Zlatan Ibrahimovic moet vrezen voor een jarenlange schorsing, aldus het Zweedse sportblad Sportblader. De excentrieke aanvaller van AC Milan blijkt ook nog mede eigenaar te zijn van een bookmaker die op Malta is gevestigd. De 39 jarige speler heeft net zijn comeback gemaakt in het Zweedse elftal, maar nu dit bericht in de media is gekomen, hangt deelname op het komende EK aan een zijden draadje.

Erik Skarp de CEO van wedkantoor Bethard bevestigde dat Ibrahimovic inderdaad aandelen heeft in het gokbedrijf. Het bedrijf met de thuisbasis op Malta, heeft een vergunning en mag daarom legaal sportweddenschappen aanbieden.

Voor Ibrahimovic ligt de zaak ingewikkelder. De regels van de UEFA en de FIFa zeggen namelijk dat je geen mede eigenaar van een online casino/ bookmaker mag zijn als je nog actief bent in de sportwereld. Het is ook vreemd dat een bedrijf waarvan je eigenaar bent, weddenschappen aanbiedt van wedstrijden waaraan jezelf meedoet.

FIFA regelementen

In de regelementen van de FIFA kunnen we het volgende terugvinden.

INVOLVEMENT WITH BETTING, GAMBLING OR SIMILAR ACTIVITIES

Those bound by the FIFA Code of Ethics, namely all officials, referees, players as well as match agents and intermediaries, are subject to the Code as follows:

  • They are forbidden from participating in, either directly or indirectly, betting, gambling, lotteries or similar events or transactions related to football matches or competitions and/or any related football activities;
  • They shall not have any interests, either directly or indirectly (through or in conjunction with third parties), in entities, companies, organisations, etc. that promote, broker, arrange or conduct betting, gambling, lotteries or similar events or transactions connected with football matches and competitions;
  • “Interests” include gaining any possible advantage for the persons bound by the Code themselves and/or related parties.

Als de bond actie gaat ondernemen tegen Zlatan Ibrahimovic, dan kan de Zweed een boete van 100.000 tegemoet zien en kan de maximale schorsing 3 jaar zijn. Zlatan is sterk, maar een schorsing tot zijn 42e levensjaar zou einde carrière betekenen.

De reclame video van Ibrahimovic, die hij maakte voor Bethard nadat hij eigenaar werd, kom je nog regelmatig tegen.

In Zweden ligt Ibrahimovic de laatste weken al vaker onder vuur. In de Zweedse krant Expressen kon je lezen dat hij in 2011 een leeuw had geschoten in Zuid Afrika. De schedel en huid zou hij op hebben laten sturen omdat hij zichzelf vergelijkt met een Leeuw. Op zijn rug heeft hij ook een levensgrote leeuw laten tatoeëren. Voor het doden van het dier kan hij niet worden vervolgd omdat hij daar een licentie voor had.