Wedden op SS Lazio

  • Laatste update: 08 oktober 2021
Home Wedden op Wedden op SS Lazio

Wedden op SS Lazio

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 08 oktober 2021
  • Leestijd: 8 minuten

Società Sportiva Lazio is één van de subtoppers die geregeld een gooi doet naar Italiaanse prijzen. De ploeg uit Rome kent een lange geschiedenis. De Romeinse ploeg wordt geliefd of gehaat. Er zijn weinig voetballiefhebbers die geen uitgesproken mening hebben over Lazio.

Ditzelfde geldt voor stadgenoot AS Roma. De beide ploegen hebben een van de meest verhitte rivaliteiten in het Italiaanse en Europese voetbal. De derby della Capitale (de derby van de hoofdstad) is de strijd om Rome en de strijd om de geschiedenis. 

Een weddenschap op Lazio

Het wedden op Lazio is vaak een verstandige keuze. In Europa zorgt Lazio vaak voor mooie wedstrijden, ook tegen de grote Europese tegenstanders. In Italië kent iedereen het vechtvoetbal van Lazio. De Biancocelesti hebben veelal een heel sterk middenveld waarmee de wedstrijden gewonnen of verloren worden.

In de periode 2010/2020 kwam Lazio in de Serie A tot een gemiddelde van 63 doelpunten per seizoen (1.6 doelpunten per wedstrijd), en een gemiddelde van 44 tegengoals per seizoen (1.1 doelpunten per wedstrijd).

Een weddenschap op hoge uitslagen is bij Lazio dus geen verstandige keuze. Een weddenschap dat beide teams in de wedstrijd scoren is vaak wél een goede weddenschap. In het beste seizoen uit het decennium (14/15) werd de derde positie behaald. In dat seizoen scoorden in 19 wedstrijden zowel Lazio als de tegenstander.

In 12 wedstrijden wist Lazio een clean sheet te houden en in 6 wedstrijden kwamen ze zelf niet tot scoren. Één wedstrijd het hele seizoen eindigde in 0-0. Één seizoen eerder werd de slechtste einduitslag van het decennium behaald met de negende positie. In 20 wedstrijden hebben de beide teams gescoord. 10 wedstrijden hield Lazio de 0. Vijf duels kwamen ze zelf niet tot scoren en in drie wedstrijden stond er na 90 minuten nog 0-0 op het bord. 

Tal van weddenschappen zijn er mogelijk op een wedstrijd van Lazio. Je moet hierbij o.a. denken aan:

Natuurlijk zijn er voor iedere competitie ook outright weddenschappen. Hier voorspel je bijvoorbeeld wie er topscorer of kampioen wordt.

Het ontstaan van Lazio

Het nieuwe millennium is nog maar negen dagen oud en negen Romeinse vrienden zitten op een bankje aan de Tiber op het Piazza della Liberta. De Romeinen richten samen een sportclub op. Aangezien de naam Roma al in gebruik was genomen door een gymnastiekvereniging moesten ze op zoek naar een andere naam. Er werd gekozen voor de naam Società Podistica Lazio (maatschappelijke renclub Lazio).

Lazio is een regio/provincie in Italië, de hoofdstad Rome is het midden van deze regio. De blauw-witte shirts werden gekozen aan de hand van de Griekse vlag. De sportclub hield zich namelijk bezig met het rennen van marathons. In 1902 begint Lazio ook met het spelen van voetbalwedstrijden.

In rap tempo schoten er meerdere voetbalclubs uit de grond in Rome waarbij Lazio de onbetwiste nummer één was. In 1907 werd Lazio uitgenodigd voor een toernooi in Pisa. Daar won Lazio haar eerste zilverwerk door op één dag Lucca, Pisa en Livorno te verslaan. Ze wonnen de drie wedstrijden zonder één tegengoal te krijgen.

Vijf jaar later doet Lazio mee aan de Italiaanse competitie. In 1913, 1914 en 1923 wist Lazio de finale van de eindronde te halen, de Italiaanse competitie werd beslist met een knock-out systeem. Echter wisten de Biancocelesti nooit de bokaal mee te nemen. 

