Wedden op Zwitserland

Home Wedden op Wedden op Zwitserland

Wedden op Zwitserland

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Leestijd: 7 minuten

De Zwitserse Super League is de hoogste voetbalcompetitie in het land. De competitie is opgericht in 1897. Er zijn flink wat bekende teams uit deze betrekkelijk kleine competitie. FC Basel, BSC Young Boys, FC Zürich, Grasshopper en FC St. Gallen zijn hier voorbeelden van.

De meest succesvolle ploeg op nationaal niveau is Grasshopper Club Zürich dat een kleine dertig landstitels in de wacht sleepte. FC Basel wist ook meer dan 20 titels te bemachtigen. In de recente jaren staat BSC Young Boys geregeld met de titel in handen. De kampioen van Zwitserland mag direct deelnemen aan de Champions League. Ook in de Europa League zien we vaak Zwitserse teams. Nog nooit wist een ploeg het tot de finale te schoppen.  


Wedden op Zwitserland

Bij het gokken op Zwitserland kun je verschillende opties bekijken. In de meeste gevallen is beide teams scoren een mooie weddenschap. Speelt Zwitserland tegen een grote tegenstander dan kun je hen met een handicap op een virtuele voorsprong zetten. Zwitserland +1 of +2 is in de meeste gevallen een prima uitgangspositie voor een weddenschap. In het complete kalenderjaar 2021 was Zwitserland +2 een goede weddenschap geweest. Enkel de wedstrijd tegen Italië op het Europees Kampioenschap werd met 3-0 verloren. 

Spelers

Zwitserland kent veel voetballers maar heeft geen icoon dat het land internationaal op de kaart heeft gezet. Argentinië heeft Maradona en Messi, Portugal heeft Ronaldo, Nederland heeft Cruijff. De beste Zwitserse speler aller tijden is Josef Hügi. Hij speelde in de jaren ‘50 en scoorde 23 doelpunten in 34 wedstrijden. Shaqiri staat in de meeste lijstjes op de tweede positie. Deze spelers nam het Zwitserse elftal het afgelopen decennium op sleeptouw samen met Granit Xhaka. Yann Sommer mogen we tot een van de betere Europese keepers rekenen. 

Prestaties op internationale toernooien 

Wereldkampioenschap

De Zwitsers spelen al geruime tijd voetbal en waren er dus sinds het begin van het FIFA Wereldkampioenschap bij. In 1930 namen ze, net als veel andere Europese landen, niet deel aan het kampioenschap in Uruguay. Het was een te complexe onderneming om de voltallige selectie naar Zuid-Amerika over te vliegen. 

Toen het toernooi in 1934 door de Italianen werd georganiseerd deed buurland Zwitserland voor het eerst mee. Ze wonnen hun debuut op het wereldtoneel van Nederland met 3-2. In de halve kwartfinale ging Zwitserland met dezelfde cijfers onderuit tegen Tsjecho-Slowakije. In 1938 won Zwitserland van Duitsland dat speelde onder de nationaal socialistische vlag. De wedstrijd werd met na verlenging gewonnen. Wederom ging Zwitserland in de kwartfinale onderuit. Ditmaal tegen Hongarije. 

In 1950 werd er voor het eerst in groepen gespeeld in plaats van een rechtstreeks knock-out toernooi. Zwitserland zat in groep A samen met gastland Brazilië, Mexico en Joegoslavië. Zwitserland verloor de eerste wedstrijd tegen Joegoslavië, won van Mexico en speelde gelijk tegen Brazilië. Met de derde plek kwam Zwitserland twee punten tekort voor de groepswinst. Ze moesten vroegtijdig het toernooi verlaten.

Mindere periode

Er volgt een mindere periode. In 1958 kwalificeren ze zich niet. In 1962 en 1966 doet Zwitserland mee maar verloor het alle drie de groepswedstrijden. Daarna volgt een periode waarin niet gekwalificeerd wordt. In 1940, 1974, 1978, 1982, 1986 en 1990 zijn de Zwitsers er niet bij. In 1994 weten ze zich voor het eerst in ruim 20 jaar te kwalificeren. Het toernooi wordt gehouden in Amerika. Hier eindigt Zwitserland op de tweede plek in de groep waardoor ze naar de knock-out mogen. Daar komen ze tegenover Spanje te staan. Die blijken een maatje te groot en met een 3-0 nederlaag gaat Zwitserland terug naar huis. 

