Wedden op Zuid-Korea

  • Laatste update: 03 januari 2023
Home Wedden op Wedden op Zuid-Korea

Wedden op Zuid-Korea

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 03 januari 2023
  • Leestijd: 6 minuten

Zuid-Korea kan worden beschouwd als een van de beste voetballanden in Azië. Het land doet bijna ieder wereldkampioenschap mee en levert internationale voetballers af die in de Europese competities weten te schitteren.

Voetbal is een zeer populaire sport in Zuid-Korea evenals baseball. Al sinds begin 20e eeuw wordt er gevoetbald in Zuid-Korea. In 1902 wordt er een voetbalteam opgericht in de universiteit van Paichai, in de jaren ‘10 komen er heel veel nieuwe teams bij in Zuid-Korea wat begin ‘20’er jaren voor het eerste nationale voetbal toernooi zorgde.

Begindagen van het Koreaanse voetbal

In 1935 won Kyungsung FC de Emperor’s Cup. Een Japans voetbaltoernooi dat sinds 1921 wordt gehouden. Het was de eerste keer dat een niet-Japans team de cup won. In de jaren ‘40 schreven de Zuid-Koreanen zich in bij de FIFA en in 1948 deed het team mee aan de Olympische Spelen in Londen. Zuid-Korea won de eerste ronde van Mexico met een eindstand van 5-3. In de kwartfinale gingen ze echter flink onderuit. Zweden won met 12-0 van Zuid-Korea. Zweden won later het Olympisch Goud.

Prestaties op Wereldkampioenschappen

Het nationale elftal van Zuid-Korea reisde in 1954 af naar Zwitserland. Daar werden twee groepswedstrijden tegen Hongarije en Turkije met zeer ruime cijfers (9-0 en 7-0) verloren. Tijdens hun debuutwedstrijd tegen Hongarije bogen de Zuid-Koreanen zoals te doen gebruikelijk hun hoofd bij ieder doelpunt van de tegenstander. De derde wedstrijd werd niet gespeeld. In plaats daarvan werd een play-off tussen Duitsland en Turkije om de tweede plek gehouden. Zuid-Korea mocht terug naar huis.

Het duurt 32 jaar voordat Zuid-Korea weer deelneemt aan een wereldkampioenschap. Tijdens het WK van 1986 in Mexico doet Zuid-Korea weer mee. Ze eindigen vierde met enkele één gelijkspel tegen Bulgarije. In 1990, 1994 en 1998 gebeurt hetzelfde. Ze kwalificeren zich en komen niet verder dan de groepsfase. In 1994 zaten ze er dichtbij maar met Spanje en Duitsland in de poule was het net te lastig. Hoewel er gelijkgespeeld werd tegen Spanje en Bolivia werd de derde groepswedstrijd tegen Duitsland verloren. Zuid-Korea was echter drie wedstrijden zeer competitief.

De magie van 2002

Zuid-Korea was automatisch geplaatst voor het toernooi in 2002 aangezien ze samen met Japan het wereldkampioenschap mochten organiseren. In december 2000 werd Guus Hiddink als bondscoach aangesteld in Zuid-Korea. Hij had een moeizame start waarin hij onder andere met 5-0 verloor van Frankrijk en Tsjechië. Naarmate de ploeg dichter bij het toernooi kwamen speelde Zuid-Korea steeds beter, waardoor de kritiek op Hiddink iets afnam.

Zuid-Korea startte aan het toernooi in 2002 zonder ooit een wedstrijd te hebben gewonnen op het wereldtoneel. De 2-0 overwinning tijdens de eerste wedstrijd op Polen werd daarom immens gevierd. De tweede wedstrijd was tegen de VS. Dit eindigde in 1-1. In de laatste wedstrijd konden alle vier de teams nog doorgaan naar de knock-out fase.

Portugal was uiteraard een zeer moeilijke tegenstander voor Zuid-Korea. Het werd een knokpartij voor beide ploegen. Na 27 minuten stonden de Portugezen nog maar met tien man na een schandalige overtreding van Pinto. En in de ‘66e minuut werd de tweede rode kaart aan de Portugezen uitgedeeld. Nog altijd stond het 0-0 en lagen er kansen aan beide kanten. De 0-1 viel in de 70e minuut na een goede actie van Ji Sung Park, die later bij PSV kwam te voetballen. De 0-1 was genoeg voor de eerste plek in groep D. Zuid-Korea stond in de knock-out fase van het wereldkampioenschap. 

