Wedden op Qatar

  • Laatste update: 10 maart 2022
Home Wedden op Wedden op Qatar

Wedden op Qatar

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 10 maart 2022
  • Leestijd: 4 minuten

Hoewel Qatar niet direct bij iedereen oppopt als voetballand is de sport zeker in ontwikkeling in het land. Veel topspelers maken de laatste jaren van hun carrière door in de zandbak. Het Qatarese voetbalelftal wist zich nog nooit te kwalificeren voor een wereldkampioenschap.

Aangezien het land in 2022 zelf het wereldkampioenschap mag organiseren is Qatar nu dus automatisch gekwalificeerd. Hoe het debuut op het wereldtoneel zal verlopen is nog afwachten. Op voorhand is het gastland niet direct een land dat je bij de knock-out fase opschrijft.

Weddenschap op Qatar

Het Qatarese voetbalelftal werkt veel wedstrijden af tegen buurlanden in het midden-oosten en speelt in het vierjarige Aziatisch kampioenschap. Tegen de meeste Europese landen is Qatar niet opgewassen maar van teams uit Zuid-Amerika en Azië wordt geregeld wel gewonnen.

Tijdens de Arab Cup in 2021 won Qatar de drie groepswedstrijden en gingen ze in de halve finale tegen Algerije onderuit. Een weddenschap die je vaak toe kunt passen bij Qatar is beide teams scoren, zeker als Qatar tegen een sterker land speelt is dit een wat veiligere optie. Qatar zal bij overwinningen veelal garant staan voor mooie quoteringen vanwege de underdogpositie. Echter is de kans dat Qatar op het WK van grote landen gaat winnen redelijk gering.

Tijdens het WK in Qatar zal het wedden op voetbal nog populairder worden

Spelers

De meeste spelers van Qatar zullen niet direct een lichtje doen branden. Dat is voor de Europese voetbalfan ook zeker geen schande aangezien alle spelers die recent voor Qatar uit mochten komen ook in de eigen nationale competitie spelen. Voornamelijk recordkampioen Al-Sadd is hofleverancier van spelers. De club Al Sadd is al meer bekend bij de globale voetbalfan gezien de sterren die er hebben gespeeld als Raul, Xavi en Romario.

Steunpilaren van het team zijn keeper Al Sheeb, verdedigers Abdelkarim Hassan en Tarek Salman, middenvelders Abdulaziz Hatem en Karim Boudiaf en aanvallers Hassan Al-Haydos en Almoez Ali. De gemiddelde leeftijd van het team is relatief hoog. De meeste spelers zijn midden 20 of begin 30. De jongste speler die in het afgelopen jaar minuten mocht maken is de 22-jarige Yusuf Abdurisag.

De bekendste speler in Nederland is waarschijnlijk Akram Afif, een speler die voor KAS Eupen uitkwam evenals voor Villarreal en Sporting Gijon.

Prestaties op internationale toernooien

Qatar maakt dus deze winter haar debuut op het wereldkampioenschap maar speelde al wel eerder internationale toernooien. Qatar was tot begin jaren ‘70 onderdeel van Groot Brittannië en werd daarna onafhankelijk. Vanaf de jaren ‘70 deed het land dus ook pas onder de eigen vlag mee aan voetbaltoernooien.

In 1970 deden ze mee aan de Gulf Cup, een tweejaarlijks toernooi waaraan landen uit het midden-oosten deelnemen. Daar werd in 1984 voor het eerst het zilver gepakt. In 1992 mocht Qatar het toernooi organiseren en werden ze kampioen. Dit feest herhaalde zich in 2004. In 2014, toen het toernooi in Saudi Arabië werd gehouden werd de derde titel binnengehaald.

Het WAFF toernooi (West-Aziatisch voetbaltoernooi) werd tweemaal gespeeld door Qatar. In 2008 werd de halve finale gehaald en in 2014 wonnen ze dit toernooi. In 2023 doet Qatar weer mee voor de derde keer.

Voor de Olympische Spelen wist Qatar zich één keer te kwalificeren, dat was in 1984 tijdens het toernooi in Amerika. Ze eindigden toen vijftiende en kwamen niet verder dan de groepsfase.

Qatar mocht recentelijk meedoen aan de Copa America en de CONCACAF Gold Cup. Tijdens de Copa America van 2019 verloor Qatar twee wedstrijden en werd er één ontmoeting gelijk gespeeld.

Tijdens het CONCACAF Gold Cup toernooi van 2021 werd de groepsfase overleefd. Met zeven punten was Qatar groepshoofd. In de knock out werd in de kwartfinale gewonnen van El Salvador met 3-2. De halve finale werd verloren van de Verenigde Staten. Een goal van Zardes in de 86e minuut gooide roet in het eten. Ali Almoez werd topscorer van het toernooi met vier treffers.

Het belangrijkste toernooi is de Asian Cup, een vierjaarlijks toernooi dat vergelijkbaar is met het Europese Kampioenschap voetbal. In de jaren 1980 nam Qatar voor het eerst deel. Na enkele toernooien al in de groepsfase gestrand te zijn wist Qatar in 2000 voor het eerst de knock-out te behalen. De kwartfinale werd toen gespeeld. Toen ze het toernooi in 2011 zelf mochten organiseren was de kwartfinale wederom het eindstation.

Het toernooi van 2019 eindigde in het hoogtepunt van de Qatarese voetbalgeschiedenis. Na een soevereine groepsfase werd de finale gespeeld tegen Japan. De Japanners waren op voorhand favoriet voor de titel. Ali en Hatem maakte echter voor rust 0-2 voor Qatar. In de tweede helft scoorde Minamino voor de Japanners en benutte Qatar nog een strafschop. Ze wonnen de Asia Cup, de belangrijkste voetbalprijs in de historie van Qatar.

Nieuws