De splitsing van Rome

De fascistische leider Benito Mussolini kwam in 1925 aan de macht in Italië. Mussolini had als doel om Italië zowel Europees als mondiaal tot een grootmacht te maken. Voetbal bood daarin een prachtige kans om Italië op het wereldtoneel te doen laten schitteren. Om het voetbal in Italië zo snel mogelijk te doen professionaliseren moesten er sterke ploegen gecreëerd worden.

In de eerste decennia van de 20e eeuw ontstonden er veel clubs in Rome. Mussolini wilde daar een einde aan maken en wilde enkel een paar sterke ploegen hebben. Deze grote ploegen moesten de Italiaanse steden vertegenwoordigen. Zoals Inter en AC in Milaan, Napoli in Napels en Genua in Genoa.

Lazio deed goede zaken om de hoofdstad te vertegenwoordigen maar al die kleine clubjes moesten samengevoegd worden tot één grote club die de stad Rome kon vertegenwoordigen. In 1927 werd daarom A.S. Roma opgericht. Lazio was een van de weinige clubs die tegen het mengen van deze kleine ploegen was. Logischerwijs zou een sterke ploeg in Rome de nummer één positie van Lazio in gevaar brengen. 

De jaren ‘30

Lazio groeide uit tot een nationaal zeer sterke ploeg. Silvio Piola, een van de beste Italiaanse spitsen aller tijden, schoot 143 maal raak voor Lazio. Een record dat lange tijd in de boeken bleef staan. De jaren ‘30 waren de glorietijd voor Lazio mede dankzij de support van Il Duce. Mussolini was fan van Lazio, haalde de grote zuid-Amerikaanse spelers naar de club en kon wedstrijden beïnvloeden.

Il Duce zat geregeld op de tribune als fysiek propagandamateriaal, er werd namelijk gezegd dat voetbal Mussolini niet veel kon schelen en dat hij de sport enkel als propagandamateriaal zag. Lazio kwam ondanks de sterren vaak net te kort op het kampioenschap. In het seizoen 36/37 eindigt Lazio op de tweede positie. Ze zijn dichtbij het kampioenschap maar grijpen mis. Ook de Coppa wordt in de glorieuze jaren ‘30 niet gewonnen. 

Bekers

In 1958 gebeurt het eindelijk voor Lazio. Na 58 jaar wordt de eerste nationale trofee gewonnen. In de Coppa Italia staat Lazio in de finale tegenover Fiorentina. De wedstrijd eindigt in 1-0. Na 30 minuten weet Priti raak te schieten voor Lazio.

Het duurt een flinke tijd voordat Le Aquile weer een beker weet te winnen. In 1971 wordt de Alpencup gewonnen en drie jaar later volgt de eerste scudetto. Erg knap aangezien de ploeg in de jaren ‘60 tweemaal degradeerde naar de Serie B. In 1967 degradeerde Lazio op de laatste speeldag door van Juventus te verliezen. 

Schandalen

In 1980 wordt Lazio, samen met AC Milan, teruggezet naar de Serie B wegens een groot omkoopschandaal. De Serie C lag zelfs even op de loer door slechte prestaties. Toen Lazio wederom terugkeerde in de Serie A moesten ze ieder seizoen vechten tegen degradatie. In 1984/1985 werd er geen enkele uitwedstrijd gewonnen en gleden ze wederom af naar de Serie B.

In 1986 was Lazio opnieuw betrokken bij een omkoopschandaal. Aanvankelijk werden ze teruggezet naar de Serie C maar uiteindelijk waren negen strafpunten in de Serie B afdoende. Ze ontliepen dat seizoen een beslissingswedstrijd en wisten het seizoen erop zelfs, tegen de verwachtingen in, te promoveren naar de Serie A. 

Millennium wissel

Rond de millenniumwissel, en tevens het 100 jarige bestaan van de ploeg, gaat het beduidend beter met de club dan 20 jaar eerder. Lazio bokst het voor elkaar om in 1998 de Coppa voor de tweede maal in de geschiedenis te winnen.

