en in 1939 en 1948 deden ze dit opnieuw. In 1955 en 1962 staat Sevilla nogmaals in de finale maar verliest het respectievelijk van Athletic Bilbao en Real Madrid.

Ramón Sánchez Pizjuán

Vlak na de Spaanse burgeroorlog beginnen de kleine successen zich op te stapelen. In 1946 wint de club haar eerste landstitel en de tweede Copa del Rey. In 1941 verliet Ramón Sánchez Pizjuán de club om bij de Spaanse voetbalbond te werken. Jerónimo Domínguez nam zijn takenpakket over voor zes jaar aangezien Pizjuán toen weer terugkeerde.

In de jaren ‘50 gaat het goed met Sevilla. De ploeg wordt een aantal keer runner-up in de Liga. Eindigt vaak in de top 5 onder leiding van coach Helenio Herrera. Azra wordt in het seizoen 1954/55 topscorer van de Liga met 28 doelpunten en staat dat seizoen in de finale van de Copa del Rey.

Er komen in 1954 plannen voor een nieuw stadion aangezien de supportersschare almaar groter wordt. In 1956 sterft club president Sánchez Pizjuán plotseling. Onder zijn leiding won Sevilla drie Copa’s. De supporters hebben het nieuwe stadion de naam gegeven ter ere van de president.

Tijdens de uitvaart van de president werd er gesproken; “We will start working and your dream that Sevilla FC has a grand stadium will become a reality. Ramón, go in peace to heaven because your wishes will be fulfilled.”

Anderhalve maand na het overlijden van Pizjuán wordt de eerste steen van het nieuwe stadion gelegd. De ontwerper van het nieuwe onderkomen van Sevilla ontwierp eerder al Estadio Santiago Bernabeu en zag in 1958 in Sevilla het nieuwe stadion speelklaar worden. De eerste officiële wedstrijd werd gespeeld in het seizoen 1958/59 waar direct de Sevillaanse derby tegen Betis op het menu stond. Real Betis werd geklopt met 4-2.

Europa

In 1958/59 wordt voor het eerst Europees voetbal gespeeld in Sevilla. In het Europacup I seizoen nemen de Spanjaarden het op tegen SL Benfica. De Portugezen worden met 3-1 verslagen in de eerste wedstrijd waardoor een 0-0 gelijkspel in de tweede wedstrijd voldoende is om door te stoten naar de volgende ronde.

Aldaar stuit Sevilla op Aarhus GF uit Denemarken. 4-0 in de heenwedstrijd zorgt wederom voor een goede uitgangspositie. De return wordt weliswaar verloren met 0-2 maar Sevilla mag gewoon door naar de kwartfinale. Landgenoot Real Madrid is de tegenstander.

De Madrilenen maken gehakt van Sevilla. In de eerste wedstrijd eindigt het maarliefst 8-0 voor Los Merengues. In de return zorgt de 2-2 weliswaar voor enig eerherstel in eigen huis maar Sevilla ligt hierdoor wel uit het toernooi.

De jaren die volgen zijn niet heel succesvol voor Sevilla. De ploeg degradeert zelfs in 1968, na 31 jaar Primera Division te hebben gespeeld. Hoewel Sevilla wederom direct terugkeert in de eerste klasse heeft deze crisis ook financiële gevolgen voor de club.

Goede tijden, slechte tijden

Begin zeventiger jaren leidde dit tot de verkoop van de topspelers van de club om enig geld in het laatje te krijgen. Ook een deel van de grond moest verkocht worden aan de bank.  

De jaren zeventig verlopen verder met ups en downs. In het seizoen 1972/73 degradeerde de club wederom naar de Segunda División wat wederom een dieptepunt was voor de ploeg. Na promotie was 1976 een hoogtepunt, in dat jaar speelde Sevilla haar duizendste La Liga wedstrijd. Een lichtpuntje in de mindere jaren.

De jaren ‘80 zijn rooskleuriger voor Sevilla. De ploeg bestaat 75 jaar en viert dat met verschillende evenementen en een wedstrijd tegen Santos. Van ‘81 tot ‘83 doet Sevilla mee aan de UEFA Cup. Tevens wordt het WK van 1982 in Spanje gehouden. Estadio Ramón Sánchez Pizjuán is het decor voor de halve finale van het toernooi. Frankrijk en Duitsland nemen het daarin tegen elkaar op.

In het laatste jaar van het decennium scoort de Australische aanvaller Toni Polster het clubrecord van 33 doelpunten in het La Liga seizoen, ook wordt de UEFA Cup voor het volgende seizoen weer gehaald.

Waar de jaren ‘80 er goed uitzagen voor Sevilla waren de jaren ‘90 minder. In 1995 worden zowel Sevilla als Celta de Vigo door slechte financiën gedegradeerd uit LaLiga omdat ze geen licentie kunnen krijgen. De fans van beide ploegen gaan hierdoor massaal de straat op en dat had succes. Sevilla en Celta mogen in de Liga blijven wat zorgt voor een seizoen met 22 clubs.

In 1996 heerst er chaos binnen de club, vier nieuwe presidenten en drie managers zorgen voor een soap- in plaats van een voetbalseizoen. De sportieve prestaties blijven logischerwijs uit en Sevilla degradeert in 96/97 alsnog.

