Wedden op Sparta

Home Wedden op Wedden op Sparta

Wedden op Sparta

Oostvestplein 11 Rotterdam, op 1 april 1888 in het huis van de familie Harteveld Hoos werd op Eerste Paasdag door vijf jongens een cricketvereniging opgericht onder de naam van de oud-Griekse stad Sparta. Het ging toentertijd financieel goed met Rotterdam, de havenstad kreeg steeds meer arbeiders in de stad die in de haven gingen werken.

De hogere klassen in Rotterdam hadden het geld om cricket te spelen en überhaupt een sport te beoefenen. Voor een verjaardag kreeg één Sparta lid in juli een lederen voetbal cadeau, de cricketers gingen hierdoor ook voetbal spelen en vier jaar later sloot Sparta Rotterdam zich aan bij een competitie.

Sparta had zelfs het geld om reclame te maken voor hun wedstrijden en in de wedstrijden in 1892 kreeg de club al 1500 man op de been om Sparta te supporteren.

Inzetten op Sparta Rotterdam

Wil je op Sparta gaan wedden dan zijn er honderden weddenschappen per wedstrijd mogelijk. Bekijk de statistieken van de thuis en uitwedstrijden en kijk of hier terugkomende feiten tussen zitten.

Wedden op winst bij een uitwedstrijd is over het algemeen niet winstgevend, maar als je ziet dat er vaan met 4-1 wordt verloren dan kun je een over 2.5 of 3.5 doelpunt weddenschap overwegen.

Bekijk alle mogelijkheden om te wedden en jij als voetbalkenner gaat zeker een leuke inzet vinden. De weddenschappen die worden aangeboden zij o.a:

Geschiedenis

 In 1893 werd de eerste internationale wedstrijd van Sparta gespeeld tegen het Engelse Harwich en Parkeston. De Engelsen hadden toen een veel professionelere uitstraling. In 1891 stonden ze in de finale FA Amature Cup, niet vreemd dat de Rotterdamse scholieren met 0-8 en 3-0 verloren van de Engelsen.

Echter was Sparta voor Nederlandse begrippen er vroeg bij. De haven-stedelingen hadden een talentvolle selectie en werden naarmate de jaren vorderden steeds professioneler en kreeg tevens steeds meer mensen op de been om de wedstrijden van de Spartanen te supporteren. 

Begin 20e eeuw lukte het Sparta geregeld om ver te komen in de landelijke competitie en in het bekertoernooi. Ze kregen de bijnaam ‘de eeuwige nummer twee’ vanwege haar vele seizoenen dat de ploeg op de tweede of derde positie eindigde en dus heel dicht bij het kampioenschap waren.

In 1916 verhuisde Sparta naar Rotterdam-West waar een nieuw stadion in Spangen werd gebouwd. Het Kasteel werd gebouwd en de twee torentjes van het oorspronkelijke stadion zijn vandaag de dag nog steeds onderdeel van het karakteristieke stadion. 

In 1956 werd Sparta kampioen en kon zich via deze weg plaatsen voor een nieuwe competitie genaamd; de Eredivisie. De professionele betaald-voetbal competitie pakte goed uit voor de Rotterdammers. Een glorietijd brak aan.

Europa in

In 1958 won Sparta de KNVB Beker en een seizoen later wist Sparta landskampioen van Nederland te worden. Aangezien Sparta zich als kampioen mocht kronen deden ze automatisch mee met de Europa-Cup 1.

Daar schreef Sparta Rotterdam geschiedenis. In de eerste ronde versloegen de Spartanen de Zweedse kampioen IFK Göteborg. Doordat het 1-3 en 3-1 eindigde moest er een beslissingswedstrijd worden gespeeld, daar won Sparta opnieuw met 3-1.

In de kwartfinale kreeg Sparta het Schotse Rangers FC op bezoek. De thuiswedstrijd ging verloren met 2-3 maar in Schotland gebeurde iets wonderbaarlijks. Onder toeziend oog van 83.000 supporters wonnen de Rotterdammers met 0-1.

Er moest vanwege de gelijke stand een beslissingswedstrijd komen. Deze werd gespeeld op neutraal terrein en het Arsenal-stadion Highbury werd voor deze wedstrijd beschikbaar gesteld. Duizenden Nederlandse supporters reisde af naar Londen. Aldaar won Rangers FC wederom met 3-2. Sparta lag uit het toernooi maar had een waanzinnig positieve indruk achter gelaten. 