Bij de laatste 16 speelde Zuid-Korea tegen Italië. De Italianen kwamen snel op voorsprong maar het bleef lange tijd ‘slechts’ 0-1. Vlak voor tijd maakte Anderlecht speler Ki-Hyeon Seol de gelijkmaker. De verlenging werd gespeeld en in de 117e minuut werd de golden goal gemaakt door Jung-Hwan Ahn. Zuid-Korea ging door naar de achtste finale.

In de achtste finale troffen ze Spanje. Wederom een voetballand van wereldformaat. Het bleef 0-0 en er moesten strafschoppen genomen worden. Spanje en Zuid-Korea bleven foutloos tot de vierde pingel van Spanje. De jonge Joaquin miste de strafschop en Zuid-Korea schoot ook de vijfde binnen. Zuid-Korea stond in de halve finale. Michael Ballack maakte namens Duitsland een einde aan het sprookje. Duitsland verloor de finale van Brazilië en Zuid-Korea verloor de troostfinale om de derde plek van Turkije. Na afloop van het toernooi ontving Myung-bo Hong de bronzen bal als eerste Aziatische speler ooit.

Na het sprookje

In 2006 deed Zuid-Korea gewoon weer mee. Ze eindigden in de groepsfase waar ze tegen Frankrijk gelijk speelden en wonnen van Togo. Vier jaar later in Zuid-Afrika kwamen ze weer in de knock out terecht. In de groepsfase eindigden ze op de tweede plek achter Argentinië. Uruguay deed Zuid-Korea in de eerste knock-out wedstrijd direct de das om. Luis Suarez scoorde twee keer. In 2014 en 2018 was de groepsfase het eindstation.

Prestaties op Aziatische toernooien

Ook op het Aziatisch kampioenschap doet Zuid-Korea geregeld goede zaken. Het is het team met de meeste medailles. Ze wonnen de eerste twee edities van het toernooi in 1956 en 1960. Pakten zilver tijdens de edities van 1972, 1980, 1988 en 2015. Daarnaast werd de troostfinale gewonnen in 1964 (met het B-elftal Israël), 2000, 2007 en 2011. Zuid-Korea wist alleen in 1984 niet verder te komen dan de groepsfase. In 1968, 1976 en 1992 wist de ploeg zich niet te kwalificeren.

Spelers

Cha Bum Kun wordt gezien als een van de beste Zuid-Koreaanse voetballers aller tijden. De aanvaller werd in Europa vooral bekend door zijn tijd bij Eintracht Frankfurt en Bayer Leverkusen waar hij twee UEFA Cups won.

Ji-Sung Park zal bij de meeste Nederlanders nog een bekende naam zijn. Hij speelde van 2003 tot 2005 bij PSV waarna hij de overstap maakte naar Manchester United. Bij PSV won Park twee keer de Eredivisie, één keer de beker en één keer de Johan Cruijff Schaal. Bij United voegde hij daar de Champions League, Premier League (3x), League Cup (3x), FA Community Shield (4x) en WK voor clubteams aan toe.

Myyng-bo Hong mag zeker niet ontbreken in dit rijtje. Hij speelde weliswaar nooit in Europa maar won in Zuid-Korea veel prijzen, zowel op clubniveau als individueel.

Ook Heung-Min Son heeft zich ondanks zijn jonge leeftijd al opgewerkt tot een van de grote namen uit het Zuid-Koreaanse voetbal. Hij speelde bij HSV en Bayer Leverkusen tot hij in 2015 naar de Premier League ging en voor Tottenham uitkwam. Hij scoort zeer gemakkelijk en pakte met het onder 23 elftal goud op de Aziatische Spelen van 2018.

Wedden op Zuid-Korea

Je kunt bij alle wedstrijden inzetten op Zuid-Korea. Bij de meeste traditionele voetballanden speelt Zuid-Korea nog wel de underdogrol. De meeste wedstrijden worden echter gewonnen van kleinere landen en in kwalificatietoernooien. Tijdens de kwalificatie voor het WK in Qatar werden in 2021 zes wedstrijden gespeeld. Hiervan werden er vier gewonnen en werden er twee wedstrijden gelijk gespeeld. In alle gespeelde wedstrijden in het kalenderjaar 2021 kwam Zuid-Korea in twee potten niet tot scoren. 

De weddenschap Zuid-Korea scoort in de wedstrijd is dus meestal een slimme optie. Afhankelijk van de tegenstander kun je zetten of beide teams tot scoren komen. Met het makkelijke scoren kun je ook bedenken hoeveel doelpunten er in de wedstrijd gaan vallen en hierop kun je je weddenschap aanpassen.

Wedden op voetbal doe je bij bet365

Nieuws