De financiële situatie maken de jaren die volgen uitzichtloos. Belangrijke spelers moeten omwille van de financiën vertrekken waardoor de ploeg op sportief vlak blijft steken tussen Secunda en Primera Division. Begin 21e eeuw moet er een ommekeer gemaakt worden.

Nieuwe eeuw, nieuwe kansen

José María del Nido wordt de nieuwe president. Caparrós wordt aangesteld als coach en Monchi als sportief directeur. De weg omhoog moet worden ingezet en in 2003/04 wordt er weer Europees voetbal gespeeld in Pizjuán. En ook in 2004/05 mogen ze in de UEFA Cup spelen.

In 2006 speelt Sevilla voor het derde jaar op rij UEFA Cup voetbal. Ze behalen de finale in het Philips Stadion tegen Middlesbrough. Sevilla wint met 4-0 en pakt hiermee haar eerste Europese trofee ooit. Sevilla pakt een aantal maanden later ook nog de UEFA Supercup door Champions League winnaars Barcelona met 3-0 te verslaan. Waar begin 21e eeuw de weg omhoog werd ingezet schakelt Sevilla nu over naar een hogere versnelling.

In 2006/07 gaat Sevilla door voor hun tweede UEFA Cup winst. De ploeg staat ditmaal tegenover landgenoot Espanyol in Glasgow. De wedstrijd eindigde in penalty’s nadat er 2-2 op het bord stond na 120 minuten speeltijd. Sevilla keeper Palop pakt 3 strafschoppen en wordt de held van de avond.

Ook de Copa del Rey wordt in de prijzenkast toegevoegd evenals de Supercopa de Espana. Op 25 augustus tijdens de eerste wedstrijd van het seizoen kreeg Antonio Puerta een hartaanval tijdens de wedstrijd, drie dagen later overleed de verdediger. Logischerwijs stond het hoofd van Sevilla niet naar voetballen. De Supercup ging dan ook verloren aan AC Milan.

Een tweede bloeiperiode

Unai Emery werd aangesteld toen Sevilla op de twaalfde positie stond en een financiële crisis had. Geen goede uitgangspositie. Emery moest Álvaro Negredo en Jesús Navas verkopen wat 40 miljoen euro opleverde. Daarvoor kwamen jeugdspelers Carlos Bacca en Kevin Gameiro in de basiself. Het bleek een succesverhaal te worden.

In 2014 stond Sevilla wederom in de finale van de Europa League en wint deze cup voor de derde maal. In 2015 flikt Sevilla dit kunstje weer door Dnipro Dnipropetrovsk te verslaan met 3-2. En in 2016 winnen ze de titel voor de derde maal achter elkaar. Ditmaal wordt Liverpool verslagen. In totaal staan er nu vijf Europese bekers in de prijzenkast die allemaal in de laatste tien jaar gewonnen zijn.

Unai Emery werd in 2016 vervangen, gezien de coach naar Parijs vertrok voor een avontuur bij PSG. De ploeg begint het gewonnen prijzengeld uit te geven. Sirigu, Ganso, Vietto, Ben Yedder, Vázquez, Kiyotake, Sarabia en Nasri werden aangetrokken voor het nieuwe seizoen. Echter loopt het met de coaches nog niet fantastisch.

Na het vertrek van Emery zijn er vier coaches tot aan 2019. In juni van dat jaar wordt Julen Lopetegui aangesteld voor drie seizoenen. Enkele maanden na zijn komst wordt de Europa League voor de zesde maal gewonnen. Inmiddels heeft dit toernooi bij de fans de bijnaam ‘UEFA Sevilla League’ gekregen.

Stadion

Sevilla werkt haar wedstrijden af in het Ramón Sánchez Pizjuán. Het stadion opende in 1958 nadat de voormalig gelijknamige club-president was overleden. In 1982 werd de halve finale van het WK voetbal gespeeld in het stadion. Er passen 45.000 toeschouwers in de thuishaven van Sevilla na de meest recente aanpassingen in 2017.

Het stadion heeft meerdere internationale wedstrijden gehad en meerdere Europese finales zijn hier gespeeld. Het stadion ligt midden in een woonwijk aan de westzijde van de Guadalquivir die door Sevilla loopt.

Spelers

Sevilla kent veel sterren die voor de ploeg hebben gespeeld. Kanoute, Azra, Campanal, Palop, Suker, Busto, Jesús Navas, Araujo, en Manolo Jiménez worden vaak tot clubiconen verheven.

Maar ook spelers als Diego Maradona, Kepa, Luis Fabiano, Dani Alves, Adriano, Baptista, Machlas, Diego Simeone en Ivan Rakitic hebben voor de club gespeeld.

Khalid Boulahrouz, Oulida, Maduro, Promes en Luuk de Jong zijn Nederlanders die het Sevilla shirt hebben gedragen.

FAQ

⚽ Welke bookmakers bieden wedstrijden van Sevilla aan?

Alle bookmakers die je op onze bookmaker pagina vindt hebben de duels van Sevilla in hun pakket.

⚽ Kun je live wedden op Sevilla?

Ja ook tijdens de wedstrijden van de ploeg kun je nog inzetten.

⚽ Welke bookmaker heeft de hoogste quotes voor het wedden op Sevilla?

Dat kan iedere week anders zijn. Daarom is het slim om bij meerdere bookmakers een account te hebben en telkens de quoteringen te vergelijken.