In 1998 en 2002 blijft Zwitserland thuis. Tijdens het wereldkampioenschap dat wordt georganiseerd in buurland Duitsland doen de Zwitsers weer mee. Ze spelen een geweldige groepsfase waarin gelijk wordt gespeeld tegen Frankrijk. Van Zuid-Korea en Togo wordt gewonnen waardoor Zwitserland als groepshoofd door gaat. In de achtste finale speelt Zwitserland een saaie wedstrijd tegen Oekraïne. 0-0 staat er nog altijd op het bord na 120 gespeelde minuten. Dan volgt een van de slechtste strafschoppenseries uit de geschiedenis. Drie strafschoppen van de Zwitsers worden niet getroffen. Aan Oekraïense zijde mist Sjevtsjenko de eerste maar scoren de daaropvolgende spelers. De strafschoppenserie eindigde in 0-3. Zwitserland kon weer inpakken. 

Vanaf 2006 is Zwitserland een redelijk vast gezicht bij de wereldkampioenschappen. Na de achtste finale in 2006 weet de ploeg nog 2 keer de knock-out te behalen. Nooit komen ze verder dan de laatste zestien. In 2014 waren ze heel dichtbij, er moest tegen Argentinië verlenging gespeeld worden. Pas in de 118e werd de Argentijnse treffer gemaakt. 

Ook voor het wereldkampioenschap in Qatar zijn de Zwitsers gekwalificeerd. Ze zitten echter in een zeer moeilijke poule met Brazilië, Kameroen en Servië. Of Zwitserland iets vanuit de underdogrol kan presteren is nog maar de vraag. 


Europees Kampioenschap 

Zwitserland deed niet mee aan het eerst Europees Kampioenschap, dat werd gehouden in Frankrijk in 1960. Voor de daaropvolgende toernooien wisten ze zich niet te kwalificeren. In 1964, 1968, 1972, 1976, 1982, 1988 en 1992 waren ze er niet bij. 

Voor het toernooi in ‘96 wist Zwitserland zich voor het eerst te kwalificeren. Tijdens het toernooi dat in Engeland werd gehouden kwam Zwitserland terecht in de poule met gastland Engeland, Nederland en met Schotland. De Zwitsers speelden alleen de openingswedstrijd tegen Engeland gelijk en verloren van Schotland en Nederland. Daardoor was het toernooi al na de groepsfase afgelopen. 

Voor het EK in 2000 in Nederland en België wist Zwitserland zich niet te kwalificeren. 

In 2004 waren ze er weer bij. Ook toen weer eindigde het toernooi in de groepsfase. Er werd wederom één wedstrijd gelijk gespeeld en twee wedstrijden gingen verloren. In 2008 mocht Zwitserland het toernooi samen met Oostenrijk organiseren dus was het land automatisch gekwalificeerd. Zwitserland kwam in de groep met Portugal, Tsjechië en Turkije. Zwitserland won de laatste groepswedstrijd van Portugal, het was de eerste wedstrijd die Zwitserland won op op het Europese podium. De drie punten boden echter geen toegang tot de knock-out fase. 

Toernooi in buurland

Nadat ze zich voor 2012 niet kwalificeerden stond het toernooi in 2016 gepland in buurland Frankrijk. Zwitserland kwam bij hen in de groep samen met Albanië en Roemenië. Er werd gewonnen van Albanië en gelijkgespeeld tegen Frankrijk en Roemenië. Voor het eerst in de geschiedenis ging Zwitserland door naar de knock-out fase. Ze speelden in de ronde van 16 tegen Polen. De wedstrijd eindigde in 1-1, na verlenging draaide de wedstrijd uit op strafschoppen. Polen bleef 5 uit 5 en bij Zwitserland miste Xhaka de tweede Zwitserse strafschop. De Zwitsers lagen uit het toernooi. 

In 2020 stond Zwitserland in de groep met Turkije, Italië en Wales. Tegen Wales speelden ze gelijk. Zwitserland verloor van Italië en won de laatste en beslissende wedstrijd tegen Turkije. De derde plek werd behaald en mocht naar de knock-out als een van de beste nummers drie.

Daar volgde de historische wedstrijd tegen wereldkampioen en Europees finalist Frankrijk. De wedstrijd eindigde in 3-3 wat op zichzelf al een spektakel was. Na 120 minuten stond er nog een gelijke stand op het bord. Strafschoppen boden de uitslag. Lang bleef iedereen soeverein tot Mbappe de vijfde en beslissende strafschop miste waardoor Zwitserland doorging. In de kwartfinale kwam Zwitserland Spanje tegen. De Spanjaarden bleven lang in evenwicht en ook hier moest een penaltyreeks de uitkomst bieden. Ditmaal liep het echter minder soepel. Van de vier genomen strafschoppen ging er één Zwitserse raak. 

Nieuws