Wedden op Tottenham Hotspur

  • Laatste update: 30 oktober 2021
Home Wedden op Wedden op Tottenham Hotspur

Wedden op Tottenham Hotspur

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 30 oktober 2021
  • Leestijd: 12 minuten

The Spurs zijn op weg naar de top en willen daar blijven. Een nieuw stadion met alle voorzieningen waaronder een eigen brouwerij voor het bier tijdens de wedstrijd, een transportmethode dat het veld kan transporteren en de grootste televisieschermen die beelden in het stadion kunnen laten zien.

Alles om de Spurs te laten groeien. Ook op sportief vlak maken de Spurs grote stappen. Het doel is om echt mee te doen om de prijzen. 

Inzetten op Tottenham Hotspur

De Spurs zijn bezig met hun weg omhoog. Strijden om de titels, dat is de ambitie in Noord Londen. Met het nieuwe stadion en offensieve spelers is een grote stap in dat proces gezet.

Tottenham speelt het merendeel van de wedstrijden met vier verdedigers, drie of vier middenvelders en dan of met twee spitsen, of met twee vleugelspelers en één spits.

De Spurs zijn tegen de meeste clubs in de Premier League favoriet voor de overwinning. In de periode 2010-2020 won Tottenham gemiddeld 22.5 wedstrijden per jaar. 9.9 gingen verloren en 8.4 wedstrijden werden gelijk gespeeld.

Voor iedere wedstrijd zijn er honderden inzet mogelijkheden. Een aantal voorbeelden waarop je kunt wedden zijn:

Rivaliteit en clubcultuur

Arsenal, de club die verhuisde naar Noord Londen en lange tijd Londen domineerde is de grote geduchte concurrent. Tottenham fans haten de Arsenal supporters en andersom ook.

De rivaliteit is nóg groter geworden door de meest opmerkelijke Engelse voetbal transfer aller tijden. Sol Campbell speelde op White Hart Lane van 1992 tot aan 2001. Een transfer van de verdediger hing in de lucht maar deze leek eerder naar Inter of Barcelona te vertrekken dan binnenlands van club te wisselen. De transfervrije overstap naar Arsenal was een mes in de rug van Tottenham. Hierdoor werd de rivaliteit tussen de beide ploegen nog groter.

De Noord-Londen Derby is een van de meest intense wedstrijden van het seizoen. Tevens zijn de wedstrijden met Chelsea, Crystal Palace en West Ham natuurlijk Londen Derby’s maar die vallen in het niet vergeleken met de ontmoetingen met Arsenal. 

Stadion

Op 4 september 1899 wordt White Hart Lane geopend en namen de Spurs het stuk grond in gebruik. De Spurs hebben het stadion vaak gerenoveerd en omgebouwd tot de uiteindelijke versie in 2017.

Er lag al langer een plan om een nieuw stadion voor de Spurs te bouwen en in 2017 werd het Tottenham Hotspur Stadium geopend. De kosten voor het nieuwe stadion liepen op tot 1 miljard Britse ponden. Voor dat geld is een hypermodern stadion opgebouwd.

Het veld kan in drie lagen worden getransporteerd naar de parkeergarage. Er is ook een eigen brouwerij die voor het bier zorgt. Via een tapsysteem aan een 65 meter lange bar kunnen 10.000 biertjes per minuut getapt worden waardoor de dorstige supporters van eigen gebrouwen pils voorzien zijn.

Daarnaast heeft het Tottenham stadion een gigantisch videoscherm waarop wedstrijdbeelden en andere informatie te zien zijn. Dit alles moet zorgen dat de opwaartse spiraal in Noord Londen nog sneller omhoog gaat. Tottenham moet Engeland en Europa immers gaan veroveren.   

White Hart Lane Stadion Tottenham
White Hart Lane

Spelers

Tottenham kent een aantal iconische spelers. Bill Nicholson is een van de meest iconische personen die bij Tottenham actief is geweest. 68 jaar om precies te zijn, als speler, trainer en daarna in de rol van voorzitter.

Andere spelers die bij Tottenham hebben gespeeld zijn Luka Modric, Gareth Bale, Robbie Keane, Jürgen Klinsmann, Glenn Hoddle, Christian Eriksen, Heung Min Son, Gary Lineker, Harry Kane, Paul Gascoigne en Jimmy Greaves. 

