Tweeëndertig spelers nemen het volgende week tegen elkaar op in de Winter Gardens in Blackpool voor de World Matchplay 2022. Blackpool kan een beetje worden vergeleken met Zandvoort of Katwijk. Veel Britten komen van heinde en verre om in Blackpool aan het strand de zomer door te brengen. Daarnaast komen veel Britten jaarlijks terug naar de Winter Gardens voor de World Matchplay. Een van de belangrijkste darttoernooien in het jaar.

Dit toernooi heeft als bijnaam het “zomer WK” gezien de prijzenpot en de prestige die rondom het toernooi heen hangt. De winnaar schrijft 200.000 Britse ponden bij aan zijn conto. Deze tellen mee voor de Order of Merit.

De deelnemers bestaan uit de top zestien van de PDC Order of Merit die het opnemen tegen de top 16 uit de PDC Pro Tour evenementen.

De wedstrijden worden gespeeld in leg-formaat. Anders dan het WK in december dat in set-formaat wordt afgewerkt. Desalniettemin zijn het lange wedstrijden. Zo gaat de finale over 35 legs. De eerste ronde partij is de kortste wedstrijd met best of 19 legs.

Kanshebbers

Namen die natuurlijk de ronde doen als mogelijke kanshebber voor de titel zijn Peter Wright, Gerwyn Price, Michael van Gerwen en Johnny Clayton. Deze vier namen domineren de afgelopen periode het mondiale darten. Maar daarnaast maken ook andere spelers kans op de titel. Het speelveld is namelijk dermate sterk dat de onderlinge verschillen zeer klein zijn geworden. Zo doen de pro tour qualifiers Demon Heta, Ryan Searle en Nathan Aspinall niet veel onder van de lager gekwalificeerde spelers uit de Order of Merit zoals Krzysztof Ratajski en Dave Chisnall.

Michael van Gerwen

Een speler die nooit onderschat mag worden is Michael van Gerwen. Van Gerwen won in een knotsgekke wedstrijd de Premier League finale en was zichtbaar ontroerd na een moeilijke professionele periode. Van Gerwen onderging na de gewonnen finale een operatie om de tintelingen in zijn arm en hand te stoppen als gevolg van een carpaal tunnel syndroom. Het doel was om voor dit toernooi weer terug te zijn en te kunnen spelen. Dat is gelukt. Van Gerwen nam namelijk al deel aan de Dutch Darts Masters, daar verloor hij van Danny Noppert. Een outright weddenschap op van Gerwen levert je 5.5 keer je inzet op. Hij is daarmee de favoriet voor de overwinning. Twee keer eerder won MvG dit toernooi en één finale verloor de Vlijmenaar.

Gerwyn Price

Gerwyn Price zit in een iets mindere flow. De World Cup of Darts werd niet gewonnen hoewel Wales veruit de favoriet was. Op de vloer gaat het de laatste tijd ook niet meer geweldig en ook tijdens de Premier League kwam het er niet helemaal uit in de beslissende slotfase. Toch is Price de op-een-na favoriet voor de overwinning van de World Matchplay. The Iceman is als tweede gekwalificeerd achter Peter Wright. Price vertegenwoordigt een odd van 7 keer iedere ingezette euro. De Welshman kwam in de afgelopen jaren niet verder dan de kwartfinale in 2015 en 2021.

Peter Wright

De derde naam die niet mag ontbreken in het favorietenlijstje is de regerend World Matchplay winnaar Peter Wright. Wright vertegenwoordigt een odd van 7.5 keer je inzet. Vorig jaar pakte Snakebite de titel over van de toenmalig regerend kampioen Dimitri van den Bergh. Voor Wright moet het de hele week goed vallen. Weet hij sterk te starten dan is alles mogelijk, maar wordt het een zware eerste wedstrijd dan weet Wright het geregeld niet recht te breien in de wedstrijden die in een toernooi volgen. Bij Wright geldt de eerste klap is een daalder waard.

Johnny Clayton

De vierde potentiële kanshebber is de rising-star van het darten. Johnny Clayton, hij beleefde vorig jaar een geweldig seizoen waarin meerdere majors tegen alle verwachtingen in werden gewonnen. Ook dit seizoen laat The Ferret af en toe geweldige wedstrijden zien waarin hij gemiddelden en finishes gooit die ondenkbaar zijn. Clayton kunnen we dus zeker opschrijven als een van de favorieten voor de titelwinst. Het zal geen gemakkelijke weg zijn die bewandeld dient te worden, maar een Clayton in goede vorm is onverslaanbaar. Clayton heeft een odd van 8.00 dat hij de toernooiwinst pakt.

Deze vier spelers zijn de favorieten voor de titelwinst, gezien de loting zijn er nog andere spelers die ook ver in het toernooi kunnen komen. Namen als James Wade, Gary Anderson, Luke Humphries en Nathan Aspinall hebben zeker een kans om ver te komen in dit toernooi.

Naast het wedden op de winnaar van het toernooi kan er ook een gokje gewaagd worden op alle losse wedstrijden. Binnen deze wedstrijden zijn er ook tal van opties om op te wedden. Gemiddelden, finishes, over-under weddenschappen, 9 darters. Er zijn vaak tientallen weddenschappen die je in één wedstrijd kan maken.