Lusail heeft, als het aan Qatar ligt, de toekomst. Qatar trekt een slordige 40 miljard uit om deze stad in aanbouw te verwezenlijken. Op het WK 2022 wordt hier de finale gespeeld.

Lusail

Twintig jaar geleden maakte een wetswijziging in Qatar het mogelijk voor buitenlanders om vastgoed in Qatar te bezitten. Enkele jaren later verschenen grootse plannen om van dit onbeduidende plaatsje aan de kust een stad van de toekomst te maken.

Lusail heeft al eerder een groot sportevenement georganiseerd. In Lusail bevindt zich namelijk het Formule 1 circuit waar vorig jaar de eerste Qatarese Grand Prix werd gehouden. Nu wordt bij het WK 2022 de openingsceremonie er gehouden en vindt het toernooi er zijn besluit met de finale.

De skyline van de stad ontwikkeld zich in rap tempo. Torenhoge gebouwen en indrukwekkende staaltjes architectuur wisselen schieten als paddenstoelen uit de grond. Dat het ze aan ambitie (en geld) niet ontbreekt in Qatar is hier duidelijk te zien. Dat wordt nu aangewend om het imago van Qatar te verschuiven van oliestaat naar toeristische trekpleister. De nieuwste technieken moeten daarbij helpen.

In ‘Entertainment City’ is een gebied gecreëerd dat een toeristisch wonderland lijkt. Overal zijn uitgaansgelegenheden, winkels, hotels en pretparken. Ook moet Lusail de stad worden met het eerste hotel met 6 sterren.

Lusail
Lusail

Het stadion van Lusail en de wedstrijden

Zoals verwacht mag worden van de stad van de toekomst, heeft Lusail het duurste, grootste en belangrijkste stadion. Het in goud gehulde stadion laat zien dat in Qatar het geld tegen de plinten klotst. De twee miljard dollar die vooraf gereserveerd was, heeft een stadion met zitplaatsen voor 80.000 toeschouwers opgeleverd.

Eerst vindt in het stadion van Lusail de openingsceremonie plaats en later worden er zes groepswedstrijden gespeeld. Daarmee is de koek nog lang niet op. In Nederland kunnen we om 20.00 uur inschakelen voor een achtste finale, een kwartfinale en een halve finale. Deze wedstrijden vinden plaats op 6, 9 en 13 december. Als klap op de vuurpijl wordt er op 18 december de finale gespeeld om 16.00 uur Nederlandse tijd.