Sparta won in de jaren ‘60 nog eens tweemaal de KNVB Beker en daarmee kwam de teller op drie dennenappels. In de jaren ‘60 deed Sparta haar bijnaam de eeuwige tweede wederom eer aan. De Spartanen boden weerstand tegen Ajax, Feyenoord en FC Twente en streden met hen altijd om de titels, maar wonnen deze niet.

Daarna zakte Sparta af tot een subtopper en langzaam zakte Sparta weg tot een middenmoter. Net na de millenniumwissel degradeerde Sparta voor het eerst sinds de oprichting van de Eredivisie zelfs naar de Eerste Divisie. In de ‘00’s en ‘10’s speelde Sparta tien seizoenen in de Eerste Divisie. 

Rivaliteit en clubcultuur

Geografisch gelegen ligt Sparta in Rotterdam, een stad met veel voetbalclubs. In een goed seizoen spelen er drie Rotterdamse clubs in de Eredivisie. Sparta, Feyenoord en Excelsior, deze drie ploegen zijn dan ook rivalen van elkaar.

Alle ontmoetingen tussen de drie ploegen worden gezien als Rotterdamse derby’s maar de wedstrijd tussen Feyenoord en Sparta heeft de meeste historie. Deze wedstrijd ging vroeger om de daadwerkelijke krachtsverhoudingen in de havenstad.

Feyenoord is intussen uitgegroeid naar een vaste waarde in de top drie, toch is de ontmoeting met Sparta op het Kasteel een bijzondere wedstrijd op de kalender. Tijdens de lange tijd dat Sparta bestaat zijn er de nodige tradities ontstaan.

Allereerst klinkt er de Spartamarsch tijdens thuiswedstrijden op het Kasteel. Sparta speelt in het iconische rood-witte shirt met verticale banen. Een shirt waar het Amsterdamse Ajax ook mee speelde totdat Ajax toe wilde treden tot de NVB.

De Nederlandse Voetbalbond verbood Ajax met het shirt te spelen omdat Sparta al met dit shirt speelde. Het Ajax shirt kreeg toen het wit-rood-wit en het Sparta shirt bleef zoals we deze vandaag de dag nog steeds kennen. 

Stadion

Sparta speelt haar thuiswedstrijden op Het Kasteel. Sinds 1916 is dit de thuishaven van de Spartanen. Hoewel dit een van de oudste voetbalstadions van Nederlands is staat er een paar kilometer verderop in Kralingen nog een oudere accommodatie.

Stadion Woudestein van Excelsior in Kralingen wordt sinds 1902 gebruikt en is daarmee het oudste voetbalstadion dat nog steeds gebruikt wordt in Nederland.

Het Sparta stadion heeft inmiddels een capaciteit van 11.000 toeschouwers bereikt. Het stadion is een karakteristieke locatie waar voetbal gespeeld wordt. De charme van de plek met de twee torentjes maakt het tot een niet alledaags voetbalstadion en straalt de geschiedenis van de club uit.  

Spelers

De Rotterdammers hebben natuurlijk een gigantisch lange lijst van spelers die in het wit-rode shirt hebben gespeeld. Pim Doesburg heeft de meeste wedstrijden gespeeld in Sparta 1, tussen 1962-1967 en 1970-1980 speelde de doelman 471 wedstrijden voor de Spartanen.

Tonny van Ede (455) en Gerrie ter Horst (452) volgen op plaats twee en drie. De topscorer aller tijden voor Sparta is Ronald Lengkeek. Hij schoot in 273 wedstrijden 119 maal raak.

Andere (ex-)Spartanen zijn; Ed de Goey, Sjaak Polak, Ruud Geels, Jan Mulder, Georginio Wijnaldum, Wim Suurbier, Adrie van Tiggelen, René van der Gijp, Danny Blind, John de Wolf, Kevin Strootman, Louis van Gaal, Theo Laseroms en Jan van Beveren.

FAQ

⚽ Welke bookmaker is het beste om te wedden op Sparta?

Ga in ieder geval naar een legale aanbieder. Op onze bookmaker pagina vind je de beste legale aanbieders.

⚽ Kun je Sparta ook een virtuele achterstand geven?

Ja dat kan bij het wedden met een handicap.

⚽ Zijn er ook “outright” weddenschappen voor Sparta?

Aan het begin van het seizoen kun je weddenschappen afsluiten waarbij je bijvoorbeeld een kampioen kiest. Maar ook tijdens het seizoen zijn deze inzetten mogelijk. Sparta is geen uitzondering en komt ook bij deze weddenschappen voor.