Ontstaan van de club

In 1882 wordt de Hotspur Football Club opgericht door een aantal leerlingen van een Londense school. De FC wordt samengevoegd met de schoolse Hotspur Cricket Club. De naam is vermoedelijk geassocieerd met Sir Harry Hotspur die in de 14e eeuw in de buurt van de school resideerde.

In het seizoen 1899/1900 zijn de huidige clubkleuren ontstaan. Het witte shirt met de blauwe broek. In datzelfde jaar verhuisde Tottenham naar de locatie die later White Hart Lane werd. In 1895 sloot de ploeg zich aan bij de Southern Football League waar in 1896 Southampton, Millwall, Swindon en Reading aan deelnamen.

In 1900 won Tottenham voor het eerst de Southern League en in 1901 werd ook de FA Cup binnengesleept in Noord-Londen. De Spurs waren hiermee de eerste non-League-club die de FA Cup wonnen. 

Van Southern League naar First Division

Het is 1908 en Tottenham wordt toegelaten tot de Second Division van de Football League waardoor Tottenham ook tegenstanders uit de Noordelijke helft van Engeland kreeg. In deze competitie promoveren ze direct naar de First Division en eindigen ze ook in de hoogste professionele Engelse voetbalklasse in de middenmoot.

Vlak voor de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog staat Tottenham laatste dus Tottenham zou theoretisch moeten degraderen. In 1919 ging de bal weer rollen en werd de First Division uitgebreid van 20 naar 22 teams waardoor Chelsea en Tottenham First Division konden blijven spelen.

Ook Arsenal, die op dat moment vijfde in de Second Division stond, mocht toetreden tot de First Division. Daar was Tottenham het niet mee eens en zo ontstond er een nieuwe ruzie in Noord Londen waar Arsenal ook haar thuis vond. 

Eerste zilverwerk op White Hart Lane

Hoewel Tottenham in 1921 de tweede FA Cup wint tegen de Wolves gaat het met de club niet bijster goed. Degradatie naar de Second Division en promotie naar de First Division wisselen elkaar af. Er is geen consistentie binnen de club en het niveauverschil is per seizoen groot.

Pas rond 1950 komt de club terug en blijft het in de First Division, maar ook nu is er geen consistentie. In 1951 wordt het eerste landskampioenschap gevierd op White Hart Lane.

In het verdere verloop van de jaren ‘50 gaat het met ups en downs. Zo worden ze een aantal maal vice kampioen, maar in 1954 en ‘55 wordt de zestiende plaats bestegen en in 1956 wordt zelfs de achttiende plek behaald door de Spurs. Eind 50’er jaren wordt de weg omhoog weer gevonden.

Europa

In 1961 is de tweede titel van Tottenham een feit. Dit houdt voor de club in dat er een seizoen later Europees voetbal gespeeld mag worden. Het Europese avontuur startte in de voorronde van de Europacup 1 tegen het Poolse Górnik Zabrze dat met 4-2 en 1-8 verslagen werd.

In de eerste ronde komt Tottenham tegenover Feyenoord Rotterdam te staan dat ook haar eerste Europacup-seizoen speelde. De eerste wedstrijd in de Kuip werd met 3-1 in het voordeel van Tottenham beslecht. Voor het oog van een kleine 62.000 toeschouwers op White Hart Lane kwam Feyenoord op voorsprong maar al snel daarna stond 1-1 op het bord. De rest van de wedstrijd vielen er geen doelpunten en Tottenham schakelde Feyenoord uit.

In de kwartfinale speelt Tottenham tegen Dukla Praag. De eerste wedstrijd verliezen de Spurs met 1-0 waarna in de return een 4-1 eindstand genoeg is om naar de halve finale te gaan. In de halve finale wacht regerend titelhouder SL Benfica. De heenwedstrijd in Lissabon werd met 3-1 verloren wat geen goede uitgangspositie was voor de Spurs.

In de return in Londen won Tottenham met 2-1 waardoor er net naast de finaleplek gegrepen werd. Echter is een halve finale helemaal geen slecht resultaat, zeker niet als dat het resultaat in het eerste Europese seizoen is. 

In hetzelfde seizoen wordt wel de FA Cup gewonnen. Hierdoor is Europees voetbal in het daaropvolgende seizoen verzekerd. Het Europese avontuur in de Europacup 2 gaat van start.

In de eerste ronde wordt Glasgow Rangers met 8-2 over twee wedstrijden verslagen. In de kwartfinale wacht TJ Slovan Bratislava. Ook de Slowaken worden terug naar huis gestuurd. De eerste wedstrijd won Bratislava thuis met 2-0. In de return op White Hart Lane eindigde het 6-0 waardoor met ruime cijfers de halve finale werd gehaald.

