Wedden op Vitesse

Home Wedden op Wedden op Vitesse

Wedden op Vitesse

Stichting Betaald Voetbal Vitesse zag op 14 mei 1892 het levenslicht in het Gelderse Arnhem. In 1887 werd de Arnhemse cricket en voetbalvereniging opgericht. Om de ploeg wat buitenlands elan mee te geven kwam de naam Vitesse (vrij vertaald snelheid), op tafel.

Weddenschap op Vitesse

Vitesse is een club die meestal meedraait in de subtop van de Eredivisie. Het kan winnen tegen de top drie maar ook verliezen van de kleintjes. Dit maakt het lastig om te wedden op de ploeg uit Arnhem.

Voor een seizoen weddenschap is het meestal wel veilig om te gokken dat Vitesse in het linker rijtje gaat eindigen. Heeft Vitesse een wedstrijd tegen NEC, dan is het zeker goed om op gele en rode kaarten te wedden.

Voordat je gaat wedden probeer dan goed de statistieken van de laatste weken te bestuderen. Anticipeer op het aantal doelpunten wat er in uit en thuiswedstrijden wordt gemaakt. Je probeert hier een patroon in te ontdekken.

Per wedstrijd zijn er zeer veel mogelijkheden om te wedden op Vitesse. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Klik Vitesse aan bij de bookmakers en je krijgt een waslijst aan inzet mogelijkheden.

Statistieken

Vitesse heeft een lange weg bewandeld en de route omhoog gevonden. Er zijn glorietijden en crisissen geweest in Arnhem. Zo was Vitesse vanaf 1990 tot aan 2002 onafgebroken tussen plek vier en zes geëindigd in de Eredivisie maar was de club in 2010 de eerste Nederlandse club die in buitenlandse handen viel door financiële problemen.

Hoewel Vitesse al tweemaal de Eerste Divisie won werd in 2017 een hoofdprijs gepakt. Vitesse won de KNVB Beker ten koste van AZ. De euforie in de stad was groot. Veel supporters maakte de reis naar Rotterdam terwijl anderen op schermen in de stad de belangrijkste wedstrijd uit de geschiedenis van de club live bekeken.

De Johan Cruijff schaal werd enkele maanden later verloren van Feyenoord op penalty’s. 

Rivaliteit en clubcultuur

Vitesse heeft één aartsrivaal. N.E.C. Nijmegen. De wedstrijden tussen de beide ploegen zijn vaak beladen en de sfeer is grimmig tussen de beide supportersgroepen. Nijmegen tegenover Arnhem, er staat voor de Arnhemmers en de Nijmegenaren meer op het spel dan simpelweg voetbal.

Vitesse heeft als grote club de meeste overwinningen in dit onderlinge duel maar de uitwedstrijden in de Goffert zijn voor de ploeg de meest belangrijke wedstrijd van het seizoen. 

Stadion

Vitesse werkt vandaag de dag haar wedstrijden af in het GelreDome. Het stadion werd in 1998 geopend en biedt plaats aan 21.248 personen tijdens de wedstrijden van Vitesse maar kan tijdens een concert ruim 40.000 bezoekers huisvesten.

Net na de opening was het stadion een van de modernste ter wereld. Het stadion was als multifunctioneel ontworpen voor een combinatie van voetbal en concerten. Tevens worden er ook beurzen en zakelijke conferenties gehouden.

Het stadion beschikt over een schuifdak dat open en dicht kan, heeft een verwarming die het gehele stadion kan verwarmen en heeft een uitschuifbaar veld waardoor het gras kan worden verplaatst zodat er concerten en voetbalwedstrijden in korte tijd na elkaar mogelijk zijn.

De tribunes zijn gemaakt van beton en de stoeltjes waarop de bezoekers plaats kunnen nemen zijn voor het grootste gedeelte gemaakt uit vermalen tuinmeubelen die in 1997 werden ingezameld door de Gelderse bevolking. Het stadion wordt van binnenuit gekenmerkt door haar betonnen hoeken van 90 graden. 

