Wedden op windhondenrennen

Home Wedden op Wedden op windhondenrennen

Wedden op windhondenrennen

Windhondenrennen is een populaire sport in het Verenigd Koninkrijk, waar er bijna elke dag races plaatsvinden. “Greyhound” is de Engelse naam voor een windhond, een naam die bij veel internationale bookmakers gebruikt wordt voor weddenschappen op windhondenrennen.

Om succesvol te zijn bij het wedden op windhondenrennen is het nodig dat je de in’s en out’s goed weet. Hoewel de sport heel eenvoudig lijkt, zijn er bepaalde dingen waar je op moet letten voordat je rijk kunt gaan worden met het wedden op windhonden. 

Lees verder voor meer informatie over de verschillende soorten windhondenrennen weddenschappen, de verschillende soorten races, hondenren stijlen en hoe je deze kennis in je voordeel kunt gebruiken wanneer je een weddenschap plaatst.

 • Verschillende soorten windhondenrennen weddenschappen
 • Welke soorten windhondenraces zijn er?
 • Waar moet je op letten bij het wedden op windhondenrennen?
 • Tips voor het wedden op windhondenrennen – FAQs

Verschillende soorten weddenschappen

Als je een goed begrip hebt van weddenschappen op paardenraces dan heb je geluk, weddenschappen bij windhondenrennen zijn vrijwel identiek. Als je niet gewend bent om paarden te rennen, dan is het aan te raden even door te lezen. 

Win: Dit is de meest eenvoudige en ongecompliceerde weddenschap. Je zet geld in op de hond waarvan je denkt dat deze de race zal winnen. Je wint de weddenschap alleen als de hond die je hebt uitgekozen op de eerste plaats eindigt.

Each way: Dit is een gecombineerde weddenschap. De helft van jouw inzet gaat om het winnen van de gekozen hond, de andere helft gaat om het bereiken van een plaatsje in de top drie. 

Straight Forecast: Dit is een risicovolle weddenschap waar je veel geduld voor moet hebben. Je zet geld in op de twee beste honden van de wedstrijd, in de juiste volgorde. 

Reverse Forecast: Deze weddenschap is minder risicovol. Je zet in op de twee beste honden, ongeacht de volgorde. 

Tricast: De weddenschap is gelijk aan de Straight Forecast, maar nu draait het om de eerste drie honden. 

Combination Tricast: Dit is in feite een Reverse Forecast met drie honden. Je zet dus in op de drie honden die bovenaan eindigen, de volgorde maakt niet uit. 

Enkelvoudige weddenschappen zijn de eenvoudigste en meest populaire weddenschappen onder gokkers. Ook de “each way” weddenschappen genieten veel populariteit. Vooral bij gokkers die wat meer geld te besteden hebben. Veel renbanen geven de quotes pas op het laatste moment vrij. Bookmakers werken daarom vaak met “starting prices” (SP) in plaats van definitieve quotes. 

Welk type windhondenrennen weddenschap je ook kiest, het is belangrijk dat je probeert om de laatste ontwikkelingen op het gebied van de renbanen en de races goed bij te houden. Alleen dan kan je weloverwogen beslissingen nemen en het best mogelijke rendement behalen. 

Welke soorten windhondenraces zijn er?

In de meeste gevallen rennen er zes honden tegelijk in een windhondenrace. Op een renbaan vinden meestal zo rond de 12 races plaats per “circuit”, welke om het kwartier plaatsvinden. Windhondenrenbanen zijn ovaal van vorm met vier bochten, met een totale lengte van ongeveer vierhonderd meter. De verschillende soorten races variëren afhankelijk van de afstand:

 • Sprint: twee bochten
 • Standaard: vier bochten
 • Stayers: zes bochten
 • Marathons: acht bochten
 • Horden: meestal vier bochten, maar met hindernissen op het circuit voor de honden om overheen te springen.

Waar moet je op letten?

Ondergrond: Als je op een windhondenrace gaat wedden, is de ondergrond een belangrijke factor om te overwegen. Het materiaal van de baan bepaalt het tempo. De meeste windhondenrenbanen gebruiken een zandoppervlak. Maar aangezien ze allemaal buiten zijn, kan het weer een aanzienlijke impact hebben.

Honden die de neiging hebben om goed te presteren in Stayer races, presteren doorgaans beter in natte omstandigheden. En, met warm weer, wanneer de baan erg hard wordt en een uitstekende grip biedt, is de kans groter dat records worden verbroken. Met andere woorden, het is belangrijk om de karakteristieken van de renbaan serieus te nemen wanneer je op windhonden inzet. 

Leeftijd: De leeftijd van de hond doet er echt toe tijdens het racen. Honden die jonger dan 24 maanden zijn, nemen deel aan puppy races. Honden tussen 21 en 30 maanden zijn echter het meest geschikt voor sprint races.

Volgens experts hebben windhonden de neiging om hun hoogtepunt te bereiken op een leeftijd van 30 tot 36 maanden. Aan de andere kant presteren ervaren racers van ongeveer 3 tot 4 jaar oud over het algemeen beter tijdens een marathon race. De leeftijd van de hond wordt op de race kaart vermeld. Let daar dus goed op wanneer je op windhonden inzet.  

Categorie: Honden met vergelijkbare vaardigheden worden in categorieën gegroepeerd. Op die manier wordt er voor gezorgd dat elke hond een eerlijke kans heeft om te winnen. De categorieën zijn als volgt: 

 • D: Sprinters
 • A: Runners
 • S: Stayers
 • H: Hordelopers

De snelste windhonden strijden samen in groep D1, de op een na snelste in D2 enzovoort. Honden kunnen van categorie verwisselen, dus probeer op de hoogte te blijven van hoe jouw favoriete honden presteren.

FAQ

🐕 Zijn er ook Nederlandse renbanen?

Jazeker, in Nederland zijn er twaalf renbanen voor windhonden. Namelijk in Amsterdam, Rotterdam, Venlo, Goes, Geldrop, Leek, Lelystad, Jubbega, Oude Pekela, Rheden, Rijssen en Son.

🐕 Hoe vergroot je de kansen om te winnen met windhondenrennen?

Alvorens in te zetten met geld, is het aan te raden om een aantal races te bekijken en analyseren. Hoe beter je de sport begrijpt, hoe meer kans je maakt om de sport weddenschappen te winnen. 

🐕 Is wedden op windhonden legaal?

Ja zowel de races zijn legaal, als het wedden op de windhonden. Zorg ervoor dat je gebruik maakt van een legale bookmaker.

🐕 Waar kan je het beste wedden op windhondenrennen?

Bij de meeste online bookmakers kan je terecht voor quotes op windhondenrennen. Check onze review pagina voor meer informatie over de verschillende betrouwbare online bookmakers.