Het Servische OFK Beograd wachtte in de halve finale. Tottenham won beide ontmoetingen met respectievelijk 1-2 en 1-3. De eerste finale in een Europees hoofdtoernooi werd behaald.

Atlético Madrid, dat het jaar daarvoor de finale van Fiorentina met 3-0 won, staat wederom in de finale. De Madrilenen willen hun titel prolongeren tegen nieuwkomer Tottenham. De wedstrijd werd met ruime cijfers gewonnen door de Spurs. Met 5-1 werd Atléti afgedroogd.

In de Kuip, waar de finale plaatsvond,  scoorde Graves en Dyson tweemaal en White schoot er eentje raak, aan de kant van Atlético prikte Collar de enige Madrileense goal binnen. 

Ups en downs

De jaren die volgen zijn minder succesvol dan het begin van het decennium. In ‘67 wordt de FA Cup en de Community Shield gewonnen maar de rest van de jaren ‘60 eindigen prijsloos.

In de zeventiger jaren is een vergelijkbaar beeld te zien, in het begin van het decennium wordt er zilverwerk aan de prijzenkast toegevoegd. In 1971 wordt de eerste League Cup gewonnen en een jaar later de allereerste editie van de UEFA Cup.

In de finale van het nieuwe Europese toernooi staat Wolverhampton Wanderers op het programma. De eerste wedstrijd wordt met 1-2 gewonnen en de tweede wedstrijd eindigt in een 1-1 gelijkspel. In 1973/74 wordt opnieuw de finale bereikt en deze keer staat de club tegenover Feyenoord.

In de eerste wedstrijd op White Hart Lane komt Tottenham tweemaal op voorsprong maar eindigt de wedstrijd in een 2-2 gelijkspel. De return in de Kuip wordt met 2-0 gewonnen door Feyenoord. Feest in Rotterdam, een deceptie in Londen.

Coach Bill Nicholson nam in 1974/75 ontslag na een slechte start van het seizoen. Nicholson won in 16 seizoenen acht grote prijzen en mag zich daarmee de meest succesvolle coach van Tottenham noemen. Echter liet Nicholson wel een oude ploeg achter die eigenlijk het niveau niet aankon. Hierdoor was in 1977 degradatie onvermijdelijk. De schade bleef beperkt tot één seizoen tweede klasse voetbal. 

1981-1991 Het decennium van de FA Cups

In 1981 winnen de Spurs voor de zesde keer in de geschiedenis van de club de FA Cup. In de finale verslaan de Spurs Manchester City. Het daaropvolgende seizoen wordt de titel geprolongeerd en eindigen ze vierde in de First Division. In de Europacup komt Tottenham tot de halve finale waar FC Barcelona te sterk blijkt. Anderlecht is in ‘84 de andere finalist in de UEFA Cup en na 2-2 op het scoreverloop na 90 minuten moeten verlenging en uiteindelijk penalty’s de beslissing maken. Tottenham maakt de eerste vier penalty’s waar bij Anderlecht Olsen de eerste pingel mist voor de Belgen. De laatste strafschop van de Spurs wordt gemist door Thomas maar de druk op Guðjohnsen is te groot waardoor Tottenham op het randje de cup wint. Het Heizeldrama zorgde ervoor dat Engelse clubs vijf seizoenen waren uitgesloten van Europees voetbal wat gevolgen had voor Tottenham dat dus niet mocht deelnemen. 

In 1987 staat Tottenham in de finale van de FA Cup tegen Coventry City. De First Divisionist Coventry had zich via Sheffield Wednesday en Leeds United naar de finale geknokt waar Tottenham op weg was naar hun achtste titel.

Alle odds waren natuurlijk in het voordeel van de Spurs. Coventry had nog nooit in een finale gestaan en Tottenham had de prijs al vaak zat in de handen gedrukt gekregen. Het staat 2-2 na negentig minuten. Tottenham kwam na 2 minuten al op een 0-1 voorsprong. En Coventry moest tweemaal gelijk maken om er een verlenging uit te slepen.

In de verlenging maakt Tottenham verdediger Gary Mabbutt een eigen doelpunt en deze klap komen de Spurs niet te boven. Coventry wint haar eerste FA Cup finale en Tottenham moet moet schaamrood op de kaken het veld verlaten. Coventry eindigt in 1986 namelijk zeventiende en in het seizoen van de FA Cup-winst wordt de competitie afgerond op de tiende positie.