Geschiedenis

Tot 1891 bespeelden zij op de Klarenbeek maar aangezien er een wielerbaan op hun speelterrein gebouwd werd werd de ploeg opgedoekt. Niet veel later werd de club opnieuw heropgericht als cricketclub. Na een vergadering werd besloten dat de club ook voetbal ging beoefenen.

De eerste voetbalwedstrijd van Vitesse wordt gespeeld tegen het Nijmeegse NFC, Vitesse verliest van de Nijmegenaren. Vitesse neemt deel aan de Gelderse competitie en wint deze in 1895 en 1896. Het gaat sportief goed met Vitesse. Ze promoveerden naar de Eerste Divisie Oost en wonnen dit kampioenschap in de daaropvolgende decennia geregeld.

Echter komt het nooit tot een landskampioenschap en blijft de ploeg vijf maal steken op een tweede positie. In 1900 werden de clubkleuren zwart-geel genomen en twaalf jaar later stonden de Arnhemmers voor het eerst in de bekerfinale. Deze werd verloren van het Amsterdamse R.A.P. In de decennia die volgden werd de Tweede Klasse af en toe winnend afgesloten.

Vitesse schipperde tussen de Tweede en de Eerste Klasse. In 1956 werd de Eredivisie en het betaalde voetbal opgericht. De Arnhemmers zaten in 1956 in de Hoofdklasse en speelde lange tijd Eerste Divisie.

Pas in 1972 speelde Vitesse voor het eerst in de Eredivisie waarna direct weer degradatie richting Eerste Divisie volgde. In 1990 promoveerde Vitesse nogmaals naar de Eredivisie en sindsdien spelen de Arnhemmers onafgebroken Eredivisie.

De ploeg heeft zich omhoog geknokt als subtopper en behaalt dan ook meestal het linkerrijtje van de Eredivisie.  

Spelers

Vitesse kent een lange lijst van spelers die voor de ploeg hebben gespeeld. In 1999 werd de Vitessenaar van de eeuw gepresenteerd. Henk (Charly) Bosveld kreeg die titel. Bosveld speelde tussen 1968-1969 en tussen 1973-1979 224 duels voor Vitesse waarin hij 72 maal scoorde.

Hij wordt vandaag de dag in het stadion geprezen met zijn eigen tribune. Tevens heeft de rechtsbuiten een eigen straat in Arnhem en in het culturele centrum in Arnhem hangt een portret van hem.

Een andere heel belangrijke speler voor Vitesse is later benoemd tot Mister Vitesse. Theo Bos, hij speelde zijn hele voetballende leven in het geel-zwart. 369 wedstrijden kwam de verdediger in actie waarin de nummer vier 9 doelpunten scoorde. Bos werd daarna ook coach van Vitesse. In 2012 kreeg Bos te horen dat hij de ziekte alvleesklierkanker had.

Enkele maanden later overleed ‘Mister Vitesse’. Theo Bos werd geëerd met zijn eigen tribune, heeft een standbeeld voor het stadion, heeft een portret hangen in het culturele centrum in Arnhem, en Vitesse zal nooit meer spelen met het nummer van ‘Rocky’. Nummer vier zal niet meer gedragen worden door een speler van Vitesse.

Andere oud-spelers van Vitesse zijn; John van de Brom, Wilfried Bony, Pierre van Hooijdonk, Edward Sturing, Marco van Ginkel, Nikos Machlas, Piet Veldhuizen, Danko Lazovic en Bertrand Traoré.

FAQ

⚽ Wat is de beste bookmaker voor het wedden op Vitesse?

Alle bookmakers bieden de wedstrijden van Vitesse aan. Je kunt het beste naar de bookmaker met de hoogste quotes gaan. Dit kan per week verschillen.

⚽ Waarom fuseren NEC en Vitesse niet? Zou een topploeg worden.

De haat is te groot tussen deze twee verenigingen. Fuseren zou vragen om problemen zijn.

⚽ Kun je wedstrijden van Vitesse combineren met Premier League wedstrijden?

Alle aangeboden wedstrijden van de bookmakers kun je combineren.