1999 wordt een historisch jaar. De ploeg wint de UEFA Cup en later de UEFA Supercup. In de finale wordt het Spaanse RCD Mallorca met 2-1 verslagen. In de Supercup wordt Champions League winnaar Manchester United met 1-0 verslagen.

Lazio heeft een iconisch team met namen als Nesta, Mihajlovic, Stankovic, Veron, Nedved, Inzaghi, Mancini, Simeone en Salas. In 2000 wordt de Scudetto en de Coppa gewonnen. Het is de eerste keer dat Lazio de Italiaanse dubbel weet te winnen. Het seizoen wordt afgesloten met de Italiaanse Supercoppa waardoor de trilogie compleet is. Tevens is dit het meest succesvolle jaar uit de geschiedenis van de club geweest, precies 100 jaar na de oprichting van Lazio.

Verder in de zeroes weet Lazio nog tweemaal de Coppa Italia te winnen. Ook wordt in 2009 de Supercopa gewonnen. Lazio heeft zich opgewerkt tot een vaste waarde in de top van de Italiaanse competitie. In de Copa weten de Romeinen nog geregeld een finaleplek te bemachtigen en ook in de Serie A doet Lazio vaak goede zaken. Een kampioenschap is in het almaar sterker wordende Italiaanse voetballandschap heel lastig maar niet onmogelijk. Het doel ieder jaar is het behalen van de Europese competities met als hoofdprijs natuurlijk de Champions League. 

Extreme clubcultuur

Lazio staat bij velen slecht te boek. Dit komt voornamelijk door de fanatieke supporters. In de jaren ‘30 was Il Duce vaak te vinden op de tribunes. Zijn aanwezigheid en connectie met de club maakte het voor de opvolgende generatie fascisten dat ze Lazio gingen supporteren. Op de tribune ging het ook over politiek.

De extreemrechtse supportersgroep zorgde onder andere voor de protesten toen de Nederlander Aron Winter bij de club tekende. Aron is een Joodse naam en tevens had Winter een donkere huidskleur. Dat ontketende rellen bij de supporters die onder andere een Joodse begraafplaats gingen bekladden. Toen Winter een heel goede aanwinst bleek te zijn voor de Biancocelesti werd Winter een publiekslieveling.

Een ander voorbeeld van antisemitisme op de tribunes was de stickeractie waarbij ze Anne Frank in een AS Roma shirt hadden gephotoshopt. Daarnaast was er de speler Paolo Di Canio die bij de derbywinst tegen AS Roma de fascistische groet deed als viering. In 1999 werd er een 50 meter lang spandoek met de tekst “Auschwitz is jullie thuis, de ovens zijn jullie huizen” opgehangen.

Op de tribune worden nieuwe leden voor de Forza Nuova, de Italiaanse extreemrechtse partij, geworven. In Italië is het supporteren van Lazio naast voetbal ook een politiek statement. Lazio heeft de meest extreemrechtse supportersgroep ter wereld. Echter zijn niet alle fans hier blij mee. Een Lazio supporter zei na de moord op Ultra-Leider Fabrizio Piscitelli; “Piscitelli heeft het beeld verpest dat de rest van de wereld van Lazio heeft. Lazio staat nu voor racisme, fascisme en samenwerking met de Camorra. Hij stond aan het hoofd van een bende criminelen.” 

Spelers

In de loop van de geschiedenis heeft Lazio geweldige spelers gehad. Neem Bruno Giordano, Nesta, Mihajlovic, Favalli, Piola, Chinaglia, Signori, Rocchi.

Jaap Stam. Aron Winter, Stefan de Vrij, Edson Braafheid, Wesley Hoedt en Ricardo Kishna zijn Nederlanders die voor de wit-blauwen zijn uitgekomen. 

Faq

⚽ Heeft iedere bookmaker de wedstrijden van Lazio in hun pakket?

Ja, alle wedstrijden van de Serie A worden aangeboden door de bookmakers.

⚽ Kun je wedden op de mogelijkheid dat Lazio gaat degraderen?

Ook deze weddenschap vind je bij de bookmakers onder het kopje “Outright”

⚽ Is er een mogelijkheid om live te wedden op de Serie A?

Ja, ook het live wedden kan bij de meeste bookmakers.

Nieuws