Vier seizoenen later wordt de FA Cup alsnog gewonnen tegen Nottingham Forest. Ook nu moet er een verlenging aan te pas komen en ditmaal is het Des Walker die namens Nottingham een eigen doelpunt scoort. Tottenham wint op dezelfde manier als dat het een aantal jaar eerder verloor.  

Recente geschiedenis

In de jaren ‘90 zakt Tottenham een beetje weg. De ploeg bungelde op het randje van faillissement en was genoodzaakt de club te verkopen. Voorzitter Irving deed illegale betalingen waardoor de club nog eens een boete van 600.000 pond kreeg.

Eind jaren ‘90 kwam Tottenham ook nog in degradatie problemen. Begin 21e eeuw werd de weg omhoog gestaag ingezet. Het seizoen 2005/06 werd de climax en tevens het beste seizoen in de geschiedenis. De ploeg stond een half jaar op de vierde positie maar moest deze aan Arsenal geven op de laatste speeldag hierdoor werd slechts UEFA Cup voetbal gehaald waar Champions League voetbal mogelijk was.

Echter waren de Spurs fans al lang blij dat ze zich weer op het Europese toneel mochten laten zien. In de UEFA Cup laat Tottenham zich van haar beste kant zien en komen ze tot in de kwartfinale. Daar verliezen ze van uiteindelijke winnaar Sevilla.

In 2009/10 wordt voor het eerste de top 4 van de Premier League bestegen en mag de ploeg voor de eerste keer in de geschiedenis deelnemen aan de Champions League.  

Champions League op White Hart Lane

Tottenham krijgt in de groep te maken met Internazionale, de club die enkele maanden daarvoor nog de cup met de grote oren won. FC Twente en Werder Bremen maken groep A verder compleet.

Tottenham speelt de eerste wedstrijd tegen Werder gelijk. Tegen Twente is Tottenham te sterk maar in de Grolsch Veste wordt er 3-3 gespeeld. De Spurs weten in San Siro dichtbij een punt te komen verliezen uiteindelijk met 4-3. Op White Hart Lane wordt de kampioen verslagen met 3-1. Een prachtige wedstrijd voor de Spurs.

Ook de wedstrijd tegen Bremen is in het voordeel van Tottenham beslecht. Tottenham wordt uiteindelijk groepswinnaar met 11 punten en mag het in de knockout opnemen tegen de andere Milanese ploeg. AC Milan is de tegenstander en Tottenham heeft aan één doelpunt in twee ontmoetingen genoeg om door te stomen naar de kwartfinale.

In de kwartfinale treft Tottenham Los Blancos. Real Madrid wint met 4-0 in de heenwedstrijd waardoor de return een formaliteit wordt. Ook de return is zakelijk over de streep getrokken met 1-0 winst. Tottenham heeft een fantastisch eerste Champions League seizoen gehad en kan, met een kwartfinale in de tas, trots terugkijken. In de jaren die volgen speelt Tottenham vaker Champions League. 

In 2016/17 zorgt een derde plaats in de groep voor een overwintering in de Europa League. Aldaar blijkt KAA Gent over twee wedstrijden te sterk. In 2017/18 is Juventus in de eerste knock out ronde te sterk.

In het daaropvolgende seizoen bereikt Tottenham de finale. Voor de Nederlandse supporters is de naam Lucas Moura inmiddels een vloek geworden. In de halve finale staat Tottenham tegenover Ajax. In de 96e minuut scoort de Braziliaan de 2-3 binnen waardoor de Spurs naar de finale gaan ten koste van Ajax.

In de finale speelt Tottenham tegen Liverpool. Na 2 minuten scoort Salah een penalty binnen waardoor de wedstrijd heel moeilijk wordt voor Tottenham. Uiteindelijk moeten de spelers dan ook een verliezers-medaille in ontvangst nemen. 

Faq

⚽ Welke bookmaker is het beste om te wedden op Torttenham Hotspur?

Kijk om onze bookmaker pagina voor de beste legale bookmakers.

⚽ Kun je ook gokken dat de spurs gaan degraderen?

Deze weddenschap vind je bij seizoen weddenschappen (outright) die de bookmakers aanbieden. De kans dat ze degraderen is tegenwoordig zeer klein.

⚽ Kun je een weddenschap op Tottenham combineren met een weddenschap op een andere sport.

Alle weddenschappen die de bookmakers aanbieden kun je combineren.

Nieuws